Regeringen vill kunna spionera när du chattar

0
76

Publicerad 2 april 2023 kl 09.00

Inrikes. Trots att stödpartiet Sverigedemokraterna är emot tänker regeringen backa upp det omstridda EU-förslaget om att göra det möjligt att spionera på alla digitala meddelanden som skickas mellan användare på internet, uppger Ekot.

Dela artikeln

TwittraDela

Beskedet lämnas av justitieminister Gunnar Strömmers (M) pressekreterare till Ekot.

Målsättningen med förslaget är enligt EU att bekämpa sexuella övergrepp mot barn.

Kritiker menar dock att det utgör ett oproportionerligt stort ingrepp i den personliga integriteten och att det skulle kunna användas till en rad andra saker som en statsmakt kan ha intresse av när det gäller att spionera på sina medborgare.

Frågan diskuteras nu både mellan EU-ländernas regeringar och i EU-parlamentet.

Även Socialdemokraterna stöder förslaget.

Sverigedemokraterna och Centerpartiet är emot.