5 redenen waarom u een mini-pc zou moeten kopen (en 3 redenen om het niet te doen)

0
103
Hannah Stryker/How-To Geek

Heb niet genoeg ruimte voor een volledige desktop, maar heb de draagbaarheid niet nodig van een laptop? Wilt u iets kleins en goedkoops om te gebruiken als server of speciale emulatiemachine? Een mini-pc is misschien precies wat u zoekt.

Wat is een mini-pc?

Ook wel kleine pc's, kleine desktops of nano-pc's genoemd; een mini-pc heeft de functionaliteit van een standaard-pc in een zeer kleine vormfactor. Laat u niet verwarren met andere builds met een kleinere vormfactor, zoals mini-ITX, waarin u nog steeds veel componenten van standaardformaat kunt plaatsen (waardoor ze een populaire keuze zijn voor gamers met beperkte ruimte).

Mini-pc's gebruiken over het algemeen kleinere componenten dan een standaard desktop zou doen. Dit omvat CPU's en RAM die zijn ontworpen voor gebruik in laptops, het ontbreken van een speciale GPU ten gunste van geïntegreerde graphics, ventilatorloos of passief thermisch beheer (hoewel niet altijd) en veel minder krachtige voedingen.

Intel

De Intel NUC is een van de meest voorkomende voorbeelden van een mini-pc. NUC staat voor “Next Unit of Computing” en werd voor het eerst gelanceerd in 2013. De specificatie maakt meestal gebruik van barebones-kits met een behuizing, moederbord, voeding en CPU. Hoewel NUC specifiek verwijst naar de specificatie van Intel, zijn vergelijkbare vormfactoren nu ook beschikbaar met AMD-processors.

Hoewel het niet strikt een mini-pc is, is Apple's Mac mini misschien wel de meest gevestigde en populaire computer in deze vormfactor. Sinds de overstap naar Apple Silicon is de Mac mini nog krachtiger en energiezuiniger geworden ondanks dat de prijs gelijk is gebleven. In tegenstelling tot een NUC of vergelijkbare barebones-kit, is de Mac mini in elkaar gezet en klaar om uit de doos te gaan.

Ze passen vrijwel overal

Verreweg het grootste voordeel van een mini-pc is, niet verwonderlijk, hoe weinig ruimte ze innemen. Het zijn de perfecte machines voor algemeen computergebruik als u merkt dat u beperkt bent door de beschikbare ruimte. Velen kunnen aan de achterkant van een monitor worden gemonteerd voor een bijna onzichtbare opstelling, met behulp van een VESA-bevestiging, een 3D-geprinte clip of een paar kabelbinders en gekruiste vingers.

Dit betekent ook dat u een computer kunt introduceren in ruimtes met beperkte ruimte. Zo monteer je een mini pc (of Mac mini) geheel uit het zicht achter een tv en gebruik je deze voor streaming en conferencing. U kunt er een op een projector klemmen en deze gebruiken als bron voor video of games. Je kunt ze in kasten verbergen als servers, of in keukenkasten als smart home-controllers.

Apple

In winkel- en kantooromgevingen zijn mini-pc's populair geworden vanwege hun kleine voetafdruk en relatief lage kosten. Omdat ze weinig vermogen en weinig ruimte in beslag nemen, passen ze ook in auto's en campers. Ze zijn aantoonbaar draagbaarder dan een laptop, hoewel ze bij lange na niet zo flexibel zijn, aangezien je nog steeds een beeldscherm nodig hebt en een manier om ze aan beide uiteinden te bedienen. In tegenstelling tot een laptop passen de meeste in een grote zak.

Ze zijn ideaal voor veel “dagelijkse” Rekentaken

Als je een basiscomputer nodig hebt en niet veel geld wilt uitgeven, is een mini-pc wellicht een goede keuze. Dit is met name het geval als je al een monitor en randapparatuur hebt om te gebruiken, gewoon je mini-pc in de mix gooit en je bent vertrokken. Hoewel ze minder krachtig zijn dan een volwaardige desktop (en in veel gevallen ook een laptop), zijn de meeste mini-pc's krachtig genoeg voor standaard computertaken.

