AI-verktøy skjermer kreft under koloskopi og fjerner vekst på et tidlig stadium, noe som reduserer sykdomsrisikoen med opptil 90 prosent

0
158

Tarmkreft er den femte ledende kreften i India og fortsetter å kreve flere liv hvert år. Det er imidlertid svært få som vet at dette lett kan forebygges forutsatt at det oppdages tidlig nok. Og nå gjør kunstig intelligens (AI) det mulig.

Dr. Mohnish Chhabra, direktør for gastroenterologi, Fortis Hospital, Mohali, sier: “AI-screeningsenheter er nå tilgjengelig i India og brukes til å oppdage pre-kreftpolypper under koloskopi. Dette verktøyet kan oppdage doble antall polypper/adenomer (pre-cancerøse vekster), som utvikler seg på slimhinnen i tykktarmen eller endetarmen, nøyaktig og fjerne dem samme dag. Disse tar vanligvis 10-15 år før de blir kreft. Så hvis det oppdages og fjernes på et tidlig stadium, reduseres risikoen for kreft med opptil 90 prosent, og med passende oppfølging går sannsynligheten for død ned. En prosent økning i adenomdeteksjonsrate fører til tre prosent risikoreduksjon for kolorektal kreft etter koloskopiintervall. I dag skyldes om lag 50-57 prosent av slike tilfeller manglende polypper ved pasientens tidligere koloskopi. AI er en velsignelse ved screening av tykktarmskreft siden det reduserer menneskelige feil ved polyppdeteksjon, sier Dr Chhabra.

Anbefalt for deg

  • 1Hvorfor AI-plattformer som ChatGPT kanskje ikke er gode nok for psykisk helsestøtte
  • 228 år gammel føder barn til tross for en sjelden hjertesykdom med innsnevrede arterier
  • 3Måling av hjertesykdom og fedmerisiko hos indere: Hvorfor BMI (kroppsmasseindeks) bør endres til WHtR-forhold (midje til høyde)

Tykktarmskreft rammer tykktarmen, tykktarmen og endetarmen og starter vanligvis som en godartet vekst. Koloskopi er den eneste prosedyren for å både identifisere og fjerne polypper. Med henvisning til et nylig tilfelle av en 55 år gammel mann, som ble henvist til sykehuset for fjerning av polypper, sier Dr Chhabra at AI-screeningsverktøyet fanget opp fem usynlige polypper i tykktarmen hans mens en rutinemessig koloskopi tidligere hadde fanget opp en. “AI er en enorm spillskifter ettersom den hjelper til med å øke deteksjonshastigheten. Selv gastroenterologen som gjør koloskopi er nå mer våken ettersom AI oppdager flere polypper enn det menneskelige øyet, legger han til.

Så hvordan fungerer AI-verktøyet? Den bruker datastøttet deteksjon med visuelle eller lydmerknader for endoskopister under koloskopi. I utgangspunktet bygger den på samme teknologi som ansiktsgjenkjenning på mobiltelefoner. Ved å merke polyppene i røde eller grønne bokser, hjelper verktøyet leger, og hjelper dem å se polypper de ellers kunne ha gått glipp av.

En rapport fra verdensregjeringens toppmøte om det første av verktøyene utviklet i 2017 sier: “Det dataassisterte diagnosesystemet ble trent opp ved å bruke mer enn 30 000 bilder av kolorektale polypper, hver forstørret 500 ganger, og fungerer ved hjelp av maskinlæring. AI kan sjekke omtrent 300 trekk ved polyppen, som den sammenligner med dens eksisterende “kunnskap”, på mindre enn et sekund. Det dataassisterte diagnosesystemet ble trent opp med mer enn 30 000 bilder av kolorektale polypper, hver forstørret 500 ganger, og opererer ved hjelp av maskinlæring. AI kan sjekke omtrent 300 trekk ved polyppen, som den sammenligner med dens eksisterende “kunnskap”, på mindre enn et sekund.»

Studier har vist at ingen uønskede hendelser er assosiert med AI-assistert koloskopi. Norge har nylig innført et nasjonalt screeningprogram for å oppdage tykktarmskreft.

“AI har doblet deteksjonen av mindre polypper mindre enn 10 mm, som vanligvis savnes ved konvensjonell koloskopi. Adenomdeteksjonsraten har økt fra 25 prosent til 40 prosent. Neste generasjon AI vil til og med forutsi om en polypp er godartet eller kreft. AI vil til og med bli inkorporert i øvre GI-endoskopi for tidlig påvisning av kreft i spiserøret og mage, sier Dr Chhabra.

Les også

Hva Sushmita Sens kardiolog sier om rollen til trening i å redusere …

Hvorfor papaya er det beste alternativet for å bryte en faste og holde energinivået oppe

XBB.1.16, den nye Covid-varianten: Hva vet vi om den? Kan det forårsake en…

Måling av hjertesykdom og fedmerisiko hos indere: Hvorfor BMI (kroppsmasse i …Annonse

Hva er symptomene på tykktarmskreft Det er ingen definerte symptomer, men enhver nylig endring i avføringsvaner, forstoppelse, rektal blødning eller blod i avføringen, vedvarende ubehag i magen, kramper, gass eller smerte, svakhet eller tretthet og en følelse av at tarmen ikke tømmes bør ikke ignoreres. Hvem er i faresonen? “Denne kreften rammer både menn og kvinner og er mest vanlig hos personer over 45 år. De som er mottakelige for sykdommen inkluderer personer med en familiehistorie av tykktarmskreft eller adenomer, under 50 år som lider av kreft i livmoren eller eggstokkene, pasienter med inflammatorisk tarmsykdom, de som har fått fjernet galleblæren, røykere og overvektige. Noen ganger oppstår symptomene på et senere tidspunkt når pasientene fortsetter å være asymptomatisk.«Det er derfor screening blir s o viktig, sier Dr Chhabra.

© IE Online Media Services Pvt Ltd