SP-RLD-alliantie treft turbulentie: terwijl de kloof met Akhilesh Yadav groter wordt, onderzoekt Jayant Chaudhary opties

0
45

De scheuren tussen de Samajwadi-partij (SP) en haar bondgenoot Rashtriya Lok Dal (RLD) lijken groter te worden. RLD-leiders bevestigen dat de partij mogelijkheden voor bondgenoten voor de Lok Sabha-verkiezingen van 2024 onderzoekt en beschuldigen SP-president Akhilesh Yadav om ze te pesten. Beide partijen hielden echter officieel vol dat er geen breuk was.

De verschillen tussen de twee partijen werden duidelijk tijdens de verkiezingen voor stedelijke lokale organen in UP, aangezien ze verschilden over het delen van zetels. De RLD stond er destijds op dat de alliantie nog steeds sterk was, maar in verschillende zetels streden de geallieerden tegen elkaar. Twee senior RLD-leiders vertelden zondag aan The Indian Express dat de partij verder keek dan de SP omdat “de grotere partij haar junior bondgenoot tot nu toe niet heeft gerespecteerd”. Beide leiders lieten doorschemeren dat de door Jayant Chaudhary geleide partij op weg was naar het congres.

Een senior RLD-leider zei op voorwaarde van anonimiteit: “Onze nationale president heeft de top van het congres overgenomen. We zijn onze opties aan het onderzoeken en als het goed gaat, ziet u misschien dat de Azad Samaj-partij, het congres en de RLD samen de verkiezingen van 2024 betwisten. de congresleiding is gebeurd. Bij sommige gelegenheden waren zelfs de leider van het Rajasthan-congres, Sachin Pilot, en Chandrashekhar (Azad Samaj-partijleider) aanwezig.”

Lees ook | Temidden van oplaaiende onvrede in Tripura BJP, richt Biplab Deb zich op 'buitenstaanders' omdat ze haar vooruitzichten hebben geschaad

De RLD en het Congres hebben al een regeling voor zetelverdeling in Rajasthan, waar de partij één MLA heeft: Subhash Garg uit Bharatpur.

Op zaterdag woonde Jayant de beëdigingsceremonie bij van Karnataka Chief Minister Siddaramaiah, terwijl SP-president Akhilesh Yadav wegbleef van het evenement onder vermelding van “eerdere toezeggingen”. Nationaal algemeen secretaris van de RLD, Kuldeep Ujjwal, zei echter dat er niet te veel moet worden gelezen in de beslissing van Chaudhary om de ceremonie bij te wonen. “Ze belden onze leider (Jayant) met veel respect en liefde. En daarom ging hij. Hij kreeg daar veel respect en Rahul Gandhi ontleende zijn naam aan het podium voor de nieuwe CM's. Het betekent veel.”

Hij voegde eraan toe: “Maar dit betekent niet dat onze alliantie met SP in gevaar is of dat er enige afstand is tussen de twee partijen. Helemaal niet.”

Advertentie

De RLD is de meest vertrouwde bondgenoot van de SP sinds de Lok Sabha-verkiezingen van 2019, toen de twee partijen samenkwamen als onderdeel van een “mahagathbandhan (grote alliantie)” samen met de door Mayawati geleide Bahujan Samaj-partij (BSP). De twee partijen betwistten ook de verkiezingen van de UP Assembly als bondgenoten, waarbij Akhilesh een “overkoepelende alliantie” vormde met kleinere partijen in de staat, zoals Om Prakash Rajbhar's Suheldev Bharatiya Samaj Party (SBSP) en Mahan Dal. Kort na de Lok Sabha-verkiezingen maakte de BSP zich los van de alliantie en evenzo vertrokken ook de SBSP en de Mahan Dal. Maar de RLD stond achter Akhilesh.

Jayant Chaudhary haalde ook Chandrashekhar Azad aan boord na meerdere ontmoetingen met Akhilesh en de Dalit-leider kwam overeen om in november toe te treden tot de RLD-SP-alliantie. Sindsdien is Azad meermaals gezien met de SP-voorzitter.

Meerut the flashpoint

De eerste tekenen van een breuk begonnen zichtbaar te worden tijdens de distributie van de kaartjes voor de burgerpeilingen. Het grootste brandpunt was de burgemeesterszetel van Meerut waar de RLD naar op zoek was. In plaats daarvan raadpleegde Akhilesh de RLD niet en noemde Seema Pradhan de kandidaat van de partij. Seema is de vrouw van SP MLA Atul Pradhan, die Sardhana vertegenwoordigt in het district Meerut.

