Home Dutch DirectX 11 versus DirectX 12: wat is beter voor gamen?

DirectX 11 versus DirectX 12: wat is beter voor gamen?

0
Josh Hendrickson/How-To Geek

Gewoonlijk geeft DirectX 12 je een betere game-ervaring. Dit kunnen betere framesnelheden en geavanceerde visuele effecten zijn. Maar als je games speelt op oudere hardware, zou je kunnen merken dat DirectX 11 de gamestabiliteit verbetert.

De versie van DirectX die je kiest om te gebruiken bij het gamen op een pc kan een aanzienlijk verschil maken in de prestaties. Maar alleen omdat DirectX 12 nieuwer is, betekent dat dan dat het altijd de beste keuze is? Laten we eens kijken naar de verschillen tussen DirectX 11 en 12, en onderzoeken welke versie beter is voor gamen.

Inhoudsopgave

Wat is DirectX?
DirectX 11 versus 12: wat is het verschil?
Is DX 11 of DX 12 beter voor gaming?
Welke DirectX moet ik gebruiken?
Veelgestelde vragen

Wat is DirectX ?

DirectX is een verzameling API's (Application Programming Interfaces) gemaakt door Microsoft en opgenomen als onderdeel van het Windows-besturingssysteem. De API-suite omvat Direct3D, DirectPlay, DirectSound, DirectDraw en verschillende andere. Het is ontworpen om game-ontwikkelaars te helpen ervoor te zorgen dat hun software werkt met zoveel mogelijk verschillende hardwareconfiguraties.

In plaats van individuele stuurprogramma's te moeten leveren voor meerdere grafische, video- en geluidshardwarecomponenten, kunnen game-ontwikkelaars zich concentreren over programmeren voor DirectX-compatibiliteit en weten dat hun software zal werken. Het maakt niet uit of de eindgebruiker bijvoorbeeld een Radeon RX 7900 heeft in plaats van een Geforce RTX 3060.

Deze standaardisatie van de interface tussen software en hardware is de sleutel tot de explosie van pc-gaming in de afgelopen 20+ jaar. Hoewel er andere API-suites beschikbaar zijn, waaronder Vulkan en OpenGL, gebruikt of ondersteunt bijna elke succesvolle game van de afgelopen twee decennia DirectX.

DirectX 11 vs. 12 : Wat is het verschil?

Het belangrijkste en misschien wel het belangrijkste verschil tussen DX 11 en DX 12 is het niveau waarop ze met uw hardware communiceren.

DirectX 12 maakt gebruik van low-level API's, die werken in een softwarelaag dicht bij de hardware. Dat betekent dat het meer directe controle heeft over de GPU en efficiënter kan werken. DirectX 11 is een API van hoog niveau, wat betekent dat hoewel het nog steeds toegang heeft tot de GPU en andere hardware, het meer verwijderd is en alleen meer algemene controle heeft over optimalisaties.

Die low-level toegang tot hardware-optimalisatie maakt DirectX 12 moeilijker en tijdrovender om mee te werken. Dit is waarschijnlijk de reden waarom er, ondanks de release van DX 12 in 2015, nog steeds games worden ontwikkeld voor het gemakkelijkere en vaak stabielere DirectX 11.

Games zoals Icarus zullen je vragen om te kiezen tussen DX11 en DX12.

Het tweede verschil waarmee rekening moet worden gehouden bij het kijken naar DX 11 vs. 12 is het gebruik van de CPU-kern. Lange tijd hadden gamers weinig reden om een ​​CPU met meer dan vier kernen te kiezen, omdat game-ontwikkelaars het moeilijk hadden om games te ontwikkelen die efficiënt meer dan dat konden gebruiken. Met DirectX 12 loste Microsoft dat probleem op door ondersteuning voor multi-coreverwerking in de API in te bouwen. Als je een game speelt met DX 12, staan ​​meer cores gelijk aan betere prestaties.

De mogelijkheid om toegang te krijgen tot meerdere kernen wordt gecombineerd met een andere nieuwe functie in DX 12: Parallel Compute. In DirectX 11 worden bewerkingen uitgevoerd in een lineaire wachtrij, waarbij functies als textuurcompressie, fysica-simulatie, het genereren van schaduwen en het uploaden van CPU-gegevens na elkaar plaatsvinden. Met DirectX 12 kunnen dit soort bewerkingen parallel en over meerdere threads worden uitgevoerd, wat resulteert in een merkbare verbetering van de efficiëntie.

DirectX 12 introduceert ook Asynchronous Compute. Hierdoor kunnen bewerkingen worden uitgevoerd zonder te wachten tot de vorige is voltooid. De procedure voor het genereren van in-game schaduwen kan bijvoorbeeld worden uitgevoerd voordat de textuurcompressiebewerking is voltooid.

