Waarom u een wachtwoordbeheerder zou moeten gebruiken en hoe u aan de slag kunt gaan

0
94
Justin Duino/How-To Geek

De meeste mensen gebruiken zeer zwakke wachtwoorden en hergebruiken deze op verschillende websites. Hoe moet je sterke, unieke wachtwoorden gebruiken op alle websites die je gebruikt? De oplossing is een wachtwoordbeheerder.

Wachtwoordbeheerders slaan uw inloggegevens op voor alle websites die u gebruikt en helpen u automatisch in te loggen. Ze versleutelen uw wachtwoorddatabase met een hoofdwachtwoord — het hoofdwachtwoord is het enige dat u hoeft te onthouden.

Hergebruik wachtwoorden niet!

Hergebruik van wachtwoorden is een serieus probleem vanwege de vele wachtwoordlekken die elk jaar plaatsvinden, zelfs op grote websites. Wanneer uw wachtwoord uitlekt, hebben kwaadwillende personen een combinatie van e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord die ze op andere websites kunnen proberen. Als je overal dezelfde inloggegevens gebruikt, kan een lek op één website mensen toegang geven tot al je accounts. Als iemand op deze manier toegang krijgt tot uw e-mailaccount, kunnen ze links voor het opnieuw instellen van het wachtwoord gebruiken om toegang te krijgen tot andere websites, zoals uw online bankieren of PayPal-account.

Om te voorkomen dat wachtwoordlekken zo schadelijk zijn, moet u op elke website unieke wachtwoorden gebruiken. Dit moeten ook sterke wachtwoorden zijn — lange, onvoorspelbare wachtwoorden die cijfers en symbolen bevatten.

Veel mensen hebben honderden accounts om bij te houden. Zelfs de gemiddelde persoon heeft waarschijnlijk tientallen verschillende accounts en wachtwoorden. Het onthouden van een uniek sterk wachtwoord voor elk account is bijna onmogelijk zonder een of andere truc te gebruiken. De ideale truc is een wachtwoordbeheerder die veilige, willekeurige wachtwoorden voor u genereert en onthoudt, zodat u dat niet hoeft te doen.

Laten we het hebben over de olifant in de kamer: LastPass heeft een grote inbreuk gehad en we raden aan om over te stappen als je het nog steeds gebruikt. We raden u nog steeds aan een wachtwoordbeheerder te gebruiken, omdat het alternatief is om overal een lange lijst met sterke, unieke wachtwoorden te onthouden – iets dat in principe onmogelijk is tenzij u een fotografisch geheugen heeft. (We dromen van een toekomst zonder wachtwoord waarin dit allemaal ook niet nodig is. De technische industrie zou op een dag wachtwoorden kunnen vervangen door wachtwoorden.)

Hoe het is om een ​​wachtwoordbeheerder te gebruiken

Een wachtwoordbeheerder heeft ontlast uw geest en maakt hersenkracht vrij om productieve dingen te doen in plaats van een lange lijst met wachtwoorden te onthouden.

Wanneer u een wachtwoordbeheerder gebruikt en u moet inloggen op een website, bezoekt u die website eerst normaal. In plaats van uw wachtwoord op de website te typen, typt u uw hoofdwachtwoord in de wachtwoordbeheerder, die automatisch de juiste aanmeldingsgegevens op de website invult. (Als u al bent aangemeld bij uw wachtwoordbeheerder, worden de gegevens automatisch voor u ingevuld). U hoeft niet na te denken over welk e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord u hebt gebruikt voor de website — uw wachtwoordbeheerder doet het vuile werk voor u.

De beste wachtwoordbeheerders kunnen ook synchroniseren met je telefoon, waardoor je onderweg toegang hebt tot je wachtwoorden. Ze kunnen uw wachtwoordkluis ontgrendelen met de biometrische ontgrendelingsmechanismen die in uw telefoon zijn ingebouwd, of dat nu gezichtsherkenning of een vingerafdruk is. Ze werken in de browser-apps die u op uw telefoon gebruikt, of dat nu Safari, Chrome of een andere browser naar keuze is.

