Med loven om rett til helse forsøker Ashok Gehlot å bygge videre på arven fra helsevesenet, med et nytt begrep

0
68

Ettersom Rajasthan blir den første staten i landet som vedtar loven om rett til helse, slutter milepælen seg til en lang liste over tiltak som er tatt av sjefsminister Ashok Gehlot for å gi bedre helsetjenester til staten&#8217 ;s folk.

I 2011-12 hadde Gehlot, da i sin andre periode som CM, annonsert en ordning for å tilby gratis, vanlig brukte essensielle medisiner til pasienter som besøkte offentlige helseinstitusjoner, bortsett fra fra visse medisinske tester.

Anbefalt for deg

  • 1Karnataka muslimsk kvote skrotet: Amit Shah hyller Bommai-regjeringen, kongressen sier et bud på å så uenighet
  • 2Skru tilbake klokken 100 år: Bommai-regjeringens bud om å skrinlegge 4 % muslimsk kvote berører ildstorm
  • 3Priyanka Gandhi tar sikte på Narendra Modi: ‘PM hiding behind his power… folk vil svare på den arrogante herskeren’

Forklart |Rajasthan Right to Health Bill: Hva bestemmelsene sier, hvorfor det ser motstand og protester

I hans pågående tredje periode, hans fokus på helsevesenet har bare vokst, spesielt i sammenheng med Covid-19, noe som har fått ham til å jobbe mot en “Rajasthan Model of Public Health” som har som mål å tilby gratis universell helsehjelp.

Allerede tilbys gratis behandling opp til Rs 10 lakh under regjeringens flaggskip Chiranjeevi Health Insurance Scheme. Dette er hevet til Rs 25 lakh i det siste budsjettet og vil bli implementert fra neste regnskapsår. Under denne ordningen betalte myndighetene så mange som 34,77 lakh krav verdt 1 940 crore Rs mellom 1. april 2022 og 31. desember 2022. Chiranjeevi implementeres også gjennom private sykehus med panel.

For det andre tilbys OPD- og IPD-tjenester, så vel som medisiner, gratis ved offentlige sykehus under Mukhyamantri Nishulk Nirogi Rajasthan Yojana. Fra 185 medisiner, 32 kirurger og 8 suturer i 2011-12, dekker det nå 1226 medisiner (samme salt av ulik dosering regnes som ett), 174 kirurgiske og 153 suturer. Mellom 2011-12 og februar 2023 har svimlende 111,02 crore individer hatt nytte av dette, til en kostnad på 6813 crore Rs for staten.

Express View |Rajasthans rett til helseregning er velkommen, utfordringen vil være å ta privat sektor med

For å sette dette i perspektiv var Rajasthans befolkning i 2011 6,85 crore.

For det tredje inkluderer rammeverket for gratis helsetjenester Nishulk Jaanch (gratis test)-ordningen som gir opptil 90 gratis tester i offentlige sykehus tilknyttet medisinske høgskoler, 56 tester i distriktssykehus, underdistriktssykehus og så videre. På nesten 10 år mellom mars 2013 og februar 2023 har så mange som 21,59 crore-personer fått 53,3 crore-tester utført gratis til en kostnad på 2126 crore Rs for staten.

Annonse

Selv om dette er kjerneordningene , er det to andre komplementære flaggskipordninger, implementert av helseavdelingen: Shuddh ke Liye Yuddha og Nirogi Rajasthan Abhiyaan.

Shuddh ke Liye Yuddha er rettet mot å sjekke forfalsket mat, mens Nirogi Rajasthan Abhiyaan har som mål å spre bevissthet om befolkningskontroll, eldreomsorg, kvinnehelse, barnehelse, sesongsykdommer, vaksinasjon osv. Per 10. januar 2023, over 97 000 Swasthya Mitras – 83 116 på landsbygda og 14 373 i urbane Rajasthan – hadde blitt opplært til formålet.

Det er også Rajasthan Government Health Scheme for statsansatte, som inkluderer ministre og nåværende og tidligere MLAer osv. det er ikke nytt.

Annonse

Selv om Chiranjeevi er blant regjeringens beste ordninger, har implementeringen ofte blitt kritisert, spesielt på slutten av private sykehus.

