Larmet: Folkhälsan hotas av matpriserna

0
73

Publicerad 31 mars 2023 kl 11.10

Inrikes. På grund av de höjda matpriserna köper många mindre nyttig mat, enligt en konsumentundersökning från Livsmedelsverket. Enligt myndigheten riskerar de ändrade matvanorna att leda till negativa effekter på folkhälsan.

Dela artikeln

TwittraDela

Inflationen

  • Villaägarbidraget ökade inflationen ytterligare
  • S kräver priskommission för matpriserna
  • Lidls varor med sänkta och frysta priser – hela listan
  • Stefan Ingves tilldelas "Lifetime achievement award"
  • "Inte acceptabelt att priserna ökar så mycket"

Visa alla

I undersökningen svarar fyra av tio, oavsett inkomstnivå, att de köper mindre färska grönsaker.

Det finns även tydliga skillnader mellan hushåll med låg respektive hög inkomst. De med lägre inkomster säger att de väljer bort färska grönsaker i högre utsträckning än de med högre inkomster, jämfört med våren 2022.

– Att konsumenterna säger att de köper mindre av färska grönsaker är oroande. Om det ger förändrade matvanor finns det en risk för att hälsan påverkas negativt på sikt, säger Karin Fritz, rådgivare på Livsmedelsverket.

Var tredje säger att de köper mindre frukt i år jämfört med 2022.

Frukt och grönsaker minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer. Rådet är att äta 500 gram om dagen.

Konsumenterna svarar också att de köper mindre av kött, kyckling och fisk.

En minskning av köttätandet bland kvinnor i fertil ålder och barn kan bland annat leda till risk för att deras järnintag blir lågt. Det gäller särskilt om de inte ersätter köttet med järnrika vegetabiliska livsmedel.

– Så kallade levnadsvanesjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar kan öka på sikt om matvanorna försämras. Därför behöver vi på Livsmedelsverket följa hur både matpriser och andra faktorer påverkar hur vi äter och om det kan finnas risk för att hälsan påverkas negativt i olika inkomstgrupper, säger Karin Fritz.