Cypern översvämmas med asylsökare

0
103

Publicerad 29 mars 2023 kl 12.06

Utrikes. Regeringen i Cypern ber EU om hjälp efter att den illegala tredje världen-invandringen till landet ökat mycket kraftigt.

Dela artikeln

TwittraDela

Bara under förra året registrerade den lilla önationen över 21.500 asylansökningar.

Antalet asylsökare som vistas på Cypern har ökat med 490 procent sedan 2016, enligt inrikesminister Constantinos Ioannou.

Ministern har uppmanat EU att lansera en unionsomfattande handlingsplan för att hejda flödet av illegala invandrare som använder den alltmer populära så kallade östra Medelhavsrutten till Europa.

Den siffra som Constantinos Ioannou uppger antyder att över hälften av de 42.831 invandrare som enligt Frontex officiella siffror använde rutten under 2022 hamnade på Cypern, skriver Remix News.

De 55.000 tredje världen-invandrare som anlänt till Cypern sedan 2016 motsvarar 5 procent av landets 1,24 miljoner invånare. Det har därmed på kort tid skett en märkbar förändring av landets demografi, och tredje världen-folkslagen är nu ett stående – på många håll dominerande – inslag i gatubilden.

Migrantlägren i landet är nu överfulla, och flera incidenter förra året resulterade i att kravallpolis sattes in på mottagningscentret Pournara nära huvudstaden Nicosia för att bryta upp bråk mellan rivaliserande grupper från Kongo och Nigeria.

Den stora inflödet under de senaste åren har lett till en alltmer negativ inställning till invandrare och asylsökare från cyprioternas sida, enligt en färsk studie från UNHCR.

“Cyperns storlek, de möjliga förändringarna i öns demografi och rädslan för kriminellt/våldsamt beteende fortsätter att utgöra de viktigaste bekymmer som allmänheten har när det gäller flyktingar och asylsökande”, står det i rapporten.

En ökning av “främlingsfientlighet och rasism från lokalbefolkningen” har enligt rapporten resulterat i en “betydande negativ förändring i attityderna till integration” mellan 2018 och 2022. En stor andel cyprioter anser nu att tredje världen-invandrarna saknar vilja att integreras i det cypriotiska samhället.