Rivian R1T Review: En smart elektrisk lastbil och mångsidigt fordon

0
109

Betyg:
8/10
? < ul>

 • 1 – Absolut hett sopor
 • 2 – Sorta ljummet sopor
 • 3 – Starkt felaktig design
 • 4 – Vissa fördelar, många nackdelar< /li>
 • 5 – Acceptabelt imperfekt
 • 6 – Tillräckligt bra för att köpa på rea
 • 7 – Utmärkt, men inte bäst i klassen
 • 8 – Fantastiskt, med några fotnoter
 • 9 – Håll käften och ta mina pengar
 • 10 – Absolut design Nirvana
 • Pris: >
  Börjar på $73 000
  Rivian

  Tyler Hayes/Review Geek

  Elektriska fordon fortsätter att översvämma fordonen , vilket ger konsumenter som är intresserade av en renare enhet fler alternativ. De mest övertygande valen kommer dock inte från etablerade tillverkare. Rivian’s R1T (och R1S) blandar välbekant nytta med avancerad teknik för en otroligt spännande körning.

  Här är vad vi gillar

  • Solid räckvidd
  • < li>Utmärkt kraft

  • Massor av smarta funktionella detaljer runt fordonet

  Och vad vi inte gör

  • Kan begränsas av offentliga laddare i vissa områden
  • Några mjukvarubegränsningar och bristande funktioner (kan läggas till i framtiden)

  Review Geeks expertgranskare går praktiskt in i varje produkt vi granskar. Vi testar varje hårdvara i timmar i den verkliga världen och kör dem genom riktmärken i vårt labb. Vi accepterar aldrig betalning för att rekommendera eller recensera en produkt och samlar aldrig ihop andras recensioner. Läs mer >>

  Innehållsförteckning

  Muttrarna och bultarna i Rivian R1T
  The Electric Körlägen för Rivian R1T
  Hulning med Rivian R1T
  Anslutning och styrning av Rivian R1T med sin app
  Infotainment av allt
  Rivian R1T saknar några föremål (och har buggar)
  Rivian R1T Charging and the Electric Grid
  Bör du köpa Rivian R1T?

  Muttrarna och bultarna i Rivian R1T

  Tyler Hayes/Review Geek

  • Fordonets mått: 6,5 x 18,1 x 6,8 fot (1,98 x 5,5 x 2,1 m) li>
  • Lagring: Främre bål 11,1 cu ft; Kugghjulstunnel 11,7 cu ft; Totalt 62 cu ft
  • Sängstorlek: Baklucka upp 51,1 x 54,1 tum; Baklucka ner 83,9 tum
  • Max markfrigång: 14,9 tum
  • Bogskapacitet: 11 000 lbs
  • Räckvidd (testad modell): 320 miles
  • Garanti: 5 år/60 000 miles; batteri och drivlina 8 år/175 000 mil
  • Startpris: 73 000 USD; Testad modellpris: 89 500 USD

  Jag har kört en Tesla Model 3 och Model Y sedan 2018. Mitt hushåll har varit endast elbil sedan 2019. Även om jag inte har kört alla elfordon på marknaden, är jag väl bekant med de mest populära modeller på vägen idag. När jag kom in på denna långa, veckolånga provkörning var jag mest intresserad av hur Rivian kan jämföras med Tesla—den överlägset nuvarande elbilstillverkaren att slå.

  För att komma till slutsatsen var det spännande att se hur elektriska drivlinor möjliggör fordon som Rivian och Tesla. De är mycket mer lika än de är olika, och jag tror att båda är bättre körupplevelser än bensinfordon. Men egentligen kändes foten till gaspedalens drivande del av R1T omedelbart bekant för mig.

  Främre sätesinteriör Tyler Hayes/Recensionsnörd

  Övergången från en modell Y till en R1T var sömlös. Knappar på ratten gjorde samma saker i varje fordon. Aktierna hade liknande funktionalitet. Programvaran var väldigt olika på en visuell nivå, men det fanns gemensamma teman över båda som inte var långt ifrån varandra.

