Wat is er gebeurd met die kernreactoren thuis?

0
84
Toshiba

SMR-technologie blijft zich ontwikkelen en evolueren, gedreven door de wereldwijde vraag naar schone, betrouwbare en duurzame energie. Hoewel je misschien niet snel een SMR in huis haalt, is de technologie nog lang niet achterhaald en werken verschillende bedrijven momenteel aan hun eigen ontwerpen.

Jaren geleden prikkelde het nieuws over de 4S kleine modulaire reactor (SMR) van Toshiba onze verbeelding en deed ons afvragen of we onze huizen van stroom zouden voorzien met persoonlijke kerncentrales. Maar waar zijn deze futuristische energiebronnen nu, en komen ze nog steeds?

Thuiskernreactoren bestaan ​​echt

Misschien wees verrast om te horen dat kernreactoren thuis niet helemaal nieuw zijn. Kleinschalige kernreactoren hebben afgelegen onderzoeksstations, militaire bases en ruimtevaartuigen van stroom voorzien. Het duurde echter tot de 21e eeuw voordat ze in aanmerking kwamen voor residentieel gebruik.

De wereldwijde vraag naar schone, betrouwbare en duurzame energiebronnen dreef de verschuiving naar residentiële toepassingen. Terwijl de wereld op zoek was naar alternatieven voor kolen en olie, kwam kernenergie naar voren als een levensvatbare optie, wat leidde tot de ontwikkeling van kleine modulaire reactoren die compact, gemakkelijk te transporteren en schaalbaar zijn.

De Toshiba 4S SMR was een groot probleem

De 4S-reactor van Toshiba is misschien wel het meest bekende voorbeeld van SMR-technologie tot nu toe. Deze natriumgekoelde snelle reactor, die eind jaren 2000 werd geïntroduceerd, is ontworpen om tot 10 megawatt elektriciteit op te wekken om een ​​kleine stad of ongeveer 3.000 huizen van stroom te voorzien. De “4S” acroniem staat voor “Super-Safe, Small, and Simple,” met de nadruk op de veiligheidskenmerken, het compacte formaat en de gebruiksvriendelijke bediening van de reactor.

GERELATEERD: Wat zijn uw opties voor zonne-energie als u een Thuis?

Toen het werd aangekondigd, veroorzaakte de 4S-reactor veel opwinding, omdat het de mogelijkheid bood om kernenergie naar afgelegen gemeenschappen te brengen zonder dat daarvoor uitgebreide infrastructuur nodig was. Ondanks enkele testimplementaties heeft de 4S-reactor nooit echt een brede acceptatie bereikt.

SMR-technologie is er nog steeds

Hoewel de Toshiba 4S geen revolutie teweegbracht in de energiesector, is de SMR-technologie verre van achterhaald. Sterker nog, het heeft de laatste jaren een opleving doorgemaakt. Bedrijven als NuScale Power, Rolls-Royce en zelfs General Electric hebben hun eigen SMR-ontwerpen gemaakt en deze reactoren komen geleidelijk op de markt.

Talrijke landen investeren ook in SMR-onderzoek en -ontwikkeling, en regeringen erkennen dit het potentieel van de technologie om hun doelstellingen op het gebied van schone energie te helpen bereiken. Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft bijvoorbeeld grote bedragen toegewezen voor SMR-gerelateerde projecten, en andere landen zoals het VK en Canada volgen dit voorbeeld.

Wanneer Kunt u er een hebben?

Hoewel het idee om een ​​eigen kernreactor te bezitten ongetwijfeld opwindend is, moeten we onze verwachtingen onder controle houden. De SMR's die momenteel in ontwikkeling zijn, zijn voornamelijk bedoeld voor gebruik in afgelegen gebieden, militaire installaties en industriële omgevingen.

Naarmate de technologie echter blijft evolueren en regelgevingskaders zich aanpassen aan kleinere reactoren, is het niet vergezocht om een ​​toekomst voor te stellen waarin gemeenschappen en buurten door SMR opgewekte stroom delen. Dit zou een gedecentraliseerd en veerkrachtig energienet mogelijk maken, waardoor we minder afhankelijk worden van grootschalige elektriciteitscentrales en uitgebreide transmissielijnen.

Ook al installeer je in de nabije toekomst misschien geen kernreactor voor thuis, de technologie is springlevend en vooruitstrevend. Terwijl de wereld blijft zoeken naar schone, duurzame energieoplossingen, zouden SMR's een cruciale rol kunnen spelen bij het vervullen van onze behoeften. Wie weet? Misschien wordt uw huis op een dag aangedreven door een mini-kerncentrale. Voorlopig moet u zich misschien tot de zon wenden voor onafhankelijke stroom. Hé, technisch gezien is dat kernfusie!

The Best Uninterruptible Power Supplies (UPS) of 2023 Beste UPS Algehele APC BR1500G back-upbatterij Koop bij Amazon Beste budget UPS APC UPS BE425M batterijback-up Koop bij Amazon Beste UPS voor netwerken CyberPower CP800AVR UPS-systeem Koop bij Amazon Beste compacte UPS Amazon Basics Standby UPS Koop bij Amazon Beste UPS voor gaming CyberPower PR1500LCD UPS-systeemCyberPower PR1500LCD UPS-systeem Kopen bij Amazon LEES VOLGENDE

  • › 10 Samsung-toetsenbordfuncties die u op een Galaxy zou moeten gebruiken
  • › Beyerdynamic DT 770 PRO Review: een studioklassieker die het nog steeds volhoudt
  • › Wat is DOCSIS 4.0 (en wanneer is het beschikbaar?)
  • › Wanneer komt DDR6 RAM uit?
  • › Firefox 113 is sneller en heeft een nieuwe Picture-in-Picture-modus
  • › De professionele video- en audio-editors van Apple zijn nu beschikbaar op iPad