Uteslöts ur SD efter att ha citerat forskning – nu frias han av HD

0
73

Publicerad 31 mars 2023 kl 13.05

Inrikes. Regionpolitikern Bertil Malmberg, 83, blev utkastad ur Sverigedemokraterna och dömdes i både tingsrätten och hovrätten efter att ha citerat forskning om IQ-skillnader mellan folkslag. Men nu frias han för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp av Högsta domstolen.

Dela artikeln

TwittraDela

IQ-dömde SD:aren

  • Hovrätten: Förbjudet säga sanningen om afrikaners IQ
  • SD utesluter ledamot för att han hänvisat till fakta
  • SD-politiker döms för att ha hänvisat till vetenskaplig studie
  • Här är anförandet som SD-politikern åtalas för
  • Chefsåklagaren: Det är åsiktsbrott även om det är sant

Visa alla

Det var i ett anförande Sörmlands regionfullmäktige den 27 april i år som Bertil Malmberg nämnde den vetenskapliga forskningen om sydsudanesers IQ.

– Under året har Migrationsverket i sin brist på vishet placerat ett antal sydsudanesiska kvotflyktingar i Sörmland. Det hör till saken att befolkningen där är bland de folkslag som har lägst intelligens i hela världen, vilket är väl belagt i forskning, sade han.

Fria Tider hade i januari samma år skrivit om den aktuella forskningen i en uppmärksammad artikel. Studien visade att sydsudaneser har en knappt mätbar genomsnittlig IQ under 55.

När Bertil Malmberg nämnde sydsudaneserna i regionfullmäktige blev han snabbt avbruten av ordförande Tomas Borin (VFP). Sedan blev han polisanmäld av socialdemokraten Christine Gilljam. Sverigedemokraterna inledde samtidigt en intern utredning om att utesluta Malmberg ur partiet på grund av hans uttalande. Han uteslöts sedan med hänvisning till att han “trotsat partiets beslut om avstängning” genom att fortsätta det politiska arbetet.

Högsta domstolen slår nu fast att det finns endast ett litet utrymme för att anse att uttalanden som görs inom ramen för en debatt i en politisk församling är straffbara. Det bör enligt domstolen närmast komma i fråga vid uttalanden med “ett särskilt kränkande innehåll och som tydligt går utöver vad som är acceptabelt vid politiska diskussioner”.

Enligt HD har uttalandet med hänsyn till sammanhanget – trots att det var “klart nedsättande för den utpekade gruppen” – inte gått utöver vad som måste godtas inom ramen för en debatt i en politisk församling. Bertil Malmberg frikänns därför från åtalet för hets mot folkgrupp.

– Betydelsen av en fri och öppen debatt måste väga tungt vid bedömningen av om uttalanden som görs under en debatt i en politisk församling ska anses straffbara som hets mot folkgrupp, säger justitierådet Cecilia Renfors i ett uttalande och fortsätter:

– Det synsättet har ett starkt stöd i uttalanden av lagstiftaren när straffbestämmelsen infördes och när den senare har ändrats, liksom i regeringsformens och Europakonventionens skydd för yttrandefriheten.

Bertil Malmberg gläds åt domen.

– Jag är glad så klart att det blev så här. Inte glad bara för min egen skull utan också för yttrandefriheten i Sverige, säger han till SVT.

Han uppger också att han trots att han uteslöts av ledningen fått stöd av andra inom SD.

– Jag är av ganska tufft virke, jag har inte blivit påverkad så mycket av det här. Min familj har tyckt att det varit jobbigt, men de och många gamla vänner i SD har stått vid min sida, säger Bertil Malmberg.