  Naturligtvis har Tesla till stor del fokuserat på sedan- och mindre SUV-marknaden medan Rivian har varit fri att ta itu med marknaden för lastbilar och större SUV. Den goda nyheten är att om du gillar att köra lastbil har Rivian det alternativet noggrant täckt. Det är ett rejält fordon som kan sänka sig ner till 9,5 tum markfrigång upp till nästan 15 tums höjd.

  RELATERADE8 fantastiska Rivian R1T elektriska lastbilsfunktioner

  I Slutligen gjorde Rivian R1T tillräckligt för att särskilja sig, och tillhandahöll många verktyg utan att känna sig främmande för föraren som gillar vad en lastbil kan göra.

  R1T har många av de bekvämligheter som ett fordon för $80 000 borde ha, inklusive uppvärmda och kylda framsäten och uppvärmda baksäten med en temperaturkontrollskärm. Det fanns en bärbar Bluetooth-högtalare gömd i det främre konsolområdet. En dold ficklampa finns i dörrkarmen. Taket är av panoramaglas. Alla dessa saker var trevliga, men för kostnaden för fordonet kändes alla nödvändiga.

  The Electric Driving Modes of Rivian R1T

  Tyler Hayes/Recensionsnörd figur>

  Att höja och sänka höjden på R1T med dess fyrmotorer var en nyhet från första dagen jag hämtade lastbilen tills jag lämnade den. Funktionen möjliggör mer räckviddseffektivitet på motorvägen på lägre höjd och mer terrängtäckning utanför vägen när den är upphöjd. Även på stabilt underlag gör höjdjusteringen att lastbilen kan jämna ut sig själv under loppet av ett par minuter.

  Dessa höjdjusteringar finns i olika körlägen, både manuellt valbara och kan ställas in automatiskt. Jag förstod omedelbart varför det fanns olika körlägen, men att veta när man skulle välja olika tog några dagars pyssel att ta reda på. Lägena inkluderar:

  • Alla förhållanden
  • Sport
  • Bevara
  • Off Road
  • Snö< /li>
  • Bogsering

  Om du inte använder Rivian R1T som en lastbil att bogsera och inte åker terräng semi-regelbundet, kan många av körlägena kännas bortkastade. Jag tyckte att Conserve och Sport var de två lägena jag växlade mellan efter några dagar. Antingen vill du ha så stor räckvidd som möjligt, eller så vill du gå så fort som möjligt.

  R1T-modellen kan nå mellan 240 och 400 miles, beroende på kapaciteten på det köpta batteriet. Modellen jag testade hade en räckvidd på drygt 300 mil. Jag körde aldrig 300 mil i rad, men det verkade ganska exakt. Jag märkte inte heller mycket batteriladdning när lastbilen inte användes.

  Det är vanligt att ett elfordon tappar några kilometers räckvidd över natten eller för andra uppgifter än att köra. Jag märkte mindre av det som hände med R1T än med en Model Y, men det är svårt att säga på bara en vecka. Detta är något mer lämpat att bedöma under loppet av månader, över olika årstider och temperaturer. Över natten satt lastbilen i temperaturer på 40-talet och kördes på 60-talet under dagen.

  Lastbilen kan självnivellera tack vare sin fyrmotorskonfiguration. Om du tittar noga på den andra bilden överst i den här recensionen, kanske du märker en liten skillnad i lastbilens höjd över hjulbrunnen fram och bak. Det här var en tid då den jämnades med jorden för den berm den låg på. Processen tog cirka tre minuter. Jag fick reda på att du kan köra lastbilen när den planar av sig själv, men bara med en topphastighet på runt 10 miles per timme. Att göra sig redo för att köra tog ungefär en minut.

  Huling With the Rivian R1T

  Tyler Hayes/Recensionsnörd figur>

  Även om du inte är intresserad av att använda Rivian R1T till sin fulla kapacitet som en lastbil, finns det en god chans att du fortfarande blir ombedd att hjälpa vänner att flytta någon gång. För att få det genom några enkla, grundläggande tester, flyttade jag några elcyklar, samt några möbler, vid olika tidpunkter.

