8 skafferiartiklar du förmodligen har haft för länge

0
46
VH-studio/Shutterstock.com

Vi har alla gjort oss skyldiga till att förvara matvaror alldeles för länge då och då. Det är särskilt sant när det kommer till skafferiartiklar. De är inte alltid synligt bortskämda, och vissa har extremt långa utgångsdatum. Så vad är mest troligt att ha blivit dåligt i ditt skafferi?

Oavsett om det är en burk bönor som har stått bak i ditt skafferi i flera månader eller en burk av kryddor som du har haft i flera år, är det viktigt att slänga ut gamla skafferivaror med några månaders mellanrum. Inte bara kan utgångna skafferiprodukter påverka smaken på dina måltider, utan de kan också vara skadliga för din hälsa.

Vilka skafferiartiklar kan du hamstra som kan ha blivit dåliga utan att du inser det? Här är några av de vanligaste.

Innehållsförteckning

Säd
Konserver Varor
Nötter och frön
Bakpulver och bakpulver
Mjöl
Kryddor
Oljor
Torkad frukt

Säd

RELATERATBehöver du verkligen tvätta ditt ris?

Säd kan säkert hålla länge om de förvaras på rätt sätt—så länge att de är lätta att glömma bort. Efter tillräckligt med tid kan dock även dina favoritkorn härskna och förlora sin smak. Om du märker en förändring i färg, konsistens eller lukt är det dags att kasta.

När du får nya spannmål, se till att förvara dem ordentligt. Till exempel kan lagrat vitt ris hålla i upp till två år, och det är bäst att förvara det i en sval, torr miljö som en lufttät behållare. Om riset är dåligt lagrat och utsätts för fukt kommer det inte att hålla lika länge. Detsamma gäller för okokt quinoa som kan hålla i över två år när den förvaras i en lufttät behållare.

Då finns det havre. De håller inte riktigt två år, men de kommer att vara bra i upp till ett år. Om de är helt oöppnade kan de nå två.

I allmänhet, för att hjälpa dina spannmål att hålla längre, förvara dem på en torr plats borta från solljus. Se till att hålla behållarna stängda för att förhindra att skadedjur och fukt angriper dina spannmål.

25 -Pound Rice Dispenser

Detta är spannmålsförvaringsbehållaren och dispensern som du inte visste att du behövde.

Amazon

39,99 USD
 

Konserver

YARUNIV Studio/Shutterstock.com< /figure>

Konserver är en annan vanlig skafferi. De har lika mycket näring som färska grönsaker och kan hålla kött bra i månader i sträck. Dessutom är de vanligtvis lätta att förbereda vid måltider.

RELATERATDe hälsosammaste konserverna att fylla på med ditt skafferi

De goda nyheterna här är att konserver är bra på obestämd tid. Men det betyder inte att de inte kan bli dåliga på grund av yttre faktorer. Om burkar är buckliga, utbuktande, har tecken på rost eller är öppna på något sätt, bör du slänga dem.

Att förvara konserver på rätt sätt inkluderar också att förvara dem på en sval, torr plats utan solljus. Undvik områden med hög luftfuktighet eller värmekällor.

När detta är gjort kan konserverade frukter och grönsaker hålla var som helst från två till fem år beroende på deras lagringsförhållanden. Tecken på förstörelse för konserverad frukt och grönsaker inkluderar utbuktande eller buckliga burkar. Du kan också utföra ett lukttest för att säkerställa att ingenting luktar.

Utopia Köksförvaringsburkställ Organizer

Håll dina burkar organiserade och på plats.

Amazon

21,99 USD
 

Nötter och frön

Nötter och frön innehåller mycket nyttiga fetter och protein, vilket gör dem till en gott och hälsosamt mellanmål. Medan olika typer av frön och nötter har olika hållbarhet, för det mesta, även om det är nöttoljor som gör dem benägna att förstöras snabbt— speciellt när den förvaras felaktigt.

I allmänhet kan mandel hålla upp till två år medan de flesta påsar med valnötter bara är bra i ungefär sex månader. Chiafrön kan hålla sig bra i upp till två år medan pumpafrön tenderar att ha en hållbarhet på cirka 3 månader.

Men här är grejen’om du förvarar nötter i skafferiet kanske du vill tänka om. Även om nötter är bra i ditt skafferi under några veckor, om du bulkköper eller inte äter dem snabbt nog, bör du faktiskt överföra den här produkten till kylen.

KTMAMA Glass Square matförvaringsbehållare med lufttätt bambulock

Håll dina nötter fräscha längre med dessa bedårande skafferibehållare.

Amazon

43,99 USD
 

Bakpulver och bakpulver

focal point/Shutterstock.com

Bakpulver och bakpulver är jäsmedel som används för att hjälpa bakverk att höja sig. Båda dessa ingredienser är vanliga häftklamrar i kök…men när var sista gången du kontrollerade utgångsdatumen?

En öppnad behållare med bakpulver eller bakpulver håller vanligtvis i ungefär sex månader. Till skillnad från livsmedel kan det dock vara svårt att kontrollera färskhet tack vare bristen på lukt och texturförändringar. Innan du kastar de här föremålen vill du experimentera lite.

