Wat is er nieuw in Fedora 38

0
113

Fedora 38 introduceert twee nieuwe spins, één met de Budgie-desktopomgeving en één met de Sway-tegelvensterbeheerder. De GNOME-spin gaat naar GNOME 44. Fedora 38 verwijdert ook beperkingen en whitelisting van de flatpak-implementatie.

De Fedora 38 beta is uit voor beoordeling. Vooruitlopend op de daadwerkelijke releasedatum voor de definitieve versie, 18 april 2023, hebben we de bèta getest om te zien wat er nieuw is in de nieuwste release van deze Linux-distributie.

Fedora Linux 38: alweer een sterke release

Fedora 38 staat voor de deur. U kunt bijgewerkte applicaties, vernieuwde desktopomgevingen verwachten, waaronder een stap omhoog naar GNOME 44, en twee nieuwe desktopomgevingsopties. Een van deze is Budgie, en de andere is een tegelvensterbeheerder genaamd Sway.

Fedora Linux heeft stabiliteit altijd centraal gesteld bij alles wat ze doen. Fedora 37 liep verschillende keren vertraging op totdat ze blij waren dat het klaar was om verzonden te worden. Fedora is geen Linux-distributie voor degenen die op het scherpst van de snede willen leven. Het is een distributie voor degenen die behoefte hebben aan betrouwbaarheid en verwachten dat hun computer en applicaties werken elke keer dat ze deze aanzetten.

Dit is duidelijk een populair standpunt. Fedora blijft van kracht tot kracht gaan. Fedora 38 heeft een vroege einddatum van 18 april. Indien nodig kan de datum worden verschoven naar 25 april als einddatum.

Er is nu een beta-uitgave van Fedora 38 beschikbaar, dus we hebben een exemplaar gemaakt om je te laten weten wat je kunt verwachten als Fedora 38 op straat komt.

GERELATEERD: Wat is Fedora Linux?

Meer bureaubladkeuzes

Fedora 38 wordt geleverd met vernieuwde versies van veel van de ondersteunde desktopomgevingen. De meest populaire versies of “spins” gebruik Xfce 4.18, KDE Plasma 5.27, MATE 1.26, LXQt 1.2.0 en GNOME 44.

Nieuw bij deze release zijn twee nieuwe officiële spins. De ene bevat de Budgie-desktop die is ontwikkeld als de standaard desktopomgeving voor Solus Linux, en de andere is een tegelvensterbeheerder genaamd Sway. Sway werkt met i3-configuratiebestanden.

GERELATEERD: Wat is GNOME in Linux?

GNOME 44

De standaard Fedora-spin wordt geleverd met GNOME 44. GNOME lanceert ongeveer elke zes maanden een nieuwe release van zijn desktopomgeving. Deze release levert niet het soort radicale veranderingen die met GNOME 40 kwamen, maar het bevat nog steeds tal van verfijningen en leuke details.

Systeemmenu en Snelle instellingen

Het systeemmenu heeft enkele verbeteringen ondergaan. Elke knop voor snelle instellingen ondersteunt nu twee regels tekst. Het label voor de knop wordt in grote tekst weergegeven en waar van toepassing wordt de huidige instelling eronder in kleinere tekst weergegeven.

De “Power Mode” -knop toont de huidige energiemodus en de Wi-Fi-knop toont de naam van het verbonden Wi-Fi-netwerk.

Er is een nieuwe “Screenshot” pictogram in de linkerbovenhoek. Dit opent de screenshot-tool. Het gedraagt ​​zich precies alsof u op de knop “PrtSc” knop op uw toetsenbord.

Als er achtergrondtoepassingen actief zijn, zal het systeemmenu een nieuw item onderaan het menu tonen. Het vertelt u hoeveel applicaties op de achtergrond actief zijn.

Als u op de pijl klikt, worden de “Achtergrond-apps” menu.

