Rahul Gandhis diskvalifikasjon: De svorne Kerala-rivalene CPM, Cong navigerer hvordan man kan være venner og forbli fiender

0
108

Kerala CPI(M) prøver å bruke diskvalifikasjonen av kongressparlamentsmedlem Rahul Gandhi fra Lok Sabha en mulighet til å demonstrere partiets besluttsomhet til å kjempe mot Sangh Parivar og dens agenda.

Selv om BJP er en liten aktør i Kerala, er standhaftigheten til å kjempe mot “Sangh Parivar-trusselen” forblir en permanent planke for både CPI(M) og kongressen, fordi minoritetsstemmer har nøkkelen i staten. I denne fasen av politisk teater blir CPI(M) gjentatte ganger hørt anklage sin viktigste rival, kongressen, for å ha en myk hindutva-linje.

Anbefalt for deg

  • 1I fersk Bihar-slugfest flagger JD(U) omdøping av Jagjivan Ram-sentralordningen for å målrette BJP
  • 2Karnataka muslimsk kvote skrinlagt: Amit Shah hyller Bommai-regjeringen, kongressen sier bud å så splid
  • 3Skru tilbake klokken 100 år: Bommai-regjeringens bud om å skrinlegge 4 % muslimsk kvote berører brannstormen

Også i Political Pulse |Protester i Kerala over Rahul-diskvalifikasjon; Cong statssjef sier klar for Wayanad-byavstemning

I Kerala har CPI(M)-ledelsen aldri vært myk mot Rahul. Årsaken er ikke vanskelig å forstå. En av faktorene som bidro til at den kongressledede UDF fikk 19 av 20 Lok Sabha-seter i 2019, var Rahul som konkurrerte fra Wayanad. CPI(M) hadde vært kritisk til flyttingen på den tiden, og sa at Rahul ikke hadde mot til å ta på seg BJP i hindi-hjertelandet. Nylig latterliggjorde CPI(M)-ledere Rahuls Bharat Jodo Yatra som en “container yatra”, og angrep ham for å ha tilbrakt “for mange dager i Kerala”.

Et år før stortingsvalget kan Kerala CPI(M) ha støttet den beleirede lederen av dets viktigste motstandsparti, med en større politisk agenda i tankene, men samtidig understreker partilederne at Rahul’s diskvalifikasjon viser igjen at kongressen ikke er i stand til å takle BJP-innspill. Flere CPI(M)-ledere i Kerala enn deres kolleger i kongressen har så langt kommet ut på sosiale medier og fordømt hendelsen, kalt den en direkte utfordring til demokrati og konstitusjonelle verdier, og sagt at selve demokratiet er i fare.

Både sjefsminister Pinarayi Vijayan og CPI(M) statssekretær M V Govindan har kalt Rahuls inhabilitet en utvidelse av BJPs samordnede angrep på opposisjonsstyrte stater.

Samtidig har CPI(M)-ledere tatt stryk på kongressen, for “ikke å forstå” BJPs design, og fremhever at kongressen tidligere har støttet sentrale byråer-ledede etterforskninger av forskjellige skandaler i Kerala under Venstre-regimet.

CPI(M) statssekretariatmedlem M Swaraj, en av de første partilederne som reagerte på Rahuls diskvalifikasjon, skrev i et Facebook-innlegg: “India beviser at demokrati bare er et ord. Når dissens og kritikk blir lenket, kan fascismens fotspor bli hørt.”

Annonse Les også |I Kerala Assembly, sko på venstre fot; Oppn protesterer mot 'nektelse av rettigheter', avslutter sesjonen brått

Swaraj, som hadde vært i forkant med å angripe Rahul under Bharat Jodo Yatra, la til: “Selv om kongressmennene innser eller ikke dybden av krisen landet står overfor, krever situasjonen protest fra alle de som tror på demokrati.”

Fanget i to sinn over CPI(M)s støtte preget av slike graver, har kongressens lovgiver og leder av opposisjonen V D Satheesan sagt at partiets støtte til Rahul kun var begrenset til sosiale medier. “Under CPI(M)-regjeringen har politiet brutalt angrepet kongressmedlemmer som protesterte mot diskvalifikasjonen. Det var tydeligvis ment å forsone BJP. CPI(M)-regjeringen har en dobbel agenda i Kerala. Det er en forståelse med BJP selv når de protesterer mot Rahuls diskvalifikasjon,'' sa han.

Ikke gå glipp av |'Vil vinne Kerala': Stemmer statsminister Modis matematikk?

Kongressens statsledelse har også gjentatt at den er klar for et mellomvalg hver gang det holdes i Wayanad.
BJP-statspresident K Surendran har på sin side angrepet CPI(M) og kongressen for ' 8220;kommer sammen” om Rahul-diskvalifikasjonsspørsmålet. “En CPI(M)-Congress-allianse har blitt til i Kerala. CPI(M) sier at partiet er klar til å kjempe for Rahul. Da bør både kongressen og CPI(M) i fellesskap kjempe mot valget i Wayanad,” sa han.

© The Indian Express (P) Ltd