Intel NUC 13 Pro Review: een kleine pc die kan zijn wat u maar wilt

0
160

Waardering:
8/10
? < ul>

 • 1 – Werkt niet
 • 2 – Nauwelijks functioneel
 • 3 – Ontbreekt ernstig op de meeste gebieden
 • 4 – Functioneert, maar heeft tal van problemen
 • 5 – Prima maar laat veel te wensen over
 • 6 – Goed genoeg om in de uitverkoop te kopen
 • 7 – Geweldig en waard om te kopen
 • < li>8 – Fantastisch, bijna best-in-class

 • 9 – Best-in-class
 • 10 – Perfectie op het randje
 • Prijs :
  Vanaf $ 340
  Intel

  Hannah Stryker/How-To Geek

  Intel NUC's (dit staat trouwens voor “Next Unit of Computing”) kunnen bijna alles. Deze kleine computers nemen bijna geen ruimte in, verbruiken niet veel elektriciteit en kunnen veel rekenkracht hebben. De Intel NUC 13 Pro is niet zo krachtig als de Extreme, maar hij is ook veel stiller.

  De meeste NUC-apparaten worden geleverd als een soort kit, waardoor je de behuizing krijgt met een moederbord en processor, maar je kunt je eigen geheugen, opslag en besturingssysteem toevoegen. Dit is hoe de meeste Intel NUC 13 Pro-units zullen werken, maar in ons geval kijken we naar een review-unit die is voorgeladen met alles wat je nodig hebt.

  Intel lijkt de NUC 13 Pro voor zakelijke doeleinden te gebruiken gebruiksvoorbeelden, maar we waren meer benieuwd hoe het functioneert als een standaard vervanging voor een desktopcomputer.

  Onze Review Unit

  Hannah Stryker/How-To Geek

  • CPU: Intel Core i7-1360P
  • GPU: Intel Iris Xe geïntegreerde grafische kaart
  • RAM: 32GB Dual-Channel DDR4-3200
  • SSD: 512 GB PCIe Gen 4 NVMe SSD

  Wanneer u een Intel NUC koopt, moet u doorgaans een paar andere onderdelen kopen, die we later in meer detail zullen bekijken. In dit geval heeft Intel een complete eenheid gestuurd, dus we hoefden geen andere componenten toe te voegen om het te testen. Ons testmodel is de NUC13ANKi70001, een kleiner model zonder ventilator dat wordt aangedreven door een 13e generatie Intel Core i7-1360P-processor.

  Niet elk apparaat in de NUC 13 Pro-lijn heeft een i7-processor. Je kunt ook i5- of i3-aangedreven modellen krijgen, ervan uitgaande dat je niet zo veel rekenkracht nodig hebt. Het gebruik van een processor met lagere specificaties zal het energieverbruik verminderen, wat handig is omdat deze bedoeld zijn om de hele dag aan te blijven staan.

  Je kunt ook iets krachtigere versies van de NUC 13 Pro vinden dan waar we naar kijken. Als je alle beschikbare verwerkingskracht nodig hebt, kun je modellen vinden met Core i7-1370P-processors die werken tot 5,2 GHz.

  Wie is de Intel NUC 13 Pro voor?

  Hannah Stryker/How-To Geek

  Eerder vermeldden we dat Intel deze grotendeels op bedrijven richt, maar gingen niet in op wat dat betekent. Kortom, de NUC 13 Pro heeft bepaalde functies die een thuisgebruiker bijna nooit nodig zal hebben, maar zakelijke gebruikers zullen altijd nodig hebben.

  Deze functies omvatten KVM-functionaliteit op hardwareniveau, beheer op afstand en onbeheerde controle. Deze verhogen de totale kosten van het apparaat en de meeste thuisgebruikers zullen deze functies niet gebruiken, maar sommige kunnen nuttig zijn, zelfs voor residentieel gebruik.

  GERELATEERDWat is een KVM-switch?

