5 anledningar till att du bör köpa en mini-dator (och 3 skäl att inte göra det)

0
127
Hannah Stryker/How-To Geek

Har inte tillräckligt med utrymme för ett komplett skrivbord men behöver inte bärbarheten av en bärbar dator? Vill du ha något litet och billigt att använda som server eller dedikerad emuleringsmaskin? En mini-dator kan vara precis vad du letar efter.

Vad är en mini-dator?

Även känd som små datorer, små stationära datorer eller nano-datorer; en mini PC packar in funktionaliteten hos en vanlig PC i en mycket liten formfaktor. Förväxla inte med andra mindre formfaktorbyggen som mini-ITX där du fortfarande kan passa många komponenter i standardstorlek (gör dem till ett populärt val för spelare med begränsat utrymme).

Mini-datorer använder i allmänhet mindre komponenter än en vanlig stationär dator. Detta inkluderar processorer och RAM-minne utformade för användning i bärbara datorer, avsaknaden av en dedikerad GPU till förmån för integrerad grafik, fläktlös eller passiv värmehantering (men inte alltid) och mycket mindre kraftfulla nätaggregat.

Intel

Intel NUC är ett av de vanligaste exemplen på en mini-PC. NUC står för “Next Unit of Computing” och lanserades först 2013. Specifikationen använder vanligtvis barebones-kit som inkluderar ett fodral, moderkort, strömförsörjning och CPU. Även om NUC hänvisar specifikt till Intels specifikation, finns nu liknande formfaktorer även med AMD-processorer.

Även om det inte är en mini-PC, kan Apples Mac mini vara den mest väletablerade och populära datorn i denna formfaktor. Sedan övergången till Apple Silicon har Mac mini blivit ännu kraftfullare och strömsnålare trots att priset är detsamma. Till skillnad från ett NUC eller liknande barebones-kit är Mac mini monterad och redo att gå ur kartongen.

De passar nästan var som helst

Den överlägset största fördelen med en mini-dator är, föga förvånande, hur lite utrymme de tar upp. De är de perfekta maskinerna för allmän datoranvändning om du befinner dig begränsad av tillgängligt utrymme. Många kan monteras på baksidan av en bildskärm för en nästan osynlig installation, antingen med ett VESA-fäste, ett 3D-utskrivet klipp eller några dragkedjor och korsade fingrar.

Detta innebär också att du kan introducera en dator i utrymmen som har begränsat utrymme. Du kan till exempel montera en mini PC (eller Mac mini) helt utom synhåll bakom en TV och använda den för streaming och konferenser. Du kan klippa en till en projektor och använda den som en källa för video eller spel. Du kan gömma dem i skåp som servrar eller i köksskåp som smarta hemkontroller.

Apple

I detaljhandeln och på kontor har mini-datorer blivit populära för sina små fotavtryck och relativt låga kostnader. Eftersom de är lätta på både kraft och utrymme passar de även i bilar och husbilar. De är utan tvekan mer bärbara än en bärbar dator, även om de inte är i närheten av lika flexibla eftersom du fortfarande behöver en skärm och något sätt att styra dem i båda ändar. Till skillnad från en bärbar dator får de flesta plats i en stor ficka.

De är idealiska för många “vardagliga” Beräkningsuppgifter

Om du behöver en grundläggande dator och inte vill spendera mycket pengar kan en mini-PC vara ett utmärkt val. Detta gäller särskilt om du redan har en bildskärm och kringutrustning att använda, släpp bara din mini-dator i mixen och du är igång. Även om de är mindre kraftfulla än en stationär dator i full storlek (och i många fall även en bärbar dator), är de flesta mini-datorer mycket kraftfulla för vanliga datoruppgifter.

Detta inkluderar enkel webbsurfning, titta på videor, kontorsuppgifter som t.ex. ordbehandling och kalkylbladshantering, och även några mer krävande uppgifter som webbutveckling.

Vissa maskiner, särskilt Apples Mac mini-sortiment, klarar sig bättre än andra i vissa uppgifter. M2-chippet som driver Mac mini 2023 inkluderar en 10-kärnig GPU och mediamotor med dedikerad avkodnings- och kodningsförmåga, så den är förvånansvärt kraftfull för videoredigering. Thunderbolt 4 och 10 Gb Ethernet gör den idealisk för åtkomst av källvideo både lokalt och över nätverket.

Vill du byta ut en gammal bärbar dator som stått på ett skrivbord hela sitt liv? Du kan spara pengar med en mini-PC och få ut lika mycket prestanda och kanske mer mångsidighet. En installation med en mini-PC i hjärtat kan vara bekvämare än en bärbar dator om du drar fördel av en installation med flera bildskärmar. Till exempel stöder ZOTAC ZBOX CI667 nano barebones-mini-datorn trippelskärmsinställningar direkt.

