Sonos Era 300-recension: Spatial Audio is a Game Changer

0
97

Betyg: 9/10 ?

 • 1 – Fungerar inte
 • 2 – Knappt funktionell
 • 3 – Svår brist på de flesta områden
 • 4 – Fungerar, men har många problem
 • 5 – Bra men lämnar mycket att önska
 • 6 – Tillräckligt bra för att köpa på rea
 • 7 – Bra och värt att köpa
 • 8 – Fantastiskt, närmar sig bäst i klassen
 • 9 – Bäst i klassen
 • 10 – Borderline perfektion

Pris: 449 USD Best Buy Sonos

Justin Duino/How-To Geek

Vi har mestadels hört musik på samma sätt ända sedan de första stereoskivorna började slå i slutet av 1950-talet. Det kommer att förändras med rumsligt ljud, som slår igenom på ett stort sätt. Sonos Era 300 är företagets första försök att göra en högtalare speciellt avsedd för rumsligt ljud.

Era 300 är inte helt ensam på marknaden. Både Apple, med sin andra generationens HomePod, och Amazon, med Echo Studio, har sina egna rumsliga ljuderbjudanden. Ändå är Sonos först och främst ett ljudföretag, så dess beslut att gå all-in på rumsligt ljud är intressant.

Erbjuder Sonos Era 300 den kvalitet som varumärket är känt för, eller är detta mer av ett experiment? Om det är ett experiment är det definitivt ett experiment med fantastiska resultat.

Här är vad vi gillar

 • Rumligt ljud låter fantastiskt
 • Bra stereoprestanda
 • Två kan fungera som Dolby Atmos bakre surroundhögtalare
 • Många anslutningsmöjligheter
 • TruePlay-tuning för Android-enheter

Och vad vi inte gör

 • Line-in- och Ethernet-adaptrar ingår inte
 • Begränsat rumsligt ljudstöd för streamingtjänster vid lansering

How-To Geeks expertgranskare går praktiskt in i varje produkt vi granskar. Vi testar varje hårdvara i timmar i den verkliga världen och kör dem genom riktmärken i vårt labb. Vi accepterar aldrig betalning för att rekommendera eller recensera en produkt och samlar aldrig ihop andras recensioner. Läs mer >>

Innehållsförteckning

Ett unikt utseende efter en unik högtalare
Många anslutningsmöjligheter, med en fångst
Inställningen är en bris, mestadels
Nya kontroller och en pålitlig app
Låter bra i stereo
Men rumsligt ljud låter bättre
Bör du köpa Sonos Era 300?

Ett unikt utseende för en unik högtalare

Justin Duino/How-To Geek

 • Mått : 10,24 x 6,30 x 7,28 tum (260 x 160 x 185 mm)
 • Vikt: 9,85 lbs (4,47 kg)

Om du tittar på tidigare Sonos-designer som Sub Mini, är det tydligt att företaget inte alltid väljer säkra, enkla designs. Sonos Era 300 följer efter, formad som ett offset timglas på sidan. Det är ett unikt utseende som inte passar alla. Högtalaren kommer i svart och vit finish, men detta är mest en fråga om personliga preferenser, förutom det faktum att damm syns lättare på den svarta finishen.

Med drygt 10 tum bred är högtalaren inte& #8217;inte så stor eller skrymmande som den ser ut på bilder. Som sagt, den är inte liten och du känner definitivt de nästan 10 kilona som högtalaren väger. Detta ger högtalaren en solid känsla men gör den inte för tung.

RELATERATApple HomePod 2 recension: Stort ljud i liten storlek < p>De mest använda knapparna sitter ovanpå högtalaren, men tack vare designen kommer du sällan att lägga märke till dem. Det finns heller inga knappar—eller något annat, förutom en liten Sonos-logotyp—på framsidan av högtalaren, vilket ger den ett enkelt, minimalistiskt utseende.

Bluetooth-knappen och omkopplaren för att aktivera och inaktivera mikrofonen finns utom synhåll på baksidan av högtalaren. Det är här du också hittar strömkabeln, som inkluderar en rätvinklig kontakt för en ännu mindre påträngande design.

