Skrue klokken 100 år tilbake: Bommai-regjeringens bud om å skrinlegge 4 % muslimsk kvote berører brannstormen

0
168

Den BJP-ledede Karnataka-regjeringens beslutning om å skrinlegge reservasjonen på 4 prosent som ble gitt til det muslimske samfunnet under kategorien “2B” tilbakestående klasse og flytte dem til kvotepoolen til Economically Weaker Section (EWS) har utløst en stor bråk i oppkjøringen til de kommende valgene i forsamlingen, selv om det har blitt sett på som et forsøk på å skru klokken tilbake med over 100 år i spørsmålet om anerkjennelse av muslimer som et sosialt og pedagogisk tilbakestående samfunn i staten.

Basavaraj Bommai-kabinettets trekk 24. mars opphever anerkjennelsen av muslimer som en tilbakestående klasse i Karnataka ved å plassere dem i den generelle kategorien økonomisk svake sammen med brahminer, jains, vaishyaer og andre ikke-bakovervendte, hvor de ville konkurrere om 10 prosent. kvote.

Anbefalt for deg

  • 1I UP team rejig balanserer BJP kaste, regionale ligninger, holder fokus på OBC, kvinnelige ledere
  • 2JD(S) avduker fempunktsprogram for Karnataka; lover medisinsk hjelp opp til Rs 40 lakh
  • 3Jipet som skjærer dypt: BJP puster ild etter Rahul Gandhis “ikke Savarkar”-bemerkning

Les også |Karnataka HC løfter oppholdet på OBC-underkvoteordren, åpner veien for CM Bommai til å avsløre nye planer

BJP-regjeringens avgjørelse tatt uker før valget til delstatsforsamlingen har trukket ild fra forskjellige hold, inkludert opposisjonen og eksperter, som har kalt det “uvitenskapelig”, “fellesskapsmotivert”, eller“ 8220;valggimmick” som ikke vil tåle lovens prøve, selv ettersom Bommai har begrunnet det med at “det ikke finnes bestemmelser i noen stat om reservasjoner for religiøse minoriteter”.

Kvoten for muslimer i Karnataka i statlige jobber og utdanning på grunnlag av samfunnets sosiale og pedagogiske tilbakestående, blir generelt oppfattet å ha blitt innført i 1994 av den tidligere statsministeren HD Deve Gowda da han var sjefsminister. Imidlertid var den daværende Deve Gowda-ledede Janata Dal-regjeringens grep i denne forbindelse gjennom opprettelsen av “2B”-kategorien for muslimer en del av en historisk prosess som begynte i 1918 under styret av den daværende Mysore fyrste staten og fortsatte til den nåværende periode hvor muslimer har blitt identifisert gjennom vitenskapelige undersøkelser fra flere statlige kommisjoner som «sosialt tilbakestående».

KATEGORI I 4 % – Kaster bakover KATEGORI-II (A) 15 %  – Andre baklengsklasser KATEGORI-II (B) 4 % – Muslimer KATEGORI-III (A) 4 % – Vokkaliga etc KATEGORI-III (B) 5 % – Lingayat osv. PLANLEGTE KASTER 17 % PLANLEGTE STAMME 7 % Totalt antall reservasjoner 56 % Med tillegg av 10 % EWS-kvote 66 %  SC-tak for reservasjoner 50 %

“Muslimer har ikke blitt kategorisert som en tilbakestående klasse på bakgrunn av deres religion, men på grunnlag av tilbakestående. Beslutningen som er tatt av regjeringen er svært uvitenskapelig og uten grunnlag for å identifisere om store deler av muslimene har beveget seg ut av tilbakestående. Det er en øyeskyll og ideologisk motivert,” sa Prof S Japhet, tidligere visekansler ved Bengaluru Central University og forfatter av en studie fra 2015 om “sosioøkonomiske forhold for religiøse minoriteter i Karnataka: En studie mot deres inkluderende utvikling”.

Les også |Intellektuelle og aktivister oppfordrer Karnataka til å avskaffe kontraktsfestet arbeidssystem

Siden før-uavhengighetstiden har muslimer blitt kategorisert som et tilbakestående samfunn i Karnataka av flere statlige kommisjoner opprettet for å identifisere slike samfunn og foreslå tiltak for å fjerne sosiale hindringer for deres fremgang.

KATEGORI I  4 % – Kaster bakover KATEGORI-II (A) 15 %  – Andre bakoverklasser  KATEGORI-II (B) KATEGORI-II (C) 6 % – Vokkaliga (inkludert to prosent av kansellert muslimsk andel) KATEGORI-II (D) 7 % – Lingayat (inkludert to prosent av kansellert muslimsk andel) PLANLEGTE KASTER  17 % (6 % SC venstre, 5,5 % SC høyre, 4,5 % berørbare, 1 % andre) PLANLAGT STAMME  7 %EWS/muslimer 10 %

“Fra og med Miller-panelet i 1918 til O Chinnappa Reddy-kommisjonen på 1990-tallet, har de alle identifisert muslimer som å være sosialt tilbakestående på en eller annen måte. Klassifiseringen av muslimer i 2B-kategorien av tilbakestående klasser skjedde i 1994 på grunnlag av de historiske funnene,” Prof Japhet sa.

