Wat is USB-C? Dit is waarom u USB Type-C wilt

0
103
Justin Duino/How-To Geek

USB-C is een omkeerbare connector die kan worden gebruikt voor het verzenden van gegevens, video- en audiosignalen en PCI-E signalen oa. Het ondersteunt ook veel snellere oplaadsnelheden dan USB-A — tot een paar honderd watt — met USB Power Delivery.

USB-C is de opkomende standaard voor opladen en gegevensoverdracht. Op dit moment is het opgenomen in apparaten zoals laptops, telefoons en tablets en — gegeven tijd — het zal zich verspreiden naar vrijwel alles dat momenteel de oudere, grotere USB-connector gebruikt.

Inhoudsopgave

Wat is USB Type-C?
USB-C heeft een nieuwe connectorvorm
USB-C, USB PD en Power Delivery
USB-C, USB 4 en Transfer Tarieven
USB-C naar DisplayPort
USB-C naar HDMI
Is Thunderbolt hetzelfde als USB-C?
Achterwaartse compatibiliteit
Controleer uw USB-C-kabels en -poorten

Wat is USB Type-C?

USB Type-C, gewoonlijk gewoon “USB-C&#8221 genoemd ; is een nieuwe USB-connector die is ontworpen om beter aan moderne behoeften te voldoen. Het is ontworpen met een groot aantal verbeteringen ten opzichte van eerdere USB-kabels (en poorten). Hier is de korte lijst van alles wat nieuw en verbeterd is:

 • Een nieuwe, compacte connector die volledig omkeerbaar is
 • Ondersteunt hogere vermogensafgifte
 • Ondersteunt DisplayPort Alt Mode
 • Tot vier PCIe 4.0 lanes
 • Audiotransmissie ter vervanging van 3,5 mm audio-aansluiting
 • Compatibel met Thunderbolt
 • Compatibel met de nieuwste USB-standaard (USB4 v2.0) en neerwaarts compatibel met USB 2.0
 • u>

  Hoewel de specificaties voor USB-C voor het eerst in 2014 werden gepubliceerd, is de acceptatie geleidelijk verlopen. USB-C wordt nu een echte vervanging voor niet alleen oudere USB-standaarden, maar ook andere standaarden zoals Thunderbolt en DisplayPort. USB-C is ook nauw verweven met andere nieuwe standaarden — zoals USB 4 voor hogere snelheden en USB Power Delivery voor verbeterde vermogensafgifte via USB-verbindingen.

  USB-C heeft een nieuwe connectorvorm

  < p>USB Type-C heeft een nieuwe, kleine fysieke connector — ongeveer zo groot als een micro-USB-connector. De USB-C-connector zelf kan diverse opwindende nieuwe USB-standaarden ondersteunen, zoals USB4 v2.0 en USB Power Delivery (USB PD).

  De standaard USB-connector waarmee u het meest vertrouwd bent, is USB Type-A. Zelfs nu we zijn overgestapt van USB 1 naar USB 2 en verder naar moderne USB 3-apparaten, is die connector hetzelfde gebleven. Hij is even massief als altijd en hij kan maar op één manier worden aangesloten (wat natuurlijk nooit de manier is waarop u hem de eerste keer probeert aan te sluiten). Maar naarmate apparaten kleiner en dunner werden, pasten die enorme USB-poorten gewoon niet. Dit leidde tot tal van andere vormen van USB-connectoren, zoals de “micro” en “mini” connectoren.

  Hannah Stryker/How-To Geek

  Deze onhandige verzameling verschillend gevormde connectoren voor apparaten van verschillende grootte komt eindelijk tot een einde. USB Type-C biedt een nieuwe connectorstandaard die erg klein is. Het is ongeveer een derde van de grootte van een oude USB Type-A-stekker. Dit is een enkele connectorstandaard die elk apparaat zou moeten kunnen gebruiken. U hebt slechts één kabel nodig, of u nu een externe harde schijf op uw laptop aansluit of uw smartphone oplaadt via een USB-oplader. Die ene kleine connector is klein genoeg om in een superdun mobiel apparaat te passen, maar ook krachtig genoeg om alle randapparatuur die je wilt op je laptop aan te sluiten. De kabel zelf heeft aan beide uiteinden USB Type-C-connectoren – het is allemaal één connector.

  USB-C biedt genoeg te bieden. Het is omkeerbaar, dus u hoeft de connector niet langer minimaal drie keer om te draaien om de juiste oriëntatie te vinden. Het is een enkele USB-connectorvorm die alle apparaten zouden moeten aannemen, dus u hoeft geen massa's verschillende USB-kabels met verschillende connectorvormen voor uw verschillende apparaten te bewaren. En je hebt geen enorme poorten meer die onnodig veel ruimte innemen op steeds dunnere apparaten.

