Hoe u uw MAC-adres permanent kunt wijzigen op Linux

0
78
fatmawati achmad zaenuri/Shutterstock

U kunt een permanent nieuw MAC-adres in de terminal instellen met behulp van het macchanger-hulpprogramma en een systemctl unit-bestand . Of ga in GNOME naar Instellingen > Wi-Fi [of netwerk] > Identificeer en voer een aangepast MAC-adres in.

Elke netwerkinterface heeft een uniek MAC-adres, ingesteld door de fabrikant. Het is hoe netwerkverbindingen verbindingseindpunten identificeren. Onder Linux kunt u desgewenst een MAC-adres permanent wijzigen.

Inhoudsopgave

Wat is een MAC-adres?
Uw MAC-adres vinden
Macchanger gebruiken om uw Linux MAC-adres te wijzigen
Macchanger installeren
Macchanger gebruiken om tijdelijk een MAC-adres te wijzigen
Een MAC-adres permanent wijzigen
Een MAC-adres permanent wijzigen met GNOME
Wees voorzichtig!

Wat is een MAC-adres?

Een MAC-adres is een unieke code die door netwerken wordt gebruikt om apparaten als verbindingseindpunten te identificeren. Het beantwoordt de kritische vraag “wie’s wie” tussen netwerkinterfaces.

Elk stuk netwerkapparatuur heeft minstens één netwerkinterface ingebouwd. In een desktopcomputer of een server kunnen meerdere netwerkkaarten zijn geïnstalleerd. Veel laptops worden geleverd met een CAT5-netwerkaansluiting en een Wi-Fi-kaart, waardoor u direct uit de doos over twee netwerkinterfaces beschikt.

Elke netwerkinterface heeft een unieke, ingebouwde identifier. Ongeacht het netwerkprotocol dat wordt gebruikt om met dat apparaat te communiceren, op het laagste niveau wordt de verbinding geïdentificeerd aan de hand van het mediatoegangscontrole- of MAC-adres. Daarom moeten ze uniek zijn. Je netwerkinterface een ander MAC-adres laten gebruiken, wordt spoofing genoemd.

Een MAC-adres bestaat uit zes hexadecimale getallen. Ze zijn geschreven met een dubbele punt “:” of een koppelteken “-” tussen elk van de zes nummers. Hier is een MAC-adres van een van onze testcomputers.

b0:c0:90:58:b0:72

Meestal zijn de eerste drie cijfers een organisatorische unieke ID die de hardwarefabrikant vertegenwoordigt. U kunt de OUI decoderen met behulp van de Wireshark Manufacturer Lookup-pagina. Houd er rekening mee dat dit de fabrikant van het moederbord, de netwerkkaart of de Wi-Fi-kaart van uw computer kan zijn. Fabrikanten kopen veel van de componenten van hun computers in en assembleren ze tot het eindproduct, dus wees niet verbaasd als het anders is dan de fabrikant van uw computer.

Omdat MAC-adressen ingebouwd zijn, kunt u ze niet echt wijzigen. Wat u kunt doen, is uw Linux-systeem zo configureren dat het doet alsof het een ander MAC-adres heeft. Wat elk ander apparaat op het netwerk betreft, is het MAC-adres van uw computer degene die het uitzendt, dus het eindresultaat is hetzelfde.

Uw MAC-adres vinden

Om uw huidige MAC-adres te achterhalen, kunt u de opdracht ip gebruiken met het link-object. Dit zal je netwerkinterfaces vermelden, of ze nu in gebruik zijn of de verbinding met het netwerk verbroken hebben.

ip link

Deze computer is een laptop met een actieve Wi-Fi-verbinding, wlan0, en een bedrade Ethernet-verbinding, enp3s0 . De bekabelde verbinding is niet aangesloten en is dus inactief. De laptop heeft ook de standaard loopback-verbinding, zie, geconfigureerd.

GERELATEERD: Het ip-commando gebruiken op Linux

Gebruik macchanger om uw Linux MAC-adres te wijzigen

Met het macchanger-hulpprogramma kunt u het MAC-adres van een netwerkinterface wijzigen met flexibele opties. U kunt een specifiek MAC-adres instellen of een willekeurig MAC-adres gebruiken. U kunt ook een nieuw MAC-adres krijgen dat dezelfde drie OUI-bytes gebruikt als uw hardware, zodat de fabrikant van de netwerkinterface hetzelfde blijft.

