Geen Plex-app, geen probleem: Plex gebruiken als een DLNA/UPnP-server

0
90
Jason Montoya/How-To Geek

Plex is een alles-in-één mediaserver, streamer en organizer, maar niet elk platform heeft een speciale Plex-app. Zelfs als er een app beschikbaar is, wil je misschien gewoon een snelle en vuile manier om je media lokaal te streamen.

Schakel de Plex DLNA/UPnP-server in

Standaard is de Plex DLNA-server uitgeschakeld, dus u moet deze inschakelen in de voorkeuren voordat u deze kunt gebruiken. Download en installeer de Plex Media Server voor uw besturingssysteem vanaf Plex.tv en doorloop de basisinstellingen. U wordt gevraagd een account aan te maken, mediamappen te nomineren en een eerste bibliotheekscan uit te voeren tijdens de installatie.

Zodra Plex klaar is voor gebruik, gaat u naar uw server door naar app.plex.tv te gaan in een browser en klik op de “moersleutel” Pictogram Instellingen bovenaan de pagina.

Onder de “Instellingen” categorie in de zijbalk aan de linkerkant van de pagina, klik op “DLNA” en vink het vakje “Enable the DLNA Server” wanneer het verschijnt.

Klik op “Wijzigingen opslaan ,” en de DLNA-server begint geruisloos op de achtergrond te draaien. Je hebt nu toegang tot je Plex-bibliotheek op de meeste moderne netwerk-tv's.

Toegang tot lokale Plex-inhoud zonder de Plex-app

Hoe u toegang krijgt tot uw Plex-bibliotheek met DLNA/UPnP-streaming hangt af van het apparaat dat u gebruikt. Je Plex-mediaserver wordt op de meeste tv's als bron weergegeven, dus zoek naar een “Bron” knop op je afstandsbediening die je zou gebruiken om ingangen zoals HDMI1 en Live TV weer te geven. U zou een nieuw item in de lijst moeten vinden met de titel “Plex Media Server” gevolgd door de naam van uw mediaserver.

Veel apps hebben ook toegang tot Plex-servers, waaronder VLC voor platforms zoals de Apple TV en iPhone . U vindt uw server vermeld als een bron onder “Bestandsservers” of vergelijkbaar.

Vergeet niet dat uw apparaat zich op hetzelfde lokale netwerk als uw server moet bevinden om dit te laten werken. DLNA-streaming via Plex slaat je voortgang niet noodzakelijkerwijs op in een bestand, dus als er iets misgaat, moet je de juiste plek zoeken om verder te kijken waar je was gebleven.

< p>

Als uw router crasht, stroom verliest, of uw mediaserver of het Plex-proces wordt beëindigd, werkt uw mediaserver niet meer.

Wat is een DLNA/UPnP-mediaserver?

DLNA staat voor “Digital Network Living Alliance” wat de naam is van een groep consumentenelektronicabedrijven die normen definiëren voor het afspelen, weergeven en streamen van media. UPnP staat voor “Universal Plug and Play” en vormt de basis waarop de DLNA-interoperabele standaarden zijn gebouwd.

Plex bevat een mediastreamingserver die werkt met DLNA-apparaten waarmee je naar vrijwel elke moderne tv of settopbox kunt streamen, ongeacht of er een native Plex-app beschikbaar is. Dit kan helpen om het gat in Plex-dekking op oudere apparaten op te vullen, of biedt gewoon een snellere manier om films, tv-programma's, muziek en andere inhoud af te spelen.

Plex is een solide keuze als je op zoek naar een DLNA-streamer, maar wist je dat Windows ook een DLNA-streamer heeft ingebouwd?

Streaming is meer dan Plex

Plex is geweldig, maar er zijn andere opties als het gaat om mediastreaming. Jellyfin is zo'n open-source Plex-alternatief dat geen functies achter een betaalmuur vergrendelt. Bekijk enkele van onze andere favoriete Plex-alternatieven.

LEES VOLGENDE

  • › De Samsung Galaxy A54 kan nu worden gereserveerd
  • › Review Fluance Ai81 Tower Speakers: fantastisch, zelfs zonder versterker
  • › 5 redenen om een ​​mini-pc te kopen (en 3 redenen om het niet te doen)
  • › Microsoft 365 versus Office 2021: wat is het verschil?
  • › ChatGPT gebruiken zoals Google Assistant op Android
  • › De kleine ASUS Chromebox 5 kan nu worden gereserveerd