Hoe maak je een back-up van je Steam Deck met Clonezilla

0
96
Marcus Mears III/How-To Geek

Volg deze procedure om een ​​back-up te maken van de gegevens van je Steam Deck:

  1. Downloaden Clonezilla en kopieer het naar een USB-flashstation.
  2. Boot in Clonezilla Live Environment met een externe schijf aangesloten.
  3. Doorloop het installatieproces van Clonezilla.
  4. Kloon de interne SSD van je Steam Deck naar de externe schijf.

Het maken van back-ups van je gegevens is slim op elk apparaat, en het Steam Deck is daarop geen uitzondering. Clonezilla is de perfecte tool voor het maken van back-ups van je Steam Deck; het is een krachtige tool voor partities, schijfimages en het klonen van schijven die eenvoudig te gebruiken is. U kunt de hele procedure in minder dan een uur uitvoeren.

Inhoudsopgave

Wat heb je nodig
Download Clonezilla en kopieer het naar een USB-station
Boot in Clonezilla en kloon de interne SSD van je Steam Deck
Hoe herstel je de interne SSD van je Steam Deck met Clonezilla

Wat je nodig hebt

Om een ​​back-up te maken van je Steam Deck met Clonezilla heb je een aantal tools nodig die hieronder staan ​​vermeld.

Allereerst heb je een USB-flashdrive nodig met minimaal 1 GB opslagruimte voor de Clonezilla-liveomgeving, aangezien het ongeveer 500 megabytes in beslag neemt bij het uitpakken. Vervolgens heb je een externe harde schijf of een SSD nodig die overeenkomt met of groter is dan de interne SSD-grootte van je Steam Deck.

We gebruikten een oude Samsung 850 EVO 512 GB SSD die we erin stopten een externe SSD-behuizing.

Vervolgens hebt u een USB-C-dock nodig met ten minste drie USB-poorten: een voor de Clonezilla USB-drive, een voor de opslagschijf en een derde gereserveerd voor een toetsenbord. Ja, er is ook een toetsenbord nodig omdat je een beetje moet typen tijdens het back-upproces.

Als je een SD-kaart gebruikt met je Steam Deck, verwijder deze dan voordat je de back-upproces zodat u niet in de war raakt bij het kiezen van het opslagstation waarvan u een back-up wilt maken. Zorg er ten slotte voor dat de batterij van het Steam Deck bijna 100 procent is, aangezien het proces even kan duren.

Download Clonezilla en kopieer het naar een USB-station.

Het eerste dat u moet doen, is Clonezilla downloaden en de inhoud van het gezipte archief naar uw USB-station kopiëren.

Ga naar de Clonezilla-website en klik op de knop “Downloaden” knop.

Eenmaal op de downloadpagina selecteert u de & #8220;Stabiel” of “Alternatieve stabiele” downloadoptie.

Kies na aankomst op de volgende pagina de volgende downloadparameters: “AMD64” voor de CPU-architectuur, “zip” voor het bestandstype en “Auto” opslagplaats. Klik vervolgens op de knop “Downloaden” knop.

Zodra je Clonezilla hebt gedownload, sluit je je USB-station aan op je pc. Als de schijf nog niet is geformatteerd, doe dat dan nu. In Windows kunt u de schijf formatteren door er met de rechtermuisknop op te klikken in Windows Verkenner en de optie “Formatteren” optie.

Tip : Als u geen Windows gebruikt, leer dan hoe u USB-drives formatteert op Mac of een drive formatteert met Linux.

Zorg ervoor dat de functie “Quick Format” is aangevinkt en klik vervolgens op de knop “Starten” knop.

Nadat je je USB-stick hebt geformatteerd, klik je met de rechtermuisknop op het Clonezilla zip-archief en selecteer je “Bestanden uitpakken…” keuze. U kunt WinRAR, 7-Zip of een andere zip-tool naar keuze gebruiken.