Dit omvat eenvoudig surfen op het web, video's bekijken, kantoortaken zoals tekstverwerking en spreadsheetbeheer, en zelfs enkele meer veeleisende taken zoals webontwikkeling.

Sommige machines, met name de Mac mini-serie van Apple, doen het bij sommige taken beter dan andere. De M2-chip die de Mac mini uit 2023 aandrijft, bevat een 10-core GPU en media-engine met speciale decodeer- en codeermogelijkheden, dus hij is verrassend krachtig voor videobewerking. Thunderbolt 4 en 10Gb Ethernet maken het ideaal voor toegang tot bronvideo, zowel lokaal als via het netwerk.

Wil je een oude laptop vervangen die zijn hele leven op een bureau heeft gestaan? U kunt geld besparen met een mini-pc en er evenveel prestaties uithalen en misschien meer veelzijdigheid. Een opstelling met een mini-pc als middelpunt kan comfortabeler zijn dan een laptop als u profiteert van een opstelling met meerdere monitoren. De ZOTAC ZBOX CI667 mini-pc met nano-barebones ondersteunt bijvoorbeeld kant-en-klare setups met drie monitoren.

Zelfs de relatief prijzige Mac mini M2 op instapniveau van $ 599 ondersteunt twee schermen (drie als u kiest voor de M2 Pro-versie). Als je Amazon bombardeert voor deals, kun je twee 1080p-monitoren kopen voor ongeveer $ 160 voor een totale besteding van $ 759. Ter vergelijking: de goedkoopste MacBook Air kost $ 999.

Ze zijn geweldig voor streaming en media of bestandsservers

Thuisbioscoop-pc's komen minder vaak voor dan vroeger vanwege goedkope settopboxen zoals Chromecast-, Apple TV- en Roku-apparaten. Hoewel veel tv's nu ook worden geleverd met tal van ingebouwde apps, ontbreekt er nog steeds veel functionaliteit waar een op media gerichte mini-pc bij kan helpen. Ze kunnen direct op uw entertainmentunit worden geplaatst of op de achterkant van uw tv worden gemonteerd voor een krachtigere oplossing voor het streamen en afspelen van video's.

Bijvoorbeeld het afspelen van een enorm 4K HDR-mediabestand met een Apple TV of de ingebouwde software van uw tv kan een ellendige ervaring zijn. Containerbestanden zoals MKV of obscure formaten kunnen problemen opleveren, evenals video die afhankelijk is van externe SRT-ondertitelingsbestanden. U zult deze problemen niet tegenkomen met een mini-pc, aangezien deze krachtig genoeg is om de meeste formaten aan te kunnen, en er is voldoende software van derden beschikbaar om zo ongeveer alles af te spelen.

GERELATEERDKan je geen Raspberry Pi vinden? Koop in plaats daarvan een gebruikte NUC

U kunt ze zelfs gebruiken als relatief betaalbare mediaservers door software zoals PLEX uit te voeren, of door bestanden te delen met de ingebouwde bestandsdeling van Windows, macOS of Linux. Of verander uw mini-pc in een thuisbestandsserver met FreeNAS.

Afhankelijk van de configuratie die u kiest, kan uw mini-pc mogelijk nog steeds functioneren als een standaardcomputer. Voer een webbrowser uit wanneer u deze nodig heeft, gebruik deze als een netwerkback-uplocatie voor uw Mac, download torrents of gebruik hem volledig door een ander besturingssysteem te installeren wanneer u maar wilt.

Mini-pc's zijn ideale emulatiemachines

Je kunt emulators op alles uitvoeren, van een Android-telefoon tot de Xbox Series X- en S-consoles. Maar er is ook een argument voor een speciale emulatiemachine. Stel alles in zoals jij het wilt, en het is klaar wanneer je het nodig hebt. U hoeft uw Xbox niet opnieuw op te starten of systeembronnen te delen met andere processen, en u kunt alles bedienen met een speciale gamepad in plaats van een muis en toetsenbord in de buurt te houden.

Installeer een Linux-distributie zoals Batocera of Lakka voor een kant-en-klare gaming-gerichte Linux mini-pc-ervaring. Als alternatief kunt u een volwaardige emulator-front-end zoals RetroArch in Windows of macOS installeren en deze automatisch laten starten wanneer uw mini-pc of Mac mini opstart.

