DirectX 11 vs. DirectX 12: Vilket är bättre för spel?

0
102
Josh Hendrickson/How-To Geek

Vanligtvis ger DirectX 12 dig en bättre spelupplevelse. Detta kan inkludera bättre bildhastigheter och avancerade visuella effekter. Men om du spelar spel på äldre hårdvara kanske du upptäcker att DirectX 11 förbättrar spelstabiliteten.

Den version av DirectX du väljer att använda när du spelar på en PC kan göra en betydande skillnad i prestanda. Men bara för att DirectX 12 är nyare, betyder det att det alltid är det bästa valet? Låt oss titta på skillnaderna mellan DirectX 11 och 12 och utforska vilken version som är bättre för spel.

Innehållsförteckning

Vad är DirectX?
DirectX 11 vs. 12: Vad är skillnaden?
Är DX 11 eller DX 12 Bättre för spel?
Vilket DirectX ska jag använda?
Vanliga frågor

Vad är DirectX ?

DirectX är en samling API:er (Application Programming Interfaces) skapade av Microsoft och ingår som en del av Windows OS. API-sviten innehåller Direct3D, DirectPlay, DirectSound, DirectDraw och flera andra. Den har utformats för att hjälpa spelutvecklare att säkerställa att deras programvara fungerar med så många olika hårdvarukonfigurationer som möjligt.

Istället för att behöva tillhandahålla individuella drivrutiner för flera grafik-, video- och ljudhårdvarukomponenter kan spelutvecklare koncentrera sig om programmering för DirectX-kompatibilitet och vet att deras programvara kommer att fungera. Oavsett om slutanvändaren har till exempel en Radeon RX 7900 snarare än en Geforce RTX 3060.

Denna standardisering av gränssnittet mellan mjukvara och hårdvara är nyckeln till boomen inom PC-spel under de senaste 20+ åren. Även om andra API-sviter är tillgängliga, inklusive Vulkan och OpenGL, använder eller stöder nästan alla framgångsrika spel under de senaste två decennierna DirectX.

DirectX 11 vs. 12 : Vad är skillnaden?

Den huvudsakliga och kanske viktigaste skillnaden mellan DX 11 och DX 12 är nivån på vilken de interagerar med din hårdvara.

DirectX 12 använder API:er på låg nivå, som fungerar i ett mjukvarulager nära hårdvaran. Det betyder att den har mer direkt kontroll över GPU:n och kan arbeta mer effektivt. DirectX 11 är ett API på hög nivå, vilket innebär att även om det fortfarande har tillgång till GPU och annan hårdvara, är det mer borttaget och har bara mer generaliserad kontroll över optimeringar.

Den lågnivååtkomsten till hårdvaruoptimering gör DirectX 12 svårare och mer tidskrävande att arbeta med. Det är troligen därför, trots att DX 12 släpptes 2015, spel fortfarande utvecklas för den enklare och ofta mer stabila DirectX 11.

Spel som Icarus kommer att be dig välja mellan DX11 och DX12.

Den andra skillnaden att tänka på när man tittar på DX 11 vs. 12 är CPU-kärnanvändning. Under lång tid hade spelare liten anledning att välja en CPU med fler än fyra kärnor eftersom spelutvecklare hade svårt att utveckla spel som effektivt kunde använda mer än så. Med DirectX 12 löste Microsoft det problemet genom att bygga in stöd för flerkärnig bearbetning i API:t. När du spelar ett spel med DX 12 är fler kärnor lika med bättre prestanda.

Möjligheten att komma åt flera kärnor kombineras med en annan ny funktion i DX 12: Parallel Compute. I DirectX 11 utförs operationer i en linjär kö, med funktioner som texturkomprimering, fysiksimulering, skugggenerering och CPU-datauppladdningar efter varandra. DirectX 12 tillåter dessa typer av operationer att utföras parallellt och över flera trådar, vilket resulterar i en märkbar förbättring av effektiviteten.

DirectX 12 introducerar också Asynchronous Compute. Detta gör att operationer kan utföras utan att vänta på att den föregående ska slutföras. Till exempel kan proceduren för att generera skuggor i spelet utföras innan texturkomprimeringen har avslutats.