< /p>

Lokaliseer vervolgens uw USB-flashstation in het volgende venster, klik erop en druk op de knop “Ok” knop.

Wacht tot de volledige inhoud van het archief is uitgepakt en zodra de extractieprocedure is voltooid, is het tijd om op te starten in Clonezilla op je Steam Deck. Verwijder de USB-stick veilig en bereid andere tools voor.

Boot in Clonezilla en kloon de interne SSD van je Steam Deck

Stap 1: Selecteer Clonezilla Live Environment in de Steam Deck Boot Manager

Het eerste dat u moet doen, is uw Steam Deck uitschakelen. Houd gewoon de aan/uit-knop ingedrukt en selecteer “Afsluiten.” Zodra de ventilator en het scherm zijn uitgeschakeld, sluit u het USB-dock aan op het deck en sluit u vervolgens de USB-stick, externe opslag en het toetsenbord aan op het USB-dock.

Zodra alles is aangesloten, houdt u de knop Volume zachter ingedrukt en drukt u vervolgens op de aan/uit-knop. Zodra het vertrouwde Steam Deck-opstartgeluid wordt afgespeeld, laat u beide knoppen los en ziet u het Steam Deck-opstartbeheermenu. U kunt de D-pad gebruiken om te bewegen, de “A” knop voor bevestiging, en de “B” knop om terug te gaan of acties te annuleren.

U zou een aantal opstartapparaten in de opstartmanager moeten hebben staan. Selecteer het apparaat vermeld als “Linpus Lite” en druk op de knop “A” knop.

Je Steam Deck zou moeten opstarten in de Clonezilla live omgeving nu.

Stap 2: Start op in Clonezilla en voer de installatieprocedure uit

Zodra het deck opnieuw is opgestart, schakelt het scherm over naar de portretmodus. Het schakelt terug naar liggend nadat u de toetsenbordopties hebt ingesteld. Vergeet niet dat u nu “Enter” om keuzes te bevestigen en de pijltjestoetsen om te bewegen. Ook zal Clonezilla je soms informeren om andere toetsen op je toetsenbord te gebruiken voor selectie en bevestiging, of om bepaalde schermen over te slaan.

De eerste optie is kiezen welke versie van Clonezilla Live u wilt gebruiken. Tenzij u een speciaal geval heeft, kiest u gewoon de eerste optie en gaat u verder.

De volgende twee opties zijn voor het selecteren van de taal en de toetsenbordindeling; kies gewoon de gewenste opties en bevestig met “Enter” toets of de “A” knop op je deck.

Nadat u de taal en het toetsenbord hebt ingesteld, moet het scherm terugkeren naar de liggende stand. Het volgende venster is voor het starten van Clonezilla. Kies opnieuw de eerste optie en druk op “Enter” of de “A” knop.

Kies vervolgens het “Apparaat -afbeelding” optie en ga verder.

In het volgende scherm kunt u kiezen waar de kloonafbeelding wordt opgeslagen of waaruit wordt gelezen. Kies de eerste optie in de lijst, “Local_dev” omdat we lokaal een back-up van bestanden maken.

Hierna zal Clonezilla u laten weten dat u de externe SSD of HDD moet koppelen en ongeveer vijf seconden moet wachten tot het systeem deze herkent. Aangezien u de externe opslag al hebt aangesloten, drukt u op “Enter” om door te gaan.

Het volgende scherm geeft een overzicht van uw opslagapparaten; druk op Ctrl+C op je toetsenbord om het over te slaan.

Selecteer uw externe opslagstation in het volgende dialoogvenster. Lokaliseer het, selecteer het met de D-pad of pijltoetsen en druk op “Enter” of de “A” knop om verder te gaan. Zoals je hieronder kunt zien, hebben we onze Samsung 850 EVO SSD geselecteerd, die duidelijk is gemarkeerd.

Vervolgens biedt Clonezilla u de mogelijkheid om het bestandssysteem van uw opslagstation te controleren. We hebben dit overgeslagen omdat we weten dat de SSD correct werkt.

