Wat is generatieve AI?

0
84
Danny Chadwick, Lensa AI

Generatieve AI is een kunstmatige-intelligentietechnologie die mogelijk de manier waarop we omgaan met machines kan veranderen. Het is een type AI dat nieuwe inhoud zoals tekst, afbeeldingen, audio en video kan creëren op basis van zijn begrip van de wereld en input van de gebruiker.

In de afgelopen maanden zijn apps die gebruikmaken van generatieve AI explosief op de markt gekomen. De AI-foto-app Lensa en de chatbot van OpenAI, ChatGPT, maakten veel indruk omdat ze on-demand tekst en afbeeldingen van hoge kwaliteit maken. Nu spelen Microsoft en Google een inhaalslag. Maar wat is generatieve AI en hoe werkt het?

Inhoudsopgave

Wat is generatieve AI?
Soorten generatieve AI en hoe ze werken
Toepassingen van generatieve AI
Potentiële risico's en ethische overwegingen
Laatste gedachten: welkom in de toekomst

Wat is generatieve AI?

Om het zo eenvoudig mogelijk te zeggen: generatieve AI is een AI (zogenaamde “kunstmatige intelligentie”) die unieke content creëert op basis van een prompt van een gebruiker. Bijvoorbeeld de prompt die je Lensa geeft om van die coole AI-profielfoto's een selectie van selfies te maken. In het geval van ChatGPT zou een prompt kunnen zijn 'schrijf een sonnet over bagels in de stijl van HL Mencken'. De resulterende tekst en afbeeldingen zijn volledig uniek en gegenereerd door de AI. En generatieve AI kan niet alleen tekst en afbeeldingen maken. Andere AI-producten kunnen griezelige stemreproducties creëren, en er wachten zelfs services in de coulissen die video-inhoud kunnen maken op basis van tekstprompts.

Danny Chadwick/Review Geek

Generatieve AI combineert twee krachtige AI-technologieën: machine learning en de mogelijkheid om nieuwe inhoud te creëren. AI-programmeurs gebruiken machine learning om modellen te bouwen die patronen en trends in bestaande data kunnen herkennen, terwijl het genereren van content het creëren van unieke items zoals een compositie of een afbeelding mogelijk maakt. Wanneer een AI een steekproefgrootte heeft die groot genoeg is om uit te putten (zijn trainingsset), kan hij vrijwel alles recreëren dat hij kan herkennen. En omdat de dataset om AI-modellen zoals ChatGPT te trainen zo groot is, kan het elementen uit meerdere bronnen mixen en matchen om iets te leveren dat zowel uniek als herkenbaar is als waar de prompt om vroeg.

Soorten generatieve AI en hoe ze werken

Andrey_Popov/Shutterstock.com

Generatieve AI-algoritmen zijn er in vele vormen, maar vallen in drie algemene categorieën: generatieve vijandige netwerken (GAN's), variatie-autoencoders (VAE's) en transformatormodellen zoals GPT-4. Elk type generatief AI-algoritme heeft zijn voor- en nadelen.

GERELATEERD AI is niet echt kunstmatige intelligentie

GAN's zijn een soort generatieve AI die twee deep-learning neurale netwerken gebruikt om nieuwe gegevens te genereren. Het eerste netwerk, de generator genaamd, is getraind om nieuwe gegevens te creëren die lijken op bestaande inhoud, terwijl het tweede netwerk, de discriminator genaamd, is getraind om onderscheid te maken tussen echte en gegenereerde gegevens. Terwijl programmeurs hun AI's trainen, leert de generator hoe hij steeds realistischere beelden kan produceren die de discriminator voor de gek houden door te geloven dat ze echt zijn. Dit proces staat bekend als een “minimax game” aangezien elk netwerk probeert het andere te slim af te zijn en tegelijkertijd zijn eigen fouten te minimaliseren.

Een mogelijk nadeel van GAN's is dat ze soms onrealistische of wazige beelden kunnen opleveren. Een GAN die is opgeleid om afbeeldingen van menselijke gezichten te genereren, kan bijvoorbeeld soms afbeeldingen maken met een extra paar ogen of een vervormde gezichtsstructuur. Mensenhanden kunnen eruit zien als een regelrechte nachtmerrie. Het staat echter nog in de kinderschoenen voor deze technologie en problemen als deze zullen te zijner tijd worden opgelost.

