Nord-Korea hevder «radioaktiv tsunami»-våpenprøve til sjøs

0
86

Nord-Korea hevdet fredag ​​å ha testet en kjernefysisk undervannsdrone designet for å generere en gigantisk “radioaktiv tsunami” som ville ødelegge marineangrepsgrupper og havner.

Analytikere var skeptiske til at enheten presenterer en stor ny trussel, men testen understreker Nordens forpliktelse til å øke kjernefysiske trusler.

Anbefalt for deg

  • 1To såret i gurudwara-skyting i California’s Sacramento; mistenkt fortsatt på frifot
  • 2Netanyahu sparker Israels forsvarsminister, og utløste masseprotester
  • 3Nord-Korea prøveskyter ytterligere to missiler ettersom spenningen øker

Testen denne uken kom da USA angivelig planla å utplassere hangarskipstreikegrupper og andre avanserte eiendeler til farvann utenfor den koreanske halvøya.

Militære spenninger er på et høydepunkt ettersom tempoet til begge nordkoreanske våpen tester og felles militærøvelser mellom USA og Sør-Korea har akselerert det siste året i en syklus av tull-for-tat-svar.

Pyongyangs offisielle koreanske sentralnyhetsbyrå sa at det nye våpenet, som kan utplasseres fra kysten eller taues av overflateskip, er bygget for å “tyvende infiltrere inn i operativt farvann og lage en superskala radioaktiv tsunami gjennom en undervannseksplosjon”. 8221; å ødelegge fiendtlige marineangrepsgrupper og havner.

Rapporten kom timer før Sør-Koreas president Yoon Suk Yeol lovet å få Nord-Korea til å betale for sine “hensynsløse provokasjoner” da han deltok på en minnetjeneste som hedret 55 sørkoreanske tropper drept under store sammenstøt med nord nær deres vestlige havgrense de siste årene.

Testingen av den påståtte «kjernefysiske undervannsangrepsdronen» var en del av en tredagers øvelse som simulerte atomangrep på uspesifiserte sørkoreanske mål, som også inkluderte oppskyting av kryssermissil på onsdag.

Annonse

KCNA sa at Nordens siste tester var rettet mot å varsle USA og Sør-Korea om en gryende «atomkrise» mens de fortsetter med sine «tilsiktede, vedvarende og provoserende krigsøvelser». Den sa at testene ble overvåket av den nordkoreanske lederen Kim Jong Un, som sverget å få sine rivaler til å «kaste ned i fortvilelse.” USA og Sør-Korea fullførte en 11-dagers øvelse torsdag som inkluderte deres største felttrening på mange år, og forbereder en ny runde med felles marineøvelser som skal involvere et amerikansk hangarskip.

Timer etter den nordkoreanske rapporten ga Sør-Koreas luftvåpen ut detaljer om en fem-dagers felles luftøvelse med USA som begynte mandag og avsluttet fredag ​​over vann utenfor Sør-Koreas vestkyst, som inkluderte demonstrasjoner med levende ild av luft-til-luft og luft-til-bakke våpen.

Luftvåpenet sa at øvelsen, som involverte forskjellige sørkoreanske jagerfly og minst ett amerikansk A-10-angrepsfly, var rettet mot å verifisere presisjonsangrepsevner og bekrefte troverdigheten til Seouls “treakse”-strategi mot nordkoreanske atomtrusler – forebyggende angripende kilder til angrep, avskjære innkommende missiler og nøytralisere Nordens ledelse og sentrale militære fasiliteter.

Annonse

Den nordkoreanske dronen heter «Haeil», et koreansk ord som betyr flodbølger eller tsunamier.

Avisen Rodong Sinmun i Nord publiserte bilder av Kim smilende ved siden av en stor, torpedoformet gjenstand kl. et uspesifisert innendørsanlegg, men identifiserte det ikke.

Andre bilder publisert med samme artikkel viste spor fra havoverflaten som angivelig var forårsaket av dronens undervannsbane og en vannstøtte som eksploderte opp i luften, muligens forårsaket av det statlige medier beskrev som en undervannsdetonasjon av et falskt atomvåpen båret av dronen.

KCNA sa at dronen ble utplassert på tirsdag utenfor nordkystens østkyst, reiste under vann i nesten 60 timer og detonerte et teststridshode ved et mål som stod for en fiendtlig havn .

