Varför du bör använda en lösenordshanterare och hur du kommer igång

0
98
Justin Duino/How-To Geek

Majoriteten av människor använder väldigt svaga lösenord och återanvänder dem på olika webbplatser. Hur ska du använda starka, unika lösenord på alla webbplatser du använder? Lösningen är en lösenordshanterare.

Lösenordshanterare lagrar din inloggningsinformation för alla webbplatser du använder och hjälper dig att logga in på dem automatiskt. De krypterar din lösenordsdatabas med ett huvudlösenord — huvudlösenordet är det enda du behöver komma ihåg.

Återanvänd inte lösenord!

Lösenordsåteranvändning är ett allvarligt problem på grund av de många lösenordsläckor som inträffar varje år, även på stora webbplatser. När ditt lösenord läcker har illvilliga personer en kombination av e-postadress, användarnamn och lösenord som de kan prova på andra webbplatser. Om du använder samma inloggningsinformation överallt kan en läcka på en webbplats ge människor tillgång till alla dina konton. Om någon får åtkomst till ditt e-postkonto på detta sätt kan de använda länkar för återställning av lösenord för att komma åt andra webbplatser, som din onlinebank eller PayPal-konto.

För att förhindra att lösenordsläckor är så skadliga måste du använda unika lösenord på varje webbplats. Dessa bör också vara starka lösenord — långa, oförutsägbara lösenord som innehåller siffror och symboler.

Många människor har hundratals konton att hålla reda på. Även den genomsnittliga personen har förmodligen dussintals olika konton och lösenord. Att komma ihåg ett unikt starkt lösenord för varje konto är nästan omöjligt utan att ta till något slags knep. Det perfekta tricket är en lösenordshanterare som genererar säkra, slumpmässiga lösenord åt dig och kommer ihåg dem, så att du inte behöver göra det.

Låt oss prata om elefanten i rummet: LastPass har haft ett stort intrång, och vi rekommenderar att du byter om du fortfarande använder den. Vi rekommenderar fortfarande att du använder en lösenordshanterare eftersom alternativet är att komma ihåg en lång lista med starka, unika lösenord överallt—något som i princip är omöjligt om du inte har ett fotografiskt minne. (Vi drömmer om en lösenordslös framtid där inget av detta också är nödvändigt. Teknikindustrin kan en dag snart ersätta lösenord med lösenord.)

Hur det är att använda en lösenordshanterare

En lösenordshanterare tar en ladda av ditt sinne och frigör hjärnkraft för att göra produktiva saker istället för att komma ihåg en lång lista med lösenord.

När du använder en lösenordshanterare och behöver logga in på en webbplats kommer du först att besöka den webbplatsen normalt. Istället för att skriva in ditt lösenord på webbplatsen, skriver du ditt huvudlösenord i lösenordshanteraren, som automatiskt fyller i lämplig inloggningsinformation på webbplatsen. (Om du redan är inloggad på din lösenordshanterare kommer den automatiskt att fylla i uppgifterna åt dig). Du behöver inte tänka på vilken e-postadress, användarnamn och lösenord du använde för webbplatsen — din lösenordshanterare gör det smutsiga arbetet åt dig.

De bästa lösenordshanterarna kan också synkronisera med din telefon, vilket ger dig tillgång till dina lösenord när du är på språng. De kan låsa upp ditt lösenordsvalv med de biometriska upplåsningsmekanismerna inbyggda i din telefon, oavsett om det är ansiktsigenkänning eller ett fingeravtryck. De fungerar i webbläsarapparna du använder på din telefon, oavsett om det är Safari, Chrome eller en annan webbläsare du väljer.

Om du skapar ett nytt konto kommer din lösenordshanterare att erbjuda dig att skapa ett säkert slumpmässigt lösenord åt dig, så du behöver inte tänka på det heller. Den kan också konfigureras för att automatiskt fylla i information som din adress, namn och e-postadress i webbformulär.

Varför webbläsarbaserade lösenordshanterare inte är idealiska

Webbläsare — Chrome, Safari, Edge, Firefox och andra — alla har integrerade lösenordshanterare. Vi rekommenderar att du inte använder webbläsarens inbyggda lösenordshanterare. Varje webbläsares inbyggda lösenordshanterare kan inte konkurrera med dedikerade lösenordshanterare. De har blivit bättre med tiden—Chrome’s inbyggda lösenordshanterare är till exempel överraskande kapabel.

De är dock inte de mest flexibla du har fastnat med en specifik webbläsare på alla dina enheter, till exempel, medan du kanske vill köra olika webbläsare på din telefon och dator. De saknar ofta funktioner som stark generering av slumpmässigt lösenord och ett skanningsverktyg som varnar dig när du har duplicerat eller läckt lösenord. En dedikerad lösenordshanterare har också ett kraftfullare gränssnitt.

RELATERAT: Varför du inte ska använda din webbläsares lösenordshanterare

De bästa lösenordshanterarna att använda

En mängd olika lösenordshanterare är tillgängliga, men några framstår som de bästa alternativen. Var och en är ett gediget alternativ, och vilket du föredrar beror på vad som är viktigast för dig:

1Lösenord: Om du är villig att spendera några dollar i månaden kan du inte gå fel med 1Password. det är en otroligt smidig, lättanvänd och kraftfull lösenordshanterare. det fungerar överallt, med appar för allt från Windows och Mac till Android, iPad och iPhone. 1Password erbjuder webbläsartillägg för Google Chrome, Apple Safari, Mozilla Firefox, Microsoft Edge och Brave. 1Password erbjuder till och med en stationär Linux-app samt ett kommandoradsgränssnitt för Windows, Mac och Linux. Du kan enkelt dela lösenord mellan konton, särskilt om du skapar en familj. 1Password erbjuder en 14-dagars gratis provperiod och kostar $2,99 per månad för en individ eller $4,99 per månad för en hel familj på upp till 5 personer. För mer information, kolla in vår recension av 1Password.