GERELATEERDRetroArch instellen, de ultieme alles-in-één retro-gamesemulator

Je hebt niet veel kracht nodig om de overgrote meerderheid van de emulators uit te voeren. Dit omvat oude arcadeborden en 16-bits thuisconsoles, of modernere hardware zoals de PlayStation 2 en Nintendo Wii. U kunt uw interne ruimte wijden aan ROM's (legaal natuurlijk) en uitbreiden met externe schijven. U hebt hiervoor niet de snelste NVMe-schijf nodig en u krijgt toegang tot functies zoals opslagstatussen, de mogelijkheid om terug te spoelen wat u speelt en video-opties voor het schalen of renderen van games op hogere resoluties.

Er is veel variatie voor verschillende prijspunten

We hebben eindelijk een stadium bereikt waarin er veel mini-pc-modellen zijn om uit te kiezen, of je nu Windows of Linux wilt gebruiken. Voor Mac-gebruikers is er alleen de Mac mini om uit te kiezen, maar je kunt een ouder Intel-model goedkoop vinden op de tweedehandsmarkt of de $ 599 uitgeven aan een M2 Mac mini voor een snelle computerervaring die zal worden ondersteund voor de komende jaren.

U kunt prestaties in een nanovormfactor hebben als u bereid bent ervoor te betalen. Als macOS voldoet, kun je veel slechter doen dan een M2 of M2 Pro Mac mini. U krijgt kracht van desktopformaat in een relatief klein pakket, voor een fractie van wat Apple rekent voor een vergelijkbare MacBook of iMac.

Voor Windows-gebruikers, platforms zoals de Intel NUC en vergelijkbare AMD Ryzen -aangedreven machines bestaan, die geweldige prestaties leveren. Intel NUC 12 Pro-kits zoals de NUC12WHSi5 worden geleverd met 12e generatie Core i5 12-core processors en Intel Iris Xe graphics. U kunt ook uw geld besparen met een Beelink SEI12 of kiezen voor oudere hardware met de Beelink U59 Pro en nog steeds een 64-bits x86 Intel-computer met Windows aanschaffen.

Intel NUC mini-pc

Intel NUC 12 NUC12WSHi5

Een mini-pc gebouwd op een Intel 12e generatie Core i5-processor (4 krachtige, 8 efficiënte cores), Intel Iris Xe Graphics, 16 GB RAM en een 256 GB PCIe SSD.

Amazon

$ 709,99
$ 749,99 Bespaar 5%

Tot slot, als je graag kiest voor een ARM-aangedreven machine die geen Windows kan draaien, probeer dan de Raspberry Pi 4 Model B of een andere voordelige Raspberry Pi-kit. Je hebt een hoesje en andere accessoires nodig en je bent beperkt tot besturingssystemen zoals Raspberry Pi OS, maar met een startprijs van ongeveer $ 50 is het moeilijk om te klagen.

Raspberry Pi 4

Raspberry Pi 4 Model B

Met de Raspberry Pi 4 Model B creëer je allerlei leuke projecten en upgrade je gadgets in huis. U kunt ook een volledig desktop-besturingssysteem installeren en het gebruiken als een gewone computer.

Amazon

$159,00
 

Maar mini-pc's hebben te weinig kracht en zijn moeilijk te upgraden

Hoewel een mini-pc prima kan zijn voor dagelijkse computertaken, betekent het gebruik van laptopchips en beperkte koelmogelijkheden dat ze in veel gevallen niet in staat zijn om de prestaties van een full-size desktop-pc te evenaren. Vaak worden de prestaties beperkt door de warmteafgifte, aangezien er in een klein chassis niet veel ruimte is voor grote koelers.

Mini-pc's hebben ook geen ruimte voor speciale GPU's zoals NVIDIA’ s GeForce-reeks, AMD's Radeon-reeks of Intel Arc-kaarten. Ze vertrouwen op geïntegreerde grafische oplossingen zoals Intel HD Graphics, waarbij de M2-chip in de Mac mini in dit opzicht waarschijnlijk een van de betere oplossingen is.

