Kan du tänka över en förkylning?

0
107
Dragana Gordic/Shutterstock.com

Alla har en vän eller kollega som hävdar att de aldrig blir sjuka eftersom förkylningar är “allt i ditt huvud.” Det verkar alltid fungera för dem. Så är denna kraft av positivt tänkande tänkesätt verkligen en sak? Kan du bota en förkylning med ditt sinne?

Om du är utsatt för säsongsbetonad förkylning, här är vad du ska veta om vilken roll ditt sinne spelar.

Innehållsförteckning

Kan du bota en förkylning med ditt sinne?
Hur påverkar positivt tänkande en förkylning?< br>Hur förhindrar du en förkylning?

Kan du bota en förkylning med ditt sinne?

RELATERATKan kallt väder ge dig en förkylning?

Kort sagt, du kan inte bota en förkylning med ditt sinne. Men när det kommer till att överväga din sjukdom, finns det två faktorer som folk skulle kunna tro gör dem “bättre.” En av dem är placeboeffekten. Naturligtvis betyder placeboeffekten att du inte är så mycket “botande” din förkylning som att övertyga dig själv om att det blir bättre.

Placeboeffekten är när du tror att du tar medicin eller får behandling när du inte gör det, men bara tanken genererar liknande effekter som medicinen eller behandlingen skulle ha gett dig.

Det finns några fantastiska studier gjorda kring placeboeffekten. Från tandsmärta till epilepsi, de flesta studier som undersökte effekten av placebo fann att placebo faktiskt kan utlösa kemikalier i hjärnan som speglar effekterna av vad personen trodde skulle hända dem.

Clorox desinfektionsservetter

Håll ytor desinficerade om du tror att du är sjuk.

Amazon

12,49 USD
 

En studie följde 40 patienter som alla fick placebo-smärtmedicin efter ett tandingrepp. Efter att de tagit placebo fick hälften av patienterna ytterligare en placebo-smärtstillande medicin och den andra hälften fick naloxon, som stoppar endorfiner från att frigöras i hjärnan. De som tog naloxon rapporterade mycket högre smärtfrekvens än de som inte gjorde det, vilket tyder på att placebo frigjorde endorfiner i hjärnan som hjälpte till att blockera smärta.

Placebo är dock inte riktiga behandlingar. De kan inte sänka ditt kolesterol eller bota diabetes. De arbetar specifikt med symtom som kan moduleras av hjärnan som smärta eller trötthet. Uppenbarligen, när du har blivit förkyld, kan du uppleva värk och trötthet i kroppen, och om du tror att ditt sinne kan jaga ner symptomen kan placeboeffekten kunna mildra dem. Migration är dock inget botemedel. Du är fortfarande förkyld.

Kan tanken att du inte kommer att bli sjuk fungera som en placeboeffekt och faktiskt hjälpa dig att inte bli sjuk? Inte riktigt, men det kanske kan lindra några av de symtom du känner.

Hur påverkar positivt tänkande en förkylning?

Prostock-studio/Shutterstock.com

Den andra möjliga förklaringen bakom uppfattningen att du kan välja att inte bli sjuk handlar om viljestyrka. Att bestämma sig för att du inte kommer att bli förkyld är i grunden villig att inte få en, och om den önskan är stark nog kommer det att fungera?

RELATERAT7 naturliga förkylningsläkemedel för att lindra dina symtom

Det första du bör veta om viljestyrka är att det är en tränad del av sinnet och kroppen. Precis som när du tränar en muskel kommer din viljestyrka att öka när du aktivt arbetar med att öka den, och minska när du inte gör det. Viljestyrka är också ett komplicerat sinne-kroppssvar som kan förändras baserat på ett antal faktorer, inklusive näring, sömn och reaktion på stress.

Särskilt stress påverkar i hög grad vår viljestyrka eller kampsvar. Enligt Stanfords hälsopsykolog Kelly McGonigal, PhD, är stress och viljestyrka “inkompatibla.” Stress utlöser vårt sinne och kropps kamp eller flykt-respons som tar över vår hjärnas beslutsprocess. Det är nästan omöjligt att fatta ett klokt, genomtänkt beslut med viljestyrka när den delen av hjärnan används av stress.

“Att lära sig att hantera din stress bättre—eller bara komma ihåg att ta några djupa andetag när du känner dig överväldigad eller frestad—är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att förbättra din viljestyrka,” sa McGonigal.

Exclusivo Mezcla Waffle Textured Extra Large Fleecefilt< /h3>

Underskatta inte vilans kraft för att lindra förkylningssymptom.

Amazon

15,99 USD
22,99 USD Spara 30 %

Sömnbrist har en liknande effekt på sinnet och kroppen som stress och kommer att påverka din viljestyrka på i huvudsak samma sätt. Näringsinverkan på viljestyrka är att det du äter ger bränsle till din hjärna, vilket ger bränsle till din viljestyrka. Så om du inte ger din hjärna den energi den behöver, kommer du att ha mycket svårare att stärka din viljestyrka.

Kort sagt, att träna på god hälsa för ditt sinne och kropp hjälper dig öka din viljestyrka. Att träna på god hälsa hjälper dig också att inte bli sjuk. Så hindrar viljestyrkan dig verkligen från att bli sjuk?

Nej, du kan inte ta bort en förkylning oavsett hur hängiven du är. Snarare bidrar en persons engagemang för sin hälsa, som att få tillräckligt med sömn, minska stress och äta en hälsosam kost, till din kropps förmåga att avvärja en förkylning. Visst, du kanske gör det för att öka din “viljestyrka,” men det är inte din viljestyrka som motverkar kylan. Det är din kropp som gör vad den är tänkt att göra.

Vissa kanske säger att om viljestyrka leder till att göra bättre hälsoval och bättre hälsoval leder till att du inte blir sjuk, då är ett argument skulle kunna göras att viljestyrka leder till att man inte blir sjuk. Men låt oss vara ärliga, det är lite logik.

Hur förhindrar du en förkylning?

RELATERADEKan zink verkligen bota en förkylning? Vad du ska veta om tillägget

I slutändan finns det inga konkreta vetenskapliga bevis för att du kan bota en förkylning med ditt sinne. Att istället fatta medvetna beslut om att äta hälsosamt, sova gott och undvika stress kan hjälpa till att avvärja dem.

I slutändan, om du verkligen vill förhindra att du blir förkyld, bör du följa Centers for Disease Controls rekommendationer:

  • Tvätta händerna ofta och i minst 20 sekunder med tvål och varmt vatten.
  • Undvik kontakt med sjuka människor.
  • Undvik att röra vid ditt ansikte.
  • Desinficera ytor om en sjuk person har varit i ditt hem.
  • li>

Om du blir förkyld finns det tyvärr inget botemedel, enligt Mayo Clinic. Det finns dock några steg du kan vidta för att lindra symtomen. Håll dig hydrerad, vila och använd medicin som rekommenderas av din läkare. Utöver det måste du bara vänta ut det.

Så, kan du bota en förkylning med ditt sinne? Nej. Det finns inget positivt tänkande som kommer att hindra dig från att bli sjuk. Om du har hört någon främja denna teori, finns det inga vetenskapliga bevis för att stödja den. Istället är det bäst att följa förebyggande metoder för att undvika en förkylning helt och hållet och prata med en läkare om du kommer på en sådan.