  Lastbilsflaket är cirka 4,25 fot bred och 4,5 fot lång, med bakluckan stängd. Modellen jag testade hade inget Tonneau-kåpa inbyggt, men alla lastbilar har räckessystem för att det ska kunna läggas till det senare.

  RELATERATHur mycket vikt kan en elektrisk lastbil dra?

  Jag laddade sängen med flera elcyklar, passande nog, för att bära runt ett par hundra kilo last i sängen. Dessutom använde elcyklarna uttagen i sängen för att ladda och den inbyggda luftkompressorn för att fylla däck. Det var en trifekta av nytta. Ett regnigt södra Kalifornien hade inte råd med hela lastbilsupplevelsen, men R1T klarade den uppgiften utan att svettas.

  Växla vy i full storlek1 av 2Föregående bild
  Tyler Hayes/Recensionsnörd
  Växeltunneln är täckt förråd med två eluttag inuti. Nästa bild Föregående bild
  Tyler Hayes/Recension GeekNästa bild < img src="http://www.reviewgeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" /> < p>Vad en regnig vecka hade råd med var beroendet av redskapstunneln. Min favorit användning av den var för min elbas, som inte skulle ha passat i den främre bagageutrymmet och tog upp för mycket utrymme på baksätena. Växeltunneln var dock den perfekta platsen för det. Den gled inte fram och tillbaka och var lätt nog att ta sig in och ut.

  Personligen skulle R1S, Rivian’s SUV, passa min familjs behov bättre med en tredje sätesrad, men växeltunneln på R1T är så cool, unik och behändig att jag kan förstå hur den funktionen ensam kunde svänga människor från en Rivian modell till en annan.

  Det var' 8217;t justt själva tunneln; det var användbarheten av tunneldörrarna att användas som ett trappsteg eller säte som också var övertygande.

  Anslutning och kontroll av Rivian R1T med sin app

  Rivians mobilapp (L till R) huvudskärm, svep upp menyn, kontrollknappar Tyler Hayes/Review Geek

  < p>Ett av de viktigaste delarna av ett elfordon är dess mittkonsol och teknologinav. Elfordon är alltid påslagna, vilket gör att en förare kan ha konstant kommunikation med sin bil, även när de är borta från dem.

  Det gör Rivian mobilapp (tillgänglig för iPhone och Android) till en integrerad del av ägarupplevelsen. Om du kommer från ett fordon utan en medföljande app för att plötsligt lita på den för alla typer av kontroller, ger Rivian-appen en bra första upplevelse. Appen var responsiv, den hade ett uppenbart och lätt att manipulera gränssnitt. Den hade också de flesta funktioner som jag letade efter fullproppad inuti.

  Från nästan fem års Tesla-ägande var jag inte främmande för tanken på att använda en app för att justera min bil. De två biltillverkarna tar radikalt olika inställning till appdesign, men när det gäller funktionalitet kändes Rivians app bekant för mig efter bara en dag.

  Jag skulle ha velat se fler snabba kontroller direkt på huvudskärmen efter att ha öppnat appen, bortom lås och upplåsning. Jag skulle också ha velat se mer anpassning för att flytta ikoner och inställningar till den första skärmen i appen. Som det såg ut behövde jag svepa eller trycka minst en gång för att verkligen göra någonting efter att ha öppnat appen.

  Den mittersta belysningsikonen i appen visade laddstationer, men de flesta av appen’s funktionalitet fanns på den första fliken.

  The Infotainment of It All

  Programvarans olika funktioner finns längst ner på skärmen. Tyler Hayes/Review Geek

  Medan mobilappen spelar en stor roll för ett elfordon när du är borta från det, är infotainment skärmen spelar en stor roll när du kör bilen.

  Huvudskärmen för infotainment fungerade genom att välja ett område längst ned, såsom navigering eller musik, och sedan justera objekt i det området på skärmens vänstra sida uppifrån och ned. Det var lätt att bli bekant med när alla delar av programvaran bedömdes. I en Tesla är alla inställningar grupperade tillsammans, inklusive spegel- och rattjusteringar. I Rivian är dessa uppdelade i lås, lampor, speglar och andra vanliga funktioner, medan inställningssektionen var mer för de finare detaljerna om hur vissa av dessa funktioner betedde sig.