In het volgende scherm kunt u de map met de opslagplaats voor afbeeldingen van Clonezilla selecteren. De standaardoptie gebruikt de hoofdmap van het externe opslagapparaat; we raden aan hier niets te veranderen. Druk op het “tabblad” toets op uw toetsenbord om naar de knop “Gereed” drukt u op “Enter” en druk vervolgens op “Enter” nog een keer om naar het volgende dialoogvenster te gaan.

De in het volgende dialoogvenster kunt u de modus kiezen; kies de “Beginners” modus (aangezien het zal werken voor de volledige en standaard back-up die we willen) en druk op “Enter.”

Selecteer daarna de “Savedisk” optie in het volgende venster omdat we de volledige interne SSD naar onze externe SSD willen klonen.

Stap 3: Kloon uw interne SSD naar een externe opslagschijf

Nu is het tijd om het schijfklonenproces te starten, maar voordat Clonezilla de back-up start procedure, moet u nog een hele reeks opties kiezen.

Het scherm dat opent nadat u de “Savedisk” optie kunt u de back-upimage hernoemen. U kunt het standaard laten staan ​​of de naam ervan wijzigen als u dat wilt. Als u ervoor kiest om de afbeelding een andere naam te geven, merkt u op dat u geen spaties kunt gebruiken. Gebruik onderstrepingsteken in plaats van de “Space” toets.

Kies vervolgens de lokale schijfbron voor de back-up. Als je je SD-kaart hebt verwijderd, zou je maar één optie moeten hebben — Steam Deck's interne SSD. Als uw SD-kaart in de sleuf zit, selecteer deze dan niet per ongeluk. Zoek gewoon naar de schijf met de “Nvme” label aan de linkerkant, of als ze allebei op die manier zijn gelabeld, gebruik dan de maat- of merkinformatie in de beschrijving om erachter te komen welke welke is.

Selecteer eerst de SSD met de pijltjestoetsen. Druk vervolgens op de “Spatiebalk” toets om uw keuze te markeren. Zodra u een asterisk —*— naast de geselecteerde schijf, je bent klaar om te gaan. Druk op “Enter” om naar de volgende optie te gaan.

Het volgende venster laat u kiest de compressieoptie. Kies de eerste en ga verder.

Vervolgens Clonezilla zal u opnieuw vragen om het bestandssysteem van uw externe opslagstation te controleren. Tenzij u twijfelt aan de integriteit van uw schijf, kunt u de controle overslaan.

Het volgende venster vraagt ​​of je de gekloonde afbeelding achteraf wilt controleren. We raden aan om de optie “Ja, controleer de opgeslagen afbeelding” optie omdat je geen beschadigde back-upafbeelding van je Steam Deck wilt hebben. Het duurt ongeveer 15-20 minuten voordat Clonezilla de kloonafbeelding controleert nadat deze is gemaakt.

Vervolgens kunt u kiezen of u de gekloonde afbeelding wilt coderen. We hebben ervoor gekozen om de afbeelding niet te versleutelen, maar u kunt versleuteling kiezen als u zich zorgen maakt over de beveiliging.

Nu kunt u selecteren welke actie Clonezilla zal uitvoeren nadat de gekloonde afbeelding is gemaakt. We selecteerden “Poweroff” maar je kunt kiezen welke optie je wilt. Nadat je de actie hebt geselecteerd, druk je op “Enter” om de keuze te bevestigen en druk vervolgens op “Enter” nogmaals.

Vervolgens zal Clonezilla je vragen of je wilt om door te gaan met het kloonproces. Druk op “Y” op uw toetsenbord en druk vervolgens op “Enter” indien nodig om de kloonprocedure te starten.

Het klonen van de schijf duurt ongeveer 20 minuten. Je moet ook nog eens 15-20 minuten wachten als je Clonezilla hebt geselecteerd om de gemaakte afbeelding te controleren. Al met al duurt het minder dan een uur om de hele procedure te doorlopen.

