Varför du bör köpa en hårddisk istället för en SSD (ibland)

0
56
Jason Fitzpatrick/Review Geek

Solid State Drives (SSD) är bättre än gammaldags hårddiskar (HDDs) på många sätt, och sjunkande SSD-priser har lett till att många PC-byggare helt glömt bort hårddiskar. Men trots att SSD är ett bättre alternativ i de flesta fall, finns det fortfarande tillfällen du bör överväga den ödmjuka hårddisken.

Om du istället överväger en hårddisk kan du spara pengar och ge dig lite extra utrymme. Så om dina omständigheter tillåter det är det ett smart alternativ. Dessa omständigheter varierar lite, men det finns definitivt fortfarande situationer där en hårddisk gör ett mycket bra jobb och en SSD är lite för mycket.

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden?
Du behöver inte SSD-hastighet för allt
Du kan spara mycket pengar
Många av problemen Kan mildras
Det är potentiellt mer återställbart
Det finns en medelväg
Så, glöm inte bort hårddiskar

Vad är skillnaden?

Corbin Davenport/Recensionsnörd

En SSD använder integrerade kretsenheter för att lagra data. Dessa data lagras vanligtvis som “flashdata,” — så små block med information skrivs och raderas elektroniskt efter behov och lagras på kisel. På grund av sin konstruktion har SSD-enheter inga rörliga delar och tenderar att vara lättare, snabbare och mer hållbara än många alternativ. Det finns några olika typer av SSD, SATA och PCIe NVMe. SATA SSD:er tenderar att vara billigare och ansluta på liknande sätt som en traditionell hårddisk. PCIe NVMe SSD:er går vanligtvis in i en kortplats på enhetens moderkort, kan vara betydligt snabbare, tenderar att vara mindre och är vanligtvis dyrare än SATA-enheter.

En hårddisk är ett av dessa alternativ. Tekniken är mycket äldre, och data skrivs och skrivs om på en snurrande skiva av ett magnethuvud. Hårddiskar är mekaniska och deras rörliga delar har potential att orsaka problem. Det finns också något som kallas en “huvudkrasch,” där armen som ansvarar för att läsa och skriva på hårddisken träffar den. Detta orsakas vanligtvis av någon form av yttre kraft eller stöt som uppstår när enheten används—som om någon tappar enheten medan den läser eller skriver.

För att komplicera saker ytterligare finns det några typer av hårddiskar, och de tenderar att kategoriseras efter hastighet. Detta relaterar till hur snabbt skivan kan snurra, och som ett resultat, hur snabbt datorn kan läsa eller skriva på den. Ju högre hastighet, desto bättre prestanda för enheten. Du kommer att upptäcka att de flesta moderna hårddiskar är angivna till 7 200 RPM eller 5 400 RPM. I den här artikeln antar vi att du tittar på en hårddisk med 7 200 RPM — som presterar betydligt bättre än versionen med 5 400 RPM.

Du behöver inte SSD-hastighet för allt

Det är svårt att argumentera mot hastighetsfördelarna med SSD, som kan läsa och skriva data cirka fem gånger snabbare än några av de bättre hårddiskarna — men du behöver inte den typen av hastighet för allt. Arkivering, i princip att lagra dina foton och videor någonstans, är det uppenbara exemplet här. Du kan välja ett tidsblock för att överföra dem till din hårddisk och sedan göra andra saker medan filerna tar sig över. Alternativt, om du överför den här typen av filer i små omgångar, säg en gång i veckan eller varannan, är det osannolikt att tidsskillnaden påverkar dig.

På samma sätt, medan SSD-enheter är utmärkta för spel och kan tappa start och laddningstider avsevärt, du behöver inte den här typen av hastighet med varje spel. Äldre spel fungerar alldeles utmärkt på en hårddisk, så om du fortfarande är besatt av Oblivion eller Fallout: New Vegas kan du spara några GB värdefull SSD-lagring genom att dumpa dem på en hårddisk.

Du kan spara mycket pengar

Hannah Stryker/Recensionsnörd figur>

En hårddisk på 1 TB kan vara mindre än halva priset för en motsvarande SSD, och i takt med att lagringsutrymmet ökar ökar också besparingarna. Om du behöver 10 TB eller mer lagringsutrymme, tittar du på mycket mindre än 200 $ om du går hårddiskvägen. En 4TB SSD kostar i genomsnitt ungefär det dubbla.

Hårddiskar har också en mycket högre övre gräns. Det finns många runt omkring, till tillgängliga prispunkter, som mäts i tiotals terabyte. Vissa mycket stora SSD-enheter finns, men dessa tenderar att vara specialartiklar som kostar mer än en bil. Om du ser ett “för bra för att vara sant” SSD till salu, som en 16 TB-enhet till försäljning för 100 USD, då är det du tittar på en bluff.