De kleine optimalisaties die worden bereikt door het gebruik van parallel en asynchronous computing, misschien wel honderden per seconde, tellen allemaal op en vormen de kern van het verschil tussen DX 11 en DX 12. DirectX 12 is, simpel gezegd, veel efficiënter in het communiceren tussen spelsoftware en pc-hardware.

Is DX 11 of DX 12 beter voor gaming?

Over het algemeen zul je betere gameprestaties zien als je DirectX 12 gebruikt. Het is een grote stap vooruit ten opzichte van DirectX 11 in termen van optimalisatie en efficiëntie tussen de software en de compatibele hardware, en elke game die is geprogrammeerd om volledig te profiteren, zal worden uitgevoerd beter dan bij gebruik van de oudere API.

Mogelijk ziet u niet bij elke game hetzelfde prestatieniveau, vooral omdat niet elke game het soort low-level optimalisaties vereist of kan gebruiken dat DX 12 biedt. NVIDIA suggereert dat het gebruik van DirectX 12 met een RTX 3090 de framerate van Assassins Creed Valhalla met maar liefst 24% en Cyberpunk 2077 met 20% zou kunnen verhogen ten opzichte van DX 11. Toch krijgen Far Cry 6 en The Division 2 slechts een boost van 5%.< /p>

DirectX 12 ondersteunt ook een breder scala aan geavanceerde GPU-functies, zoals Ray Tracing en VRS (Variable Rate Shading.) Als het spel en uw grafische kaart deze effecten kunnen gebruiken, zal de keuze voor DX 12 u ongetwijfeld een betere visuele ervaring.

Welke DirectX moet ik gebruiken?

Niet alle games laten je kiezen tussen het gebruik van DirectX 11 en 12. In feite is het aantal games dat de keuze biedt nog steeds vrij laag. En zelfs de games die compatibel zijn met DirectX 12 zullen vaak standaard DirectX 11 gebruiken wanneer ze voor het eerst worden geïnstalleerd. DirectX 11 is misschien zelfs de betere keuze op oudere pc-hardware, puur om compatibiliteitsproblemen te voorkomen.

Maar de meeste pc-gamers zullen een prestatieverbetering zien, met name de framesnelheid, door over te schakelen naar DirectX 12 indien beschikbaar. Als er een optie is om te kiezen binnen de in-game instellingen, is het de moeite waard om beide versies uit te proberen om te zien wat het beste werkt.

Veelgestelde vragen< /h2>

Welke DirectX heb ik?

Als u Windows 10 of 11 gebruikt, zou u DirectX 12 op uw computer moeten hebben. Het is bij beide besturingssystemen inbegrepen. U kunt dit controleren door het dialoogvenster Uitvoeren te openen en “dxdiag” om het diagnostisch hulpprogramma voor DirectX te openen.

Moet ik DirectX 12 installeren?

Nee, u hoeft DirectX 12 normaal gesproken niet handmatig te installeren, aangezien dit bij Windows wordt geleverd. Als een game een bepaalde versie van DirectX 12 nodig heeft om te worden uitgevoerd, wordt u tijdens het installeren van de game gevraagd deze te installeren. U kunt DirectX ook bijwerken wanneer er nieuwe versies beschikbaar komen.

Verhoogt DirectX 12 de framesnelheid?

Zolang DirectX 12 correct is geïmplementeerd door de game-ontwikkelaar, zou het gebruik ervan moeten resulteren in een hogere framesnelheid. Het is onwaarschijnlijk dat u een magische verdubbeling van de FPS zult zien, maar een toename van 20-25% ten opzichte van DX 11 is niet ongebruikelijk.

Wat is DirectX 12 Ultimate?

DirectX 12 Ultimate is de nieuwste versie van DirectX 12, uitgebracht in 2020. Het is ontworpen als een uniforme API-bibliotheek voor Windows- en Xbox-consoles en heeft verschillende nieuwe functies geïntroduceerd, waaronder DirectX Raytracing en Mesh Shading. Niet alle grafische kaarten ondersteunen DirectX 12 Ultimate, dus de beschikbaarheid is afhankelijk van uw hardware.

GERELATEERD: Wat is DirectStorage op Windows 11, Windows 10 en Xbox?< /strong>

LEES VOLGENDE

  • › ChatGPT-persona's maken voor elke gelegenheid
  • › Lenovo heeft zojuist nieuwe yoga- en slanke Windows-laptops onthuld
  • › Reader-modus in Chrome is eindelijk officieel, maar met een addertje onder het gras
  • › SIMO Solis Lite Hotspot Review: Wi-Fi Wingman in zakformaat
  • › Een ChatGPT-achtige AI uitvoeren op uw eigen pc
  • › U kunt nu het real-time delen van tabbladen in Microsoft Edge

proberen