Premier Modi op G7-top: laat uw stem horen tegen eenzijdige verandering in de status quo

0
54

IN WAT wordt gelezen als een verwijzing naar de Russische invasie van Oekraïne en de Chinese agressie in de Indo-Pacifische regio, inclusief aan de grens tussen India en China, riep premier Narendra Modi zondag op tot verhoging stem uit tegen “eenzijdige pogingen om de status-quo te veranderen”.

De opmerkingen kwamen tijdens een sessie “Toward a Peaceful, Stable and Prosperous World” op de G7-top in Hiroshima, en kwam een ​​dag nadat de Indiase premier de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy had verteld dat New Delhi “alles mogelijk” zal doen om een ​​oplossing voor het conflict te vinden.

De verklaring van Modi op zondag verwees naar zijn ontmoeting met de Oekraïense president de vorige dag: “We hebben president Zelenskyy vandaag gehoord. Ik heb hem gisteren ook ontmoet. Ik beschouw de huidige situatie niet als een kwestie van politiek of economie. Ik geloof dat dit een kwestie van menselijkheid is, een kwestie van menselijke waarden. Vanaf het allereerste begin hebben we volgehouden dat dialoog en diplomatie de enige weg is. En we zullen er alles aan doen om, op welke manier dan ook, bij te dragen aan het oplossen van deze situatie.”

Hij signaleerde de impact van de oorlog op de voedsel- en energiezekerheid en de ineffectiviteit van de VN. “Het is noodzakelijk dat alle landen het VN-handvest, het internationaal recht en de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle landen respecteren. Laat samen uw stem horen tegen eenzijdige pogingen om de status quo te veranderen. India is altijd van mening geweest dat elke spanning, elk geschil moet worden opgelost met vreedzame middelen, door middel van dialoog. En als er een oplossing is vanuit de wet, dan moet die worden geaccepteerd. En het was in deze geest dat India zijn land- en zeegrensgeschil met Bangladesh oploste.”

Terwijl Delhi eerder had opgeroepen tot respect voor “het VN-handvest en de soevereiniteit en territoriale integriteit van landen”, is dit de eerste keer dat de Indiase premier heeft opgeroepen om samen een stem te verheffen tegen eenzijdige pogingen om de status quo te veranderen – in de context van de Russische invasie van Oekraïne.

Andere artikelen | Premier Modi en Braziliaanse president Lula bespreken manieren om het bilaterale strategische partnerschap verder te verdiepen.

De G7 werd gedomineerd door de aanwezigheid van Zelenskyy en dat was ook het hoogtepunt van het gezamenlijke communiqué.

Modi zei: “Wereldwijde vrede, stabiliteit en welvaart is ons gemeenschappelijk doel. In de onderling verbonden wereld van vandaag treffen crises in een bepaalde regio alle landen. En de ontwikkelingslanden, die over beperkte middelen beschikken, worden het zwaarst getroffen. In de huidige mondiale situatie worden deze landen geconfronteerd met de maximale en meest ingrijpende gevolgen van de voedsel-, brandstof- en kunstmestcrisis.”

Advertentie Overig Leest | G7: premier Modi ontmoet Britse tegenhanger Sunak, inventariseert de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst tussen India en het VK

“Het roept de vraag op waarom we geconfronteerd worden met de noodzaak om kwesties van vrede en stabiliteit in verschillende fora te bespreken. Waarom slaagt de Verenigde Naties (VN), die werd opgericht met het doel om vrede tot stand te brengen, er vandaag vaak niet in om conflicten te voorkomen? Waarom is zelfs de definitie van terrorisme nog niet geaccepteerd in de VN? Als aan introspectie wordt gedaan, is één ding duidelijk. De instituties die in de vorige eeuw zijn ontstaan, sluiten niet aan bij het systeem van de eenentwintigste eeuw. Ze weerspiegelen niet de realiteit van het heden. Daarom is het nodig dat hervormingen concreet gestalte krijgen in grote instellingen als de VN. Het zal ook de stem van het Globale Zuiden moeten worden. Anders blijven we maar praten over het beëindigen van conflicten. (De) VN en Veiligheidsraad worden slechts een praatcafé.”

Uitgelegd

Signaal naar Moskou & Peking

NA de eerste persoonlijke ontmoeting van Modi en Zelenskyy sinds de invasie in februari vorig jaar, wordt de opname van de zin “verhef uw stem tegen eenzijdige pogingen om de status quo te veranderen” gezien als een signaal aan Moskou. Maar New Delhi zal dit willen lezen als een boodschap aan Peking. Voor de G7 en Oekraïne zal de verschuiving in de taal van India als significant worden beschouwd en worden aangehaald als de verklaring van Modi dat “dit geen tijdperk van oorlog is”.

Hij citeerde Boeddha's invloed en leringen en zei: “In India, en ook hier in Japan, wordt Heer Boeddha al duizenden jaren gevolgd. In de moderne tijd bestaat zo'n probleem niet waarvan we de oplossing niet kunnen vinden in de leer van de Boeddha. Boeddha had eeuwen geleden de oplossing gegeven voor de oorlog, onrust en instabiliteit waarmee de wereld vandaag wordt geconfronteerd. Lord Buddha heeft gezegd: Vijandschap brengt vijandschap niet tot bedaren. Vijandschap wordt tot bedaren gebracht door affiniteit.”

“Het is in deze geest dat we samen met iedereen vooruit moeten gaan”, zei hij.

Advertentie

India heeft tot nu toe geprobeerd een diplomatieke evenwichtsoefening tussen Rusland en Oekraïne te handhaven. Hoewel India de Russische invasie niet expliciet heeft veroordeeld, heeft het opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar het bloedbad in Bucha en heeft het zijn bezorgdheid geuit over de nucleaire dreigingen van Russische leiders. In de VN-Veiligheidsraad heeft India een genuanceerd standpunt ingenomen en zich in verschillende resoluties onthouden van stemmen tegen Rusland.

Hoewel Modi en Zelenskyy elkaar vier keer hebben gesproken sinds afgelopen februari, toen Rusland Oekraïne binnenviel, was dit hun eerste persoonlijke ontmoeting sinds november 2021 aan de zijlijn van de COP-26 in Glasgow. In de gesprekken sinds afgelopen december heeft Zelenskyy de steun van India gezocht voor zijn 10-punts “vredesformule”, die oproept tot terugtrekking van Russische troepen uit Oekraïne, vrijlating van gevangenen, herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne en garanties op nucleaire veiligheid, voedsel en energiezekerheid.

Modi heeft in de afgelopen 15 maanden minstens vijf keer met Poetin gesproken en ze hadden elkaar ontmoet aan de zijlijn van de SCO-top op 16 september vorig jaar in Samarkand, Oezbekistan. Destijds had Modi Poetin verteld dat dit “geen tijdperk van oorlog” is – dit werd ook weerspiegeld in de recente Bali-verklaring van de G20.

Lees ook

BJP-leider stelt huwelijk dochter met moslimman uit na protesten, zegt…

Maffiageweld geen oplossing, zegt CM, zoals Manipur ziet nieuw incident van brandstichting

Delhi naar Amritsar in vier uur over de weg terwijl nieuwe projecten Punjab verkleinen

PM Modi Live Updates: Narendra Modi bereikt Australië in laatste etappe van 3-na…

Poetin is uitgenodigd naar India voor de top van de Shanghai Cooperation Organization in juli en de G20-top in september van dit jaar.

© The Indian Express (P) Ltd