Angst og depresjon: Å spise ultrabehandlet og frossen mat som driver dine psykiske problemer

0
55

Ultrabearbeidet mat eller høyt bearbeidet mat er identifisert som disponerende faktorer for ulike medisinske tilstander, men visste du at de også påvirker mental helse? Nyere studier har sporet en kobling som viser at jo mer bearbeidet mat man spiser, desto større er sjansene for at man føler seg lav, engstelig eller deprimert og gli inn i kognitiv tilbakegang.

En studie i 2022 av over 10 000 voksne i USA viste at jo mer ultrabearbeidet mat deltakerne spiste, jo mer sannsynlig var det at de rapporterte mild depresjoneller følelser av angst. “Det var en betydelig økning i mentalt usunne dager for de som spiste 60 prosent eller mer av kaloriene sine fra ultrabearbeidet mat. Dette er ikke bevis på årsakssammenheng, men vi kan si at det ser ut til å være en sammenheng, sa Dr Hecht, forfatteren av studien, sitert av The New York Times. En annen studie i fjor fulgte 11 000 brasilianske voksne over et tiår og fant at spising av ultrabearbeidet mat svekket deres kognitive funksjon eller deres evne til å lære, huske, analysere og tolke med så mye som 28 prosent!

Så, hva er logikken bak dette funnet? Ultrabearbeidet mat har lavt fiberinnhold, som mater de gode bakteriene i tarmen og bidrar til produksjon av kortkjedede fettsyrer, som igjen spiller en viktig rolle i hjernens funksjon. Til og med tilsetningsstoffer som kunstige søtningsmidlerog emulgatorer påvirker tarmhelsen. Dårlig tarmhelse fører til kronisk betennelse, som akselererer depresjon.

Det er klart at unge mennesker har en større risiko for slike lidelser på grunn av konstant eksponering for fritt tilgjengelig og lavpris ultrabearbeidet og bearbeidet mat. Til og med fryst matfunksjon i denne kategorien ettersom flere og flere arbeidende mennesker bruker dem til å rasle opp et raskt måltid i løpet av en tidsklemme. Kombiner dette med en stressende livsstil som fremmer stillesittende vaner og redusert søvn og du har en oppskrift på dårlig helse. Konseptet med stressspising har kun utviklet seg fra å ha bearbeidet mat som gir deg umiddelbar komfort.

De raske løsningene som pakket mat gir, betyr også at unge mennesker mangler kontroll over impulsene sine og kan ikke nekte for lyst eller utsettelse. deres tilfredsstillelse.

Vi har også funnet at et høyere inntak av ultrabearbeidet mat er assosiert med ulike depressive symptomer. Dette betyr at unge voksne viser vanskeligheter med å kontrollere impulser for røyking, drikking og skjermtid. Dette er en kombinasjon av avhengighet. Spørsmålet er om de alle har de samme nevrale banene når det gjelder avhengighetsatferd og psykologiske problemer? Tidligere har mange studier også vist en sammenheng mellom denne typen mat og angst og søvnvansker. Vi har sett hvordan unge voksne, som tilfredsstiller trangen ved å spise pakket mat med jevne mellomrom, har problemer med å få skikkelig søvn.

Les også

Kan honning og dadler styre blodsukkernivået og erstatte kunstig søt. ..

Kolesterolreduserende kosttilskudd: Hvorfor du bør ikke kaste bort penger på dem …

Bael, fennikel, kjernemelk og sitron: Hvilke matvarer kan hjelpe deg med å kjøle deg ned og…

Hvordan brenne sta magefett og få muskler samtidig: her er t…

Blant tenåringer er avhengigheten av ultrabearbeidet mat tilsvarende avhengigheten til spilling. Ofte går begge deler hånd i hånd. Slike tenåringer i vår klinikk har rapportert irritabilitet og nedstemthet. Det faktum at disse matvarene også forårsaker fedme, presser dem til andre psykiske problemer knyttet til kropp eller selvbilde. Avhengigheten er så alvorlig blant denne gruppen at avvenningsperioden fører til angst for fornektelse. Hvis noen viser tegn på denne avhengigheten, bør de oppsøke en psykolog med en gang slik at en riktig protokoll kan utarbeides.

© IE Online Media Services Pvt Ltd