Annonse

En artikkel fra 2019 om statens politikk for minoritetenes utvikling i Karnataka av Azhar Khan CA, en forsker ved Indian Institute for Social and Economic Change (ISEC) i Bengaluru, sier at “Karnataka er en av de første statene å implementere en bekreftende handlingspolitikk, langt tilbake i perioden med den gamle fyrstestaten Mysore. Implementeringen tilskrives de tidlige ikke-Brahmin- eller anti-Brahmin-bevegelsene ledet av OBCs”.

Les også |Oppn kritiserer Karnataka-regjeringen for å ha “stjelet” reservasjoner som tilbys muslimer

ISEC-forskningsartikkelen sier: “Det var Krishnaraja Wadiyar IV, daværende Maharaja av Mysore, som utgjorde Miller-komiteen (1918) og søkte en faktabasert rapport om adekvat representasjon for lokalsamfunn i offentlige tjenester. Komiteen anbefalte reservasjoner, stipend og lempelse av aldersgrenser for tilbakestående klasser i offentlige tjenesteutnevnelser. Dessuten ble også muslimer betraktet som tilbakestående klasser.»

Etter uavhengigheten, i 1961, bemerket R Nagan Gowda-komiteen, også kjent som Mysore Backward Classes Commission, tilstedeværelsen av kaster blant minoriteter og anbefalte “at muslimer ble plassert under listen over tilbakestående klasser og identifiserte også mer enn ti kaster innenfor muslimer som mest tilbakestående,” ISEC-papirnotatene.

Annonse Les også |Karnataka muslimsk organ for å søke rettslig klage over skroting av 4 % kvote

En myndighetsordre om å implementere denne komiteens rapport klarte ikke lovens prøve etter påstand fra dominerende kastegrupper, noe som førte til at nye planer ble utarbeidet på tegnebrettet for å løfte de sosialt tilbakestående gruppene.

Den første Karnataka Backward Classes Commission eller L G Havanur Commission, opprettet i 1975 av tilbakestående klasseleder og deretter CM Devaraj Urs, uttalte at tilbakestående på grunn av kaste er unik for hinduer og at “kristne og muslimer ikke trenger å betraktes som baklengs klasser for reservasjon”. Kommisjonen sa imidlertid at muslimer var dårlig representert i statlige jobber, og antydet separate reservasjoner for samfunnet som en religiøs minoritetsgruppe og ikke på grunnlag av sosial tilbakestående som gitt for tilbakestående kaster blant hinduer.

Devaraj Urs ga imidlertid kvoter til muslimer under andre tilbakestående klasser i 1977. Flyttingen resulterte i motstridende påstander fra dominerende samfunn som Lingayats, hvoretter en ny kommisjon ble satt ned.

Les også |Karnataka flytter muslimer til EWS for å gi mer reservasjon til Vokkaligas, Lingayats

Den andre Karnataka Backward Classes Commission eller T Venkataswamy Commission, som ble opprettet i 1983 av Ramakrishna Hegde-regjeringen sendte en rapport i 1986 som la vekt på økonomiske kriterier for tilbakestående og også «fortsettelse av reservasjon for muslimer». De dominerende kastene som Vokkaligas og Lingayats motsatte seg å bli utelatt fra kvoteområdet, noe som førte til at denne rapporten ble sendt til fryselageret.

Deretter ble den tredje Karnataka Backward Classes Commission eller O Chinappa Reddy-panelet konstituert i 1988, som ga sin rapport i 1990 til den daværende kongressregjeringen, og anbefalte ekskludering av det kremaktige laget fra tilbakestående klassekvote samtidig som klassifiseringen av muslimer ble opprettholdt blant tilbakestående klasser.

Annonse

På grunnlag av Chinappa Reddy-panelrapporten opprettet kongressregjeringen i 1994 under daværende CM Veerappa Moily en ny kategori “2” for reservasjoner for muslimer, som senere ble videreført av Deve Gowda da han tok over som CM i 1994- slutt.

“Det er spesielt å merke seg at alle komiteene og kommisjonene som er utnevnt av regjeringen i Karnataka, har eksplisitt vurdert minoriteter for å klassifisere dem som tilbakestående samfunn. De har dokumentert de øde sosiale, økonomiske og politiske forholdene til minoriteter over en lang periode,” ISEC-avisen 2019 sier.

