De bästa PC-fans 2023

0
122
Justin Duino/How-To Geek

Innehållsförteckning

Vad man ska leta efter i PC-fläktar 2023
Bästa PC-fläktar totalt sett: Noctua NF-S12B redux-1200 PWM
Bästa Budget PC-fläktar: ARCTIC F12 PWM PST
Bästa PC-fläktar med RGB: Corsair QL120 RGB-fläkt
Bästa budget-PC-fläktar med RGB: Cooler Master MF120R A-RGB
Bästa PC-fläktar för kompakta fall: Noctua NF-A12x15 PWM
Vanliga frågor< /p>

Vad du ska leta efter i PC-fläktar 2023

De första sakerna du vill överväga är om fläktarna verkligen kommer att få plats i ditt fodral. 120 mm är den vanligaste storleken, men du hittar 140 mm och till och med 200 mm och 220 mm fläktar. Om du har ett kompakt fodral behöver du en mer lågprofilerad fläkt.

När du är säker på att en fläkt passar fästena på ditt fodral är det dags att överväga rotationer per minut (RPM). Större fläktar trycker mer luft vid lägre totala hastigheter, medan mindre fläktar måste snurra snabbare för att flytta mer luft. Detta är viktigt för det totala luftflödet, men det är inte den enda anledningen till att varvtal är viktiga.

RELATERATHur du hanterar din dators fläktar för optimalt luftflöde och kyla

Generellt gäller att ju snabbare en fläkt snurrar, desto bullrigare är den. De flesta fläkttillverkare har decibel (dB) betyg för sina fläktar, så du kan få en uppfattning om hur högljudda de kommer att vara. Medan en vätskekyld konstruktion är tystare, kan du fortfarande bli ganska tyst med noggrant val av fläkt. Men om du spelar spel som pressar ditt grafikkort till gränsen, måste dina fans snurra snabbt för att trycka ut den varma luften, du måste överväga om en fläktkyld eller vätskekyld konstruktion är bra för dig.

Du måste också välja mellan DC- och PWM-fläktar, som använder tre respektive fyra stift. Även om PWM-fläktar är mer populära och erbjuder ökade kontrollmöjligheter, beror valet mellan DC och PWM vanligtvis på vilken typ av kontakter som finns på ditt moderkort.

För en enkel hemdator behöver du förmodligen inte belys ditt fall, men spelriggar kräver praktiskt taget omfattande belysning nuförtiden. Om du planerar RGB-belysning måste du välja mellan standard RGB och ARGB (adresserbar RGB), som låter dig styra din belysning via programvara.

Bäst PC-fläktar totalt: Noctua NF-S12B redux-1200 PWM

Noctua

Proffs

 • ✓ Bra luftflöde
 • ✓ Tyst drift
 • ✓ PWM- och DC-alternativ

Nackdelar

 • ✗ Ingen RGB-belysning

Om du någonsin har handlat efter PC-fodralfläktar är du förmodligen bekant med Noctua-namnet. Företagets fans är kända för sin solida tillförlitlighet och prestanda. Om du letar efter en fläkt som prioriterar prestanda framför blixt, är Noctua NF-S12B redux-1200 PWM ett bra köp.

Det här är en 120 mm fläkt som erbjuder ett varvtal på 400 till 400 1 200 RPM, vilket kan flytta en anständig mängd luft. Det är också en tystare fläkt, med ett decibelvärde på 18,1 dB. Medan Noctua-fans brukade vara på den fula sidan, är det svarta och gråa utseendet här diskret men ser bra ut.

En sak du inte får med Noctua NF-S12B redux-1200 är RGB-belysning eller någon form av belysning alls. Det kan vara positivt för vissa, men det är viktigt att komma ihåg om du vill ha en RGB-fläkt.

Modellen vi tittar på använder en fyrstifts PWM-kontakt, vilket ger du har bra kontroll över fläkthastigheten. Om du bygger en dator med ett moderkort med trestifts DC-utgångar kan du istället välja Noctua NF-S12B.

Bästa PC-fläktar totalt sett

Noctua NF-S12B redux-1200 PWM

Noctua NF-S12B redux-1200 PWM erbjuder bra kylprestanda utan mycket brus. De ser inte flashiga ut, men detta är lika mycket av en funktion för vissa som det är en nackdel för andra.

Amazon

14,95 $
 

Bästa budget PC-fans: ARCTIC F12 PWM PST

ARCTIC

Proffs

 • ✓ Bra prestanda för priset
 • ✓ PST låter dig kedjefläktar från en enda PWM-header
 • ✓ Relativt lågt brus

Nackdelar

 • ✗ Ingen belysning

Om du går för galen belysning kan du spendera mycket pengar på fallfläktar. Å andra sidan, om du har spenderat större delen av din budget på andra komponenter, hittar du massor av prestanda och kontroll till ett bra pris med ARCTIC F12 PWM PST.