Les også |Protesterer mot lov om rett til helse, leger lathcharged i Jaipur

I henhold til lov om rett til helse nå, mens de lovede gratis helsetjenestene i regjeringen og visse private fasiliteter allerede leveres av eksisterende ordninger, er hovedmålet å styrke og utfylle disse eksisterende ordningene og styrke pasienter og deres familier.

Under debatten om lovforslaget i forsamlingen sa helseminister Parsadi Lal: “Det er sant at til tross for at de har et Chiranjeevi-kort, ber de [private sykehus] noen ganger en pasient om penger å sette inn som forskudd. Når det er et kort, hva er behovet for et sykehus under Chiranjeevi for å be om penger? Jeg får mange klager, og vi har fått sykehusene til å returnere slike penger…derfor kommer vi med denne regningen.”

“Jeg kan nevne 10 sykehus i Jaipur alene som jukser folket. Vi vil handle på dem når dette lovforslaget er vedtatt,” sa han.

I henhold til lovforslaget vil alle som blir funnet i strid med loven straffes med en bot på opptil 10 000 Rs for den første overtredelsen, og opptil 25 000 Rs for påfølgende overtredelser.

Annonse

Men det er kanskje ikke det den eneste grunnen til å innføre loven. Når kongressen og BJP bytter på å styre Rajasthan og anklager hverandre for å gi nytt navn og endre ordninger, vil en lov sikre at påfølgende regjeringer i Rajasthan må overholde bestemmelsene i loven og utvide gratis helsetjenester obligatorisk.

Dessuten kan en pasient få akuttbehandling uten å måtte betale noe på forhånd på et privat anlegg. Dersom pasienten slutter uten å betale, vil staten bære kostnadene. Lovforslaget om rett til helse utvider også flere andre rettigheter til pasienter, og gir dem rett til å “velge kilden for å skaffe medisiner eller tester ved alle helseinstitusjoner”, noe som betyr at sykehus ikke lenger kan insistere på interne medisiner eller tester.

Annonse

Hvis en pasient ønsker å forlate, må de få “behandlingsoppsummering i tilfelle en pasient forlater helseinstitusjon mot medisinske råd”, eller “for å få behandlingsjournaler og informasjon fra behandlende helseinstitusjoner for å søke second opinion fra et annet helsevesen profesjonell eller helsevesenet».

Med sikte på gjenvalg senere i år, satser Gehlot stort på velferdsordningene sine, med helsevesenet øverst. Men utover valget ville Gehlot, som fyller 72 år om et par måneder, håpe å bli husket for sine helsetjenester.

Annonse

BJP MLA og sjeftalsperson Ramlal Sharma sa: “Før dette [Chiranjeevi], var det Bhamashah helseforsikringsordning og folk benyttet seg av fordeler under den. Men regjeringen la den ned og hentet Chiranjeevi. Hva var vitsen med å stenge Bhamashah? For det andre får du alle pengene fra Ayushman Bharat Yojana. Så du endrer bare navnet her på tidspunktet for implementering.»

Før Chiranjeevi hadde staten Ayushman Bharat-Mahatma Gandhi Rajasthan Health Insurance Scheme. De som allerede er registrert under den trenger ikke å søke på nytt for å benytte Chiranjeevi. Regjeringsdokumenter viser imidlertid at mellom mars og desember 2022 brukte delstatsregjeringen 1144 crore Rs på ordningen, mens de mottok ytterligere Rs 348 crore fra senteret for perioden.

Sharma sa at Gehlot ikke vil dra nytte av disse ordningene. “Leger protesterer, og de siste 10 dagene har folk dødd under protester. Ordningene vil ikke være til fordel for dem (kongresspartiet).»

Hvordan det enn er, er det sant at til tross for gratis medisiner og testordninger i Gehlots forrige funksjonstid, i valget til forsamlingen i 2013, er kongressen. registrerte sin dårligste prestasjon i staten siden uavhengigheten, og kom tilbake med bare 21 seter av 200.

Partiet hevder imidlertid at dette var de første dagene, og at det tar tid før ordningene har smeltet inn og bevisstheten til spredte seg, og at 10 år senere er det et hav av forskjeller.

© The Indian Express (P) Ltd