Als je een nieuw account aanmaakt, zal je wachtwoordbeheerder aanbieden om een ​​veilig willekeurig wachtwoord voor je te genereren, dus daar hoef je ook niet over na te denken. Het kan ook worden geconfigureerd om automatisch informatie zoals uw adres, naam en e-mailadres in webformulieren in te vullen.

Waarom browsergebaseerde wachtwoordbeheerders niet ideaal zijn

Webbrowsers — Chrome, Safari, Edge, Firefox en andere — ze hebben allemaal geïntegreerde wachtwoordbeheerders. We raden af ​​om de ingebouwde wachtwoordbeheerder van uw browser te gebruiken. De ingebouwde wachtwoordbeheerder van elke browser kan niet concurreren met speciale wachtwoordbeheerders. Ze zijn in de loop van de tijd beter geworden. De ingebouwde wachtwoordbeheerder van Chrome is bijvoorbeeld verrassend capabel.

Ze zijn echter niet de meest flexibele – u zit bijvoorbeeld vast aan het gebruik van een specifieke browser op al uw apparaten, terwijl u misschien verschillende browsers op uw telefoon en computer wilt gebruiken. Ze missen vaak functies zoals sterke willekeurige wachtwoordgeneratie en een scantool die u waarschuwt wanneer u dubbele of gelekte wachtwoorden heeft. Een speciale wachtwoordbeheerder heeft ook een krachtigere interface.

GERELATEERD: Waarom u de wachtwoordbeheerder van uw webbrowser niet zou moeten gebruiken

De beste wachtwoordbeheerders gebruiken

Er zijn verschillende wachtwoordmanagers beschikbaar, maar een paar springen eruit als de beste opties. Elk is een solide optie, en welke u verkiest, hangt af van wat u belangrijker vindt:

1Password: Als je bereid bent een paar dollar per maand uit te geven, kun je niet fout gaan met 1Password. het is een ongelooflijk gladde, gebruiksvriendelijke en krachtige wachtwoordbeheerder. het werkt overal, met apps voor alles, van Windows en Mac tot Android, iPad en iPhone. 1Password biedt browserextensies voor Google Chrome, Apple Safari, Mozilla Firefox, Microsoft Edge en Brave. 1Password biedt zelfs een desktop Linux-app en een opdrachtregelinterface voor Windows, Mac en Linux. U kunt eenvoudig wachtwoorden tussen accounts delen, vooral als u een gezin opzet. 1Password biedt een gratis proefperiode van 14 dagen en kost $ 2,99 per maand voor een individu of $ 4,99 per maand voor een heel gezin van maximaal 5 personen. Bekijk voor meer informatie onze 1Password-recensie.

Bitwarden: Hoewel we dol zijn op 1Password, is Bitwarden een unieke optie. Bitwarden is een open-source applicatie die volledig gratis is. Je kunt het gebruiken zonder een cent uit te geven. U kunt zelfs uw eigen Bitwarden-server zelf hosten om uw gegevens te synchroniseren. Bitwarden heeft wel een optioneel betaald abonnement, dat het goedkoopste in de branche is – het kost slechts $ 10 voor een heel jaar en geeft je toegang tot meer geavanceerde tweefactorauthenticatietools en andere functies. Bekijk onze Bitwarden-recensie voor meer informatie over Bitwarden. We vonden het geweldig, maar merkten op dat de interface een beetje onhandiger en ouderwetser is in vergelijking met zoiets als 1Password of Dashlane.

Dashlane: Deze wachtwoordbeheerder is iets nieuwer dan het alternatief, maar zit boordevol geweldige functies en biedt gelikte apps voor bijna elk platform. Het heeft zelfs een automatische “one-click” wachtwoordwisselaar die uw wachtwoorden op veel websites met slechts een paar klikken kan wijzigen, waardoor u tijd bespaart. Dashlane is volledig gratis te gebruiken op één apparaat, maar u moet upgraden naar premium om wachtwoorden tussen apparaten te synchroniseren. Dashlane biedt ook een abonnement dat is gebundeld met een VPN. Bekijk onze Dashlane-recensie voor een meer diepgaande kijk op deze wachtwoordbeheerder.

