Manipur sammandrabbningar spårade ur Kuki-Zomi fredssamtalen

0
30

Innan våldsamma sammandrabbningar bröt ut mellan Kuki-Zomi-stammarna och den dominerande Meitei-gemenskapen i Manipur,fredssamtal mellan de 24 Kuki-Zomi-upprorsgrupperna, under avstängning av operationen, var på väg mot en avslutning.

Kräkterna har nu kastat en nyck i samtalen med grupperna efter att ha gått med på en politisk uppgörelse i delstaten Manipur som nu grävt i klackar ochkrävande en separat administration.

Efterfrågan återuppstod officiellt med 10 Kuki-Zomi MLAs i Manipur lämnar ett memorandum till unionens inrikesminister Amit Shah. Nu är SOO-grupperna redo att inleda samtal med Centern igen, men med en ändrad position.

Fackliga regeringskällor sa att det var förståeligt att Kukis skulle skärpa sin hållning efter det senaste våldet eftersom de nu känner sig osäkra under en Meitei-dominerad regering.

Källor i Manipur sa också till The Indian Uttryck att de oproportionerliga offer som Kukis lidit [i jämförelse med Meiteis] i våldet har förvärrat denna osäkerhet.

Meitei community-studenter och människor från Manipur arrangerar en protest över det senaste våldet i delstaten vid Jantar Mantar i New Delhi. (PTI)

”Vi är fortfarande hoppfulla om att nå en överenskommelse med Kukis. De har varit mer tillmötesgående till Centres vision för Manipur jämfört med Nagas. Tack och lov är orden som används av agiterande Kuki-ledare fortfarande “separat administration” och inte “separat stat”. Vi är säkra på att när fred har etablerats i Manipur och Kukis börjar känna sig säkrare, kommer de att acceptera lösningen. Det kan ta lite tid nu, men det kommer att hända”, sa en regeringskälla.

Läs också | “Inget snack med Manipurs regering”, säger Kuki-ledare när de höjer värmen över “separat administration”

Fredssamtalen hade kommit överens om modulen att tillhandahålla “territoriella råd” till Manipurs stammar. Kuki-grupperna hade bett att de 10 kullarna, dominerade av Kuki-Zomi- och Naga-stammarna – skulle delas upp i två territoriella råd – ett för Nagas och det andra för Kuki-Zomi-grupperna. Den Biren Singh-ledda regeringen hade föreslagit att det skulle finnas 10 territoriella råd – ett för varje distrikt. Centern hade föreslagit en uppdelning av 2-2-1, ett förslag som stöddes av Zomi-upprorsgrupperna.

Annons Läs också | Kuki-Meitei-våld i Manipur: Historiens sår

”Men det är inte längre vad vi söker. Det är inte möjligt för oss att leva med Meiteis längre, så vi vill ha en separat administration”, sa en KNO-ledare i samtal med The Indian Express.

Ledaren påpekade att detta är “första gången på två årtusenden som en sådan incident har ägt rum mellan Kukis och Meiteis”, tillade ledaren, “Vi hoppas att centret kommer att ta itu med de djupa förkastningslinjer som har funnits i Manipur, till nackdel för stammar. En linje måste dras – och den linjen är klyftan mellan berg och dal, fysiskt och politiskt. Kukis som har drivits ut ur dalen kommer aldrig att gå tillbaka. När Rajnath Singh var inrikesminister hade centern övertygat oss om att släppa kravet på en separat stat. Vi var skyldiga att säkerställa fred i regionen, med villkoret att vissa skyddsåtgärder infördes såsom den 6:e schemat, skydd av vårt land etc. Men innan uppgörelsen har ägt rum har Meiteis gjort det mycket klart för oss att de vill inte ha oss. Vi säger nu, aldrig mer.’’

Imphal: Arméläkare undersöker skadade personer i ett hjälpläger våldsdrabbade människor som följer stamgrupper’ protest mot domstolsbeslut om schemalagd stamstatus, Manipur, fredagen den 5 maj 2023. (Foto av: PTI)

SOO-grupperna har också påstått att Manipurs regering har använt statligt maskineri för att attackera stammarna.

Annons

“Han (Biren) utövar sin makt och utför vad han vill göra eftersom han är modig av sina siffror under den andra mandatperioden… Han riktar sig bara mot Kuki-Zomis medan Nagas också gjorde det, '' hävdar han.

Landet som Kukis ockuperar, inklusive Churachandpur och Kangkokpi, bevakas av Meitei-befolkningen, hävdar KNO. “Vi är det självklara målet. När sammandrabbningarna började hörde vi att de kom för att utplåna staden Churachandpur, säger han. “Det är en väldigt bra sak på ett sätt. Om detta inte hade hänt och vi hade en uppgörelse, baserad på förlikningsmemorandumet, skulle vi vara en del av Manipur. Nu har vi blivit fria…att fullfölja vårt eget politiska arrangemang.”

Grupperna hävdar att chefsministerns kansli hade godkänt en order om demontering av krigsminnesmärket Anglo-Kuki som senare upphävdes. Sammandrabbningarna som började den 3 maj började för övrigt med den påstådda antändningen av minnesmärket.

Läs också | Manipurs etniska fellinjer: Kuki-Meitei split & senaste tidens oroligheter

En annan flampunkt är det heliga berget Koubru, sommeiteis tror att samhället härstammar från. Meiteis har sagt att de är blockerade från att besöka Koubru av SOO-grupperna, grupperna har bestridit detta ordstäv att det inte finns något sådant förbud. De har påstått att Biren-regeringen har försökt uppföra en struktur på berget för pilgrimsfärden, vilket grupperna motsatte sig.

Läs även

BJP-ledare skjuter upp dotterns bröllop med muslimsk man efter protester, säger…

Sökande conman Sherpuria-länk, ED-raidsföretag som drivs av fd. NDTV VD, gratis…

Delhis G20-meddelande från J&K: 2 generationer förlorade, ändra här

PM Modi Live-uppdateringar: Narendra Modi träffar influencers, inställd på att möta v…

”Vi håller inte med om Meiteis krav på ST-status. Vi förstår dock deras oro över att inte kunna köpa mark i bergen, medan stammar kan köpa mark i dalen som är mindre än 10% av den totala marken i Manipur. Regeringen borde införa en politik för att förbjuda stammar att köpa mark i Imphal-dalen – vi har inga problem med det”, sa han.

© The Indian Express (P) Ltd.