Macchanger installeren

Macchanger installeren op Ubuntu , gebruik deze opdracht:

sudo apt install macchanger

Om macchanger op Fedora te installeren, moet je typen:

sudo dnf install macchanger

Op Manjaro is het commando:

sudo pacman -S macchanger

< img src="https://www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2023/03/3-1.png?trim=1,1&bg-color=000&pad=1,1" />

Afhankelijk van de versie van macchanger die zich in de opslagplaatsen van uw distributie bevindt, ziet u mogelijk een scherm waarin u wordt gevraagd of u een nieuw MAC-adres wilt laten aanmaken telkens wanneer een netwerkverbinding online wordt gebracht. Dat wil zeggen, wanneer u een Ethernet-kabel aansluit of Wi-Fi inschakelt.

Gebruik de pijltjestoetsen om de markering te verplaatsen naar de optie die u wilt gebruiken en druk op “Enter. ”

Deze methode heeft enig gemak, maar we gaan “Nee” selecteren. We willen enige controle hebben over de MAC-adressen die we gebruiken. Ook wilt u misschien niet het MAC-adres wijzigen op elke netwerkinterface die uw computer heeft. Misschien wilt u het bijvoorbeeld alleen op uw Wi-Fi-kaart wijzigen.

Macchanger gebruiken om tijdelijk een MAC-adres te wijzigen

U kunt het MAC-adres niet opnieuw instellen op een netwerkinterface die in gebruik is. We kunnen het MAC-adres van onze Ethernet-verbinding wijzigen omdat deze niet is verbonden en dus inactief is.

De optie -r (willekeurig) genereert een volledig willekeurig MAC-adres. We moeten de naam doorgeven van de netwerkinterface waarop we het MAC-adres willen instellen.

sudo macchanger -r enp3s0

Het MAC-adres dat in gebruik was, was hetzelfde als het onderliggende hardware-MAC-adres of het permanente MAC-adres. Het nieuwe MAC-adres wordt onderaan weergegeven.

We kunnen ook het MAC-adres van de Wi-Fi-kaart wijzigen, als we de Wi-Fi-adapter naar beneden halen, het MAC-adres wijzigen en vervolgens inschakelen de wifi-adapter.

sudo networkctl down wlan0 sudo macchanger -r wlan0 sudo networkctl up wlan0

Als u geen willekeurig MAC-adres wilt, kunt u de -m (MAC-adresoptie) gebruiken en een MAC-adres specificeren in de dubbele punt “:” formaat, in hexadecimale kleine letters.

sudo macchanger -m ae:f9:9b:31:40:c0 enp3s0

GERELATEERD: Een statisch IP-adres instellen in Ubuntu

Een MAC-adres permanent wijzigen

Dat is allemaal leuk en eenvoudig, maar het overleeft een herstart niet.

We kunnen dat echter bereiken door een systemd unit-bestand te gebruiken. We krijgen macchanger om onze laptop nieuwe MAC-adressen te geven voor zijn Ethernet- en Wi-Fi-interfaces elke keer dat hij opstart.

We gaan de -e (einde) optie gebruiken, dus dat het MAC-adres wordt gewijzigd, maar dat de drie OUI-bytes hetzelfde blijven.

Dat betekent dat ons vervalste MAC-adres lijkt te behoren tot hardware die is vervaardigd door dezelfde bedrijven die onze daadwerkelijke Ethernet- en Wi-Fi-hardware hebben gemaakt. Dit voorkomt problemen met routers, firewalls of switches die pakketten weigeren die niet afkomstig zijn van hardware van een erkende fabrikant.

We gaan twee services maken. Er is er een voor de Ethernet-verbinding en een voor de Wi-Fi-verbinding. Een enkelvoudig bestand fungeert als sjabloon voor elke service.

GERELATEERDLinux-services weergeven met systemctl

Om ons eenheidsbestand te maken, moeten we sudo gebruiken en een bestand bewerken met de basisnaam die we onze services willen geven. Het apenstaartje “@” sign in de bestandsnaam wordt vervangen door de naam van de netwerkverbinding wanneer de service wordt gestart, zoals we zullen zien.

