Voer een opdracht uit als beheerder vanuit de Run Box in Windows 10 of Windows 11

0
51
Hannah Stryker/How-To Geek

Druk op Windows+R om een ​​vak Uitvoeren te openen, voer de naam van het uitvoerbare bestand in en druk op Ctrl+Shift+Enter om uit te voeren een applicatie als beheerder. U kunt Taakbeheer ook openen om een ​​nieuwe taak uit te voeren.

Het vak Uitvoeren is een handige manier om programma's uit te voeren, mappen en documenten te openen en zelfs enkele opdrachtpromptopdrachten uit te voeren. U kunt het zelfs gebruiken om programma's en opdrachten met beheerdersrechten uit te voeren.

Inhoudsopgave

Wat is de Run Box en waarom zou u deze gebruiken?
Hoe u een Run Box overal kunt starten
Gebruik de Run Box vanuit Taakbeheer

Wat is het vak Uitvoeren en waarom zou u het gebruiken?

Een vak Uitvoeren is een klein venster waarin u kunt een programma starten door de naam van het uitvoerbare bestand in te voeren. Het kan in een mum van tijd handig zijn als de gebruikersinterface van Windows een bug vertoont of als u precies weet waarnaar u op zoek bent.

Het vak Uitvoeren, ook wel het dialoogvenster Uitvoeren genoemd, bestaat al sinds de begindagen van Windows. Het is een minder gebruikte functie geworden sinds Windows 7 het zoeken in het Start-menu heeft verbeterd om het meeste van wat u kunt doen met het vak Uitvoeren mogelijk te maken, maar het vak Uitvoeren kan nog steeds nuttig zijn. U kunt het zelfs gebruiken om snel verborgen systeemmappen te openen met de Shell-opdracht.

We gaan kijken hoe u een programma of opdracht als beheerder kunt uitvoeren. Dit werkt in vrijwel elke versie van Windows, inclusief Windows 10 en Windows 11, evenals oudere versies van Windows zoals Windows 7.

GERELATEERD: Hoe te openen Verborgen systeemmappen met Windows' Shell-opdracht

Een Run Box overal starten

Een run openen druk op Windows+R.

Typ de naam van de opdracht – of programma, map, document of website – die u wilt openen. Nadat u uw opdracht hebt getypt, drukt u op Ctrl+Shift+Enter om het uit te voeren met beheerdersrechten. Als u op Enter drukt, wordt het commando uitgevoerd als een normale gebruiker.

En Trouwens, als je de voorkeur geeft aan het zoeken in het menu Start boven het vak Uitvoeren, zal de truc met Ctrl+Shift+Enter daar ook werken. Zoek gewoon naar de app of opdracht, markeer met de pijlen op het toetsenbord en druk op Ctrl+Shift+Enter.

Gebruik het vak Uitvoeren vanuit Taakbeheer

U kunt ook een vak Uitvoeren openen vanuit Taakbeheer. Taakbeheer ziet er iets anders uit in Windows 10 en Windows 11, maar de functionaliteit is hetzelfde.

In Windows 10 drukt u op Ctrl+Shift+Esc om Taakbeheer te openen en klikt u vervolgens op Bestand > Nieuwe taak uitvoeren.

Open in Windows 11 de Taakbeheer door op Ctrl+Shift+Esc te drukken en klik vervolgens op de knop ”Nieuwe taak uitvoeren” knop.

Vink het vakje aan met de tekst “Maak deze taak aan met beheerdersbevoegdheden,' 8221; voer het programma in dat u wilt starten en klik vervolgens op “OK.”

Het vak Uitvoeren wordt gesloten en de gewenste toepassing wordt gestart met beheerdersrechten. Als u het verkeerd typt, krijgt u een bericht als: “Windows kan X niet vinden. Zorg ervoor dat u de naam correct hebt getypt en probeer het opnieuw.

De Run box is echter niet de enige manier om een ​​applicatie in een mum van tijd te starten. U kunt ook een programma starten door de naam ervan in de adresbalk van de Verkenner te typen.

GERELATEERD: 10 functies van Windows Verkenner die u zou moeten gebruiken

 

LEES VOLGENDE

  • › Hardware-versnelde GPU-planning inschakelen in Windows 10 en 11
  • › Wat betekent “Uitvoeren als beheerder” Bedoel je in Windows 10?
  • › Toegang krijgen tot het Hidden Power User Menu van Windows 10
  • › 175 Tweaks, tips en how-to-artikelen voor Windows 7
  • › Systeemherstel gebruiken op Windows 10 en Windows 11
  • › Scannen op corrupte systeembestanden in Windows (en repareren)
  • › Veilige modus toevoegen aan het opstartmenu van Windows 10
  • › Wat betekent “5G UW” Mean op mijn iPhone of Android-telefoon?