Karnataka's wachten op een Dalit CM gaat verder: Waarom het Congres de kans voorbij liet gaan om te breken met het verleden

0
49

Voordat de door Siddaramaiah geleide regering van Karnataka op zaterdag werd beëdigd, werd in een televisiedebat de zeldzame wending genomen dat de staat opnieuw een Dalit-hoofdminister misliep. Aangezien de staat nooit een Dalit CM heeft gehad, ging het debat over de vraag of politieke partijen zich aan het kaste-draaiboek hielden om Dalits weg te houden van de post of dat Dalit-leiders politiek niet sterk genoeg waren om claim claimen.

Terwijl er een verzoek is geweest van Dalit-gemeenschappen in Karnataka om een ​​van hen als CM te benoemen, hebben het Congres, de BJP en de Janata Dal (seculiere) veel kansen laten liggen om te vervullen de vraag en gaven er de voorkeur aan vast te houden aan de leden van meer dominante kasten die veel meer verenigd lijken.

Het congres, dat wordt beschouwd als het nauwst verbonden met de belangen van de Scheduled Caste (SC)-gemeenschappen – de nationale president Mallikarjun Kharge komt uit een Dalit-gemeenschap – liet kansen voorbijgaan om een ​​Dalit CM te benoemen in 2004, 2013 en nu na de recente verkiezingen.

De BJP heeft geprobeerd de steun van de SC weg te wrikken van het congres door politieke vertegenwoordiging te bieden aan de meest achtergebleven Dalits, zoals de Madiga's. Het heeft leiders zoals Govind Karjol en A Narayanaswamy aangesteld op topministeriële posten in de staat en het centrum. Maar in 2021 liet het ook een kans voorbijgaan om een ​​Dalit CM te benoemen toen de Lingayat sterke man van de partij, B S Yediyurappa, gedwongen werd af te treden.

De JD(S) heeft in het verleden beweerd dat het in 2004 en 2018 bereid was om Kharge benoemd te zien als CM tijdens allianties met het congres, maar zijn bondgenoot aarzelde en gaf de voorkeur aan anderen – N Dharam Singh, een Rajput, in 2004 en H D Kumaraswamy, een Vokkaliga en zoon van JD(S) supremo H D Deve Gowda, in 2018.

< p>Hoewel de JD(S) nooit een Dalit CM heeft geprojecteerd, is het erin geslaagd om Dalit-stemmen strategisch te winnen met electorale allianties met partijen zoals de Bahujan Samaj-partij (BSP), die de partij zou hebben geholpen bij de verkiezingen van 2018. Het ontbreken van een alliantie met pro-Dalit-partijen wordt deze keer gezien als iets dat de partij de steun van SC-gemeenschappen heeft gekost.

“Mensen hebben het verlangen naar een Dalit CM, maar we hebben het niet aan de orde gesteld. Er is niets mis met het verhogen van een dergelijke eis. Het opperbevel zal van al deze zaken kennis nemen. De congrespartij zal beslissen op basis van de situatie en de capaciteiten van de kandidaten”, zei G Parameshwara, voormalig chef van het Karnataka Pradesh Congress Committee (KPCC), die de koploper was om CM te worden in 2013, maar verloor nadat hij zijn zetel verloor, hoewel het congres won. de verkiezing.

Advertentie

Parameshwara was dit keer ook in de race om CM te worden na de nadrukkelijke overwinning van het congres, maar hij werd over het hoofd gezien omdat Siddaramaiah de steun geniet van een meerderheid van de 135 MLA's van de partij en de centrale leiderschap.

“We zijn gedisciplineerde soldaten van de partij. We vinden het niet nodig om te lobbyen en druk uit te oefenen op de partij, aangezien we het opperbevel vertrouwen. De partijleiding moet begrijpen welke gemeenschap aan de kant van de partij staat en wie verantwoordelijk is voor de grote overwinning,” Parameshwara zei toen zijn naam naar voren kwam als een derde CM waarschijnlijk te midden van een strijd om de post tussen Siddaramaiah en de chef van het staatscongres, DK Shivakumar, die uit de dominante Vokkaliga-gemeenschap komt.