Även den relativt sett dyra Mac mini M2 på 599 USD stöder två skärmar (tre om du väljer M2 Pro-version). Om du bombar Amazon för erbjudanden kan du hämta två 1080p-skärmar för cirka 160 $ ​​för en total utgift på 759 $. Som jämförelse är den billigaste MacBook Air $999.

De är bra för streaming och media eller filservrar

Hemmabio-datorer är mindre vanliga än de brukade vara på grund av billiga set-top-boxar som Chromecast, Apple TV och Roku-enheter. Även om många TV-apparater nu också kommer med massor av inbyggda appar, saknas det fortfarande mycket funktionalitet som en mediecentrerad mini-PC kan hjälpa till med. De sitter direkt på din underhållningsenhet eller kan monteras på baksidan av din TV för en kraftfullare lösning för streaming och videouppspelning.

Till exempel kan du spela upp en enorm 4K HDR-mediafil med en Apple TV eller din TV:s inbyggda programvara kan vara en eländig upplevelse. Behållarfiler som MKV eller obskyra format kan ge problem, liksom video som är beroende av externa SRT-undertextfiler. Du kommer inte att stöta på dessa problem med en mini-PC eftersom de är tillräckligt kraftfulla för att hantera de flesta format, med massor av programvara från tredje part tillgänglig för att spela nästan vad som helst.

RELATERATKan du inte hitta en Raspberry Pi? Köp en begagnad NUC istället

Du kan till och med använda dem som relativt prisvärda medieservrar genom att köra programvara som PLEX, eller dela filer med Windows, macOS eller Linux inbyggd fildelning. Alternativt kan du förvandla din mini-dator till en hemfilserver med FreeNAS.

Beroende på vilken inställning du väljer kan din mini-dator fortfarande fungera som en standarddator. Kör en webbläsare när du behöver den, använd den som en nätverksplats för säkerhetskopiering för din Mac, ladda ner torrents eller använd den helt och hållet genom att installera ett annat operativsystem när du vill.

Mini-datorer är perfekta emuleringsmaskiner

Du kan köra emulatorer på allt från en Android-telefon till Xbox Series X- och S-konsolerna. Men det finns också ett argument för en dedikerad emuleringsmaskin. Ställ in allt som du vill, och det är klart när du behöver det. Du behöver inte starta om din Xbox eller dela systemresurser med andra processer, och du kan styra allt med en dedikerad gamepad istället för att behöva ha en mus och ett tangentbord i närheten.

Installera en Linux-distribution som Batocera eller Lakka för en färdig spelfokuserad Linux-mini PC-upplevelse. Alternativt kan du installera ett fullfjädrat emulatorgränssnitt som RetroArch i Windows eller macOS och få det att starta automatiskt när din mini PC eller Mac mini startar.

RELATERATHur man ställer in RetroArch, den ultimata allt-i-ett-retrospelsemulatorn

Du behöver inte mycket kraft för att köra de allra flesta emulatorer. Detta inkluderar gamla arkadkort och 16-bitars hemmakonsoler, eller mer modern hårdvara som PlayStation 2 och Nintendo Wii. Du kan dedikera ditt interna utrymme till ROM-skivor (lagligt, naturligtvis) och utöka med externa enheter. Du behöver inte den snabbaste NVMe-enheten för att göra detta, och du får tillgång till funktioner som lagringstillstånd, möjligheten att spola tillbaka vad du spelar och videoalternativ för skalning eller rendering av spel på högre upplösningar.

Det finns massor av variation till en rad prisklasser

Vi har äntligen nått ett stadium där det finns många mini-PC-modeller att välja mellan, oavsett om du vill köra Windows eller Linux. För Mac-användare finns det bara Mac mini att välja mellan, men du kan hitta en äldre Intel-modell för billigt på begagnatmarknaden eller spendera $599 på en M2 Mac mini för en snabb datorupplevelse som kommer att vara stöds i många år framöver.

Du kan ha prestanda i en nanoformfaktor om du är villig att betala för det. Om macOS passar räkningen kan du göra mycket värre än en M2 eller M2 Pro Mac mini. Du får kraft i ett relativt litet paket, för en bråkdel av vad Apple tar betalt för en jämförbar MacBook eller iMac.

För Windows-användare, plattformar som Intel NUC och liknande AMD Ryzen -drivna maskiner finns, som erbjuder bra prestanda. Intel NUC 12 Pro-kit som NUC12WHSi5 kommer med 12:e generationens Core i5 12-kärniga processorer och Intel Iris Xe-grafik. Alternativt kan du spara dina pengar med en Beelink SEI12 eller välja äldre hårdvara med Beelink U59 Pro och fortfarande få en 64-bitars x86 Intel-dator som kör Windows.