VAE's zijn een ander type generatieve AI dat wordt gebruikt om nieuwe, unieke gegevens te genereren. In tegenstelling tot GAN's gebruiken VAE's een gecomprimeerde weergave van de invoergegevens om iets nieuws te genereren dat lijkt op het origineel. VAE's worden meestal gebruikt om afbeeldingen en video's te maken, maar ze kunnen ook tekst genereren. Een mogelijke beperking van VAE's is dat hun gegevens mogelijk niet zo gevarieerd zijn als de gegevens die door GAN's worden gegenereerd, omdat VAE's een beperktere weergave van de invoergegevens leren. Bovendien hebben VAE's soms last van de vertekende beeldproblemen waar GAN's tegenaan lopen.

GERELATEERDIs ChatGPT Plus het geld waard?

Transformatormodellen zoals GPT-4 zijn een relatief nieuwere iteratie van generatieve AI die veel aandacht hebben getrokken vanwege hun indrukwekkende prestaties bij veel natuurlijke taalverwerkingstaken. ChatGPT is het huidige voorbeeld van een gouden ster van een op transformatoren gebaseerd AI-product. Deze modellen zijn gebaseerd op een soort neurale netwerkarchitectuur die een 'transformator' wordt genoemd. Ze zijn ontworpen om enorme gegevensreeksen te verwerken, zijn getraind op een enorme tekstgegevensset en kunnen coherente en contextueel relevante antwoorden geven op een prompt.

Het voordeel van transformatormodellen is dat ze diverse en kwalitatief hoogwaardige teksten kunnen genereren. Ze kunnen echter last hebben van vooroordelen en onnauwkeurigheden in de trainingsgegevens, wat kan leiden tot ongepaste of foutieve resultaten. Bovendien kan de enorme hoeveelheid computerresources en gegevens die nodig zijn om deze modellen te trainen en uit te voeren, ze voor sommige toepassingen moeilijk en duur maken.

Toepassingen van generatieve AI

issaro praktijk/Shutterstock.com

Generatieve AI wordt al gebruikt in tal van populaire diensten. Er is de eerder genoemde chatbot ChatGPT, gemaakt door OpenAI en zijn zusterbeeldgenerator DALL-E. Er is ook een hele reeks AI-beeldeditors, waaronder Lensa (iOS, Android), Wonder (iOS, Android) en meer. Die zijn er allemaal al een tijdje. Maar toen ChatGPT van start ging, besloot Silicon Valley dat het tijd was om de nieuwe technologie los te laten en kondigde het ene nieuwe AI-product na het andere aan.

GERELATEERDIk heb de chat-AI van Bing gemaakt. Overtreed elke regel en word gek

Pas sinds het begin van dit jaar hebben Microsoft en Google AI-betoveringen aangekondigd voor hun zoekmachines. Kort daarna gevolgd door kleinere zoekmachines DuckDuck Go en Brave. Microsoft heeft AI-beeldgeneratie toegevoegd aan Bing en Edge, evenals AI-componenten aan zijn kantoorsuite. Zelfs Opera voegt ChatGPT toe aan zijn desktopbrowser. Bovendien hebben Shutterstock en Adobe AI-kunstgeneratoren uitgebracht die zijn getraind in het werk van gecompenseerde gebruikers.

Maar generatieve AI kan veel verder gaan dan beeldmakers, chatbots en zoekassistenten. Professionals uit alle lagen van de bevolking kunnen deze tools in hun werk gebruiken. Generatieve AI heeft potentiële toepassingen in productontwerp, waardoor bedrijven op maat gemaakte producten kunnen maken die zijn afgestemd op de behoeften van elke klant. Bovendien kan het worden gebruikt door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg door te helpen bij de ontwikkeling van diagnostiek en behandeling.

Bovendien kan generatieve AI gepersonaliseerde inhoud creëren, zoals nieuwsartikelen of muziekafspeellijsten. Door de voorkeuren en het gedrag van een gebruiker te analyseren, kunnen generatieve AI-algoritmen inhoud genereren die is afgestemd op hun interesses, waardoor de betrokkenheid en tevredenheid van gebruikers wordt vergroot. Generatieve AI kan helpen bij het creëren van nieuwe content voor de entertainmentindustrie, zoals filmscripts of videogamelevels. De mogelijkheid om unieke maar vergelijkbare producten te genereren, stelt bedrijven in staat om sneller meer inhoud en een consistent hogere kwaliteit te creëren.

