Hur du säkerhetskopierar ditt Steam-däck med Clonezilla

0
132
Marcus Mears III/How-To Geek

För att säkerhetskopiera din Steam Decks data, följ denna process:

  1. Ladda ner Clonezilla och kopiera den till ett USB-minne.
  2. Starta upp i Clonezilla Live Environment med en extern enhet ansluten.
  3. Gå igenom installationsprocessen för Clonezilla.
  4. Klona din Steam Decks interna SSD till den externa enheten.

Att skapa säkerhetskopior av dina data är smart på alla enheter, och Steam Deck är inget undantag. Clonezilla är det perfekta verktyget för att säkerhetskopiera ditt Steam-däck; det är ett kraftfullt verktyg för partition, diskavbildning och diskkloning som är enkelt att använda. Du kan utföra hela proceduren på mindre än en timme.

Innehållsförteckning

Vad du behöver
Ladda ner Clonezilla och kopiera den till en USB-enhet
Starta in i Clonezilla och klona ditt Steam-däcks interna SSD
Hur du återställer ditt Steam-däcks interna SSD med Clonezilla

Vad du behöver

För att säkerhetskopiera ditt Steam-däck med Clonezilla behöver du några verktyg som anges nedan.

Först och främst behöver du ett USB-minne med minst 1 GB lagringsutrymme för Clonezillas livemiljö eftersom den tar cirka 500 megabyte när den packas upp. Därefter behöver du en extern hårddisk eller en SSD som matchar eller överträffar din Steam-däcks interna SSD-storlek.

Vi använde en gammal Samsung 850 EVO 512GB SSD som vi lade in i ett externt SSD-hölje.

Därefter behöver du en USB-C-docka som innehåller minst tre USB-portar: en för Clonezilla USB-enheten, en för lagringsenheten och en tredje reserverad för ett tangentbord. Japp, ett tangentbord behövs också eftersom du måste skriva lite under säkerhetskopieringen.

Om du använder ett SD-kort med din Steam-däck, ta bort det innan du startar säkerhetskopiering så att du inte blir förvirrad när du väljer lagringsenheten att säkerhetskopiera. Slutligen, se till att Steam Deck's batteri är på eller nära 100 procent eftersom processen kan ta ett tag.

Ladda ner Clonezilla och kopiera den till en USB-enhet

Det första du bör göra är att ladda ner Clonezilla och kopiera innehållet i det zippade arkivet till din USB-enhet.

Gå till Clonezillas webbplats och klicka på “Ladda ned” knappen.

När du är på nedladdningssidan väljer du antingen & #8220;Stabil” eller “Alternativ stabil” nedladdningsalternativ.

När du kommit till nästa sida väljer du följande nedladdningsparametrar: “AMD64” för CPU-arkitekturen, “zip” för filtypen och “Auto” förvaret. Klicka sedan på “Ladda ned” knapp.

När du har laddat ner Clonezilla, anslut din USB-enhet till din PC. Om enheten inte redan är formaterad, gör det nu. I Windows kan du formatera enheten genom att högerklicka på den i Utforskaren och välja “Format” alternativ.

Tips : Om du inte använder Windows, lär dig hur du formaterar USB-enheter på Mac eller formaterar en enhet med Linux.

Se till att “Quick Format” är markerad och klicka sedan på “Start” knappen.

När du har formaterat din USB-minne, högerklickar du på Clonezilla zip-arkivet och väljer “Extrahera filer…” alternativ. Du kan använda WinRAR, 7-Zip eller något annat zip-verktyg du föredrar.

< /p>

Leta sedan upp din USB-flash i nästa fönster, klicka på den och tryck på “Ok” knapp.

Vänta på att hela innehållet i arkivet har extraherats, och när extraheringsproceduren är klar är det dags att starta upp Clonezilla på ditt Steam-däck. Ta bort USB-minnet på ett säkert sätt och förbered andra verktyg.

Starta in i Clonezilla och klona din Steam-däcks interna SSD

Steg 1: Välj Clonezilla Live Environment från Steam Deck Boot Manager

Det första du bör göra är att stänga av din Steam Deck. Håll bara ned strömknappen och välj “Stäng av.” När fläkten och skärmen är avstängda, anslut USB-dockan till däcket och anslut sedan USB-minnet, extern lagring och tangentbord till USB-dockan.

När allt är anslutet håller du ned volymknappen och trycker sedan på strömbrytaren. När det välbekanta Steam Deck-startljudet spelas upp, släpp båda knapparna, och du bör se Steam Deck-starthanterarens meny. Du kan använda D-pad för att flytta runt, “A” knappen för bekräftelse och “B” knappen för att gå tillbaka eller avbryta åtgärder.

