Home Norsk Forfatteren Anands opptegnelser peker på mange måter autoritarisme kan manifestere seg på

Forfatteren Anands opptegnelser peker på mange måter autoritarisme kan manifestere seg på

0

Nær midnatt 25. juni 1975 undertegnet president Fakhruddin Ali Ahmed nøderklæringen som markerte suspensjonen av parlamentariskdemokratii India. To timer senere koblet regjeringen fra strømforsyningen til aviskontorene i Delhi. Så begynte arrestasjonene. De viktigste stemmene til opposisjonen, blant dem frihetskjemper og Gandhian, Jayaprakash Narayan (JP), som hadde talt til et enormt demonstrasjonsmøte mot Indira Gandhi-regjeringen timer tidligere i den nasjonale hovedstaden, ble arrestert. Det samme var en rekke fremtredende opposisjonsledere, inkludert tidligere visestatsminister i India, Morarji Desai, kongressmotstandere som Chandra Shekhar og Mohan Dharia, sosialistpartiets formann George Fernandes, Jan Sangh-ledere som Nanaji Deshmukh, Atal Bihari Vajpayee og LK Advani, CPI-M-ledere inkludert AK Gopalan og Jyotirmoy Basu. Slik begynte den lange natten som varte i 21 måneder, hvor grunnleggende rettigheter garantert i henhold til artikkel 19 i grunnloven, inkludert retten til ytringsfrihet og ytringsfrihet, retten til å samles fredelig og uten våpen, retten til å organisere seg og retten til å bevege seg. domstoler for å håndheve sivile rettigheter, ble suspendert. I løpet av de neste månedene ville aviser og magasiner bli sterkt sensurert og meningsmotstandere – politikere, offentlige intellektuelle, byråkrater, journalister – ville bli arrestert. En kult ble bygget rundt statsministeren og en massiv propaganda lansert av regjeringen for å hevde at landet aldri hadde bedre økonomisk helse. Regjeringen krevde et engasjert rettsvesen og byråkrati, og den fremmede hånden ble påkalt for å diskreditere kritikken. Dissentere ble stemplet som anti-nasjonale. Satire og humor ble forbudt da hoffmenn sang til lovprisning av statsministeren. Nødsituasjonen var et blodløst kupp fra den sittende regjeringen, som undergravde grunnloven og institusjonene som beskyttet borgernes rettigheter. Frykten hersket helt til statsminister Indira Gandhi, uventet, kalte inn til valg 18. januar 1977. Innen 20. mars var Gandhi og de fleste av hennes statsrådskolleger beseiret. Den interne nødsituasjonen ble formelt opphevet 21. mars.

Gjennom disse 21 månedene, Anand (P Satchidanandan), en ingeniør som hadde fanget oppmerksomheten til den malayalamske litterære verdenen med sin debutroman, Aalkoottam (1970, Crowd), og novellen, Maranacertificate (1974, dødsattest), var i Farakka, byen i Nord-Bengal med utsikt over det nylig uavhengige Bangladesh. Han hørte nødserklæringen på radioen. Den eneste andre kilden til nyheter foruten radio var The Statesman, som ankom Farakka en dag for sent fra Calcutta. Dagen etter erklæringen om nødstilfelle hadde avisen sin forside blank og «sensurert» skrevet med store bokstaver. Anand, nå 87, husker. Livet i byen Farakka var normalt i den grad at det virket banalt i sin triste rutine. Nyheter om dysterhet og undergang kom med posten, i blader og brev vansiret av sensurens blekk. Anand jobbet med sin andre roman, Abhayarthikal (Refugees), en meditasjon om den menneskelige tilstanden, påvirket av tragedien og traumene han hadde vært vitne til i kjølvannet av krigen i Farakka i 1971. Novellene han skrev under nødsituasjonen – “Abhayarthikal”, “Kuzhi (Pit)”, “Kodumudi (Peak)”, “Badshah Nama” – avslører en forfatter som er fortvilet over skjebnen til nasjonen og dens innbyggere. Skjønnlitteraturen hans har siden blitt anerkjent som blant de beste i Malayalam, og Anand feires nå som forfatter og offentlig intellektuell i den malayalamtalende verden. Imidlertid er hans arbeid i forhold til nødssituasjonen, spesielt som minnemann og arkivar, like viktig. Den har resonans selv i dag fordi den peker på veiene autoritarisme tar og hvordan den manifesterer seg.