För att testa om ditt bakpulver fortfarande är aktivt, blanda 1 tesked med 1/3 kopp kokande vatten. Om det bubblar kraftigt är det fortfarande bra. För bakpulver, blanda 1/4 tesked med 2 teskedar vinäger. Om det bubblar är det fortfarande bra. Förvara båda dessa föremål på en sval, torr plats borta från fukt.

Set med 3 Masonburk i glas med lufttätt lock

Du kan alltid dekantera din bakpulver och bakpulver.

Amazon

26,99 USD
 

Mjöl

RELATERADEHur du håller ditt överutbud av mjöl färskt

Det här är ytterligare ett bakverk som finns i de flesta kök. Det används i både bakverk och salta rätter för att göra en roux eller panering. Det betyder att det är en fantastisk häftklammer att ha till hands hela tiden. Men om du sällan bakar eller använder det när du lagar mat, anta inte att du bara kan ha det kvar.

Till skillnad från andra föremål är det största problemet med mjöl att det kan locka till sig insekter när det är dåligt lagras.

Undvik detta genom att förvara ditt mjöl i en lufttät behållare. Om du vill få din påse med mjöl att hålla så länge som möjligt kan du spara lite plats för den i frysen. Tänk på att all-purpose mjöl tenderar att ha en längre livslängd medan fullkornsmjöl har en kortare hållbarhet på grund av dess högre oljehalt.

SPLF BPA FREE Återanvändbara förvaringspåsar

Dessa återanvändbara fryspåsar kan hjälpa till att hålla dina frysvaror fräscha.

Amazon

14,99 USD
29,99 USD Spara 50 %

Kryddor

Mikhail Rulkov/Shutterstock.com< /figure> RELATERATDe bästa kryddhyllorna

De flesta hemkockar håller med. Du har inte mycket chans till en utsökt måltid utan kryddor. Från ditt typiska svartpeppar- och vitlökspulver till mer unika smaker som cajunkrydda, ett välsorterat kryddställ kan göra en måltid. Men du kan inte behålla dessa kryddor för alltid.

Vanligtvis kan malda kryddor hålla mellan två och fyra år medan hela kryddor (som pepparkorn eller kryddnejlika) kan hålla i upp till fyra år. Även om du säkert kommer att använda dem innan så lång tid går, du vet aldrig om den där slumpmässiga kryddan du använde för det där slumpmässiga receptet för två år sedan.

När det gäller hur du testar dem om det inte finns något utgångsdatum eller om du har dekanterat kryddorna, öppna dem helt enkelt och ge dem en doft. Om lukten är dålig, gammal eller om det inte luktar alls, kasta dem.

Att förvara kryddorna på rätt sätt är det bästa sättet att hålla dem fräscha längre. Förvara dem i lufttäta behållare förvarade på en sval, torr plats borta från solljus. Även om det kan gå emot din första instinkt, undvik att förvara dina kryddor ovanför eller nära spisen. Värme kan få kryddor att förlora sin smak i förtid.

NETANY 24-delade kryddburkar med etiketter

Håll dina kryddor fräscha och snygga med dessa burkar och etiketter.

Amazon

29,99 USD
54,99 USD Spara 45 %

oljor

RELATERATÄr den där flaskan med Olivolja i ditt skåp den verkliga affären?

En annan sak du vill undersöka är din samling av matoljor. Olivolja, vegetabilisk olja, kokosnötsolja och sesamolja kan alla gå dåligt med tillräckligt med tid. Exponering för ljus, värme och luft påskyndar alla oxidationsprocessen, vilket leder till dålig smak och lukt.

Generellt sett kan dock öppna burkar med matolja hålla i upp till sex månader. Oöppnad har du dock ungefär två år på dig innan kastning måste ske. Naturligtvis är nyckeln till allt detta korrekt lagring.

För att hålla dina oljor fräscha, förvara dem på en sval, mörk plats och överväg att överföra dem till en mindre behållare om du inte använder dem ofta. Olivolja kan hålla i upp till två år om den förvaras på rätt sätt, medan många andra oljor tenderar att ha kortare hållbarhet.

DWËLLZA KITCHEN Olive Oil Dispenser

Gör din matolja enklare att använda.

Amazon

29,99 USD
39,99 USD Spara 25 %

Torkad frukt

Brent Hofacker/Shutterstock.com

Torkad frukt som russin, dadlar och katrinplommon är bra att lägga till i recept eller att äta. Men de har en hållbarhetstid och kan bli dåliga om de lämnas ensamma för länge. I allmänhet har du ungefär sex månader på dig innan de blir dåliga, så om du har haft en påse med torkad mango i ditt skafferi i ett år är det dags att slänga dem.

Håll din torkade frukt fräsch längre genom att placera den i en lufttät behållare och förvara den på en sval, torr plats. Om de börjar lukta, bli inaktuella eller utveckla mögel, är det dags att säga adjö.

Sistema 5-delade matförvaringsbehållare

Ta med din torkade frukt på språng.

Amazon

25,37 USD
26,99 USD Spara 6 %

När du tar lite extra tid att få ditt skafferi i gott skick kan du vara säker på att du vet att alla dina mellanmål och måltider kommer att bli så mycket bättre. Nöj dig inte med bortskämda nötter, oljor, frukt eller bakverk. Öva på rätt matförvaring så behöver du inte oroa dig för elaka ingredienser igen.