Varför hjälper vitt brus sömnen och finns det andra ljud?

0
89
aslysun/Shutterstock.com

Har du någonsin haft problem med att somna på grund av störande ljud som trafik eller högljudda grannar? Om så är fallet kanske du har hört talas om vitt brus som ett sätt att blockera dessa distraktioner och hjälpa dig att sova bättre.

Men exakt vad är vitt brus och hur fungerar det? Här är vad du behöver veta om vetenskapen bakom vitt brus och dess fördelar för sömnen, såväl som andra typer av ljudtoner som kan hjälpa dig att få en god natts sömn.

Innehållsförteckning

Vad är vitt brus?
Hur hjälper Sonic Hues sömnen?
Vilka andra typer av brus kan hjälpa Sömn?
Pink Noise
Brown Noise
Violet Noise
Hur man använder brus för sömn

Vad är vitt brus?

Arsenii Palivoda/Shutterstock.com

Vitt brus är en term som hänvisar till en specifik typ av ljud som vanligtvis används för att främja avslappning, koncentration och sömn. Denna typ av ljud skapas genom att slumpmässigt kombinera olika frekvenser. Termen “vit” brus kommer från det faktum att detta ljud innehåller alla frekvenser i det hörbara spektrumet, ungefär som hur vitt ljus innehåller alla färgerna i det synliga spektrumet.

“Vitt brus spänner över ljudspektrumet och innehåller alla frekvenser, vilket gör det där det ena ljudet inte överväldigar det andra,” sa Dr. Michael Breus, Ph.D., och grundare av TheSleepDoctor.com.

Homedics SoundSleep White Noise Sound Machine

En bärbar maskin som inte tvingar dig att lita på din telefon.

Amazon

17,59 USD
24,01 USD Spara 27 %

Även om vitt brus ofta förknippas med sömn, kan det också vara fördelaktigt i en mängd andra inställningar. Till exempel använder många människor vitt brus för att hjälpa dem att koncentrera sig när de studerar eller arbetar, eftersom det kan hjälpa till att överrösta distraherande bakgrundsljud.

Genom att spela vitt brus medan du sover kan du hjälpa till att maskera externa ljud och skapa en mer fridfull och vilsam miljö.

Hur hjälper Sonic Hues sömnen?

Monkey Business Images/Shutterstock.com

Bruser kan ha en betydande inverkan på vår sömnkvalitet. När vi hör plötsliga eller oväntade ljud kan våra hjärnor bli piggare, vilket gör det svårare att somna och somna. Men när vi lyssnar på konstant lågnivåljud kan det ha en lugnande effekt och hjälpa oss att slappna av. Det är här ljudnyanser kommer in.

Ljudtoner är olika typer av brus som har olika frekvensfördelningar och kan ha olika effekter på våra hjärnor. Medan vitt brus är den mest välkända typen av ljudnyans, finns det andra färger av brus som också kan användas för att främja bättre sömn.

BrownNoise Sound Machine

30 lugnande ljud att välja mellan.

Amazon

23,99 $
 

“Kom ihåg att vitt brus är en kombination av alla ljudfrekvenser, vilket skyddar din kropp från att bli överväldigad av ett högt ljud,” sa doktor Breus. “Vitt brus minskar frekvensgapet mellan det du hör och ett plötsligt högt ljud.”

Varje ljudnyans representerar en annan uppsättning frekvenser, inklusive brunt brus, rosa brus och andra.

Vilka andra typer av brus kan hjälpa till att sova?

David Prado Perucha/Shutterstock.com

Den typ av ljud du använder för att hjälpa dig att sova beror på dina personliga preferenser. Skillnaderna mellan varje är subtila, så det är bäst att prova dem själv för att se vilken som fungerar bäst för dig.

Pink Noise

Rosa brus liknar vitt brus men har ett lägre frekvensområde. Det låter mer som ett lågt mullrande och jämförs ofta med ljudet av regn eller vågor som slår mot stranden. Eftersom den fungerar på en lägre frekvens kan rosa brus hjälpa dig att sova bättre om du tycker att vitt brus är distraherande eller hårt.

Brown Noise

Brunt brus har ett ännu lägre frekvensområde än rosa brus och låter som en djup, mullrande åska. Det kan hjälpa till att främja avslappning och minska stressnivåerna, vilket gör det till ett bra alternativ för dem som har svårt att somna på grund av ångest eller tjafsande tankar. Det kan också hjälpa människor som lider av ringningar i öronen.

Violett brus

Violett brus, även känt som lila brus, är en typ av ljud som har mer energi i de högre frekvenser än i de lägre frekvenserna, vilket resulterar i en spektral form som är motsatt till brunt brus. Även om det skiljer sig från brunt brus, används violett brus också för att behandla ringningar i öronen.

< h3>Buffbee Sound Machine & Väckarklocka

En bullermaskin och väckarklocka som ser bra ut i alla rum.

Amazon

36,99 $
$59,99 Spara 38 %

Hur man använder Brus för sömn

Damir Khabirov/Shutterstock.com

Det finns många sätt att införliva ljudnyanser i din sömnrutin. Ett alternativ är att använda en maskin för vitt brus (Dr. Breus gillar Zenergy av iHome), som kan producera olika typer av brus för att blockera externa ljud. Många ljudmaskiner kommer också med förinspelade naturljud, som regnskog eller havsvågor, som kan vara lugnande att lyssna på innan du lägger dig.

ColourNoise Sound Machines

Flera ljud och färger att välja mellan.

Amazon

24,99 USD
34,99 USD Spara 29 %

Ett annat alternativ är att använda en sömnapp på din telefon eller surfplatta. Dessa appar har ofta en mängd olika ljudtoner att välja mellan och kan även inkludera guidade meditationer eller avslappningsövningar för att hjälpa dig att somna snabbare. Några populära sömnappar inkluderar Calm, Headspace och Sleep Cycle.

RELATEDThe Best White Noise Machines

Om du föredrar att lyssna på musik innan du lägger dig, överväg att välja låtar med ett långsammare tempo och lägre frekvensområde. Klassisk musik eller ambient musik kan vara bra alternativ för att främja avslappning och förbättra sömnkvaliteten.

Hatch Återställ

Ett prisvärt köp som kombinerar en ljudmaskin med en soluppgångslampa.

Amazon

129,99 USD
 

Bästa köp

129,99 USD
 

Mål

129,99 USD
 

Det är viktigt att notera att även om ljudnyanser kan vara till hjälp för att främja bättre sömn, kanske de inte fungerar för alla . Vissa människor kan uppleva att de är mer känsliga för buller och föredrar fullständig tystnad när de sover. Om du konsekvent har problem med att somna, prata med din läkare för att ta reda på varför.

Ljud kan ha en betydande inverkan på vår sömn, och att införliva ljudfärger i våra nattrutiner kan vara till hjälp sätt att främja avslappning och förbättra den övergripande sömnkvaliteten. Nästa gång du kämpar för att somna på grund av externa ljud, överväg att ge vitt brus eller annan typ av ljudton ett försök.