Intel NUC Mini PC

Intel NUC 12 NUC12WSHi5

En mini-PC byggd på en Intel 12:e generationens Core i5-processor (4 prestanda, 8 effektivitetskärnor), Intel Iris Xe Graphics, 16 GB RAM och en 256 GB PCIe SSD.

Amazon

709,99 USD
749,99 USD Spara 5 %

Slutligen, om du är glad över att välja en ARM-driven maskin som inte kan köra Windows, prova Raspberry Pi 4 Model B eller ett annat prisvärt Raspberry Pi-kit. Du måste tillhandahålla ett fodral och andra tillbehör plus att du är begränsad till operativsystem som Raspberry Pi OS, men med ett startpris på cirka 50 USD är det svårt att klaga.

Raspberry Pi 4

Raspberry Pi 4 Model B

Med Raspberry Pi 4 Model B kan du skapa alla möjliga roliga projekt och uppgradera prylar i ditt hem. Alternativt kan du installera ett komplett skrivbordsoperativsystem och använda det som en vanlig dator.

Amazon

159,00 $
 

Men mini-datorer är underdrivna och svåra att uppgradera

Även om en mini-dator kan vara bra för vardagliga datoruppgifter, innebär användningen av laptop-chips och begränsade kylningsförmåga att de inte kan matcha prestandan hos en stationär dator i full storlek i många fall. Mycket av tiden begränsas prestandan av värmeeffekten eftersom det inte finns mycket utrymme inuti ett litet chassi för stora kylare.

Mini-datorer saknar också plats för dedikerade GPU:er som NVIDIA’ s GeForce-sortiment, AMDs Radeon-sortiment eller Intel Arc-kort. De förlitar sig på integrerade grafiklösningar som Intel HD Graphics, där M2-chippet i Mac mini utan tvekan är en av de bättre lösningarna i detta avseende.

RELATERATKan du uppgradera en förbyggd dator?

Även om du kan uppgradera vissa komponenter (som RAM, lagring, fodralfläktar och så vidare), kan många mini-datorer inte uppgraderas när det gäller processorn. CPU:n är lödd till kortet, och även om du är händig med en lödkolv kommer du att få BIOS-problem om kortet inte stöder chipet du uppgraderar till. Det borde vara självklart att Apple har särskilt dåliga resultat på den här avdelningen, med till och med det enhetliga minnet lödat till logikkortet.

Utanför RAM och lagring kommer du att behöva se till att alla mini PC du nöjer dig med är tillräckligt bra för den tid du förväntar dig att behålla den. Köp inte bara en mini-PC för idag, tänk på de kommande åren och hur hårdvaran kommer att åldras. Tänk på hur ofta du gillar att uppgradera och om du kan leva så länge med samma prestanda.

Du kan också göra bättre för spel

Vissa minidatorer som AMD Ryzen 5 5600U-drivna ACEMAGICIAN AMR5 annonserar sig som minispeldatorer, kompletta med RGB-belysning och tveksam styling. Men dessa maskiner förlitar sig fortfarande på integrerad grafik, vilket betyder att de är ett dåligt val för spel i jämförelse med till och med dedikerade grafikprocessorer i lågprisklassen.

Ryzen 5 Mini PC

ACEMAGICIAN AMD Ryzen 5 5600U Mini PC

Faktiskt en AMD-motsvarighet till Intels NUC-specifikation, den här Ryzen 5-drivna mini-datorn har 16 GB DDR4 RAM, en 512 GB SSD och kommer med Windows 11 Pro men saknar den dedikerade GPU som krävs för imponerande spelprestanda.

Amazon

430,00 USD
499,00 USD Spara 14 %

Du kommer att kämpa för att nå 1080p till spelbara bildhastigheter i moderna AAA-titlar som Doom Eternal eller Forza Horizon. Äldre titlar kommer att klara sig bättre, och om du mestadels håller dig till e-sportfavoriter som Counter-Strike: Global Offensive eller Valorant kommer du förmodligen att klara dig bra eftersom dessa spel är mycket optimerade och fungerar utmärkt på en mängd olika hårdvara.

Det är därför vi rekommenderar mini-datorer för emulering eller för att spela klassiska spel, men inte som dedikerade spelmaskiner för att spela de senaste titlarna. Bärbara datorer med diskreta mobila GPU:er kritiseras ofta för dålig prestanda, men de är ett bättre val på det här området. Till och med en handdator som Valve’s Steam Deck (som kostar mindre än många Intel NUC-modeller) är ett bättre val om spel har högsta prioritet för dig.

Mac Mini med ett M1 eller M2 Apple Silicon-chip är en av de bästa stationära Mac-modellerna och presterar bättre än många av dess billigare motsvarigheter. Tyvärr är macOS långt ifrån det ideala speloperativsystemet. Du kan alltid spela DirectX 11-spel med Windows på ARM som körs i en virtuell dator som Parallels, men inbyggda titlar är fortfarande tunna på marken jämfört med en Windows-installation.