Du bör ha ett gäng startenheter listade i starthanteraren. Välj enheten som listas som “Linpus Lite” och tryck på “A” knappen.

Ditt Steam-däck bör startas upp i Clonezilla live miljö nu.

Steg 2: Starta upp i Clonezilla och utför installationsproceduren

När däcket startar om kommer skärmen att växla till porträttläge. Den växlar tillbaka till liggande efter att du har ställt in tangentbordsalternativen. Glöm inte att du nu kan använda “Enter” för att bekräfta val och piltangenterna för att flytta runt. Dessutom kommer Clonezilla ibland att informera dig om att använda andra tangenter på ditt tangentbord för val och bekräftelse, eller att hoppa över vissa skärmar.

Det första alternativet är att välja vilken version av Clonezilla Live du vill köra. Om du inte har ett specialfall, välj bara det första alternativet och gå vidare.

De följande två alternativen är att välja språk och tangentbordslayout; välj bara de alternativ du vill ha och bekräfta med “Enter” nyckeln eller “A” knappen på ditt kortlek.

När du har ställt in språket och tangentbordet bör skärmen återgå till liggande orientering. Nästa fönster är för att starta Clonezilla. Återigen, välj det första alternativet och tryck på “Enter” eller “A” knappen.

Välj sedan “enheten -bild” alternativet och fortsätt.

Följande skärm låter dig välja var klonbilden ska sparas eller läsas från. Välj det första alternativet på listan, “Local_dev” eftersom vi säkerhetskopierar filer lokalt.

Efter detta kommer Clonezilla att meddela dig att du ska montera den externa SSD:n eller hårddisken och vänta cirka fem sekunder på att systemet ska känna igen den. Eftersom du redan har den externa lagringen ansluten trycker du på “Enter” för att fortsätta.

Nästa skärm listar dina lagringsenheter; tryck på Ctrl+C på tangentbordet för att hoppa över det.

Du bör välja din externa lagringsenhet i följande dialogfönster. Leta upp den, välj den med D-pad eller piltangenterna och tryck på “Enter” eller “A” för att fortsätta. Som du kan se nedan valde vi vår Samsung 850 EVO SSD, som är tydligt märkt.

Därefter kommer Clonezilla att erbjuda dig möjligheten att kontrollera din lagringsenhets filsystem. Vi hoppade över detta eftersom vi vet att SSD-enheten fungerar korrekt.

Följande skärm låter dig välja Clonezillas bildlagermapp. Standardalternativet använder rotmappen för den externa lagringsenheten; vi rekommenderar att du inte ändrar något här. Tryck på “fliken” på tangentbordet för att flytta till “Klart” knappen trycker du på “Enter” och tryck sedan på “Enter” en annan gång för att gå till nästa dialogfönster.

följande dialogfönster låter dig välja läge; välj “Nybörjare” läge (eftersom det kommer att fungera för den fullständiga och grundläggande säkerhetskopieringen vi vill ha) och tryck på “Enter.”

Efter det väljer du “Savedisk” alternativet i följande fönster eftersom vi vill klona hela den interna SSD:n till vår externa SSD.

Steg 3: Klona din interna SSD till en extern lagringsenhet

Nu är det dags att starta diskkloningsprocessen, men innan Clonezilla startar säkerhetskopieringen tillvägagångssätt måste du välja ytterligare en rad alternativ.

Skärmen som öppnas när du har valt “Savedisk” alternativet låter dig byta namn på säkerhetskopian. Du kan lämna det som standard eller byta namn på det om du föredrar det. Om du väljer att byta namn på bilden, notera att du inte kan använda mellanslag. Använd understreck istället för “Mellanslag” nyckel.

Välj sedan den lokala diskkällan för säkerhetskopieringen. Om du har tagit bort ditt SD-kort bör du bara ha ett alternativ — Steam Deck's interna SSD. Om du har ditt SD-kort placerat, välj det inte av misstag. Leta bara efter disken som har “Nvme” etiketten till vänster, eller om de båda är märkta på det sättet, använd storleken eller märkesinformationen som anges i beskrivningen för att ta reda på vilken som är vilken.

Du bör först välja SSD med piltangenterna. Tryck sedan på “Mellanslag” för att markera ditt val. När du ser en asterisk —*— bredvid den valda disken är du bra att köra. Tryck på “Enter” för att gå till nästa alternativ.

Följande fönster låter du väljer komprimeringsalternativet. Välj den första och gå vidare.

Nästa, Clonezilla kommer igen att be dig kontrollera din externa lagringsenhets filsystem. Om du inte tvivlar på din enhets integritet kan du hoppa över kontrollen.

