Hur man tar bort en Windows-tjänst på Windows 10 eller Windows 11

0
46
Hannah Stryker/How-To Geek

För att ta bort en tjänst på Windows, identifiera tjänsten i tjänsteverktyget. Öppna sedan PowerShell eller Command Prompt som administratör och kör “sc delete ServiceName” för att ta bort tjänsten.

Om du är ett fan av att justera ditt system och inaktivera tjänster kan du upptäcka att din Windows-tjänstlista med tiden blir stor och tungrodd. Det är tillräckligt enkelt att ta bort en Windows-tjänst med kommandotolken eller PowerShell på Windows 10 eller Windows 11 men var försiktig. Du kan bryta något viktigt.

Innehållsförteckning

Ska du ta bort en Windows-tjänst?
Hitta namnet på tjänsten du vill ta bort
Ta bort tjänsten

Ska du ta bort en Windows-tjänst?

Nej, du bör inte ta bort en Windows-tjänst om du inte vet exakt vad du gör och du har en mycket bra anledning. När du tar bort en tjänst är den borta och tjänster kan vara jobbigt att få tillbaka. Vi rekommenderar verkligen inte att du tar bort tjänster överhuvudtaget, såvida du inte har att göra med en mycket speciell situation som att städa upp efter att ett program avinstallerats felaktigt eller att utrota en skadlig programvara.

Varning:Om du ska ta bort en tjänst, försök alltid att hitta den senaste informationen om vad tjänsten gör innan du tar bort den. Det exakta syftet med en given tjänst kan ändras mellan versioner av Windows och till och med mellan större versioner av samma version av operativsystemet. Ta CTFMon och tillhörande tjänst till exempel. På Windows 10 (och tidigare) kan du inaktivera det och bara uppleva mindre besvär. Men i Windows 11 skulle det förmodligen göra din dator oanvändbar om du tar bort den.

Vanligtvis är det gott att bara inaktivera en tjänst, särskilt om allt du verkligen försöker göra är att justera din systemprestanda (vilket förmodligen inte kommer att fungera så bra som du kanske hoppas i alla fall). Som sagt, om du behöver ta bort en tjänst behöver du bara hitta det faktiska namnet på den tjänsten och sedan utfärda ett enda kommando från kommandotolken.

Teknikerna vi täcker här bör fungera i i stort sett alla versioner av Windows—från XP hela vägen upp till Windows 11.

RELATERAT: Bör du inaktivera Windows-tjänster för att snabba upp din PC?

Hitta namnet på tjänsten du vill ta bort

Det första du behöver göra är att identifiera det fullständiga namnet på tjänsten du vill ta bort. I vårt exempel använder vi RetailDemo-tjänsten—en nyfiken tjänst som aktiverar ett dolt kommando som ställer in Windows i ett återförsäljartjänstläge (och i stort sett raderar alla personliga dokument och återställer din dator till det’s standardstatus), så det är faktiskt ett bra exempel på en tjänst som du kanske inte vill ha.

Klicka på Start, skriv “tjänster” i sökrutan och klicka sedan på “Tjänster” resultat.

I “Tjänster&#8221 ; fönster, scrolla ner och hitta tjänsten du är ute efter. Högerklicka på tjänsten och välj “Egenskaper” alternativ.

I fönstret för tjänstens egenskaper , kopiera (eller skriv ner) texten till höger om “Tjänstens namn” post.

När du har tjänstens namn kan du gå vidare och stänga egenskapsfönstret och “Tjänster” fönster.

Ta bort tjänsten

När du har namnet på tjänsten måste du öppna PowerShell eller Kommandotolken med administrativa rättigheter för att ta bort tjänsten.

Obs!Om du använder Windows 11 kan du bara starta Windows Terminal som admin istället.

Klicka på Start-knappen och sök sedan efter “PowerShell” eller “Kommandotolk.” Högerklicka på endera genvägen och välj “Kör som administratör,” eller klicka på “Kör som administratör” alternativet till höger på startmenyn.

För att ta bort tjänsten, använd sc-kommandot med följande syntax i Kommandotolken eller PowerShell:

sc delete ServiceName

Så, för att ta bort “RetailDemo” tjänsten vi använder i vårt exempel, skulle vi skriva följande text och sedan trycka på Retur:

sc delete RetailDemo

Obs: Om tjänsten du tar bort har några mellanslag i namnet, du’ 8217;måste omge namnet inom citattecken när du skriver kommandot.

Om du nu använder F5-tangenten för att uppdatera listan över tjänster ser du att tjänsten är borta.

Det är ganska enkelt att ta bort en tjänst i Windows, men vi vill återigen varna dig för att tänka länge innan du tar bort en tjänst, eftersom det’ är mycket svårt att få tillbaka dem när de väl är borta.

LÄS NÄSTA

  • › Hur man kör valfritt program som en bakgrundstjänst i Windows
  • › Stupid Geek Tricks: Hur man aktiverar Windows 10’s Hidden Retail Demo Mode
  • › 175 Windows 7-justeringar, tips och instruktionsartiklar
  • › De 50 bästa sätten att inaktivera inbyggda Windows-funktioner du inte vill ha
  • › Hur man spelar klassiska 90-tals PC/Windows-spel på nästan vilken plattform som helst
  • › Bärbara datorer av metall kontra plast: Vilket är bättre?
  • › Protons nya familjeplan erbjuder säker VPN, e-post, & Lagring
  • › Adobe Photoshop kommer att använda generativ AI för att fylla bilder