The Best Desktop Macs of 2023 Best Desktop Mac 24-inch iMac M1 (Four ports, 2021) Amazon Best Budget Desktop Mac M1 Mac mini (2020) Amazon

549,00 USD
699,00 USD Spara 21 %

Bästa stationära Mac för videoredigering Mac Studio Apple Store Bäst för studenter Apple iMac ( 2021) Amazon

1449,99 USD
 

Bästa högpresterande Mac Mac Studio (2022) Apple Store

Om du köper en dator för spel , dina pengar är bättre att lägga ihop en gör-det-själv-dator från begagnade eller äldre delar. Leta igenom Facebook Marketplace och eBay efter gamla gruv-GPU:er, billiga fodral och reservdelar med RAM och du kommer att få bättre bildhastigheter och högre visuell trohet. Du kanske betalar lite mer, men det kommer att vara värt det.

Du behöver fortfarande kringutrustning (och Windows)

En mini-dator kan verka som ett fynd även jämfört med vissa bärbara datorer, men du kan behöva spendera mer för att få ut så mycket som möjligt av ditt köp. Om du inte redan har en skärm i åtanke behöver du en bildskärm. Du kan spendera mellan $80 och $120 på en billig 1080p-modell på Amazon om du är desperat, men du måste göra uppoffringar när det gäller bildkvalitet och rörelsehantering

Du behöver också en uppsättning kringutrustning om du inte har ett tangentbord och en mus liggande. För en vardagsrumsdator kan en lapboard vara lämplig. Om du sätter ihop något för att emulera retrotitlar är en bra retrokontroll ett måste.

The Best Retro Controllers for PC and Raspberry Pi of 2023 Bästa retrokontroller totalt sett 8Bitdo Pro 2 Amazon

49,99 $
 

Bästa Budget Retro Controller 8Bitdo Sn30 2.4G trådlös Gamepad för Original SNES Amazon

29,99 $
 

Bästa trådbundna retrokontroller Retro-Bit officiella Sega Saturn USB Controller Pad (modell 2) Amazon

19,99 $
 

Suily NES USB Controller Amazon

13,99 $
 

Bästa SNES-styrenhet 8Bitdo Sn30 Pro Bluetooth-spelplatta Amazon Bästa Megadrive/Genesis Controller Retro-Bit Sega Genesis Controller Amazon

19,99 $
&nbsp ;

Vill du köra Windows? Glöm inte Windows-licensiering. Många mini-datorer är kompatibla med Windows men de kommer inte med Windows installerat (särskilt barebones-modeller). Du kan köra Windows 11 utan att betala om du är beredd att leva med mindre funktionalitet och den irriterande “Aktivera Windows” överlägg, men många kommer att vilja köpa det direkt.

I vissa fall kommer kostnaden för kringutrustning, en skärm och en Windows-licens att kosta mer eller mindre detsamma som en billig bärbar dator. Det kan få värdeerbjudandet att försvinna helt, med tanke på att en bärbar dator är en riktigt bärbar arbetsstation.

Om du vill använda din mini-dator som en mediastreamer, server eller emulator kan du installera Linux, ställ in din server med en befintlig bildskärm (och koppla sedan ur den), eller använd bara TV:n i ditt vardagsrum för att spara några hundra dollar.

Tänk även på en handdator

Om du saknar utrymme för ett skrivbord i full storlek men vill ha en dator som kan spela spel, överväg en handdator som Valve SteamDeck. Dessa delar många likheter med mini-datorer eftersom de är små, kan köra Windows eller liknande stationära operativsystem och är idealiska emuleringsmaskiner, men de är till stor del fokuserade på spel (inklusive att spela de senaste utgåvorna).

The Best Handheld Gaming PCs for 2023 Best Handheld Gaming PC Overall Steam Deck Valve Best Budget Handheld Gaming PC Ayn Odin Ayn Bästa handhållna speldator som kör Windows 11 ONEXPLAYER Mini Amazon

999,95 USD
$1089,95 Spara 8%

Bästa handhållna speldator för portabilitet AYANEO AIR AYANEO Bästa handhållna speldator med tangentbord GPD Win 3 Amazon

1089,99 $
 

LÄS NÄSTA

  • › Fluance Ai81 Tower Speaker Review: Fantastiskt, även utan förstärkare
  • › Microsoft 365 vs. Office 2021: What’s the Difference?
  • › Spara stort på integritetsskydd online, Samsung-surfplattor, & Mer
  • › Hur man gör skrivbordsikoner mindre i Windows 10 eller Windows 11
  • › Microsoft PowerPoint på webben har en ny videofunktion
  • › Apple WWDC 2023: Hur man tittar och vad man kan förvänta sig