Stor ökning av minderåriga smugglare

0
108

Publicerad 30 mars 2023 kl 17.49

Inrikes. Antalet ärenden där barn och unga under 18 år misstänks för smuggling har fördubblats på tre år.

Dela artikeln

TwittraDela

– Det är en oroväckande utveckling och det vi ser i våra utredningar är förmodligen toppen på ett isberg. Vi vill verkligen uppmana föräldrar att vara uppmärksamma på vad deras barn gör på nätet, säger Lina Andersson, biträdande chef på Tullverkets kriminalavdelning.

År 2020 inledde Tullverket totalt 89 utredningar mot minderåriga misstänkta för smugglingsbrott. 2021 hade antalet nya utredningar ökat till 149 och ökningen fortsatte 2022 då 175 utredningar inleddes. I statistiken går det att bryta ut ärenden som rör misstänkta barn under 15 år och det syns en betydande ökning i den ålderskategorin. 2020 rörde fyra utredningar barn under 15 år. 2022 hade antalet utredningar ökat till 29.

– Statistiken indikerar att smugglingen kryper neråt i åldrarna. Vi ser flera exempel där de misstänkta bara är 12–13 år. Vi vill flagga för den här utvecklingen för att göra vuxenvärlden medveten om vad som pågår, säger Lina Andersson.

I 85 procent av ärendena har smugglingen skett via post och paket. Den vanligaste varan att smuggla är e-cigarretter men även narkotika, alkohol, explosiva varor och farliga föremål som knivar är vanligt förekommande.

– Långt ifrån allt som går att köpa på nätet är lagligt. Förutom att man kan utsätta sig själv och andra för fara, så riskerar man att åka fast för smuggling. Det finns en rad exempel på minderåriga som dömts för smuggling de senaste åren. Dessutom kan man hamna i belastningsregistret vilket kan sätta stopp för vissa utbildningar, jobb och körkort i flera år framöver, säger Lina Andersson.

Även om brottsmisstankarna rör barn och ungdomar under 15 år utreds brotten. Men eftersom man då inte är straffmyndig är det istället sociala myndigheter som tar vid.