Judar kräver att regeringen tar avstånd från Mattias Karlsson

0
73

Publicerad 31 mars 2023 kl 08.11

Inrikes. Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) rasar mot SD-toppen Mattias Karlsson, som pekas ut som spridare av “konspirationsteorier” i TV4. Det är enligt den judiska organisationen “synnerligen allvarligt” att regeringen inte tydligt tar avstånd från Karlsson och de andra “hatspridarna” inom hans parti.

Dela artikeln

TwittraDela

I ett avsnitt av “Kalla fakta” i TV4 i måndags anklagades Mattias Karlsson (SD) för att sprida “högerextrema konspirationsteorier” om att det pågår ett folkutbyte och en islamisering.

Han fick sedan uppbackning av partikollegan Richard Jomshof, ordförande i riksdagens justitieutskott, som konstaterade att det inte alls rör sig om några konspirationsteorier.

“Gängkriminaliteten och den organiserade brottsligheten är till stor del ett importerat problem. Svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land. Det pågår en islamisering. Det är inga konspirationsteorier utan fakta”, skriver Jomshof på Twitter.

Skriverierna om Karlsson och Jomshof får den judiska organisationen SKMA att se rött.

“Det är naturligtvis ingen nyhet att SD är ett rasistiskt och antimuslimskt parti. Deras företrädare uttalar sig regelmässigt i linje med Karlsson och Jomshof. Det gör emellertid inte hetsen mot muslimer eller konspirationsteorierna om att en ‘elit’ orkestrerar ett utbyte av ‘svensk kultur’ mot ‘radikal islam’ eller att Sverige är på väg att ‘islamiseras’ mindre allvarliga”, skriver SKMA i ett uttalande.

Inte sällan “åsyftas judar eller en judisk konspiration” när den här typen av idéer dyker upp, fortsätter organisationen, som kräver att regeringspartierna tydligt ska ta avstånd från Mattias Karlsson:

“När hets och konspirationsteorier av detta slag torgförs av framträdande företrädare för regeringens samarbetsparti är det av största vikt att M, KD och L inte bara tar avstånd från utan också tydliggör att SD-politikernas uttalanden är rasistiska, falska och farliga.”

Det är enligt SKMA “synnerligen allvarligt” att några sådana tydliga avståndstaganden eller fördömanden inte har kommit från regeringens sida:

“Det är att ge grönt ljus till hatspridarna och att blunda för konsekvenserna av deras propaganda.”