Annonse

I følge Deve Gowda, grunnleggeren av Janata Dal (Sekulær), var en av grunnene til at han bestemte seg for å tildele reservasjoner til muslimer en del data levert av den daværende statspolitisjefen om at mindre enn 0,1 prosent av statens politikonstabler var muslimer. “Er de ikke folk i dette landet, lurte jeg på,” sa den tidligere statsministeren i 2018 mens han forklarte sin beslutning fra 1994 om å gi 4 prosent reservasjon i statlige jobber og utdanning til muslimer.

Bommai-regjeringens beslutning nå om å annullere denne avgjørelsen fikk sinte reaksjoner fra Deve Gowdas sønn og topp JD(S)-leder H D Kumaraswamy. “BJP-regjeringen er innstilt på å drive politikk i alle saker. De har spilt et farlig spill i reservasjonens navn i løpet av et statsråd. De har våget å gjøre noe som er umulig. Etter å ha flydd med drager i tre år av sin funksjonstid, har BJP-regjeringen i Karnataka tydd til gimmicker før meningsmålingene,” han belastet.

Annonse

“Forbeholdet på 4 prosent gitt av tidligere statsminister H D Devegowda til muslimer, under kategorien 2B for tilbakestående klasser, kalles nå økonomisk tilbakestående. Håpet om reservasjoner i samfunnet er ødelagt. Dette er ikke annet enn ondskap,” sa eks-CM i en serie innlegg på sosiale medier.

Kumaraswamy anklaget også at BJP la grunnlaget for “begravelse av sosial rettferdighet” i Karnataka kjent for å være på “toppen rangert i hele landet for sosial rettferdighet”.

Den senior kongresslederen og eks-CM Siddaramaiah påsto at Bommai-regjeringens trekk var drevet av BJPs “religiøs splittelsespolitikk”. “Den tidligere reservasjonen for muslimer i kategori 2B bør videreføres. Det er umenneskelig og grunnlovsstridig for de som kommer til makten etter å ha avlagt ed på Grunnloven å diskriminere på grunnlag av religion,” sa han.

Det muslimske samfunnet utgjør 12 prosent av befolkningen i Karnataka. CM Bommai hevdet at reservasjonen for de mest tilbakestående kastene blant muslimer vil bli beholdt.

“Dr. Ambedkar hadde hevdet under grunnlovsdebattene at forbeholdene er for kaster, og siden vi ikke ønsker å forlate samfunnet (muslimer) fullstendig og også redde det fra å bli påvirket av juridiske utfordringer, har vi tatt en proaktiv beslutning,” 8221; sa Bommai, og understreket at regjeringen hans bare har endret fellesskapets 4 prosent reservasjon som en religiøs minoritet til 10 prosent pool i EWS-kategorien.

“I Andhra Pradesh var det en bestemmelse som ga forbehold til minoriteter, men den har blitt slått ned av høyesterett,” sa Bommai og la til at reservasjonen for muslimer ikke var lovlig bestridt i Karnataka.

“Det er økonomiske forhold for religiøse minoriteter også. Når de (muslimer) går til EWS-kategorien vil de også ha de økonomiske kriteriene. De vil gå fra 4 prosent kategorien til 10 prosent kategorien uten endring av betingelsene,” sa Bommai.

“Vi ønsker å flytte de religiøse minoritetene fra 2B til EWS-kvoten og frigjøre kvoten på 4 prosent religiøse minoriteter til Vokkaligas og Lingayats i 2C- og 2D-kategoriene. Vokkaligas som hadde 4 prosent vil nå få 6 prosent og Lingayats med 5 prosent får 7 prosent,” sa Bommai. “I kategori 1 (for tilbakestående kaster) er det mange underkaster av minoriteter som Pinjara, Nadaf, Chhaparband, og de er økonomisk dårlige, så vi vil ikke forstyrre kvotene og bare 2B er endret.”

Kongressens talsmann Ramesh Babu, en talsmann, hevdet at siden de tilbakestående klassekvotene for muslimer i staten har eksistert i nesten tretti år, er det en “vedtatt lov og kan ikke endres på dette tidspunktet uten et vitenskapelig grunnlag og i fravær av enhver ny rapport fra statens bakoverklassekommisjon.”

Bommai-regjeringen flyttet til å endre forbehold på grunnlag av en foreløpig rapport fra den eksisterende kommisjonen for bakoverklasser ledet av eks-MLA Jayprakash Hegde. Imidlertid har panelets foreløpige rapport angivelig ikke hentydet til noen endring i 2B-kvoten, selv om den indikerte at en endelig rapport om tilbakestående til forskjellige kaster og samfunn ikke vil bli sendt inn før kunngjøringen fra forsamlingsmålingene forventes neste uke.

Bommai-regjeringen har forresten ennå ikke varslet 10 prosent EWS-kvoten som ble formulert av BJP-regjeringen ved senteret. Regjeringsvedtaket 24. mars vil føre til varsler om endringer i kvoteregimet, sa Bommai.