KeePassXC: Cloudgebaseerd wachtwoordbeheer is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen voelen zich gewoon niet op hun gemak met een cloudgebaseerde wachtwoordbeheerder, en dat is prima. KeePassXC is een populaire desktop-applicatie voor het beheren van uw wachtwoorden, maar er zijn ook browserextensies en mobiele apps voor KeePass. KeePassXC slaat uw wachtwoorden op uw computer op, zodat u er de controle over houdt — het is zelfs open-source, dus je zou de code ervan kunnen controleren als je dat zou willen. Het nadeel is dat u verantwoordelijk bent voor uw wachtwoorden en dat u ze handmatig tussen uw apparaten moet synchroniseren. Sommige mensen gebruiken een synchronisatieoplossing zoals Dropbox om de KeePass-database tussen hun apparaten te synchroniseren. Bekijk voor meer informatie hoe KeePassXC zich verhoudt tot Bitwarden.

The Best Password Managers of 2023 Best Overall Password Manager 1Password Shop Best Free Password Manager Bitwarden Shop Beste wachtwoordbeheerder en VPN-combo Dashlane-winkel Beste wachtwoordbeheerder voor bedrijven NordPass-winkel Beste offline wachtwoordbeheerder KeePassXC Shop

Aan de slag met uw wachtwoordbeheerder

De eerste grote beslissing die u moet nemen met een wachtwoordbeheerder, is het kiezen van uw hoofdwachtwoord. Dit hoofdwachtwoord regelt de toegang tot uw volledige wachtwoordbeheerdatabase, dus u moet het bijzonder sterk maken — het is tenslotte het enige wachtwoord dat u moet onthouden. Misschien wil je het wachtwoord opschrijven en op een veilige plek bewaren nadat je het hebt gekozen, voor het geval dat — als je het echt meent, kun je bijvoorbeeld je hoofdwachtwoord in een kluis bij de bank bewaren. U kunt dit wachtwoord later wijzigen, maar alleen als u het zich herinnert — als u uw hoofdwachtwoord verliest, kunt u uw opgeslagen wachtwoorden niet bekijken. Dit is essentieel, omdat het ervoor zorgt dat niemand anders uw veilige wachtwoorddatabase kan bekijken zonder het hoofdwachtwoord.

GERELATEERD: Wat is Typosquatting en hoe gebruiken oplichters het?

Nadat u een wachtwoordbeheerder hebt geïnstalleerd, wilt u waarschijnlijk beginnen met het wijzigen van uw websitewachtwoorden in veiligere wachtwoorden. 1Password biedt de 1Password Watchtower, die de zwakke en dubbele wachtwoorden identificeert waarop u zich moet concentreren om ze te wijzigen. Dashlane heeft een beveiligingsdashboard ingebouwd en helpt u erachter te komen welke wachtwoorden mogelijk moeten worden gewijzigd.

Met wachtwoordbeheerders kunt u ook andere soorten gegevens in een veilige vorm opslaan — alles van creditcardnummers tot beveiligde bankbiljetten. Alle gegevens die u in een wachtwoordbeheerder opslaat, worden versleuteld met uw hoofdwachtwoord.

Wachtwoordbeheerders kunnen zelfs helpen tegen phishing, omdat ze accountgegevens op websites invullen op basis van hun webadres (URL). Als u denkt dat u zich op de website van uw bank bevindt en uw wachtwoordbeheerder vult uw inloggegevens niet automatisch in, dan is het mogelijk dat u zich op een phishingwebsite bevindt met een andere URL, vaak met behulp van een typosquatting-domein.

LEES VOLGENDE

  • › Dit is wat er nieuw is in Google Chrome 69
  • › Wat is 'spear phishing' en hoe haalt het grote bedrijven neer?
  • › LastPass-wachtwoorden overzetten naar 1Password
  • › Wat gebeurt er met uw online accounts als u overlijdt?
  • › Een beveiligingssleutel gebruiken met uw iPhone of iPad (en waarom)
  • › Hoe u de meldingen, geluiden en gebundelde software van Avast kunt verwijderen
  • › Hoe Facebook uit je leven te verwijderen (en waarom dat bijna onmogelijk is)
  • › Lenovo heeft zojuist nieuwe yoga- en slanke Windows-laptops onthuld