Många anslutningar , With a Catch

Justin Duino/How-To Geek

 • Wi-Fi-version:Wi-Fi 6/802.11a/b/g/n/ac/ax 2,4GHz/5GHz
 • Bluetooth-version: 5.0
 • Bluetooth codecs: SBC, AAC

Som du kan föreställa dig är det huvudsakliga sättet att interagera med Sonos Era 300 via Wi-Fi och Sonos-appen . I det här fallet stöder Era 300 Wi-Fi 6, vilket betyder att den inte använder föråldrade anslutningsalternativ direkt ur förpackningen.

Ett område där Sonos medvetet tar ett steg bort från sitt förflutna med Era 300 är införandet av Bluetooth. Medan produkter som Sonos Roam har stöd för Bluetooth, var de bärbara enheter utformade på samma sätt som vanliga Bluetooth-högtalare. Att lägga till Bluetooth 5.0 till Era 300 är ett stort steg framåt, även om bara de grundläggande SBC- och AAC-codecna stöds. Men vet bara att musik låter bättre när den streamas via Wi-Fi.

Som med andra Sonos-högtalare stöds även Apple AirPlay 2. Detta är praktiskt för iPhone-, iPad- och Mac-användare, men du bör vara medveten om att du, precis som Bluetooth, inte kan spela rumsligt ljud över AirPlay 2.

Ett sista område där Sonos ändrar saker och ting med Era 300 är trådbunden anslutning. Era 300 stöder både line-in-ljud och Ethernet-anslutning, men båda stöds via den inbyggda USB-C-porten. Du behöver separata adaptrar för antingen line-in- eller Ethernet-funktionalitet, och även om du kan köpa dem för $19 till $39 per adapter från Sonos, ingår de inte i Era 300.

Denna USB-C-port är också begränsad till ovanstående funktioner. Du kan inte använda den för att driva Era 300 och inte heller för att driva andra enheter från Era 300.

The Best Speakers of 2023 Best Speaker Totalt Sonos Beam (Gen 2) Köp på Amazon Best Budget Speaker Tribit StormBox Micro 2 Köp på Amazon Bästa Bluetooth-högtalare JBL Charge 5 Köp på Amazon Bästa utomhushögtalare Ultimate Ears WONDERBOOM 2 Köp på Amazon Best Smart Speaker Sonos Era 100 Köp på Best Buy Best Bookshelf Speaker ELAC Debut 2.0 B6.2 Köp på Amazon Bästa högtalare för musik Kali Audio LP-6 V2 Shop

Inställning är en bris, mestadels

Justin Duino/How-To Geek

Att ställa in Era 300 liknar att ställa in alla andra Sonos-högtalare. Koppla in högtalaren, helst i rummet du planerar att använda den i, öppna sedan Sonos-appen (tillgänglig för iPhone och iPad samt Android-enheter) och följ anvisningarna för att ställa in högtalaren.

Om du redan har ett Sonos-system hjälper appen dig att lägga till högtalaren i en befintlig installation. Annars kan du ställa in det fristående eller som en del av ett nytt system. För att använda en enda Era 300-högtalare är detta inte nödvändigt, men det blir viktigt om du använder ett par eller lägger till Era 300s som bakre surroundhögtalare.

RELATERATApple HomePod 2 recension: Stort ljud i en liten storlek

Att ställa in Era 300 som en fristående högtalare är ganska enkelt. Sonos nämner i Era 300-användarmanualen att du bör ge den minst en tums fritt utrymme från väggar bakom, samt åtta tums utrymme på vardera sidan. I en något konstig touch föreslår Sonos också att du placerar Era 300 upp och ner om du placerar den inom två fot från ett tak.

Om du vill använda två Era 300-högtalare som bakre surroundhögtalare , det finns några krav. För närvarande fungerar detta bara med Sonos Arc eller andra generationens Sonos Beam, och bara när du är ansluten till din TV via HDMI eARC.

Nya kontroller och en pålitlig app

Justin Duino/How-To Geek

Ett annat nytt tillägg till Era 300 för Sonos är volymkontrollen. Istället för enkla kapacitiva pekknappar får du en infälld list som låter dig glida uppåt för att öka volymen eller ner för att minska volymen. Om du drar fingret längs remsan, hör du hörbar feedback, så att du kan se hur mycket du justerar volymnivån.

De andra toppmonterade kontrollerna inkluderar två knappar för att hoppa framåt eller bakåt, och en knapp för att pausa eller återuppta uppspelningen. Du hittar också en knapp för att aktivera eller inaktivera rösttjänster. Separat, som tidigare nämnts, finns det också en omkopplare för att inaktivera mikrofoningången på baksidan, samt en knapp för Bluetooth-parning.