  USB Type-C-poorten kunnen ook verschillende protocollen ondersteunen met behulp van “alternatieve modi” waarmee u adapters kunt hebben die VGA-, DisplayPort- of andere typen verbindingen kunnen uitvoeren vanaf die ene USB-poort. De USB-C digitale multipoort-adapter van Apple is hier een goed voorbeeld van en biedt een adapter waarmee u HDMI, VGA, grotere USB Type-A-connectoren en kleinere USB Type-C-connector via één poort kunt aansluiten. De wirwar van USB-, HDMI-, DisplayPort-, VGA- en voedingspoorten op typische laptops kan worden gestroomlijnd in één type poort.

  USB-C, USB PD en Power Delivery

  De USB PD-specificatie is ook nauw verweven met USB Type-C. Een USB 2.0-aansluiting levert tot 2,5 watt vermogen – genoeg om je telefoon of tablet op te laden, maar dat is het dan ook. De USB PD-specificatie v3.1 ondersteund door USB-C verhoogt deze vermogensafgifte tot een enorme 240 watt. Het is bidirectioneel, dus een apparaat kan stroom verzenden of ontvangen. En deze stroom kan worden overgedragen op hetzelfde moment dat het apparaat gegevens over de verbinding verzendt. Met dit soort vermogensafgifte kunt u zelfs een laptop opladen, die meestal ongeveer 60 watt nodig heeft.

  De MacBook Air van Apple en de Chromebook Pixel van Google gebruiken beide hun USB-C-poorten als oplaadpoorten. USB-C zou het einde kunnen betekenen van al die eigen oplaadkabels voor laptops, waarbij alles wordt opgeladen via een standaard USB-aansluiting. U kunt zelfs uw laptop opladen met een van die draagbare batterijpakketten waarmee u tegenwoordig uw smartphones en andere draagbare apparaten oplaadt. U kunt uw laptop aansluiten op een extern beeldscherm dat is aangesloten op een voedingskabel, en dat externe beeldscherm laadt uw laptop op terwijl u hem als extern beeldscherm gebruikt. allemaal via die ene kleine USB Type-C-aansluiting.

  Er is echter één addertje onder het gras — althans op dit moment. Alleen omdat een apparaat of kabel USB-C ondersteunt, betekent dit automatisch dat het ook USB PD ondersteunt. U moet er dus voor zorgen dat de apparaten en kabels die u koopt zowel USB-C als USB PD ondersteunen.

  USB-C, USB 4 en overdrachtssnelheden

  De naamgevingsconventies voor USB zijn notoir gecompliceerd. Ze zijn hernoemd, decimalen en cijfers zijn aan het einde geplakt en met terugwerkende kracht samengevoegd tot één naam. De situatie maakt het kopen van een kabel en weten wat je kunt verwachten moeilijk. Dit is wat u moet weten.

  USB 2.0 is USB 2.0, en waar je het ook ziet, je kunt er zeker van zijn dat je een maximale overdrachtssnelheid van 480 megabits per seconde hebt.

  USB 3 daarentegen is een naamgeving catastrofe. U kunt er zeker van zijn dat alles met een USB 3.x-label een overdrachtssnelheid heeft van ten minste 5 gigabit per seconde, maar het kan zelfs 20 gigabit per seconde zijn. Als je een USB-kabel koopt, bekijk dan goed de productbeschrijving — ergens staat de overdrachtssnelheid die wordt ondersteund.

  USB 4 heeft geprobeerd te voorkomen dat hij in de naamgevingsval trapt. Er zijn slechts twee versies van USB 4: USB 4 en USB 4 v2.0. Normale USB 4 heeft een maximale overdrachtssnelheid van 40 gigabit per seconde en USB v2.0 heeft een maximale overdrachtssnelheid van 80 gigabit per seconde.

  USB Type-C is echter niet hetzelfde als USB 3.2 of USB 4. USB Type-C is slechts de vorm van een connector en de onderliggende technologie kan gewoon USB 2, USB 3 of USB 4 zijn. Nokia's N1 Android-tablet gebruikt zelfs een USB Type-C-connector, maar daaronder zit 8217;s allemaal USB 2.0 — zelfs geen USB 3.0. Deze technologieën zijn echter nauw met elkaar verbonden. Bij het kopen van apparaten hoef je alleen maar op de details te letten en ervoor te zorgen dat je apparaten (en kabels) koopt die de USB-standaard ondersteunen die je nodig hebt in een apparaat.

  USB-C naar DisplayPort

  DisplayPort-— zoals de naam al doet vermoeden — is speciaal ontworpen om videosignalen te verzenden tussen uw computer en een soort beeldscherm, zoals een monitor, tv of projector. Meestal vereist dat zowel een DisplayPort-poort als een DisplayPort-kabel, maar USB-C brengt daar verandering in.