***

Anbefalt for deg

  • 1 søndag lang leser: Malayalam-forfatter Anand om å holde fortiden i live, frekkheten ved å være skeiv og mer
  • 2Det er alt i motivet
  • 3Hvorfor lytte til fuglesang er som å lytte til et flott filharmonisk orkester

Malayalam-skribent Anand (Fotokreditt: Tashi Tobgyal)

I årene i Farakka – Anand ankom byen i 1970 etter å ha tjenestegjort i hæren og fortsatte å bo der til 1984 – eksperimenterte han med flere medier. Han skrev skjønnlitteratur og essays og laget terrakottaskulpturer. Et mer interessant verk fra denne fasen er en collage — The Breaking Cross— som han utarbeidet i 1977-78, ved å bruke materiale fra aviser, tidsskrifter, frimerker osv. Nå er et blekgult, smuldrende ark, frynsete i kantene, «The Breaking Cross» et bemerkelsesverdig arkiv for nødhjelpen. Nyhetsoverskriftene, øyeblikksbilder av nyhetsrapporter, fotografier, slagord, annonser og tegneserier som overfylte 5 fot x 4,5 fot collagen tilbyr et vindu til historien. På sin egen illevarslende måte minner den oss, som en annonsetekst sier det, “Emergency is a State of Mind”, ikke bare en hendelse som skal snakkes om som en ting fra fortiden, men en tilstand som fortsetter å eksistere i dvale. , utsatt for manifestasjon når som helst og i nyere former. I likhet med Vivan Sundarams Emergency-tegninger, Anand Patwardhans film Prisoners of Conscience (1978), redigerte John Oliver Perry Voices of Emergency (1983), en diktsamling skrevet på forskjellige indiske språk under Emergency, My Prison Diary (1979) av JP og vitnesbyrd litteratur fra mange andre, The Breaking Cross eksisterer som et politisk dokument som markerer et øyeblikk i historien og tilbyr lærdom for vår tid.

Anand har også laget et arkiv med publisitet og propagandalitteratur som fremhevet påstandene om 20-punkts program, tekster fra radiosendinger av Indira Gandhi, dokumentert statistikk som tilbyr en lekebok om autoritarisme, den indiske versjonen.

I en introduksjonsnotat til The Breaking Cross, skriver Anand: «Selv om det begynner med Dantes forferdelige replikker, 'Lever alt håp dere som kommer inn', skulle endedelen laget av frimerker på fugler, den siste av en fugl som flyr inn i åpen himmel, forlenge noe håp”. Han legger til at “ironisk nok, og også illevarslende, denne delen (som skildrer håp), ble vandalisert av noen mennesker da collagen ble presentert på en offentlig utstilling” og har siden vært savnet. I sin opprinnelige form hadde Anand også pålagt en blyanttegning av skulpturen sin, “The Breaking Cross”, på collagen. Tanken, sier han, var at selv korset, symbolet på utholdenhet, kan gå i stykker under ekstreme forhold.

Ved siden av Dantes replikker er et stort bilde av Indira og Sanjay Gandhi sammenstilt med tekst beskjært ut fra en reklame for en båndopptaker, som lyder: «Dre drømmer har gått i oppfyllelse. Indias første to-i-ett». Øverst i høyre hjørne er en annen annonse, denne for vester. Bildeteksten i stor punktstørrelse lyder: “Frihet: Den fortjener en tanke i dag”. Slagordet i mindre punkter lyder: «15. august 1976. En dag vi alle kan feire med stolthet. Vår dynamiske statsminister, smt Indira Gandhimed sitt 20-punkts charter og vår spreke ungdomsleder, Sri Sanjay Gandhi med sitt 4-punktsprogram, har gitt stimulansen for den økonomiske gjenoppblomstringen av landet vårt. Det er også fotografier og sitater fra fremtredende ledere av tiden: «Hardt arbeid og disiplin gjør nasjonen stor»: Indira Gandhi; “India kan redde verden fra katastrofe”: Jagjivan Ram; “Selv i dag er vår pressefrihet en av de beste i verden”: V C Shukla; «De fleste aviser samarbeider nå»: PM.