I åratal hade iPhone- och iPad-användare en stor fördel gentemot Android-ägare när det kom till Sonos. Denna fördel var TruePlay, en funktion som använder iPhones eller iPads mikrofon för att mäta de akustiska egenskaperna i ett rum och ställa in din högtalare därefter.

Växla vy i full storlek1 av 4Föregående bild
Nästa bild Föregående bild
Nästa bild Föregående bild
Nästa bild Föregående bild
Nästa bild

Med Era 300 kan Android-användare använda en version av detta som kallas Quick Tune. Detta använder den inbyggda mikrofonen på Era 300 för att mäta ditt rum. Detta är inte lika exakt som iOS TruePlay, och iPhone- och iPad-användare har fortfarande tillgång till denna “avancerade justering.” Ändå är det trevligt att se att Android-ägare inte lämnas utanför.

När du är klar med att ställa in din högtalare kan du använda Sonos-appen för att justera EQ och andra inställningar . Det är också här du lägger till musiktjänster som Amazon Music Unlimited, Apple Music eller Spotify för att spela upp ljud över Wi-Fi med Sonos-appen.

Ljud Bra i stereo

Justin Duino/How-To Geek

 • Förstärkare: Sex klass-D-förstärkare
 • Drivrutiner: Två bashögtalare, fyra diskanthögtalare< /li>

Era 300 är utrustad med totalt sex drivenheter: två baselement och fyra diskanthögtalare. De vinklade bashögtalarna hanterar bas- och mellanregisterfrekvenserna, medan diskanthögtalarna hanterar högt mellanregister och de höga frekvenserna. Tre diskanthögtalare pekar åt vänster, höger och mitten, medan den sista diskanthögtalaren pekar uppåt för höjdaspekten av rumsligt ljud.

När du spelar med Sonos-appen över Wi-Fi, är Era 300 stöder 24-bitars/48kHz högupplöst uppspelning på tjänster som stöds som Amazon Music och Qobuz. Detta gäller inte när du använder Bluetooth eller om du är ansluten via AirPlay 2.

Medan en av de viktigaste försäljningspunkterna för Era 300 är det rumsliga ljudet, hanterar den även stereo- och monospår. Högtalaren spelar dessa spår som de ursprungligen mixades, vilket innebär att den inte kommer att använda digital signalbehandling (DSP) för att försöka bearbeta spåren och leverera virtuellt rumsligt ljud.

RELATERATBluetooth vs. Wi-Fi-musik: Vilken har bättre ljudkvalitet?

Sonos betonar att på grund av Era 300:s natur och hur den avfyrar ljud i alla riktningar, har den inte den traditionella “sweet spot” som högtalare ofta har. Om något, när man lyssnade på stereospår, hade Era 300 nästan motsatsen till en sweet spot. Att röra sig direkt framför högtalaren minskade ljudet samtidigt som det lät bra från vilken annan plats som helst i rummet.

Vi kommer till rumsligt ljud om en liten stund, men först testade jag stereoprestanda som började med Red Fangs “Prehistoric Dog.” Bashögtalarna gör ett imponerande jobb med att hantera basen, som driver hela låten. Det finns inte mycket stereoseparation här, men sammanhållningen hjälper faktiskt den här låten att låta lika effektfull som den gör.

Därefter provade jag något mer tyst och dynamiskt med “John McLaughlin” från Miles Davis. Även i stereo representerar Era 300 utrymmet runt instrumenten väl, och lyser upp reverb-sagorna utan att få dem att stanna över deras välkomnande. Trummorna låter skarpa och närvarande, medan basen är tillräckligt dynamisk att den ibland nästan är överväldigande, medan den ibland nästan försvinner.

I allmänhet lät stereospår lika bra som jag&#8217 ;har kommit att förvänta sig av Sonos. Då och då började jag plocka isär olika ljudaspekter, och sedan skulle jag komma ihåg storleken på högtalaren. När jag flyttade till rumsliga ljudspår fick jag veta att jag hade saknat den stora grejen här.