Bitwarden: Även om vi älskar 1Password är Bitwarden ett unikt alternativ. Bitwarden är ett program med öppen källkod som är helt gratis. Du kan använda den utan att spendera en krona. Du kan till och med själv vara värd för din egen Bitwarden-server för att synkronisera dina data. Bitwarden har ett valfritt betalabonnemang, vilket är det billigaste i branschen, det kostar bara $10 för ett helt år och ger dig tillgång till mer avancerade tvåfaktorsautentiseringsverktyg och andra funktioner. För mer information om Bitwarden, kolla in vår Bitwarden-recension. Vi älskade det men noterade att gränssnittet är lite mer klumpig och gammaldags jämfört med något som 1Password eller Dashlane.

Dashlane: Den här lösenordshanteraren är lite nyare än alternativet, men den är full av fantastiska funktioner och erbjuder smarta appar för nästan alla plattformar. Den har till och med ett automatiskt “ettklick” lösenordsväxlare som kan ändra dina lösenord på många webbplatser med bara några klick, vilket sparar tid. Dashlane är helt gratis att använda på en enda enhet, men du måste uppgradera till premium för att synkronisera lösenord mellan enheter. Dashlane erbjuder också en plan med ett VPN. Kolla in vår Dashlane-recension för en mer djupgående titt på denna lösenordshanterare.

KeePassXC: Molnbaserad lösenordshantering är inte för alla. Vissa människor är helt enkelt inte bekväma med en molnbaserad lösenordshanterare, och det är bra. KeePassXC är en populär skrivbordsapplikation för att hantera dina lösenord, men det finns även webbläsartillägg och mobilappar för KeePass. KeePassXC lagrar dina lösenord på din dator så att du har kontroll över dem — det är till och med öppen källkod, så du kan granska dess kod om du vill. Nackdelen är att du är ansvarig för dina lösenord, och du måste synkronisera dem mellan dina enheter manuellt. Vissa människor använder en synkroniseringslösning som Dropbox för att synkronisera KeePass-databasen mellan sina enheter. För mer information, kolla in hur KeePassXC kan jämföras med Bitwarden.

The Best Password Managers of 2023 Best Overall Password Manager 1Password Shop Best Free Password Manager Bitwarden Shop Bästa lösenordshanteraren och VPN Combo Dashlane Shop Bästa lösenordshanteraren för företag NordPass Shop Bästa offlinelösenordshanteraren KeePassXC Shop

Komma igång med din lösenordshanterare

Det första stora beslutet du måste göra med en lösenordshanterare är att välja ditt huvudlösenord. Detta huvudlösenord styr åtkomsten till hela din lösenordshanterardatabas, så du bör göra den särskilt stark — det är trots allt det enda lösenordet du behöver komma ihåg. Du kanske vill skriva ner lösenordet och förvara det på ett säkert ställe efter att du har valt det, ifall — till exempel, om du verkligen menar allvar kan du lagra ditt huvudlösenord i ett valv på banken. Du kan ändra detta lösenord senare, men bara om du kommer ihåg det — om du tappar bort ditt huvudlösenord kommer du inte att kunna se dina sparade lösenord. Detta är viktigt, eftersom det säkerställer att ingen annan kan se din säkra lösenordsdatabas utan huvudlösenordet.

RELATERAT: Vad är typosquatting och hur använder bedragare det?

Efter att du har installerat en lösenordshanterare vill du troligen börja ändra dina webbplatslösenord till säkrare. 1Password erbjuder 1Password Watchtower, som identifierar de svaga och duplicerade lösenorden du bör fokusera på att ändra. Dashlane har en säkerhetspanel inbyggd, och den hjälper dig att ta reda på vilka lösenord som kan behöva ändras.

Lösenordshanterare låter dig också lagra andra typer av data i en säker form — allt från kreditkortsnummer till säkra sedlar. All data du lagrar i en lösenordshanterare är krypterad med ditt huvudlösenord.

Lösenordshanterare kan till och med hjälpa mot nätfiske, eftersom de fyller kontoinformation på webbplatser baserat på deras webbadress (URL). Om du tror att du är på din banks webbplats och din lösenordshanterare inte automatiskt fyller i din inloggningsinformation, är det möjligt att du är på en nätfiskewebbplats med en annan URL, ofta med en typosquatting-domän.

LÄS NÄSTA

  • › Här är vad som är nytt i Google Chrome 69
  • › Vad är “Spear Phishing”, och hur tar det ner stora företag?
  • › Hur man överför LastPass-lösenord till 1Password
  • › Vad händer med dina onlinekonton när du dör?
  • › Så här använder du en säkerhetsnyckel med din iPhone eller iPad (och varför)
  • › Hur man blir av med Avasts meddelanden, ljud och medföljande programvara
  • › Hur man tar bort Facebook från ditt liv (och varför det är nästan omöjligt)
  • › Lenovo har precis avslöjat nya yoga- och slimmade bärbara datorer för Windows