Kina åpner bånd med Honduras, Taiwan avviser pengekrav

0
163

Kina etablerte diplomatiske bånd med Honduras søndag etter at det sentralamerikanske landet avsluttet sitt flere tiår lange forhold til Taiwan, mens Taiwans utenriksminister anklaget Honduras for å kreve ublu summer før de ble lokket bort av Beijing.

Avslutningen av båndene med Taiwan var ventet etter at den honduranske utenriksministeren reiste til Kina forrige uke for å åpne relasjoner og president Xiomara Castro sa at hennes regjering ville innlede bånd med Beijing.

Anbefalt for deg

  • 1Israelsk misjon slutter seg til kamp mot rettsreformer
  • 2Tre barn, 3 voksne drept i skoleskyting i Nashville, mistenkt døde
  • 3Den israelske regjeringen forsinker det omstridte lovforslaget om rettsvesenet midt i masseprotester

Kina sa at landets utenriksminister, Qin Gang, og Honduras utenriksminister Eduardo Enrique Reina signerte avtalen om diplomatisk anerkjennelse i Beijing, og avsluttet forholdet til Taiwan dating tilbake til 1940-tallet.

I en kort uttalelse sent på lørdag sa det honduranske utenriksdepartementet at det anerkjente Folkerepublikken Kina som den eneste legitime regjeringen som representerer hele Kina og at Taiwan er en “uatskillelig del av kinesisk territorium&#8221 ;.

Kina hevder at det demokratisk styrte Taiwan er sitt eget territorium uten rett til stat-til-stat-bånd, en posisjon Taipei sterkt avviser. Kina krever at landene som det har bånd med, skal anerkjenne sin posisjon.

I en tale i Taipei sa Taiwans utenriksminister Joseph Wu at Castro, som tiltrådte tidlig i fjor, og hennes regjering hadde “alltid hatt illusjoner” om Kina og Kinas “lokking” hadde aldri stoppet.

“Utenriksdepartementet og ambassaden tok tak i den relevante informasjonen og håndterte den forsiktig. Men Castro-regjeringen ba oss også om milliarder av dollar i enorm økonomisk bistand og sammenlignet priser for bistandsprogrammer levert av Taiwan og Kina,” sa Wu.

Annonse

Taiwans president Tsai Ing-wen sa i en videoerklæring at Taiwan ikke vil konkurrere med Kina i “meningsløst” dollardiplomati.
“Taiwan’s folk har bevist for verden at vi aldri kryper fra trusler. Taiwans samarbeid og forbindelser med allierte og likesinnede land for i fellesskap å fremme internasjonal velvære og sikkerhet vil bare øke, ikke redusere,” sa hun.

Qin fortalte Reina, Honduras selskaper ble invitert til å komme til Kina for å diskutere handel og investeringer, mens Reina sa at Honduras var villig til å styrke samarbeidet med Kina innen finans, handel og infrastruktur, Kina’s Det sier UD i en uttalelse.

Reina skrev til Taiwan denne måneden og ba om nesten 2,5 milliarder dollar i bistand, inkludert et lån på 2 milliarder dollar for å hjelpe til med å avskrive gjeld samt midler til bygging av et sykehus og en demning, ifølge kopi av brevet sett av Reuters. Brevet adresserte Wu som “en venn”.

Annonse

“Det føltes som om det de ønsket var penger, ikke et sykehus,” Wu fortalte reporterne.

Løfter

Tsai skal reise på et følsomt besøk til USA, Guatemala og Belize på onsdag. Hun forventes å møte presidenten i USAs hus Kevin McCarthy i Los Angeles på slutten av turen. Wu sa at han var “svært mistenksom” av tidspunktet for den honduranske avgjørelsen så nær Tsai’s utenlandsturné.

“Kina ser ut til å gjøre dette med vilje,” sa han.

USA har fulgt med bekymring på hvordan Kina utvider sitt fotavtrykk i sin bakgård ved å ta bort Taiwans sentralamerikanske allierte, og har gjentatte ganger advart land mot å tro Kinas løfter om bistand.

< p>Det amerikanske utenriksdepartementet sa at selv om Honduras handling var en suveren avgjørelse, var det viktig å merke seg at Kina “ofte gir løfter i bytte mot diplomatisk anerkjennelse som til slutt forblir uoppfylt”.

& #8220;Uavhengig av Honduras’ beslutning, vil USA fortsette å utdype og utvide vårt engasjement med Taiwan,” stod det i en uttalelse.

Annonse

Forholdet mellom Honduras og Taiwan dateres tilbake til 1941 da regjeringen i Republikken Kina, som fortsatt er Taiwans offisielle navn, fortsatt var i Kina før den flyktet til øya i 1949 etter å ha tapt en borgerkrig med Mao Zedong&#8217. ;s kommunister.
Taiwan har nå bare formelle diplomatiske forbindelser med 13 land, hovedsakelig fattige og utviklingsland i Mellom-Amerika, Karibia og Stillehavet.

Les også

Israel protesterer direkteoppdateringer: Statsminister Netanyahu samtykker i å utsette rettsbehandlingen. ..

To såret i gurudwara-skyting i Californias Sacramento; mistenkte ap…

Israelsk regjering utsetter omstridt lovforslag om rettsvesenet midt i masseprotester

Tre barn, 3 voksne drept i skoleskyting i Nashville, mistenkt døde

(Rapportering av Joe Cash i Beijing, Ben Blanchard i Taipei og Gustavo Palencia i Tegucigalpa; Ytterligere rapportering av Yimou Lee i Taipei og Michael Martina i Washington ; Redigering av Marguerita Choy, Robert Birsel og Edwina Gibbs)