GERELATEERDKunt u een kant-en-klare pc upgraden?

Hoewel u sommige componenten kunt upgraden (zoals het RAM, opslag, ventilatoren van de behuizing, enzovoort), kunnen veel mini-pc's niet worden geüpgraded wat betreft de processor. De CPU is op het bord gesoldeerd en zelfs als je handig bent met een soldeerbout, krijg je BIOS-problemen als het bord de chip waarnaar je upgradet niet ondersteunt. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat Apple bijzonder slecht scoort op deze afdeling, met zelfs het uniforme geheugen dat op de printplaat is gesoldeerd.

Buiten RAM en opslag moet u ervoor zorgen dat mini-pc waar u genoegen mee neemt, is goed genoeg voor de tijd die u verwacht te behouden. Koop niet alleen een mini-pc voor vandaag, denk na over de komende jaren en hoe de hardware zal verouderen. Denk na over hoe vaak u wilt upgraden en of u zo lang kunt leven met dezelfde prestaties.

U kunt ook beter doen voor gaming

Sommige mini-pc's zoals de AMD Ryzen 5 5600U-aangedreven ACEMAGICAN AMR5 adverteren zichzelf als mini-gaming-pc's, compleet met RGB-verlichting en twijfelachtige styling. Maar deze machines vertrouwen nog steeds op geïntegreerde graphics, wat betekent dat ze een slechte keuze zijn voor gaming in vergelijking met zelfs low-end dedicated GPU's.

Ryzen 5 Mini-pc

ACEMAGICIAN AMD Ryzen 5 5600U mini-pc

In feite een AMD-equivalent van Intel's NUC-specificatie, deze Ryzen 5-aangedreven mini-pc heeft 16 GB DDR4 RAM, een 512 GB SSD en wordt geleverd met Windows 11 Pro, maar mist de speciale GPU die nodig is voor indrukwekkende spelprestaties.

Amazon

$ 430,00
$ 499,00 Bespaar 14%

Je zult moeite hebben om 1080p te halen bij speelbare framesnelheden in moderne AAA-titels zoals Doom Eternal of Forza Horizon. Oudere titels zullen het beter doen, en als je je vooral houdt aan esports-favorieten zoals Counter-Strike: Global Offensive of Valorant, dan kun je het waarschijnlijk prima met elkaar vinden, aangezien deze games sterk geoptimaliseerd zijn en geweldig werken op een breed scala aan hardware.

Daarom raden we mini-pc's aan voor emulatie of het spelen van klassieke games, maar niet als speciale speelautomaten voor het spelen van de nieuwste titels. Laptops met discrete mobiele GPU's worden vaak bekritiseerd vanwege matige prestaties, maar op dit gebied zijn ze een betere keuze. Zelfs een handheld-pc zoals Valve's Steam Deck (die minder kost dan veel Intel NUC-modellen) is een betere keuze als gamen een topprioriteit voor je is.

De Mac Mini met een M1 of M2 Apple Silicon-chip is een van de beste desktop Mac-modellen uit die periode en presteert beter dan veel van zijn goedkopere tegenhangers. Helaas is macOS verre van het ideale gaming-besturingssysteem. Je kunt altijd DirectX 11-games spelen met Windows op ARM in een VM zoals Parallels, maar native titels zijn nog dun gezaaid in vergelijking met een Windows-configuratie.

The Best Desktop Macs of 2023 Best Desktop Mac 24-inch iMac M1 (Four ports, 2021) Amazon Beste Budget Desktop Mac M1 Mac mini (2020) Amazon

$549.00
$699.00 Bespaar 21%

Beste desktop-Mac voor videobewerking Mac Studio Apple Store Beste voor studenten Apple iMac ( 2021) Amazon

$1449.99
 

Beste krachtige Mac Mac Studio (2022) Apple Store

Als je een computer koopt om te gamen , kunt u uw geld beter besteden aan het in elkaar flansen van een doe-het-zelf-pc uit tweedehands of oudere onderdelen. Zoek op Facebook Marketplace en eBay naar oude mijnbouw-GPU's, goedkope hoesjes en reserve-sticks RAM en je komt uit met betere framesnelheden en hogere visuele getrouwheid. Je betaalt misschien iets meer, maar het is het waard.