U dient uw Clonezilla USB-drive bij de hand te houden voor wanneer u uw gegevens moet herstellen of een nieuwe back-up moet maken. Anders moet u een nieuwe opstartschijf maken.

De interne SSD van uw Steam Deck herstellen met Clonezilla

Zodra Clonezilla de SSD van je Steam Deck kloont, kun je de kloonafbeelding naar de interne SSD van je Steam Deck herstellen op dezelfde manier waarop je deze hebt gemaakt. Sluit de USB-hub aan en sluit uw Clonezilla-opstartschijf, externe opslag met de back-up en het toetsenbord aan. Zorg er ook voor dat de batterij van je Steam Deck is opgeladen of sluit het apparaat aan op een oplader als je een USB-C Power Delivery (USB PD)-poort beschikbaar hebt op je USB-hub.

Stap 1: Start de Clonezilla Live-omgeving op

Zodra je Deck is uitgeschakeld, herhaal je het proces van opstarten in de Clonezilla live-omgeving die we hebben uitgelegd in de “Select Clonezilla Live Environment from the Steam Deck Boot Manager” sectie.

Stap 2: Doorloop het installatieproces

Nadat uw deck is opgestart in Clonezilla, herhaalt u het installatieproces dat wordt weergegeven in de sectie “Boot in Clonezilla en voer de installatieprocedure uit& #8221; sectie totdat u aankomt bij het modusselectievenster.

Eenmaal daar, in plaats van de “Savedisk,” selecteer de “Herstelschijf” optie omdat we nu de back-up willen herstellen die we al hebben gemaakt.

< /p>

Stap 3: Herstel uw Steam Deck SSD

In het volgende venster kunt u selecteren welke afbeelding u wilt herstellen. Omdat we maar één afbeelding hadden, hadden we niet veel keus.

< /p>

Kies vervolgens het opslagstation waarnaar u de afbeelding wilt herstellen. Dit zou de interne SSD van je Steam Deck moeten zijn. Lokaliseer het, selecteer het met de D-pad of de pijltjestoetsen, druk op de “Spatiebalk” toets en zoek naar een sterretje —*— naast het opslagstation. Druk vervolgens op “Enter” om door te gaan.

In het volgende venster wordt u gevraagd of u de kloonafbeelding wilt controleren voordat Clonezilla deze herstelt. We raden aan om de afbeelding te controleren, voor het geval dat.

De laatste venster voordat de herstelprocedure begint, is het selecteren van de actie die Clonezilla zal uitvoeren na het herstellen van de afbeelding. Kies wat je wilt en druk op “Enter” om door te gaan.

Nu begint het herstelproces. Het duurt langer dan het kloonproces, aangezien Clonezilla de afbeelding moet uitpakken. We hebben ongeveer een half uur gewacht, maar u kunt langer wachten als u een tragere opslagschijf heeft of als u Clonezilla opdracht heeft gegeven om de afbeelding te controleren voordat deze wordt hersteld.

Dat was alles! Nu weet je hoe je een back-up van je Steam Deck kunt maken en hoe je de back-upimage kunt herstellen.

Als je er ooit aan hebt gedacht om de besturingssystemen van Microsoft op je Steam Deck te proberen, bekijk dan onze complete gids voor het installeren van Windows op een Steam Deck.

GERELATEERD: Hoe u uw Steam Deck kunt optimaliseren voor een batterij die langer meegaat

LEES VOLGENDE

  • › U kunt elke klassieke Mac OS-versie in uw webbrowser uitproberen
  • › ChatGPT toevoegen aan uw Apple Watch
  • › Insta360 maakt een smartphone-stabilisator
  • › Amazon waarschuwt u voor vaak geretourneerde producten
  • › De beste pc-fans van 2023
  • › De nieuwste Nintendo Switch heeft een gouden en Zelda-thema