Om du bygger en PC och budgeten är ett problem, kan du välja något som en 500 GB SSD som kommer att ansvara för ditt operativsystem, videoarbete och de program du använder mest. Spendera sedan lite på en stor hårddisk som du kan rotera de saker du använder mindre på.

Många av problemen kan mildras

Några av de viktigaste försäljningsargumenten för en SSD är enhetens slimmade profil, lätta vikt och hållbarhet. Men du ser bara de flesta av dessa fördelar i bärbara datorer. Om du håller ihop en stationär PC eller en lagringsserver behöver du förmodligen inte oroa dig för att tappa eller skada din hårddisk.

Jag vill betona att detta egentligen bara gäller för något inkapslat i ett torn som kan lämnas ifred. Bärbara hårddiskar, även om de tenderar att ha enastående stötskydd, kommer aldrig att vara i närheten av lika pålitliga som en SSD. Så om du letar efter en bärbar dator eller en extern enhet som du ska ta med dig när du är på språng, är en SSD troligen fortfarande det bästa alternativet.

Det är potentiellt mer återställbart

SSD:er har ett rykte om sig att vara mer tillförlitliga och håller i allmänhet längre än hårddiskar — men en nyligen genomförd studie av molnlagringsföretaget Backblaze ställer vissa tvivel om det. Även om studien noterade att data den innehöll inte var avgörande, antydde den att tillförlitlighetsgapet mellan hårddiskar och SSD:er inte var så stort som vi trodde. Backblaze övervakar och loggar tusentals diskfel varje år, och fann att andelen SSD och andelen hårddiskar som dör på sina ägare var ungefär densamma.

Även om studien är fel, och en hårddisk kan vara mer benägen att skadas än en SSD, har du också större chans att få tillbaka data från en hårddisk om det värsta skulle hända. Det är möjligt att återställa data från en SSD, men det är mycket mer komplext och mycket mindre sannolikt att det händer än det är med en hårddisk.

En del av detta handlar om hur själva drivenheterna misslyckas. En hårddisk kommer sannolikt att visa vissa symtom när den är på väg ut, vilket ger dig en chans att säkerhetskopiera viktiga filer. SSD-enheter kommer också med något som kallas “TRIM” kommando, som helt raderar data när det blir tillsagt att radera det. Data är svårare att lokalisera på en SSD, på grund av hur SSD-enheter tenderar att skriva och flytta runt bitar av information. I fallet med absolut katastrofala skador har en hårddisk fortfarande bränt information på en disk, och en del av det kan överleva. En SSD är inte uppbyggd så. Även när en hårddisk “går sönder” och inte verkar återställas, kan ett rent rum fortfarande demontera det och komma till den fysiska disken som innehåller dina data. Det är inget du verkligen kan göra med en SSD.

Det finns en medelväg

Hannah Stryker/Recensionsnörd

Om du inte är beredd att ge en hårddisk en chans, finns det något som står i mitten. “Hybridenheter” försök att ge det bästa av två världar när det kommer till lagring. De kombinerar i huvudsak en NAND-flashmodul, som du skulle hitta i en SSD, med en större hårddisk. Filer hanteras sedan på enheterna för att optimera hastigheten, vilket idealiskt innebär att du har hastigheten som en SSD med samma storlek och lägre pris som en hårddisk.

Du betalar mer för en hybriddisk än för en vanlig hårddisk, men det är fortfarande ett billigare alternativ än en SSD och kan vara ett bra val om du bara vill ha en enhet och vill balansera prestanda och kapacitet på en budget.

Så, glöm inte bort hårddiskar

Det är lätt att skriva till en hårddisk som ett stycke gammal, föråldrad teknik. SSD:er blir också ständigt billigare och bättre, vilket gör att den gamla hårddisken ser ut som en ännu sämre framtid. Men en hårddisk har fortfarande sin plats och den kan vara ett smart alternativ under de rätta omständigheterna.

I vissa situationer är SSD fortfarande bättre, men skillnaden i kvalitet är överdriven. Du kommer att få liten, om någon, fördel och en hårddisk utför dessa uppgifter tillräckligt bra till ett lägre pris — så de extra pengarna du har spenderat kan ha gått till spillo.

Så nästa gång du bygger en dator eller ser en full hårddisk och undrar vad du ska göra åt det, 8217;t skriva av hårddisken och väga upp några med de andra alternativen du har tillgängliga. Du kan spara lite pengar och få mycket för pengarna du spenderar.