Je hebt nog steeds randapparatuur (en Windows) nodig

Een mini-pc lijkt misschien een koopje, zelfs vergeleken met sommige laptops, maar misschien moet je meer uitgeven om het meeste uit je aankoop te halen. Als je nog geen beeldscherm in gedachten hebt, heb je een monitor nodig. Je kunt ongeveer $ 80 tot $ 120 uitgeven aan een goedkoop 1080p-model op Amazon als je wanhopig bent, maar je zult offers moeten brengen in termen van beeldkwaliteit en bewegingsafhandeling

Je hebt ook een set randapparatuur nodig als je geen toetsenbord en muis hebt liggen. Voor een pc in de huiskamer kan een laptop geschikt zijn. Als je iets samenstelt om retro-titels na te bootsen, is een goede retro-controller een must.

The Best Retro Controllers for PC and Raspberry Pi of 2023 Beste retro-controller in het algemeen 8Bitdo Pro 2 Amazon

$ 49,99
 

Beste budget retro-controller 8Bitdo Sn30 2.4G draadloze gamepad voor originele SNES Amazon

$ 29,99
 

Beste Bedrade Retro Controller Retro-Bit Officiële Sega Saturn USB Controller Pad (Model 2) Amazon

$19.99
 

Suily NES USB-controller Amazon

$ 13,99
 

Beste controller in SNES-stijl 8Bitdo Sn30 Pro Bluetooth-gamepad Amazon Beste Megadrive/Genesis Controller Retro-Bit Sega Genesis Controller Amazon

$19.99
&nbsp ;

Wil je Windows gebruiken? Vergeet de Windows-licenties niet. Veel mini-pc's zijn compatibel met Windows, maar ze worden niet geleverd met Windows geïnstalleerd (vooral barebones-modellen). U kunt Windows 11 draaien zonder te betalen als u bereid bent te leven met minder functionaliteit en de vervelende “Windows activeren” overlay, maar velen zullen het meteen willen kopen.

In sommige gevallen kosten randapparatuur, een beeldscherm en een Windows-licentie ongeveer hetzelfde als een goedkope laptop. Het kan de waardepropositie volledig laten verdwijnen, aangezien een laptop een echt draagbaar werkstation is.

Als u uw mini-pc wilt gebruiken als mediastreamer, server of emulator, kunt u Linux, stel je server in met behulp van een bestaande monitor (en koppel hem vervolgens los), of gebruik gewoon de tv in je woonkamer om een ​​paar honderd dollar te besparen.

Overweeg ook een handheld-pc

Als je geen ruimte hebt voor een volledige desktop, maar een pc wilt die games kan spelen, overweeg dan een handheld-pc zoals de Valve SteamDeck. Deze hebben veel overeenkomsten met mini-pc's, omdat ze klein zijn, Windows of vergelijkbare desktopbesturingssystemen kunnen uitvoeren en ideale emulatiemachines zijn, maar ze zijn grotendeels gericht op gamen (inclusief het spelen van de nieuwste releases).

The Best Handheld Gaming PCs for 2023 Best Handheld Gaming PC Overall Steam Deck Valve Best Budget Handheld Gaming PC Ayn Odin Ayn Beste draagbare gaming-pc met Windows 11 ONEXPLAYER Mini Amazon

$ 999,95
$ 1089,95 Bespaar 8%

Beste draagbare gaming-pc voor draagbaarheid AYANEO AIR AYANEO Beste draagbare gaming-pc met een toetsenbord GPD Win 3 Amazon

$1089,99
 

LEES VOLGENDE

  • › Review Fluance Ai81 Tower Speakers: fantastisch, zelfs zonder versterker
  • › Microsoft 365 versus Office 2021: wat is het verschil?
  • › Bespaar flink op online privacybescherming, Samsung-tablets, & Meer
  • › Bureaubladpictogrammen kleiner maken in Windows 10 of Windows 11
  • › Microsoft PowerPoint op het web heeft een nieuwe videofunctie
  • › Apple WWDC 2023: kijken en wat je kunt verwachten