Detta modellen är endast tillgänglig i 120 mm storlekar men erbjuder upp till 1 350 rpm. Vätskedynamiska lager håller ljudnivån låg och kommer bara in på något mer än vårt totala val på 24,1 dB. Luftflödet är bra om du inte bygger en värmetung speldator.

En intressant aspekt av ARCTIC F12 är funktionen PWM Sharing Technology (PST). Om ditt moderkort inte har många PWM-platser behöver du inte oroa dig, eftersom PST låter dig koppla ihop fläktar till en enda kontakt.

ARCTIC F12 PWM PST är tillgänglig i svart eller vitt, och den svarta modellen kommer också i fyra-pack och fem-pack.

Bästa Budget PC Fans

ARCTIC F12 PWM PST

Om du letar efter kraftfull kylning till en budget är ARCTIC F12 PWM PST ett bra alternativ. Dessa fläktar finns i svart eller vitt och finns även i fyra- och fempack.

Amazon

9,99 USD
 

Bästa PC-fläktar med RGB: Corsair QL120 RGB-fläkt

Corsair

Proffs

 • ✓ Imponerande ljuseffekter
 • ✓ Corsair iCUE-programvaran erbjuder fantastisk ljus- och fläktkontroll
 • ✓ Bra luftflöde
 • ✓ 120 mm och 140 mm alternativ

Nackdelar

 • ✗ RGB-kontroller kostar extra
 • ✗ Högre än vissa andra fans

Om du letar efter riktigt ljus RGB-belysning i din fläkt, överväg Corsair QL120 RGB Fans, som erbjuder fullt adresserbar RGB över fyra belysningszoner och 34 individuella RGB-lysdioder.

Dessa fläktar finns i antingen 120 mm eller 140 mm varianter och erbjuder hastigheter på upp till 1 500 RPM för 120 mm varianten och 1 250 för 140 mm. Dessa hastigheter betyder något mer brus än några av de andra fläktarna vi tittar på, men fläktarna är fortfarande relativt tysta på 26 dB.

RELATERADE7 sätt att dämpa fläktljud för bärbar dator

Eftersom dessa är anpassningsbara RGB-ljus kan du använda dem för att skapa alla möjliga ljuseffekter. Corsairs iCUE-programvara låter dig skapa ljuseffekter samtidigt som du övervakar systemtemperaturer och ställer in anpassade fläktkurvor.

QL120 RGB-fläktarna finns tillgängliga i svart eller vitt för enskilda modeller. Du kan också välja ett trippelpaket med 120 mm fläktar eller ett dubbelt paket med 140 mm fläktar. Corsair säljer även ett trepack med en inkluderad RGB-kontroller om du inte redan har en.

Bästa PC-fans med RGB

Corsair QL120 RGB-fläkt

Om du bygger en spelrigg och vill ha imponerande ljuseffekter tillsammans med kraftfull kylning är Corsair QL-serien perfekt. Styr ljus och fläkthastighet med Corsairs iCUE-programvara och luta dig sedan tillbaka och blända på mässan.

Amazon

32,99 $
44,99 USD Spara 27 %

Bästa köp

44,99 USD
 

Bästa budget PC-fläktar med RGB: Cooler Master MF120R A-RGB

Cooler Master

< p>Proffs

 • ✓ 120 mm och 200 mm storlekar
 • ✓ Fullt adresserbar RGB ger fantastisk anpassning
 • ✓ Utmärkt luftflöde
 • ✓ Ganska tyst

Nackdelar

 • ✗ Belysningen är inte lika stark som andra
 • ✗ Kräver en separat RGB-kontroller

Dina alternativ är små om du letar efter anpassningsbar RGB-belysning till en budget. Som sagt, Cooler Master MF120R A-RGB erbjuder anpassade färger och ljuseffekter samtidigt som den förblir lätt på plånboken.

Denna fläkt finns i 120 mm och 200 mm alternativ, och ger fläkthastigheter på upp till 1 500 rpm på 120 mm modell och 800 RPM för 200 mm modellen. Oavsett vilken fläkt du väljer är ljudnivåerna relativt låga, på 25 dB för 120 mm-fläktarna och 28 dB för 200 mm-fläktarna.

Dessa är inte lika ljusstarka som vårt andra RGB-val, och du måste köpa en fläktkontroll separat. Som sagt, bladen är genomskinliga, vilket betyder att ljuset fortfarande kommer att lysa briljant.