Mis | BJP's Karnataka-quota verandert in boemerangs: ST-zetel nul, SC-zetel daalt

“Deze keer hebben de Dalit-gemeenschap, de Lingayat-gemeenschap en de minderheden zich achter de Congrespartij geschaard. Onder de Dalits hebben we op een totaal van 51 zetels (inclusief 15 ST-zetels) er 35 gewonnen en ook in twee algemene categorie-zetels. Het zijn er in totaal 37 en er is ook effect van de Dalit-steun in andere kiesdistricten”, zei Parameshwara toen de CM-kwestie nog in de lucht hing.

Advertentie

In tegenstelling tot Parameshwara heeft Kharge vaak vragen over de eerste Dalit CM van Karnataka beantwoord door erop te wijzen dat hij nooit naar de functie heeft gezocht op basis van zijn kaste en dat hij het zal verwelkomen als hij wordt benoemd op basis van zijn anciënniteit en dienst in de politiek.< /p>

“Ik heb nooit gezocht naar de positie van de CM als Dalit”, zei hij in 2018 toen Siddaramaiah sprak over de mogelijkheid dat de staat zijn eerste Dalit CM krijgt. “Als mensen zich schamen om mij als leider te accepteren, laat ze me dan als een werker beschouwen. Ik zou het toejuichen als de partij mij overweegt voor de hoogste post op basis van mijn anciënniteit en niet mijn kaste. Het heeft geen zin om erover te praten. Het zal gebeuren als het moet gebeuren.”

Voorafgaand aan de verkiezingen deze keer, bracht Shivakumar het onderwerp aan de orde dat Kharge de CM zou worden door te stellen dat hij een acceptabele kandidaat voor hem zou zijn. In deze verklaring zagen zijn tegenstanders een poging om de focus op zijn Siddaramaiah te verminderen. “Mallikarjun Kharge is een aanwinst voor de natie en de staat”, zei de huidige plaatsvervangend CM. “Ik zal me houden aan elke beslissing die de partij neemt. Hij heeft veel offers gebracht voor de partij. Hij trad om middernacht af als oppositieleider. Van blokleider is hij de nationale voorzitter van de Congrespartij geworden. Dit kan alleen in het congres gebeuren. Ik zal met plezier werken als hij de CM wordt.”

Er wordt gespeculeerd dat Shivakumar na de peilingen ook suggereerde dat Kharge naar Karnataka zou moeten komen om de nieuwe CM te worden. De suggestie werd gedaan als een alternatieve oplossing tijdens zijn gevecht met Siddaramaiah.

Siddaramaiah, die tot de Other Backward Class (OBC) Kuruba-gemeenschap behoort, heeft zichzelf soms als Dalit geïdentificeerd om de gunst van SC-groepen te verdienen. Hij wordt door delen van de SC-gemeenschap vaak beschouwd als het op een na beste alternatief voor een Dalit CM.

Lees ook

'Kantoor van de president gereduceerd tot tokenisme': Oppn overweegt boycot van nieuw Parlement…

Op weg naar 2024 | BJP lijkt stand te houden na het verlies van Karnataka, voelt de st… />

Aantallen tegen hem opgestapeld, bereidt Kejriwal zich voor om Oppn a te verenigen…

Nitish Kumar, Tejashwi Yadav ontmoeten Mallikarjun Kharge, Rahul Gandhi vandaagAdvertentie

Met verdeeldheid binnen de Dalit-gemeenschappen en een deel van de gemeenschap , de SC Left-groep, die minder sociale, economische en politieke kansen krijgt in vergelijking met de SC Right-groepering (waartoe leiders als Kharge en Parameshwara behoren), is het politieke draagvlak van Dalits steeds meer verdeeld tussen het Congres en de BJP.