Så er det overskrifter på engelsk og malayalam. Den ene lyder: «Nødsituasjon ment å ivareta demokratiet». Også “PM kritiserer selvutnevnte intellektuelle”. En annen sier: «Menneskerettigheter blir ikke tråkket i India», sammenstilt med en ny rapport som sier at «antall underrettssaker overstiger antallet straffedømte med omtrent 16 prosent i fengsel». I mellomtiden krevde statsministeren også at “Standarden for politikk bør heves”. En nyhetsrapport nevner en kunngjøring på et offentlig bibliotek i Nord-Calcutta: «På og fra 1. januar 1976 vil aviser bli funnet i skjønnlitteraturseksjonen.» Den subversive ånden av dissens ble fanget i halestykker som dukket opp i aviser og magasiner, minnes Anand. Han skannet  The Statesman og The Indian Express, i tillegg til tidsskriftene han abonnerte på, Quest og The Radical Humanist.

Annonse

Anands venn, den berømte forfatteren og tegneserieskaperen OV Vijayan, hadde sluttet å tegne på engelsk, men tilbød cerebralt, skarpt materiale til magasinet Malayalam, Kalakaumudi. Vijayan fryktet at han, som mange andre venner av ham, også ville bli arrestert. Vijayan har minst to tegneserier i collagen. En av taleballongene i tegneserien hans lyder: «Dette er naturens lov. Feige terroriserer resten». Som alt annet materiale som Anand hadde hentet og brukt, er også Mario Mirandas skarpe tegneserie relevant i dag. Her forteller lederen til publikum: «Jeg har kommet for å advare dere om trusselen som kan ødelegge det delikate stoffet til vårt elskede demokrati… faren er fra havet… så hold utkikk etter utenlandske skip.»

I essayet “Political Uses of Photo-Montage” forklarer John Berger hvordan (tysk kunstner som jobbet som grafisk propagandist for tysk kommunistpresse mellom 1927 og 1937) John Heartfields propagandistarbeid kvalifiserte som politisk kunst. «Med saksen klipper han ut hendelser og gjenstander fra scenene de tilhørte. Deretter arrangerer han dem i en ny, uventet, diskontinuerlig scene for å gjøre et politisk poeng… Den særegne fordelen med fotomontering ligger i det faktum at alt som er klippet ut beholder sitt kjente fotografiske utseende… Men fordi disse tingene har blitt forskjøvet, fordi de naturlige kontinuitetene som de normalt eksisterer innenfor har blitt brutt, og fordi de nå har blitt arrangert for å overføre et uventet budskap, blir vi gjort oss bevisste på vilkårligheten i deres kontinuerlige normale budskap. Deres ideologiske tildekking eller forkledning, som passer dem så godt når de er på sin rette plass at den ikke kan skilles fra deres utseende, avsløres brått for hva den er. Tilsynekomsten i seg selv viser oss plutselig hvordan de lurer oss.» The Breaking Cross oppnår det samme målet. Som tilfellet er med de fleste kunst produsert i ubehagelige tider, våpen humor, ironi, satire og sarkasme for å reflektere over nødsituasjonen. Ironisk nok har humor og satire sjelden vært med i Anands fiksjon, før eller etter nødsituasjonen.

***

Malayalam-skribent Anand (Fotokreditt: Tashi Tobgyal)

For Anand har ikke nødsituasjonen vært et øyeblikk stivnet i historien. Det er en følelse eller en tendens som må voktes mot og ropes ut. I sine forfatterskap – skjønnlitteratur, sakprosa, korte essays til redaktørbrev – har Anand ikke nølt med å rope ut autoritære tendenser. Hans skjønnlitteratur fra 1980-tallet — Marubhoomikal Undakunnathu (Desert Shadows), Vyasa og Vighneshwara, Govardhante Yatrakal (Govardhan’s Travels), Apaharikkappetta Deivangal (Stolen Gods), Jaivamanushyan (Det organiske mennesket), Vettakkaranum Virunnukaranum  (Jeger og gjest) — har blitt formet av hans studier av autoritarisme, autoritet og makt; faktisk er romanen Desert Shadows  en kafkask fortelling om hvordan autoritisme fungerer innenfor nasjonalstatens institusjoner. Han har ikke spart på ideologi mens han roper ut illiberale tendenser – kommunisme, hindutva, islamisme har alle kommet under linsen hans og tiltalt – gitt ham auraen av en offentlig intellektuell med en sjelden integritet. Det er denne evnen til å historisere og oppdage stormen som provoserer Anand til å legge til at når autoritarisme støttes av en ideologi, kan det være farligere. Nødsituasjonen, sa han, var dårlig, men kreftene som har kommet opp i navnet til å redde demokratiet utgjør en formidabel ny utfordring.

Annonse LES OGSÅ |'Kunst skal få oss til å utforske nye tanker': Ruben Östlund

p>