  USB-C bevat ondersteuning voor DisplayPort Alt Mode, waarmee USB-C-kabels videosignalen rechtstreeks tussen uw computer en beeldscherm via de DisplayPort-standaard. Dat betekent dat uw ultradunne laptop geen dikke DisplayPort-poort nodig heeft, fabrikanten kunnen in plaats daarvan kiezen voor een kleine USB-C-poort.

  U kunt een USB-C naar USB-C-kabel gebruiken om een ​​pc op een beeldscherm aan te sluiten als beide apparaten de juiste USB-C-poorten hebben, of een USB-C naar DisplayPort-kabel als uw beeldscherm geen USB-C-poort heeft.

  p>

  DisplayPort 2.1 is grotendeels ontworpen om goed te spelen met USB 4 (en USB 4 v2) — dat betekent dat je een 8K-monitor op 60 Hz met HDR10 (ongecomprimeerd) kunt aansturen via een enkele USB-C-kabel als je er de juiste hardware voor hebt, meerdere 4K-monitoren of zelfs een 16K-scherm met digitale streamcompressie.

  USB-C naar HDMI

  HDMI is tegenwoordig de populairste audio-video-interface. Het is te vinden op bijna elke tv, monitor, GPU, projector en moederbord. Zelfs veel laptops — die elke generatie dunner worden en minder poorten hebben — hebben hun HDMI-poorten behouden.

  HDMI Alt Mode, waarmee je HDMI-signalen rechtstreeks via een USB-C-kabel kunt verzenden, bestaat wel, maar wordt niet gebruikt, en een rapport van CES 2023 suggereert dat de functie volledig de bijl zal krijgen. Maar maak je geen zorgen — je kunt nog steeds een USB-C-kabel op HDMI aansluiten als je wilt.

  Dus, hoe werkt het als HDMI Alt Mode dood is? DisplayPort Alt-modus natuurlijk! Bestaande USB-C naar HDMI-adapters ontvangen een signaal van de USB-C-poort met DisplayPort Alt Mode, waarna de adapter zelf DisplayPort omzet in HDMI.

  Let op de abnormaal grote HDMI-connector. Het bevat een kleine printplaat met de circuits die nodig zijn om DisplayPort naar HDMI te converteren. Justin Duino/How-To Geek

  In de meeste situaties zult u waarschijnlijk het verschil niet merken tussen native HDMI Alt Mode en de meer ingewikkelde DisplayPort Alt Mode naar HDMI-conversiemethode, maar er zijn een paar belangrijke verschillen. Ten eerste is de USB-C naar HDMI-adapter actief, wat betekent dat deze elektriciteit verbruikt tijdens het omzetten van het signaal. Dat is waarschijnlijk geen dealbreaker, maar het is iets om op te letten. Ten tweede introduceert het een potentieel knelpunt. Niet alle converters kunnen overweg met de nieuwste DisplayPort- of HDMI-standaarden, waardoor je slechtere prestaties krijgt dan je anders zou verwachten. Dit zal waarschijnlijk geen probleem zijn, tenzij je probeert een 4K-scherm sneller dan 60 Hz aan te sturen, gelukkig.

  Is Thunderbolt hetzelfde als USB-C?

  Nee, maar ze zijn wel verwant. Thunderbolt is technisch gezien een connectiviteitsstandaard, net zoals USB zelf. De Thunderbolt-standaard definieert hoeveel stroom en gegevens een poort en kabel moeten kunnen overbrengen, evenals een aantal andere functies, zoals video- en PCIe-functionaliteit.

  Thunderbolt 3 en Thunderbolt 4 gebruiken beide USB-C connectoren en USB-C-poorten voor hun fysieke verbindingen. Omdat ze een connector delen, zijn moderne USB-standaarden (zoals USB 3.2, USB 4 en USB 4 v2.0) ontworpen om samen te werken met Thunderbolt.

  Met andere woorden, u kunt een externe USB-SSD nemen, deze aansluiten op een Thunderbolt-poort met een USB-C-kabel die geschikt is voor USB 3.2-standaarden en verwachten dat deze correct werkt. U kunt elke Thunderbolt 3- of Thunderbolt 4-kabel nemen en deze gebruiken om USB-apparaten met USB-C-poorten aan te sluiten en ze zullen correct werken.

  Bijna elke opstelling van USB- en Thunderbolt-poorten, kabels en randapparatuur zal werken. Het belangrijkste verschil is de minimale overdrachtssnelheid. Thunderbolt 4 vereist een minimale overdrachtssnelheid van 40 gigabit per seconde, terwijl USB 4 slechts een minimum van 20 gigabit per seconde heeft.

  GERELATEERD: Thunderbolt versus USB- C: Wat is het verschil?

