Webbläsarversioner spelar ingen roll längre

0
87
Joe Fedewa/How-To Geek

I stort sett alla webbläsare, oavsett om det är Google Chrome, Microsoft Edge , Mozilla Firefox eller Apple Safari, får regelbundna versionsuppdateringar. Dessa uppdateringar kommer förmodligen med nya funktioner—vissa bättre än andra—men spelar versionsnumret ens någon roll längre?

Det är sant att de flesta webbläsare får ganska frekventa versionsuppdateringar. Till exempel får Google Chrome ett versionsnummer var fjärde vecka. Microsoft Edge och Mozilla Firefox delar samma utgivningscykel, medan Apple Safari har ett något långsammare schema. Är det nödvändigt längre?

Faux funktioner

Var är detta? Google

Den största anledningen till att webbläsarversioner har blivit irrelevanta är att funktioner faktiskt inte levereras när de påstås vara klara. Chrome är den överlägset största förövaren när det kommer till detta. Google tillkännager regelbundet nya Chrome-webbläsarfunktioner vid sidan av versionsuppdateringar och de bara… aldrig komma.

Till exempel tillkännagavs prisspårning för Chrome i december 2022. I skrivande stund har det kommit tre versionsuppdateringar sedan dess, och jag har fortfarande inte funktionen. Och detta var inte någon funktion som märktes i betakanaler—den tillkännagavs på den officiella Google-bloggen. Vad var poängen med att tillkännage det om det inte var redo för alla?

Channel Surfing

På tal om betakanaler, det är en annan anledning till att versionsnummer har tappat betydelse. Funktioner dyker regelbundet upp i beta- och kanarieversioner av webbläsaren, för att sedan ta en evighet eller aldrig nå den stabila versionen. Detta är ett mer problem med Chrome och Edge än andra webbläsare.

Självklart är det lite poängen med att ha flera kanaler för att testa funktioner innan de släpps till alla, men det skapar förvirring. Funktioner dyker upp och ser rena och polerade ut, tekniska webbplatser skriver artiklar om dem, och sedan är det ett väntande spel för att se om de verkligen kommer fram.

Jag kan inte bli alltför upprörd över detta, eftersom det återigen är poängen med beta-testning. Det är dock frustrerande att testa coola funktioner som verkar redo för bästa sändningstid, bara för att de ska glömmas bort.

Desktop vs. Mobile

Alla dessa stationära webbläsare har också mobilversioner som vanligtvis följer samma versionsnummer. Det finns dock stora skillnader mellan plattformarna. Prisspårning i Chrome är ett annat bra exempel på detta.

Chrome för Android fick en prisspårningsfunktion i december 2021. Det tog ett helt år för Chrome att få funktionen—även om de tekniskt sett har samma versionsnummer. I det här fallet är det inte så meningsfullt att använda samma versionsnumrering för olika plattformar.

Vid denna tidpunkt blir versionsnumren för många webbläsare mycket höga. Chrome, Firefox och Edge har alla redan klarat version 110. Betyder det verkligen något att ha version 110 eller 111? Funktionerna är det som betyder något, och de verkar inte vara särskilt sammanflätade med versionsnummer längre.

Det är dags för versionsnummer att gå dinosauriernas väg. Konsekventa uppdateringar är viktiga för säkerheten, men de sker redan utan att huvudversionsnumret försvinner. Oavsett om du använder Chrome 110, 111 eller 112 är det ingen stor skillnad i upplevelsen.

LÄS NÄSTA

  • › De bästa smarta persiennerna 2023
  • › Intel NUC 13 Pro Review: En liten dator som kan vara vad du vill att den ska vara
  • › Sonos Era 300 recension: Spatial Audio is a Game Changer
  • › HyperX gjorde en superladdad kontroll för PC och Xbox
  • › Denna nya SSD kan nå 10 GB/s
  • › Hur du hittar och tar bort din rösthistorik för Google Assistant