Men rumsligt ljud låter bättre

< figur style="width: 1920px" class="wp-caption alignnone">Justin Duino/How-To Geek

Under min testning hade jag bara tillgång till rumsligt ljud via Amazon Music Unlimited. Era 300 kommer också att stödja Apple Music vid lanseringen. Inga andra tjänster har nämnts, men Sonos har angett att de planerar att stödja rumsligt ljud via andra tjänster senare.

För att lyssna på rumsligt ljud måste du använda Sonos-appen. Du kan inte använda rumsligt ljud via Bluetooth eller via Apple AirPlay 2. Som sagt, det är enkelt att lyssna i Sonos-appen: om spåret är tillgängligt i Dolby Atmos rumsligt ljud spelar appen automatiskt upp den mixen.

RELATERATVad är rumsligt ljud och hur fungerar det?

En låt som Sonos rekommenderade som ett bra testspår för Era 300 var The Beatles’ “Come Together (2019 mix),” så jag lyssnade på det. Jag har aldrig hört trummorna på den här låten låta så stora på en så liten högtalare. Mixen är helt omslutande, även när du rör dig längre bort från högtalaren. När gitarrerna slår in efter andra refrängen fyller de rummet.

Därefter spelade jag en låt som jag är van vid att testa högtalare med: “The Chain (2004 Remaster)” av Fleetwood Mac. Jag kunde höra elgitarren i första versen komma från höger om mig, som om det fanns en högtalare där borta. När jag blundade var det svårt att övertyga mig själv om att det inte var fallet. Mick Fleetwoods sparktrumma lät som om den var mitt i rummet.

Jag skyller inte på Sonos för att inte låna ut två recensionsenheter, utan att höra effekten av rumsligt ljud på musik kunde jag inte låta bli att föreställa mig hur två av dessa skulle låta som bakre surroundhögtalare. Detta stöds bara på Sonos Beam (Gen 2) och Sonos Arc, och det skulle vara dyrt, men jag föreställer mig att det skulle låta fantastiskt.

Ska du köpa Sonos Era 300?

Som en ny fristående högtalare i företagets lineup skulle Sonos Era 300 ha varit ganska bra, även utan rumsligt ljud. Som sagt, rumsligt ljud skiljer den här högtalaren åt, och det är bara att lyssna på en enda högtalare. Två av dessa tillsammans måste vara riktigt imponerande.

Allt är inte perfekt. Åtminstone vid lanseringen finns det bara två musiktjänster som stöds som stöder rumsligt ljud, med endast vaga löften om ytterligare tjänster på vägen. Era 300 lider också något som en smart högtalare på grund av bristen på Google Assistant-stöd.

Medan Era 300 inte är den dyraste fristående Sonos-högtalaren, är den inte billig på $449, och att betala för två för Atmos-aktiverat surroundljud är ännu dyrare. Som sagt, oavsett om du köper en eller två, är ljudet tillräckligt imponerande för att du ska må bra av köpet.

Var noga med att läsa Review Geek’s recension av Sonos Era 300 för ytterligare insikter om Sonos’ rumslig ljudhögtalare.

Betyg: 9/10 ?

 • 1 – Fungerar inte
 • 2 – Knappt funktionell
 • 3 – Svår brist på de flesta områden
 • 4 – Funktioner, men har många problem
 • 5 – Bra men lämnar mycket övrigt att önska
 • 6 – Tillräckligt bra för att köpa på rea
 • 7 – Bra och värt att köpa< /li>
 • 8 – Fantastiskt, närmar sig bäst i klassen
 • 9 – Bäst i klassen
 • 10 – Borderline perfektion

Pris: < strong>$449 Best Buy Sonos

Här är vad vi gillar

 • Spatialt ljud låter fantastiskt
 • Bra stereoprestanda
 • Två kan fungerar som Dolby Atmos bakre surroundhögtalare
 • Många anslutningsmöjligheter
 • TruePlay-inställning för Android-enheter

Och vad vi inte gör

 • Line-in- och Ethernet-adaptrar ingår inte
 • Begränsat rumsligt ljudstöd för streamingtjänster vid lansering

LÄS NÄSTA

 • › Intel NUC 13 Pro Review: En liten dator som kan vara vad du vill att den ska vara
 • › Hur du hittar och tar bort din rösthistorik för Google Assistant
 • › HyperX gjorde en superladdad kontroll för PC och Xbox
 • › Denna nya SSD kan nå 10 GB/s
 • › De bästa smarta persiennerna 2023
 • › Webbläsarversioner spelar ingen roll längre