Vad är nytt i Fedora 38

0
104

Fedora 38 introducerar två nya snurr, en med Budgie-skrivbordsmiljön och en med Sway tiling window manager. Dess GNOME-snurr flyttas till GNOME 44. Fedora 38 tar också bort restriktioner och vitlistning från sin flatpak-implementering.

Fedora 38-betan är ute för granskning. Inför det faktiska releasedatumet för den slutliga versionen, den 18 april 2023, tog vi betan för att se vad som är nytt i den här Linux-distributionens senaste release.

Fedora Linux 38: Ytterligare en stark version

Fedora 38 är precis runt hörnet. Du kan förvänta dig uppdaterade applikationer, uppdaterade skrivbordsmiljöer inklusive ett steg upp till GNOME 44 och två nya alternativ för skrivbordsmiljö. En av dessa är Budgie, och den andra är en kakelfönsterhanterare som heter Sway.

Fedora Linux har alltid placerat stabilitet i kärnan i allt de gör. Fedora 37 försenades flera gånger tills de var glada att den var redo att skickas. Fedora är inte en Linux-distribution för dem som vill leva i framkant. Det är en distribution för dem som behöver tillförlitlighet och förväntar sig att deras dator och applikationer fungerar varje gång de sätter på den.

Detta är uppenbarligen en populär synvinkel. Fedora fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Fedora 38 har ett tidigt slutligt måldatum den 18 april. Vid behov kan datumet flyttas tillbaka till den 25 april som det sista måldatumet.

Det finns en betaversion av Fedora 38 tillgänglig nu, så vi startade upp en kopia för att ge dig en beskrivning av vad du kan förvänta dig när Fedora 38 kommer ut på gatorna.

RELATERAT: > Vad är Fedora Linux?

Fler skrivbordsalternativ

Fedora 38 kommer med uppdaterade versioner av många av dess skrivbordsmiljöer som stöds. De mest populära versionerna eller “snurren” använd Xfce 4.18, KDE Plasma 5.27, MATE 1.26, LXQt 1.2.0 och GNOME 44.

Nytt med denna release är två nya officiella snurr. Den ena har Budgie-skrivbordet som utvecklades som standardskrivbordsmiljön för Solus Linux, och den andra är en fönsterhanterare för plattsättning som heter Sway. Sway fungerar med i3 konfigurationsfiler.

RELATERAT: Vad är GNOME i Linux?

GNOME 44

Standard Fedora-snurr levereras med GNOME 44. GNOME lanserar en ny version av sin skrivbordsmiljö var sjätte månad eller så. Den här utgåvan levererar inte den typ av radikala förändringar som följde med GNOME 40, men den innehåller fortfarande massor av finesser och snygga detaljer.

Systemmeny och snabbinställningar

Systemmenyn har haft några förbättringar. Varje snabbinställningsknapp stöder nu två rader text. Etiketten för knappen visas i stor text, och dess aktuella inställning visas under den i mindre text.

Till exempel, “Strömläge” knappen visar det aktuella strömläget, och Wi-Fi-knappen visar namnet på det anslutna Wi-Fi-nätverket.

Det finns en ny “Skärmdump” ikonen i det övre vänstra hörnet. Detta öppnar skärmdumpsverktyget. Den beter sig precis som om du tryckte på “PrtSc” på tangentbordet.

Om du har bakgrundsapplikationer igång kommer systemmenyn att visa en ny post längst ner i menyn. Den talar om för dig hur många bakgrundsprogram du kör.

Genom att klicka på pilen öppnas “Bakgrundsappar” menyn.

Detta listar bakgrundsapplikationerna. Du kan stänga dem genom att klicka på “x” bredvid namnet på programmet du vill stänga.

Det är ganska grundläggande. Det låter dig inte interagera med applikationerna på något annat sätt. Du kan inte högerklicka på en menypost för att få en snabbmeny, till exempel, så den är inte en ersättning för fältikoner. Kanske kommer det i framtida utgåvor.

Filbläddrare

Filbläddraren använder nu miniatyrer, när den kan, för att avbilda filer.

Detta är något användare har efterfrågat under en lång tid.

En annan efterlängtad och ofta efterfrågad förbättring har gjort det till den här utgåvan. Det är möjligheten att ha expanderbara eller navigerbara kataloger i listvyn.

Detta måste vara aktiverat i filwebbläsarens inställningar. Klicka på hamburgermenyn och välj Inställningar > Allmänt.

Långa filnamn trunkeras med fördel med ellipsen “…” visas i mitten av filnamnet, inte i slutet. Det betyder att du fortfarande kan se vilken typ av fil det är.

< p>Flikar har också fått en del uppmärksamhet. Genom att högerklicka på en flik öppnas en snabbmeny som låter dig stänga fliken, stänga alla andra flikar, öppna en stängd flik igen, flytta fliken åt vänster eller höger eller öppna fliken i ett nytt fönster.

< p>

Ett snyggt tillägg är möjligheten att klistra in en kopierad bild och skapa en bildfil. Högerklicka på en bild i en webbläsare och välj “Kopiera bild” från snabbmenyn, högerklicka sedan i Filer och välj “Klistra in” från snabbmenyn skapar en fil som heter “Klistrad bild.”