Följande fönster frågar om du vill kontrollera den klonade bilden efteråt. Vi rekommenderar att du väljer “Ja, kontrollera den sparade bilden” alternativet eftersom du inte vill ha en skadad backupbild av ditt Steam-däck. Det tar cirka 15-20 minuter för Clonezilla att kontrollera klonbilden efter att den har skapat den.

Därefter kan du välja om du vill kryptera den klonade bilden. Vi valde att inte kryptera bilden, men du kan välja kryptering om du är orolig för säkerheten.

Nu kan du välja vilken åtgärd Clonezilla ska utföra efter att den har skapat den klonade bilden. Vi valde “Poweroff” men du kan välja vilket alternativ du vill. När du har valt åtgärden trycker du på “Enter” för att bekräfta valet och tryck sedan på “Enter” igen.

Närnäst kommer Clonezilla att fråga dig om du vill för att fortsätta med kloningsprocessen. Tryck på “Y” på ditt tangentbord och tryck sedan på “Enter” om det behövs för att starta kloningsproceduren.

Diskkloningsprocessen varar i cirka 20 minuter. Du måste också vänta ytterligare 15-20 minuter om du har valt Clonezilla för att kontrollera den skapade bilden. Allt som allt borde det ta dig mindre än en timme att gå igenom hela proceduren.

Du bör ha kvar din Clonezilla USB-enhet när du behöver återställa dina data eller skapa en ny säkerhetskopia. Annars måste du skapa en ny startenhet.

Hur du återställer din Steam Deck Intern SSD med Clonezilla

När Clonezilla har klonat din Steam Deck's SSD kan du återställa klonbilden till din Steam Deck's interna SSD på samma sätt som du skapade den. Anslut USB-hubben och anslut din Clonezilla-startenhet, extern lagring med säkerhetskopian och tangentbordet. Se också till att ditt Steam-däcks batteri är laddat eller anslut enheten till en laddare om du har en USB-C Power Delivery (USB PD)-port tillgänglig på din USB-hub.

Steg 1: Starta upp i Clonezilla Live Environment

När ditt däck har stängts av upprepar du processen att starta upp i Clonezilla live-miljön som vi förklarade i “Välj Clonezilla Live Environment från Steam Deck Boot Manager” avsnitt.

Steg 2: Gå igenom installationsprocessen

När din Deck har startat upp i Clonezilla, upprepa installationsprocessen som visas i “Starta upp i Clonezilla och utför installationsproceduren& #8221; sektionen fram tills du kommer till fönstret för val av läge.

Väl där, istället för att välja “Savedisk,” välj “Restoredisk” alternativet eftersom vi nu vill återställa säkerhetskopian som vi redan har skapat.

< /p>

Steg 3: Återställ din Steam Deck SSD

Nästa fönster låter dig välja vilken bild som ska återställas. Eftersom vi bara hade en bild hade vi inte så mycket val.

< /p>

Välj sedan den lagringsenhet du vill återställa bilden till. Detta bör vara din Steam-däcks interna SSD. Leta upp den, välj den med D-plattan eller piltangenterna, tryck på “Mellanslag” nyckel och leta efter en asterisk —*— bredvid lagringsenheten. Tryck sedan på “Enter” för att fortsätta.

Följande fönster frågar dig om du vill kontrollera klonbilden innan Clonezilla återställer den. Vi rekommenderar att du kontrollerar bilden för säkerhets skull.

sista fönstret innan återställningsproceduren startar är att välja den åtgärd som Clonezilla ska utföra efter att bilden har återställts. Välj vad du vill och tryck på “Enter” för att fortsätta.

Nu börjar återställningsprocessen. Det tar längre tid än kloningsprocessen eftersom Clonezilla måste packa upp bilden. Vi väntade ungefär en halvtimme, men du kan vänta längre om du har en långsammare lagringsenhet eller om du instruerade Clonezilla att kontrollera bilden innan den återställer den.

Det är det! Nu vet du hur du säkerhetskopierar ditt Steam-däck och hur du återställer säkerhetskopian.

Om du någonsin har funderat på att prova Microsofts operativsystem på ditt Steam-däck, kolla in vår komplett guide för att installera Windows på ett Steam-däck.

RELATERAT: Hur du optimerar ditt Steam-däck för ett längre batteri

LÄS NÄSTA

  • › Du kan prova alla klassiska Mac OS-versioner i din webbläsare
  • › Så här lägger du till ChatGPT till din Apple Watch
  • › Insta360 gör en smartphone-stabilisator
  • › Amazon kommer att varna dig för ofta returnerade produkter
  • › De bästa PC-fans 2023
  • › Den senaste Nintendo Switch är gyllene och med Zelda-tema