  RELATERATVarför är Tesla så intresserad av spel?

  Underhållningsområdet saknade några visuella appar. Det fanns inga spel, ingen Netflix-app och inget annat sätt att titta på video på den enorma 15-tumsskärmen. Jag använder inte dessa funktioner så mycket, men min dotter använder dem regelbundet i väntan på basebollträningar och sporadiskt vid olika väntetillfällen (som när fordonet laddas).

  Det finns inga tekniska skäl till att vissa av dessa funktioner inte är tillgängliga. Det beror antingen på företagets filosofi eller på att det inte var en prioritet vid lanseringen, vilket är helt acceptabelt. Det var trevligt att kunna logga in på Spotify eller Tidal, men Apple Music hade också varit bra.

  Att ha två skärmar, en huvudskärm och en andra framför föraren för hastighet, vägbeskrivningar och Driver+-bilder var trevligt. Efter att inte ha haft ett kluster direkt framför mig under de senaste fem åren, andades jag inte en lättnadens suck över att ha det tillbaka. Det kändes lite onödigt eftersom huvudskärmen på 15 tum alltid drog min uppmärksamhet mot den ändå.

  < strong class='relatedtext'>RELATERADEVad du ska veta om uppdateringar för bilar i luften

  Parkering i R1T gjordes enklare tack vare en fågelperspektiv över lastbilens omgivningar på huvudskärmen. Det här är inte unikt för Rivian, men det kom väl till pass. Tyvärr verkade bak- och sidokamerorna inte lika skarpa som de på Model Y. Det var också mycket mer skevhet för att göra sikten så bred som möjligt.

  Rivian R1T har Totalt 11 kameror, 5 radarer och 12 ultraljudssensorer på den. Föraren har dock för närvarande bara tillgång till fyra av dem på skärmen för parkering. Det var en besvikelse.

  Även om infotainmentområdet kändes bristfälligt på R1T i mars 2023, är min gissning att det inte kommer att förbli så för alltid. Allt på skärmen kan ändras med ett ögonblick. Nyckeln för Rivian kommer att vara att se till att den fortsätter att förbättra körupplevelsen utan att alienera nuvarande förare med radikala omdesigner. I det här fallet verkar det nödvändigt att tillåta människor att permanent se eller fästa fler områden längst ned på skärmen. Jag ville till exempel ha tillgång till kameraikonen hela tiden, men det var inte möjligt.

  The Rivian R1T saknar en Få artiklar (och har buggar)

  Jag upplevde några programvarubuggar under mitt veckolånga test av R1T. Det mest märkbara var att strömma musik från min telefon via Bluetooth. De flesta gånger, när jag klev in i fordonet, var ljudet knasigt, oavsett min telefons mobil- eller Wi-Fi-anslutning. Konstverket för låtar slutade också att visa den korrekta efter några dagar. Att lyssna på Death Cab For Cutie skulle visa konstverk för en annan låt från ett annat band. Ibland skulle det visas tre olika konstverk om jag var på musikvyn på huvudskärmen.

  Tesla ger en livevy av bilens kameror via deras mobilapp. Jag missade den funktionen när jag använde Rivian och undrade ibland om det var säkert där jag parkerade den. Tesla lade också nyligen till en ‘ljudsignal på grönt ljus’ funktion som varnar dig när stoppljuset har ändrats från rött till grönt.

  RELATERAT5 största problemen med elbilar

  På samma sätt använder Gear Gaurd lastbilens kameror för att övervaka sängen och runt hela lastbilen medan du är borta. Det kan spela in videor och spara dem för senare visning. Tyvärr finns det ingen dashcam-funktion när du kör. Det här verkar vara ett förbiseende eller, förhoppningsvis, ett kommande inslag. Jag kan tuta på min Model Y för att utlösa den för att spara en video medan jag kör, och det har kommit till nytta mer än en gång.

  Det här är mindre saker, inklusive Bluetooth-problemen, men det visade att, även om Rivian ser ut att vara mest ikapp med Tesla, spelar företaget fortfarande ikapp. Det kan vara ett bekymmer nu, men i nuvarande takt är min gissning att Rivian kommer att komma nära paritet inom de kommande tre åren.

