Kina och Brasilien överger dollar för handel

0
59

Publicerad 30 mars 2023 kl 09.23

Ekonomi. Brasilien och Kina har nått en överenskommelse om att byta ut den amerikanska dollarn mot sina egna valutor i handelstransaktioner.

Dela artikeln

TwittraDela

Överenskommelsen kommer att möjliggöra att Kina och Brasilien genomför handels- och finanstransaktioner direkt genom att byta yuan mot reais i stället för att först konvertera sina valutor till den amerikanska dollarn.

Den brasilianska handels- och investeringsfrämjande myndigheten ApexBrasil säger att det nya avtalet förväntas “minska kostnaderna” och “främja ännu större bilateralt handelssamarbete och underlätta investeringar”.

I praktiken kommer affären även att minska USA:s inflytande i världsekonomin, när två av världens största länder nu gör sig sinsemellan oberoende av dollar.

Enligt de senaste siffrorna är Kina Brasiliens största handelspartner och står för mer än en femtedel av alla importvaror, följt av USA. Kina är också Brasiliens största exportmarknad och står för mer än en tredjedel av alla exportvaror.