Een in- of uitzoomeffect maken in Adobe Premiere

0
92

Er zijn veel effecten beschikbaar in de video-editor Adobe Premiere Pro CC waarmee u interessante video's kunt maken. Een effect dat u kan helpen bepaalde delen van uw video te benadrukken of een overgang te creëren, is een zoomeffect. Dit zorgt voor een uniek visueel effect.

Om het inzoomeffect te voltooien, moet u weten hoe u moet uitzoomen, zodat u terug kunt keren naar de oorspronkelijke weergave van uw clip. Het is net zo eenvoudig als inzoomen, dus als je eenmaal weet hoe je dat moet doen, kun je ook snel uitzoomen.

Inhoudsopgave

  In dit artikel zullen we leer je hoe je beide kunt doen en hoe je deze in- en uitzoomeffecten in je eigen video's kunt gebruiken.

  Een inzoomeffect maken

  Om met deze tutorial te beginnen, gaan we ervan uit dat je je project al hebt geopend en dat de clip waarop je het inzoomeffect wilt toepassen, is in je tijdlijn geplaatst. Vanaf dit punt kunt u de onderstaande stappen volgen om het effect te creëren.

  1. Klik op de clip waarvan u wilt inzoomen.
  1. Ga naar het Effect Controls-paneel en open de Motion-opties.
  1. Als u wilt inzoomen op een bepaald gebied van uw clip, zoekt u in het paneel Programma het ronde blauwe doel, het ankerpunt genaamd, waarschijnlijk in het midden van uw clip wanneer u deze in het paneel selecteert.
  1. Klik met uw muis en sleep het ankerpunt naar het punt in uw clip waarop u wilt inzoomen.
  1. Gebruik nu het schaaleffect door de numerieke waarde te wijzigen of de schuifregelaar te gebruiken. Als u het aantal verhoogt, wordt er ingezoomd op het ankerpunt.

  Tijdens het afspelen merkt u mogelijk dat het inzoomeffect optreedt zodra de videoclip wordt afgespeeld. Als u het inzoomeffect langzamer wilt laten plaatsvinden terwijl de clip wordt afgespeeld, moet u hiervoor keyframes gebruiken. Als je nog niet bekend bent met keyframes, lees dan eerst ons artikel over het onderwerp. Volg daarna deze stappen om geleidelijk in te zoomen.

  1. Plaats eerst het ankerpunt op het gebied waarop u wilt inzoomen op uw clip.
  1. Klik op het stopwatchpictogram naast Ankerpunt in het deelvenster Effectregelingen.

  1. Klik nu op het stopwatchpictogram naast het schaaleffect, nadat je het hebt ingesteld op het punt waarop je wilt inzoomen punt te zijn.
  1. Schuif in de keyframe-tijdlijn die naast uw effectregelaars verschijnt de afspeelkop (de blauwe markering in de tijdlijn) naar het punt in uw clip waar u wilt dat het inzoomen stopt.

  1. Gebruik het schaaleffect en stel de waarde zo in dat het volledig is ingezoomd tot het gewenste punt. Er wordt automatisch een hoofdframe ingesteld zodra u de schaalwaarde wijzigt.

  Houd er rekening mee dat hoe dichter uw twee Scale-hoofdframes bij elkaar staan, hoe sneller het inzoomeffect zal plaatsvinden. U kunt dus de snelheid aanpassen door de keyframes dichterbij of verder uit elkaar te plaatsen. Dit zou een soepel inzoomeffect moeten opleveren.

  Uitzoomen

  Als u al hebt ingezoomd en weer wilt uitzoomen, is het proces relatief eenvoudig. Zowel in- als uitzoomen vereist het gebruik van keyframes, dus als u de bovenstaande stappen hebt gevolgd om in te zoomen, kunt u deze volgende stappen gebruiken om weer uit te zoomen.

  1. Verplaats vanuit het keyframe van uw inzoompunt uw afspeelkop in de keyframe-tijdlijn naar het punt waarop u uw clip volledig wilt uitzoomen.
  1. Gebruik het effect Schalen en schuif het terug naar de oorspronkelijke waarde, voordat u inzoomt.
  1. Het hoofdframe voor het uitzoomen wordt automatisch ingesteld. U kunt het langs de keyframe-tijdlijn schuiven om de snelheid te wijzigen.

  Als u uitzoomt op een clip die al op de oorspronkelijke schaal staat, wordt alleen de achtergrond achter de clip zichtbaar. Als u wilt dat uw clip begint met uitzoomen, moet u eerst de schaal aan het begin van de clip vergroten en keyframes gebruiken om van daaruit uit te zoomen.

  Inzoomen op meerdere punten in één clip

  Misschien wilt u niet slechts één, maar twee zoomeffecten binnen één clip. Dit is heel goed mogelijk, maar u moet uw inzoomeffecten vanaf het begin maken met het positie-effect in plaats van het ankerpunt. Volg deze stappen om meerdere inzoompunten binnen één clip te maken.

  1. Richt uw aandacht op het Positie-effect en zet de stopwatch aan, waardoor de keyframe-tijdlijn wordt geopend. Schakel ook de stopwatch voor schaal in en zorg ervoor dat deze op de oorspronkelijke waarde staat.
  1. Gebruik de positieregelaars of dubbelklik op uw clip in het deelvenster Programma en sleep de positie van uw clip naar uw nieuwe inzoompunt.
  1. Verplaats uw hoofdframe-afspeelkop naar het punt in de clip waar u een tweede keer wilt inzoomen.
  1. Gebruik het schaaleffect op dezelfde manier als hiervoor om uw volgende zoomfunctie te maken met sleutelframes.

  U kunt mogelijk zoveel inzoomeffecten gebruiken als u wilt één clip door de bovenstaande methode te volgen.

  Maak visueel interessante video's met in- of uitzoomen

  Inzoomen kan veel nuttige of stilistische doeleinden hebben binnen een video, en weten hoe je er een moet maken is belangrijke beginnerskennis om te hebben als het om videobewerking gaat. Gelukkig is het niet zo moeilijk om dit te doen in Adobe Premiere Pro, vooral als je al enige kennis hebt van het gebruik van effecten en het bewerken van keyframes.

  Houdt u van in- of uitzoomeffecten in video's? Laat ons hieronder uw mening weten.