We noemen ons eenheidsbestand “macspoof@ .service” omdat het MAC-adressen vervalst.

sudo gedit /etc/systemd/system/macspoof@.service

< p>Kopieer deze tekst naar uw unit-bestand, sla uw bestand op en sluit uw editor.

[Unit] Description=Spoofen van MAC-adres op %I Wants=network-pre.target Before=network-pre.target BindsTo= sys-subsystem-net-devices-%i.device After=sys-subsystem-net-devices-%i.device [Service] ExecStart=/usr/bin/macchanger -e %I Type=oneshot [Install] WantedBy=multi -gebruiker.doel

We moeten een service creëren voor elk van onze verbindingen. Dit doen we door achter het apenstaartje “@” in de eenheidsnaam. We doen eerst onze Ethernet-verbinding:

sudo systemctl enable macspoof@enp3s0.service

En we doen hetzelfde voor onze Wi-Fi-verbinding.

sudo systemctl enable macspoof@wlan0.service

Nadat we onze laptop opnieuw hebben opgestart, kunnen we macchanger gebruiken om te zien wat onze huidige MAC-adressen zijn. Merk op dat we sudo niet hoeven te gebruiken omdat we macchanger alleen gebruiken om te rapporteren over de MAC-adresinstellingen, en niet om ze te wijzigen.

macchanger enp3s0 macchanger wlan0

Dit laat ons zien de momenteel actieve, vervalste MAC-adressen op onze twee netwerkinterfaces en hun originele MAC-adressen.

Omdat we de optie -e (einde) in ons unit-bestand hebben gebruikt, zijn de eerste drie bytes van de vervalste adressen hetzelfde als de eerste drie bytes van de originele MAC-adressen.

Een MAC-adres permanent wijzigen met GNOME

In de meeste desktopomgevingen kunt u een nieuw MAC-adres instellen. In GNOME kunt u dit doen door “Instellingen” en het selecteren van “Wi-Fi” of “Netwerk” in de zijbalk.

Klik op het tandwielpictogram naast de verbinding waarvoor u een MAC-adres wilt instellen en selecteer de optie “Identity” tabblad.

U kunt een nieuw MAC-adres invoeren in het veld “MAC Address” veld of selecteer het echte MAC-adres in het vervolgkeuzemenu.

Het “gekloonde adres” in het vervolgkeuzemenu kunt u kiezen uit:

  • Behouden: Behoud het MAC-adres tijdens het opstarten. Verander niet van het ingestelde MAC-adres.
  • Permanent: Gebruik het legitieme hardware MAC-adres.
  • Willekeurig: Genereer een willekeurig MAC-adres.
  • Stabiel: Genereer een stabiel, gehasht MAC-adres. Elke keer dat de verbinding wordt geactiveerd, wordt hetzelfde valse MAC-adres gebruikt. Dit kan handig zijn in gevallen waarin u uw hardware-MAC-adres wilt verbergen, maar u hetzelfde IP-adres van een DHCP-router moet krijgen.

Uw wijzigingen worden doorgevoerd wanneer u opnieuw opstart, of schakel de verbinding uit en weer in.

Wees voorzichtig!

Het wijzigen van uw MAC-adres is niet illegaal, zolang u het niet doet om u voor te doen als iemand ander netwerkapparaat. In uw rechtsgebied zijn waarschijnlijk wetten van kracht om onrechtmatig ontvangen netwerkverkeer aan te pakken. Het VK heeft bijvoorbeeld de Computer Misuse Act en de VS de Computer Fraud and Abuse Act.

Blijf anoniem, maar doe niet alsof u iemand anders bent.

GERELATEERD: Hoe bmon te gebruiken om de netwerkbandbreedte op Linux te bewaken

LEES VOLGENDE

  • › ChatGPT op feiten controleren met Bing AI Chat
  • › Google Bard AI krijgt een broodnodige upgrade
  • › Waarom u de dialoog op uw tv niet kunt horen (en 7 manieren om dit te verhelpen)
  • › Windows 11 test updates voor de Microsoft Store
  • › Google Fiber bereikt 8 Gbps in zijn nieuwste stad
  • › Midjourney sluit gratis toegang voor onbepaalde tijd af