Home Svenska Ingen Plex-app, inga problem: Använda Plex som en DLNA/UPnP-server

Ingen Plex-app, inga problem: Använda Plex som en DLNA/UPnP-server

0
Jason Montoya/How-To Geek

Plex är en allt-i-ett mediaserver, streamer och arrangör, men inte alla plattformar har en dedikerad Plex-app. Även med en app tillgänglig kanske du bara vill ha ett snabbt och smutsigt sätt att strömma din media lokalt istället.

Aktivera Plex DLNA/UPnP Server

h2>

Som standard är Plex DLNA-servern inaktiverad, så du måste slå på den i inställningarna innan du kan använda den. Ladda ner och installera Plex Media Server för ditt operativsystem från Plex.tv och kör igenom den grundläggande installationen. Du kommer att bli ombedd att skapa ett konto, nominera mediemappar och slutföra en första biblioteksskanning under installationen.

När Plex är redo att köra kan du komma åt din server genom att besöka app.plex.tv i en webbläsare och klicka på “nyckeln” Inställningsikon högst upp på sidan.

Under “Inställningar” kategori i sidofältet till vänster på sidan, klicka på “DLNA” och markera rutan som säger “Aktivera DLNA-servern” när den visas.

Klicka på “Spara ändringar ,” och DLNA-servern börjar köras tyst i bakgrunden. Du kan nu komma åt ditt Plex-bibliotek på de flesta moderna nätverksanslutna TV-apparater.

Få åtkomst till lokalt Plex-innehåll utan Plex-appen

Hur du kommer åt ditt Plex-bibliotek med DLNA/UPnP-strömning beror på vilken enhet du använder. Din Plex mediaserver kommer att dyka upp som en källa på de flesta TV-apparater, så leta efter en “Källa” knappen på din fjärrkontroll som du skulle använda för att lista ingångar som HDMI1 och Live TV. Du bör hitta en ny post i listan med titeln “Plex Media Server” följt av vad du än heter din mediaserver.

Många appar kan också komma åt Plex-servrar, inklusive VLC för plattformar som Apple TV och iPhone . Du hittar din server listad som källa under “Filservrar” eller liknande.

Kom ihåg att din enhet måste vara på samma lokala nätverk som din server för att detta ska fungera. DLNA-strömning via Plex sparar inte nödvändigtvis dina framsteg i en fil, så om något går fel måste du söka dig till rätt plats för att fortsätta titta där du slutade.

< p>

Om din router kraschar, tappar ström eller din mediaserver eller Plex-processen råkar avslutas så slutar din mediaserver att fungera.

Vad är en DLNA/UPnP-mediaserver?

DLNA står för “Digital Network Living Alliance” vilket är namnet på en grupp konsumentelektronikföretag som definierar standarder för mediauppspelning, rendering och streaming. UPnP står för “Universal Plug and Play” och det utgör grunden för DLNA:s interoperabla standarder.

Plex inkluderar en mediastreamingserver som fungerar med DLNA-enheter som låter dig strömma till nästan vilken modern TV eller set-top box som helst oavsett om den har en inbyggd Plex-app tillgänglig eller inte. Detta kan hjälpa till att fylla luckan i Plex-täckning på äldre enheter, eller helt enkelt erbjuda ett snabbare sätt att spela upp filmer, TV-program, musik och annat innehåll.

Plex är ett bra val om du är letar du efter en DLNA-streamer, men visste du att Windows också har en inbyggd DLNA-streamer?

Det finns mer att streama än Plex

h2>

Plex är bra, men det finns andra alternativ när det kommer till mediastreaming. Jellyfin är ett sådant Plex-alternativ med öppen källkod som inte låser några funktioner bakom en betalvägg. Kolla in några av våra andra favorit Plex-alternativ.

LÄS NÄSTA

  • › Så här använder du ChatGPT som Google Assistant på Android
  • › 5 anledningar till att du bör köpa en mini-dator (och 3 skäl att inte göra det)
  • › Microsoft 365 vs. Office 2021: What’s the Difference?
  • › Fluance Ai81 Tower Speaker Review: Fantastiskt, även utan förstärkare
  • › Samsung Galaxy A54 kan nu förbeställas
  • › Tiny ASUS Chromebox 5 kan nu förbeställas