De små optimeringar som uppnås genom att använda parallella och asynkrona beräkningar, kanske hundratals varje sekund, går alla samman och utgör kärnan i skillnaden mellan DX 11 och DX 12. DirectX 12 är, för att uttrycka det enkelt, mycket effektivare när det gäller att kommunicera mellan spelprogramvara och PC-hårdvara.

Är DX 11 eller DX 12 bättre för spel?

Generellt sett kommer du att se bättre spelprestanda när du använder DirectX 12. Det är ett stort steg upp från DirectX 11 när det gäller optimering och effektivitet mellan mjukvaran och den kompatibla hårdvaran, och alla spel som har programmerats för att dra full nytta kommer att köras bättre än när man använder det äldre API:et.

Du kanske inte ser samma nivå av ökad prestanda med varje spel, främst för att inte alla spel kräver eller kan använda den typ av lågnivåoptimeringar som DX 12 erbjuder. NVIDIA föreslår att användning av DirectX 12 med en RTX 3090 skulle kunna öka bildhastigheten för Assassins Creed Valhalla med så mycket som 24 % och Cyberpunk 2077 med 20 % jämfört med DX 11. Ändå får Far Cry 6 och The Division 2 bara en ökning på 5 %.< /p>

DirectX 12 stöder också ett bredare utbud av avancerade GPU-funktioner, såsom Ray Tracing och VRS (Variable Rate Shading.) Om spelet och ditt grafikkort kan använda dessa effekter, kommer valet av DX 12 utan tvekan att ge dig en bättre visuell upplevelse.

Vilket DirectX ska jag använda?

Inte alla spel låter dig välja mellan att använda DirectX 11 och 12. Faktum är att antalet spel som erbjuder valet är fortfarande ganska lågt. Och även de spel som är kompatibla med DirectX 12 kommer ofta som standard till DirectX 11 när de först installeras. DirectX 11 kan till och med vara det bättre valet på äldre PC-hårdvara, enbart för att undvika problem med kompatibilitet.

Men de flesta PC-spelare kommer att se en prestandaförbättring, särskilt bildfrekvens, genom att byta till DirectX 12 när det är tillgängligt. Om det finns möjlighet att välja inom spelinställningarna är det värt att testa båda versionerna för att se vad som fungerar bäst.

Vanliga frågor< /h2>

Vad har jag för DirectX?

Om du använder Windows 10 eller 11 bör du ha DirectX 12 på din dator. Den ingår i båda operativsystemen. Du kan kontrollera genom att öppna dialogrutan Kör och skriva “dxdiag” för att öppna DirectX Diagnostic Tool.

Behöver jag installera DirectX 12?

Nej, du behöver normalt inte installera DirectX 12 manuellt eftersom det kommer med Windows. Om ett spel kräver en viss version av DirectX 12 för att köras kommer du att uppmanas att installera det när du installerar spelet. Du kan också uppdatera DirectX när nya versioner blir tillgängliga.

Ökar DirectX 12 bildhastigheter?

Så länge DirectX 12 har implementerats korrekt av spelutvecklaren bör användningen av det resultera i en högre bildfrekvens. Det är osannolikt att du kommer att se en magisk fördubbling av FPS, men en ökning med 20-25 % jämfört med DX 11 är inte ovanligt.

Vad är DirectX 12 Ultimate?

DirectX 12 Ultimate är den senaste versionen av DirectX 12, släppt 2020. Den är designad för att vara ett enhetligt API-bibliotek över Windows- och Xbox-konsoler och introducerade flera nya funktioner, inklusive DirectX Raytracing och Mesh Shading. Alla grafikkort stöder inte DirectX 12 Ultimate, så tillgängligheten beror på din hårdvara.

RELATERAT: Vad är DirectStorage på Windows 11, Windows 10 och Xbox?< /strong>

LÄS NÄSTA

  • › Hur man skapar ChatGPT-personas för alla tillfällen
  • › Lenovo har precis avslöjat nya yoga- och slimmade bärbara datorer för Windows
  • › Läsarläge i Chrome är äntligen officiellt, men med en fångst
  • › SIMO Solis Lite Hotspot-recension: Wi-Fi Wingman i fickstorlek
  • › Hur man kör en ChatGPT-liknande AI på din egen dator
  • › Du kan nu prova Microsoft Edge’s flikdelning i realtid