120 mm-versionerna av Cooler Master MF120R A-RGB finns också som trepack.

Best Budget PC Fläktar med RGB

Cooler Master MasterFan MF120R ARGB

Om du bygger en speldator och vill ha lite anpassad belysning utan att lägga ut stora pengar, är Cooler Master MasterFan MF120R ARGB din bästa insats med bra luftflöde och belysning till ett överkomligt pris.

Amazon

24,99 USD
 

Bästa PC-fläktar för kompakta fodral: Noctua NF-A12x15 PWM

Noctua

Proffs

 • ✓ Låg profil passar i små fall
 • ✓ Medföljande antivibrationsfästen för lågt ljud
 • ✓ Tyst med tanke på 1 850 varv/min.

Nackdelar

 • ✗ Brun finish är inte den snyggaste

Att hitta en bra fläkt för ett kompakt fodral kan vara nästan lika svårt som att installera dem. Lyckligtvis är Noctua NF-A12x15 PWM en lågprofilfläkt som ger bra luftflöde för kompakta PC-byggen.

Låt oss få det här ur vägen—den bruna finishen på Noctua NF-A12x15 PWM kommer inte att tilltala alla. Lyckligtvis har fansen’ prestanda kompenserar för detta, och du kommer sannolikt inte ens att se fläktarna i ditt kompakta fodral ändå.

Detta är 120 mm och bara 15 mm tjockt, vilket innebär att det inte kommer i vägen för dina andra komponenter. Den ger upp till 1 850 max varv per minut men med en ljudnivå på 23,9 dB.

För att hålla det tyst har Noctua antivibrationsfästen. Företaget inkluderar också en förlängningskabel och en Y-kabel för att driva två fläktar från en enda PWM-header.

Bästa PC-fläktar för kompakta fodral

Noctua NF-A12x15 PWM

Att bygga en dator i ett kompakt fodral är inte lätt, men den låga profilen hos Noctua NF-A12x15 PWM ger dig gott om utrymme samtidigt som den ger kraftfull kylning.

Amazon

21,95 USD
 

Vanliga frågor

Hur styr jag datorns fläkthastighet?

Om du ansluter en fläkt till ditt moderkort kan du styra den, antingen via DC-spänning eller PWM. För att faktiskt kontrollera dina fläkthastigheter måste du använda en app som Fan Control.

Hur många fläktar ska en dator ha?

Hur många fläktar du behöver beror på vad du gör med din dator och vilken typ av fläktar du använder. Vanligtvis vill du ha minst tre fläktar, med två insugsfläktar och en frånluftsfläkt.

Hur rengör jag mina PC-fläktar?

Det enklaste sättet att rengöra PC-fläktar och din PC i allmänhet är att använda en burk med tryckluft för att blåsa bort dammet. Om de behöver rengöras mer kan du öppna ditt fodral och rengöra dem med bomullstussar och alkohol.

Vilket håll ska mina PC-fläktar blåsa?

Allmänt sett vill du att fläktarna suger in frisk luft på framsidan av fallet och blåser ut på baksidan av fallet. Om ditt fodral har fästen i botten eller toppen, vill du suga in luft i botten och blåsa ut det upptill.

Varför är mina PC-fläktar så höga?

Damm som vilar på bladen på dina fläktar kan göra dem tyngre, vilket ökar det totala ljudet. Att rengöra dina fläktar bör vanligtvis hjälpa. För mer information, se vår guide för att tysta ner din dator.

The Best Water Cooling Kits for Your PC in 2023 Bästa hårda rörvattenkylningssatsen Corsair iCUE XH305i RGB PRO Custom Cooling Kit Shop Bästa mjuka rörvattenkylningssatsen EKWB Quantum Power Kit Velocity² 360 Series Shop Bästa Budget vattenkylningssats Thermaltake Pacific C360 hårt rör vattenkylningssats Amazon

358,99 $
 

Bästa AIO CPU-kylare totalt sett ARCTIC Liquid Freezer II 360 Amazon

169,99 $
 

Bästa RGB AIO CPU-kylare Corsair iCUE H150i Elite LCD XT flytande CPU-kylare Amazon

289,99 USD
 

LÄS NÄSTA

 • › Amazon kommer att varna dig för ofta returnerade produkter
 • › Insta360 gör en smartphone-stabilisator
 • › Du kan prova alla klassiska Mac OS-versioner i din webbläsare
 • › Den senaste Nintendo Switch är gyllene och med Zelda-tema
 • › Så här säkerhetskopierar du ditt Steam-däck med Clonezilla
 • › Så här lägger du till ChatGPT till din Apple Watch