Den sa at testen verifiserte driftssikkerheten til dronen, som den sa at Nord har utviklet siden 2012 og testet mer 50 ganger de siste to årene, selv om våpenet aldri ble nevnt før i statlige medier før fredag.

Annonse

Kim Dong-yub, professor ved Seouls University of North Korean Studies, sa at det er umulig å verifisere Nord-Koreas påstander om dronens evner eller det det hadde testet systemet dusinvis av ganger.

Men, sa han, nord har til hensikt å kommunisere at våpenet har nok rekkevidde til å nå alle sørkoreanske havner.

Annonse

Ankit Panda, en senioranalytiker ved Carnegie Endowment for International Peace, stilte spørsmål ved visdommen i at Nord-Korea bruker ressurser til dronesystemet som leveringsmiddel kontra ballistiske missiler når det har begrensede mengder kjernefysisk materiale som er egnet for våpen.

“Dette undervannsfartøyet uten mannskap vil være sårbart for anti-ubåtkrigføringsevner hvis det skulle utplasseres utenfor Nord-Koreas kystfarvann. Den vil også være utsatt for forebyggende angrep når den er i havn, sa Panda.

Annonse

“Faktisk, USA og Sør-Korea ville ha insentiver i en krise for å forutse slike systemer før de kunne distribuere.” Nord-Korea antas å ha dusinvis av kjernefysiske stridshoder og kan være i stand til å montere dem på eldre våpensystemer, som Scuds eller Rodong-missiler.

Det er imidlertid forskjellige vurderinger av hvor langt landet har kommet i konstruksjon. disse stridshodene for å passe på de nye våpnene den har utviklet i et raskt tempo, noe som kan kreve ytterligere teknologiske oppgraderinger og kjernefysiske tester.

Sør-Koreas forsvarsminister Lee Jong-Sup snakket med lovgivere torsdag, sa at nord sannsynligvis ennå ikke har mestret teknologien for å plassere atomvåpen på sine mest avanserte våpen, men erkjente at landet gjorde «betydelige fremskritt». Onsdag testet Nord-Korea også kryssermissiler i oppskytinger som ble oppdaget og publisert av Sør-Koreas militær.
Den iscenesatte også en ny atomangrepssimulering med et kortdistanse ballistisk missil på søndag og flytestet et interkontinentalt ballistisk missil i forrige uke som kan være i stand til å nå det kontinentale USA.

KCNA sa onsdag’ s tester var av fire kryssermissiler og to forskjellige typer. Missilene fløy i mer enn to timer i mønstre over havet mens de demonstrerte en evne til å treffe mål 1500 kilometer (932 miles) og 1800 kilometer (1118 miles) unna.

Det sa missilene’ falske atomstridshoder ble detonert 600 meter (1968 fot) over målene deres, noe som visstnok bekreftet påliteligheten til deres atomeksplosjonskontrollanordninger og stridshodedetonatorer.

KCNA sa at Kim Jong Un var fornøyd med de tre dager lange øvelsene. og instruerte uspesifiserte tilleggsoppgaver for å motvirke de “hensynsløse militære provokasjonene” til hans rivaler, noe som indikerer at Nord-Korea vil øke sine militære oppvisninger ytterligere.

Han “uttrykte sin vilje til å få de amerikanske imperialistene og det (sør)koreanske marionettregimet til å kaste seg ut i fortvilelse” med kraftige demonstrasjoner av hans militære atomprogram for å få rivalene til å forstå “de er nødt til å tape mer enn de får” med utvidelsen av deres felles øvelser.

Kim utstedte lignende språk søndag etter en prøveskyting av et kortdistanse ballistisk missil fra det som muligens var en silo gravd ned i bakken. Nordens media sa at et falskt atomstridshode plassert på missilet detonerte 800 meter (2624 fot) over vann, en høyde som ville maksimere skaden.

Nord har avfyrt over 20 ballistiske missiler og kryssermissiler tvers av 10 oppskytningsarrangementer i år mens de prøver å diversifisere leveringssystemene sine og vise evnen til å gjennomføre atomangrep på både Sør-Korea og det amerikanske fastlandet.

Nord-Korea er allerede på vei etter et rekordår i testaktivitet , med mer enn 70 raketter avfyrt i 2022, da Kim akselererte en kampanje som hadde som mål å forhandle om sårt tiltrengte sanksjonsfritak fra en styrkeposisjon og tvinge USA til å akseptere ideen om nord som en atommakt.