Dat is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om de mogelijke toepassingen van generatieve AI. De technologie zou ook in veel andere industrieën en beroepen een nuttige plek kunnen vinden. Het zou niet hyperbolisch zijn om deze technologie, wanneer ze op grote schaal wordt geïmplementeerd, te vergelijken met de uitvinding van de drukpers of de ontwikkeling van de lopende band in termen van hoe het de manier waarop we inhoud creëren en consumeren en ons werk uitvoeren, kan veranderen.

Potentiële risico's en ethische overwegingen

enzozo/Shutterstock.com

Natuurlijk brengt elke nieuwe technologie het risico met zich mee dat deze wordt misbruikt of een negatieve invloed heeft op sommige groepen. Een van de grootste zorgen rond generatieve AI is dat het schrijvers, kunstenaars en andere creatieve types die hun brood verdienen met het maken van artikelen, kunst, scripts, boeken en meer, zou kunnen verdringen. Een ander potentieel nadeel van generatieve AI is dat het kan worden gebruikt om beroemdheden en politici te vervalsen die niet te onderscheiden zijn van video's en afbeeldingen van de echte mensen en deze te gebruiken om het publiek te misleiden. En natuurlijk hangt altijd de sciencefictionvraag op wat er gebeurt als we AI toestaan ​​om beslissingen te gaan nemen zonder goed menselijk toezicht. Zal het zich tegen zijn makers keren of beslissingen nemen die mensen schade berokkenen, denkend dat het zal helpen?

GERELATEERDNee, je kunt geen echte roman schrijven met OpenAI's ChatGPT

Het goede nieuws is dat de meeste ethische vragen rond AI eeuwige zorgen zijn over technologische vooruitgang. Taakvernietiging gaat bijna altijd gepaard met vooruitgang in automatisering. Maar het komt ook met meer geavanceerde tools voor degenen die bij het vak blijven. Schrijvers, kunstenaars en andere creatievelingen hebben nu een krachtige assistent die ze kunnen gebruiken om hen te helpen met hun roeping, niet noodzakelijkerwijs om ze te vernietigen. Bovendien bestaat het vervalsen van afbeeldingen van beroemdheden en politici al sinds de eerste softwareprogramma's voor fotobewerking. En we hebben ons voorbereid op de AI-overname in films sinds vóór de eerste Terminator-film. En hoewel het geldige vragen en zorgen zijn, zullen ze waarschijnlijk worden opgelost op een manier die iedereen ten goede komt of in ieder geval worden opgelost op een manier die niet gepaard gaat met massaal banenverlies en de komst van een AI-overheersende regering.

Een enorme grauw die veel AI-producten echter zullen moeten overwinnen, is auteursrecht. Omdat generatieve AI wordt getraind op een enorme dataset van tekst, afbeeldingen, geluiden en meer, vormt auteursrechtelijk beschermd materiaal een onderscheidend deel van waar generatieve AI uit put om nieuwe creaties te maken. Toegegeven, de aard van generatieve AI verhindert een exacte woord-voor-woord reproductie van een auteursrechtelijk beschermd werk, maar alles wat generatieve AI creëert, bestaat uit stukjes auteursrechtelijk beschermd materiaal. Of in ieder geval leerde de AI schrijven en tekenen op basis van het werk van mensen. Dit zou kunnen leiden tot mogelijke rechtszaken van schrijvers en kunstenaars die vinden dat hun werk is gestolen om de AI te trainen en dat ze een vergoeding verdienen of eisen dat de AI het werk “vergeet” wat het van hun werk heeft geleerd.

Maar men zou kunnen stellen dat de AI geen beschermd werk uit het hoofd kopieert en dat machinaal leren gelijk staat aan leren door mensen, net alsof een schrijver een boek leest en geïnspireerd raakt om zijn eigen boek in dezelfde trant te schrijven. Het zal waarschijnlijk neerkomen op een rechtszaak waarbij een rechter zal moeten beslissen: “Wat is het verschil tussen een AI die leert door na te bootsen en een mens die het doet?” En dat is nog maar het topje van de ijsberg als het gaat om het ontrafelen van alle juridische implicaties die generatieve AI zeker met zich mee zal brengen. Dit zou een goed moment zijn voor advocaten om hun informatica bij te spijkeren.

Final Thoughts: Welcome to the Future

Generative AI is misschien net zo eng als indrukwekkend en fascinerend. Maar het is er nu en het gaat niet weg. Gezien de acceptatiegraad in de eerste maanden van 2023, is het geen moeilijke voorspelling om tegen het einde van het jaar generatieve AI in een groot deel van uw dagelijks leven te integreren. En tegen het einde van 2024 kan het moeilijk zijn om je het leven zonder deze technologie te herinneren.