  Achterwaartse compatibiliteit

  De fysieke USB-C-connector is niet achterwaarts compatibel, maar de onderliggende USB-standaard wel. U kunt geen oudere USB-apparaten aansluiten op een moderne, kleine USB-C-poort, noch kunt u een USB-C-connector aansluiten op een oudere, grotere USB-poort. Maar dat betekent niet dat je al je oude randapparatuur moet weggooien. USB 4 (en USB 3.x) is nog steeds achterwaarts compatibel met oudere versies van USB, dus je hebt alleen een fysieke adapter nodig met een USB-C-connector aan het ene uiteinde en een grotere, oudere USB-poort aan het andere uiteinde. U kunt dan uw oudere apparaten rechtstreeks aansluiten op een USB Type-C-poort.

  Realistisch gezien zullen veel computers in de nabije toekomst zowel USB Type-C-poorten als grotere USB Type-A-poorten hebben, zoals Google's Chromebook Pixel. U kunt langzaam overstappen van uw oude apparaten en nieuwe randapparatuur aanschaffen met USB Type-C-aansluitingen. Zelfs als u een computer krijgt met alleen USB Type-C-poorten, zoals Apple's MacBook Air, zullen adapters en hubs het gat opvullen.

  Controleer uw USB-C-kabels en -poorten

  Dit klinkt allemaal geweldig — een kabel die tegelijkertijd stroom, video, audio, ethernet en USB-functionaliteit kan leveren? Wat is niet liefhebben?

  Zoals met alle dingen die met USB te maken hebben, zijn de dingen een beetje rommelig. USB-kabels van de bovenste plank en de meest geavanceerde poorten kunnen alles wat we hebben vermeld. Niet elke USB-C-kabel of USB-C-poort zal echter worden gebouwd om die functionaliteit te bevatten.

  Het implementeren van al deze functies op een USB-C-poort is duurder dan een eenvoudige oplaadpoort met USB 3.2 datasnelheden, dus fabrikanten hebben de neiging om slechts één of twee USB-C-poorten met volledige functionaliteit op hun apparaten op te nemen.

  Iets soortgelijks geldt voor USB-C-kabels. USB-C-kabels die geschikt zijn voor de beste gegevenssnelheden en de nieuwste USB Power Delivery-standaarden zijn duurder en doorgaans merkbaar dikker dan hun goedkopere tegenhangers.

  USB Type-C is een waardige upgrade. Het maakt furore op de nieuwere MacBooks en sommige mobiele apparaten, maar het is geen Apple- of mobiele technologie. Naarmate de tijd verstrijkt, zal USB-C op steeds meer apparaten van alle soorten verschijnen. Naar verluidt gaat USB-C zelfs de Lightning-connector op Apple's iPhones vervangen. Bliksem heeft niet veel voordelen ten opzichte van USB Type-C, behalve dat het een eigen standaard is waarvoor Apple licentiekosten in rekening kan brengen. Stelt u zich eens een dag voor waarop uw Android-gebruikende vrienden moeten worden opgeladen en u niet het bedroefde “Sorry, ik heb net een iPhone-oplader” hoeft te geven. regel!

  The Best USB-C Cables of 2023 Best USB-C Cable Anker New Nylon USB-C to USB-C Cable Buy at Amazon Best Budget USB-C Cable Amazon Basics USB-C to USB-A Cable Buy at Amazon Beste lange USB-C-kabel Grtoeud USB-C naar USB-C-kabel Koop bij Amazon Beste korte USB-C-kabel Anker Powerline III USB-C naar USB-C kabel Koop bij Amazon Beste Lightning naar USB-C kabel Anker Nieuwe nylon USB- C naar Lightning-kabel Koop bij Amazon Beste HDMI naar USB-C-kabel Uni USB-C naar HDMI-kabel Koop bij Amazon < img src="http://www.howtogeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />Beste AUX naar USB-C-kabel Kabel is belangrijk Premium gevlochten aluminium USB-C naar 3,5 mm Aux-kabel Koop bij Amazon Beste 3 -in-1-kabel Spigen DuraSync 3-in-1 universele oplaadkabel Koop bij Amazon Beste Thunderbolt 4-naar-USB-C-kabel Belkin Thunderbolt 4-kabel Koop bij Amazon LEES VOLGENDE

  • › Wat is Thunderbolt 3 en hoe verschilt het van USB-C?
  • › Een draadloze Xbox-controller bijwerken met een pc
  • › Sonos Roam Review: een draagbare speaker die meer is dan op het eerste gezicht lijkt
  • › USB4: wat is er anders en waarom het ertoe doet
  • › Testrapport BLUETTI AC200MAX uitbreidbare krachtcentrale: zwaar, prijzig en de moeite waard
  • › Hoe u de opslagcapaciteit van uw MacBook vergroot
  • › Raspberry Pi in- en uitschakelen
  • › Testrapport Fluance Ai81 Tower Speakers: fantastisch, zelfs zonder versterker