Dit geeft een overzicht van de achtergrondtoepassingen. Je kunt ze sluiten door op de “x” naast de naam van de toepassing die u wilt sluiten.

Het is vrij eenvoudig. U kunt op geen enkele andere manier met de applicaties communiceren. U kunt bijvoorbeeld niet met de rechtermuisknop op een menu-item klikken om een ​​contextmenu te openen, dus het is geen vervanging voor systeemvakpictogrammen. Misschien komt dat in toekomstige releases.

Bestandsbrowser

De bestandsbrowser gebruikt nu, indien mogelijk, miniaturen om bestanden weer te geven.

Dit is iets waar gebruikers al heel lang om vragen.

Een andere langverwachte en veelgevraagde verbetering is in deze release opgenomen. Dat is de mogelijkheid om uitvouwbare of navigeerbare mappen in de lijstweergave te hebben.

Dit moet worden ingeschakeld in de instellingen van de bestandsbrowser. Klik op het hamburgermenu en selecteer Voorkeuren > Algemeen.

Handig is dat lange bestandsnamen worden afgekapt met het weglatingsteken “…” wordt weergegeven in het midden van de bestandsnaam, niet aan het einde. Hierdoor kun je nog steeds zien wat voor type bestand het is.

< p>Tabbladen hebben ook wat aandacht gekregen. Als u met de rechtermuisknop op een tabblad klikt, wordt een contextmenu geopend waarmee u het tabblad kunt sluiten, alle andere tabbladen kunt sluiten, een gesloten tabblad opnieuw kunt openen, het tabblad naar links of rechts kunt verplaatsen of het tabblad in een nieuw venster kunt openen.

< p>

Een leuke toevoeging is de mogelijkheid om een ​​gekopieerde afbeelding te plakken en een afbeeldingsbestand te maken. Klik met de rechtermuisknop op een afbeelding in een webbrowser en selecteer “Afbeelding kopiëren” vanuit het contextmenu, klik met de rechtermuisknop in Bestanden en selecteer “Plakken” maakt vanuit het contextmenu een bestand met de naam “Pasted Image.”

GNOME Console Terminal-emulator

De GNOME-terminalemulator, console , heeft nu een overzichtsmodus voor tabbladen. ” Ctrl+Shift+O” opent het overzichtsscherm.

Het overzicht toont een miniatuur van elk tabblad. U kunt tabbladen sluiten, ze slepen om ze opnieuw te ordenen en een nieuw tabblad openen. Als u op een miniatuur klikt, wordt het overzicht gesloten en gaat u naar dat tabblad.

Instellingen-applicatie

De instellingen-applicatie heeft ook enkele verbeteringen ondergaan. De instellingen > Netwerk > VPN-dialoog biedt nu Wireguard VPN als optie.

GERELATEERD: Wat is het beste VPN-protocol ? OpenVPN vs. WireGuard vs. SSTP en meer

Op wifi-verbindingen kunt u een QR-code weergeven. Apparaten die deze code scannen, krijgen alle informatie die ze nodig hebben om verbinding te maken met het Wi-Fi-netwerk, dus laat alleen vertrouwde mensen de code scannen.

De “Over” paneel toont nu de kernelversie.

De “Toegankelijkheid” het deelvenster is opnieuw geconfigureerd om de opties in groepen te categoriseren. Dit maakt het vinden van een optie veel gemakkelijker.

De &# 8220;Toetsenbord” en “Muis en touchpad” deelvensters zijn opnieuw ontworpen, waardoor ze duidelijker en gemakkelijker te begrijpen zijn.

De “muis en touchpad” In het deelvenster kunt u zowel gebaren als muisinstellingen configureren.

Andere GNOME-tweaks

Het inlogscherm gebruikt nu een vervaagde versie van uw bureaubladachtergrond als achtergrond en de avatar van de gebruiker is groter.