Advertentie

Er waren ook problemen in verband met kandidaten voor onder andere Meerut's Mavana Nagar Palika Parishad-zetel en Baghpat's Khekhda Nagar Palika.

p>

Een hoge RLD-leider beweerde dat de SP zijn partij niet had gegeven wat hem toekwam. “We zijn een partij met een sterke basis onder Jaats en nu Chandrashekhar bij ons is, werken we eraan om ook Dalits te bereiken. Ook moslims steunen ons. Maar de landelijke SP-voorzitter pest ons. Hij heeft ons geen enkele burgemeesterszetel gegeven in West UP en het resultaat ligt voor u. We wilden de zetel van de burgemeester van Meerut betwisten, maar de SP heeft hun kandidaat aangekondigd en het resultaat ligt voor u. Ze zijn in verlegenheid gebracht in Meerut. We zouden een moslimkandidaat van de RLD hebben ingezet en de zetel hebben gewonnen”, aldus de lijsttrekker.

Hij verwees naar de beschamende nederlaag van de SP bij de burgemeestersverkiezingen in Meerut, waarin Pradhan als derde eindigde achter All India Majlis-e-Ittehadul Muslimeen (AIMIM) kandidaat Anas. Ze eindigde 13.000 stemmen achter de AIMIM-kandidaat. Meerut heeft een aanzienlijke moslimbevolking van ongeveer vier lakh, gevolgd door Jaats die ongeveer 1,5 lakh tellen en Gujjars, een gemeenschap waartoe Pradhan behoort.

Een ander incident dat illustreerde dat het niet goed ging tussen Jayant en Akhilesh, was op 2 mei toen de RLD-leider niet aanwezig was bij de burgerverkiezingscampagne van de SP-chef in het Saharanpur-district in het westen van UP. De RLD bagatelliseerde destijds de afwezigheid van Jayant door te zeggen dat andere partijleiders aanwezig waren met Akhilesh.

Lees ook | Karnataka's wachten op een Dalit CM gaat door: Waarom het Congres de kans voorbij liet gaan om met het verleden te breken

Jayant woonde ook de persconferentie van Akhilesh op 2 mei niet bij. hield een roadshow voor de burgemeesterskandidaat van de partij in Saharanpur Noor Hasan Malik.

Advertentie

“We hebben veel compromissen gesloten met de SP, maar onze arbeiders zijn nu boos en willen dat we verder kijken dan de SP, die zelfs de steun van zijn belangrijkste stemmenbank van moslims en Yadavs heeft verloren. Moslims zijn ontevreden over de SP omdat Akhilesh ji bang is. Met angst kun je geen politiek bedrijven. Hij is altijd bang voor hindoes uit de hogere kaste. Ze stemmen niet op de SP of de RLD. Ze stemmen op de BJP en zullen dat blijven doen. Akhilesh ji kon het niet eens uitstaan ​​met zijn oudste leider Azam Khan. De moslims houden het allemaal in de gaten”, zei een andere RLD-leider.

De partijfunctionaris zei: “Akhilesh Yadav heeft zelf de alliantie met ons verzwakt. We zijn altijd meegaand geweest, maar er is een grens. We zijn allemaal verantwoording verschuldigd aan de partijwerkers en uiteindelijk aan de mensen. We hadden goede hoop dat we 10-15 Lok Sabha-stoelen zouden kunnen betwisten. Maar zoals het nu gaat, zal Akhilesh Yadav proberen ons twee-drie zetels te geven, en dat is niet eerlijk.”

Lees ook

'Kantoor van de president gereduceerd tot tokenisme': Oppn overweegt boycot van nieuw parlement… 450.250″ />

Aantallen tegen hem opgestapeld, Kejriwal bereidt zich voor om Oppn a te verenigen…

Nitish Kumar, Tejashwi Yadav ontmoet Mallikarjun Kharge, Rahul Gandhi vandaag

Op weg naar 2024 | BJP lijkt stand te houden na het verlies van Karnataka, voelt de st…Advertentie

Op de vraag van The Indian Express of er verschillen waren tussen de bondgenoten, zei Rajendra Choudhary, hoofdwoordvoerder van de SP, “Helemaal niet. Er is geen probleem. De alliantie is solide. We zijn blij dat Jayant ji naar Karnataka is gegaan. Het was een goede zet. Akhilesh ji zou ook zijn gegaan, maar kon niet vanwege eerdere toezeggingen.”