  Detta tar mig till området där Rivian och alla andra elbilar hamnar efter Tesla—allmänna laddningsalternativ.

  Rivian R1T Charging and the Electric Grid

  Ansluten till en CCS-laddareTyler Hayes/Review Geek

  Att ladda R1T var den värsta delen av att använda fordonet. Att ladda lastbilen hemma är det bästa alternativet och skulle ha eliminerat en del av min stress, men på grund av några faktorer var jag tvungen att lita på offentliga laddstationer.

  För det första var Rivian R1T för stor för att parkera och ladda i mitt garage. Model Y passar bra, men R1T är precis tillräckligt stor för att göra det lite problematiskt i ett tvåbilsförortsgarage. Jag skulle behöva en extern hemladdare—vilket är möjligt, men potentiellt irriterande. Dessutom var jag nyfiken på att se hur allmänna laddstationer fungerade, jämfört med Telsas kompressorstationer.

  RELATERATVad händer när ett elfordonsbatteri dör?

  Inom 10-15 miles från mitt hus hade jag bara tre nivå 3 CCS snabbladdare tillgängliga. Laddarna gav upp till 150kW effekt eller cirka 150 miles räckvidd per timme. I verkligheten såg jag kraft levereras närmare 110-130 miles av räckvidd per timme. Jag trodde att det var acceptabelt, men kunde vara bättre. Tesla-kompressorer kan leverera upp till 300+ miles per timme.

  I jämförelse med de tre CCS-laddarna nära mig har jag 31 kompressorer mindre än en mil från mitt hus och ännu fler inom 15 mil. Tesla-kompressornätverket var en försäljningsfaktor för mig redan 2018, och fortfarande, 2023, skulle det spela en faktor vid köp av ett elfordon. Det fanns gott om långsamma laddare nära mig, men de gav bara cirka 11-15 miles räckvidd per timme. Jag skulle inte köpa en Rivian bara på grund av begränsad laddning, men det är ett övervägande.

  Tack och lov öppnar Tesla sakta upp sina Superchargers för andra elbilstillverkare.

  Ska du köpa Rivian R1T?

  BakstolsinredningTyler Hayes/Recensionsnörd

  Om du är såld på Rivian R1T eller även R1S, bör du reservera en nu. Den nuvarande uppskattningen från och med mars 2023 är att nya fordon kommer att vara tillgängliga för personer på väntelistan 2024.

  Det återkommande temat för R1T som jag märkte var att det var bra men kunde bli bättre. Fler offentliga laddstationer byggs nu och kommer att stå klara i framtiden. Mjukvaran inuti bilen och mobilappen kommer att bli mer polerad och ha mer funktionalitet.

  Det kan vara en liten fördel för potentiella ägare att fordon inte är lättillgängliga förrän 2024. Allt som inte kan ändras var stabilt och fungerade bra förutom att jag kunde ha använt mer än fyra mugghållare i hela lastbilen. Det var programvaran som jag hela tiden stötte på begränsningar med, men det är de saker som kan förändras och utvecklas över tiden för att göra dagens köp ännu bättre. Och verkligen, det är löftet om anslutna, elfordon.

  Betyg:
  8/10
  ?

  • 1 – Absolut hett sopor
  • 2 – Sorta ljummet sopor
  • 3 – Starkt felaktig design
  • 4 – Vissa fördelar, många nackdelar
  • 5 – Acceptabelt ofullkomlig
  • 6 – Tillräckligt bra för att köpa på rea
  • < li>7 – Fantastiskt, men inte bäst i klassen

  • 8 – Fantastiskt, med några fotnoter
  • 9 – Håll käften och ta mina pengar
  • 10 – Absolute Design Nirvana

  Pris:
  Börjar på $73 000
  Rivian

  Här är vad vi gillar

  • Gedigen räckvidd
  • Utmärkt kraft
  • Många smarta funktionella detaljer runt fordonet

  Och vad vi inte gör

  • Kan begränsas av offentliga laddare i vissa områden
  • Några programbegränsningar och bristande funktioner (kan läggas till i framtiden)