Mutter heeft een betere Wayland-integratie, wat het meest opvalt als je Wayland fractionele schaling gebruikt.

Er wordt nog steeds gewerkt aan het uitroeien en vervangen van alle oude GTK3-code.

>

Onbeperkte flatpaks

Om software te installeren, heeft Fedora altijd een GUI-gebaseerde softwaretoepassing gehad en dnf, het terminalvenster-gereedschap. Het wordt ook geleverd met vooraf geïnstalleerde flatpak.

De dnf-tool en de softwaretoepassing wezen allebei terug naar de Fedora-repositories. Dit betekende dat ze de applicaties installeerden vanuit RPM-bestanden, het systeemeigen Red Hat-pakketbeheersysteem.

Opslagplaatsen in flatpak-termen worden afstandsbedieningen genoemd. De Fedora flatpak-implementatie wees vroeger terug naar een Fedora-afstandsbediening. Slimme gebruikers konden andere afstandsbedieningen inschakelen, maar Fedora's flatpak gebruikte een whitelisting-schema dat sommige propriëtaire applicaties, of niet-officiële applicaties, of zelfs applicaties die werden geleverd met prescriptieve, volgens Fedora, licentievoorwaarden verhinderde .

Fedora 38 verandert dat. Het verwijdert alle whitelisting en filtering en biedt onbeperkte toegang tot het bredere flatpak-ecosysteem. Natuurlijk werkt dnf zoals het altijd deed, maar de flatpak-implementatie is nu die van vanilla flatpak.

De flatpak-wijzigingen worden ook doorgevoerd in de softwaretoepassing. Als je nu een applicatie installeert, kun je zien of deze beschikbaar is als RPM of als flatpak in de Fedora-afstandsbediening of een andere afstandsbediening zoals flathub.

U kunt dan een weloverwogen beslissing nemen over welke u wilt installeren.

Softwareversies

Zoals verwacht zijn veel van de gebundelde softwarepakketten bijgewerkt. Hier zijn de versies van enkele van de belangrijkste applicaties.

 • Kernel: 6.2.8-300.fc38.x86_64
 • LibreOffice : 7.5.1.2 (X86_64)
 • Boxen: 44.0-stabiel
 • GCC: 13.0
 • binutils: 2.39
 • glibc: 2.37
 • GNU Debugger: 12.1< /li>
 • GNU Make: 4,4
 • Golang: 1,2
 • Ruby: 3,2
 • PHP: 8.2

Nog een geweldige uitgave van Fedora

Fedora blijft schitteren met zijn nieuwste release. Fedora heeft een geruststellende robuustheid en een gevoel van weloverwogen techniek. Voor sommige gebruikers die gewend zijn aan distributies die de gevaarlijke grenzen van de allernieuwste bezetten, voelt Fedora zich misschien een beetje bezadigd. De keerzijde daarvan is dat Fedora betrouwbaar en stabiel is. En dat is een van de voordelen.

Alleen omdat een distributie voorzichtig is en betrouwbaarheid als een belangrijk leidend uitgangspunt beschouwt, wil dat nog niet zeggen dat het er niet goed uit kan zien. snel en prettig in het gebruik.

Je kunt aan de slag door de officiële desktopversie van Fedora 38 te downloaden van de Fedora Workstation-pagina. Als je liever een ander bureaublad gebruikt dan GNOME, probeer dan een van de spins. Installeer het op een computer of in een virtuele machine en kijk waar we zo enthousiast over zijn.

LEES VOLGENDE

 • › Hoe maak je een back-up van je Steam Deck met Clonezilla
 • › System76 Gazelle-laptop heeft Linux en een RTX 3050
 • › Leer hoe u uw tanden beter kunt poetsen met de Quip-app
 • › De beste pc-fans van 2023
 • › Luister naar Wikipedia's nieuwe “Sound Logo”
 • › U kunt elke klassieke Mac OS-versie in uw webbrowser proberen