GNOME Console Terminal Emulator

GNOME-terminalemulatorn, console , har nu ett fliköversiktsläge. Slår ” Ctrl+Skift+O” öppnar översiktsskärmen.

Översikten visar en miniatyrbild av varje flik. Du kan stänga flikar, dra dem för att ordna om dem och öppna en ny flik. Genom att klicka på en miniatyrbild stänger du översikten och tar dig till den fliken.

Inställningar

Inställningar-applikationen har också fått några förbättringar. Inställningarna > Nätverk > VPN-dialogrutan erbjuder nu Wireguard VPN som ett alternativ.

RELATERAT: Vad är det bästa VPN-protokollet ? OpenVPN vs. WireGuard vs. SSTP och mer

På en Wi-Fi-anslutning kan du visa en QR-kod. Enheter som skannar den här koden får all information de behöver för att ansluta till Wi-Fi-nätverket, så låt bara betrodda personer skanna den.

The “About” rutan visar nu kärnversionen.

“Tillgänglighet” rutan har omkonfigurerats för att kategorisera alternativen i grupper. Detta gör det mycket lättare att hitta ett alternativ.

The &# 8220;Tangentbord” och “Mus och pekplatta” rutor har gjorts om, vilket gör dem tydligare och lättare att förstå.

“Mus och pekplatta” rutan låter dig konfigurera gester såväl som musinställningar.

Andra GNOME-justeringar

Inloggningsskärmen använder nu en suddig version av din skrivbordsbakgrund som bakgrund, och användaravataren är större.

Mutter har bättre Wayland-integration, vilket bör vara mest märkbart när du använder Wayland fraktionerad skalning.

Arbetet fortsätter att rota ut och ersätta all den gamla GTK3-koden.

Obegränsade Flatpaks

För att installera programvara har Fedora alltid haft en GUI-baserad mjukvaruapplikation och dnf, terminalfönsterverktyget. Den kommer också med flatpak förinstallerad.

Dnf-verktyget och programvaran används båda för att peka tillbaka till Fedora-förråden. Detta innebar att de installerade applikationerna från RPM-filer, det inbyggda Red Hat-pakethanteringssystemet.

Repositories på flatpak-språk kallas för fjärrkontroller. Fedora flatpak-implementeringen brukade peka tillbaka till en Fedora-fjärrkontroll. Kunniga användare kunde aktivera andra fjärrkontroller, men Fedoras flatpak använde ett vitlistningssystem som förhindrade vissa proprietära applikationer, eller inofficiella applikationer, eller till och med applikationer som kom med föreskrivande licensieringsvillkor enligt Fedora. .

Fedora 38 ändrar det. Det tar bort all vitlistning och filtrering och ger obegränsad tillgång till det bredare flatpak-ekosystemet. Naturligtvis fungerar dnf som det alltid har gjort, men flatpak-implementeringen är nu den för vanilla flatpak .

Flatpak-ändringarna rullar också igenom till programvaran. Nu när du installerar en applikation kan du se om den är tillgänglig som en RPM eller som en flatpak i Fedora-fjärrkontrollen eller en annan fjärrkontroll som flathub.

Du kan sedan fatta ett välgrundat beslut om vilken du ska installera.

Programvaruversioner

Som förväntat har många av de medföljande programvarupaketen uppdaterats. Här är versionerna av några av de stora programmen.

 • Kärna: 6.2.8-300.fc38.x86_64
 • LibreOffice : 7.5.1.2 (X86_64)
 • Lådor: 44.0-stabila
 • GCC: 13.0
 • binutils: 2.39
 • glibc: 2.37
 • GNU Debugger: 12.1< /li>
 • GNU Make: 4,4
 • Golang: 1,2
 • Ruby: 3,2
 • PHP >: 8.2

Ännu en fantastisk release från Fedora

Fedora fortsätter att lysa med sin senaste release. Det finns en tröstande robusthet och känsla av genomtänkt ingenjörskonst kring Fedora. För vissa användare som är vana vid distributioner som bebor de farliga gränserna på framkanten, kan Fedora känna sig lite stilla. Baksidan av det är att Fedora är pålitlig och stabil. Och det är en av dess fördelar.

Bara för att en distribution är försiktig och håller pålitlighet som en viktig vägledande premiss, betyder det inte att den inte kan se bra ut, kör snabbt och var ett nöje att använda.

Du kan komma igång genom att ladda ner den officiella skrivbordsversionen av Fedora 38 från Fedora Workstation-sidan. Om du föredrar att använda ett annat skrivbord än GNOME, prova ett av snurren i stället. Installera det på en dator eller i en virtuell maskin och se vad vi är så entusiastiska över.

LÄS NÄSTA

 • › Så här säkerhetskopierar du ditt Steam-däck med Clonezilla
 • › System76 Gazelle Laptop har Linux och en RTX 3050
 • › Lär dig hur du borstar tänderna bättre med Quip-appen
 • › De bästa PC-fansen 2023
 • › Lyssna på Wikipedias nya “Ljudlogotyp”
 • › Du kan prova alla klassiska Mac OS-versioner i din webbläsare