  Jarenlang hebben Intel NUC's geweldige thuisbioscoop-pc's gemaakt. Ja, dit vereist veel meer instellingen dan het aansluiten van een Apple TV of een Roku, maar je krijgt veel meer controle over hoe het systeem werkt. Deze miniatuurcomputers zijn ook veel krachtiger dan je typische streamingbox.

  Een NUC met voldoende kracht, zoals de Intel NUC 13 Pro die we testen, is ook een geweldig platform voor het opzetten van een Plex-server. In dit geval maken sommige van die zakelijke functies, zoals eenvoudige afstandsbediening van de pc, het onderhoud van uw Plex-server zelfs nog beter.

  Gezien de zakelijke aard zijn dit natuurlijk geweldige computers in het algemeen. Ze maken zelfs verrassend capabele speelautomaten, zolang je je verwachtingen maar in bedwang houdt.

  Een solide en duurzame constructie

  Hannah Stryker/How-To Geek

  • Afmetingen: 1,45 x 4,6 x 4,4 inch (37 x 117 x 112 mm)

  Een van de belangrijkste punten die Intel benadrukt over de NUC 13 Pro is hoeveel gerecycled materiaal dat het gebruikt. Het chassis bevat tot 75% post-consumer plastic en alle verpakkingen zijn recyclebaar, dus er is geen afval.

  Als het om het chassis zelf gaat, zou je niet per se denken dat het wordt gerecycled. Hoewel de plastic constructie niet zo esthetisch is als bijvoorbeeld een Mac mini, ziet hij er toch mooi genoeg uit dat de meeste mensen niet de behoefte voelen om hem te verbergen.

  Terwijl we 8217;het gaat over “het chassis,” er zijn eigenlijk twee verschillende soorten. Voor ons testmodel gebruiken we de “Slim” optie, maar er is nog een andere “Tall” chassis. Dat model bevat een ventilator, dus je vindt hem op krachtigere modellen die zware werklasten uitvoeren.

  Er is slechts één knop op de NUC 13 Pro, namelijk de aan/uit-knop, direct aan de voorkant van het apparaat. Je vindt ook een paar USB-poorten aan de voorkant, maar daar zullen we later in het artikel dieper op ingaan.

  Wat zit er in en wat heb je nodig

  Hannah Stryker/How-To Geek

  Hoewel we een voltooide kit hebben ontvangen om de Intel NUC 13 Pro te testen, is dat waarschijnlijk niet wat u zou krijgen als u er een zou kopen. Zoals eerder vermeld, biedt Intel NUC's meestal aan in kitvorm, wat betekent dat ze niet compleet zijn en direct uit de doos kunnen worden opgestart.

  Als u een van deze koopt, krijgt u het chassis, moederbord, CPU en alles wat nodig is om de machine van stroom te voorzien en te laten werken. U hoeft niet veel toe te voegen, maar u moet wel uw eigen DDR4 RAM en een SSD leveren.

  GERELATEERDWat zijn NVMe-schijven en moet u er een kopen?

  De Intel NUC 13 Pro beschikt over een NVMe SSD-slot, wat qua snelheid goed is, maar het betekent ook dat je geen oude harde schijf kunt gebruiken die je nog hebt liggen. U moet ook een besturingssysteem installeren. Ons testexemplaar werd geleverd met Windows 11 Pro, en dat is waarschijnlijk wat de meesten zullen installeren, maar u bent vrij om elk gewenst besturingssysteem te installeren (inclusief Linux).

  Intel is van plan om uiteindelijk mini-complete pc-builds van de NUC 13 Pro aan te bieden, wat betekent dat u geen eigen componenten hoeft toe te voegen. Dat gezegd hebbende, als je er nu een wilt, moet je het in kitvorm krijgen.

  Connectiviteit: genoeg poorten voor iedereen

  Hannah Stryker/How-To Geek

  • Thunderbolt 4 poorten:2 (ondersteunt USB-C 4.0 en DisplayPort 2.1)
  • USB-poorten: 3x USB 3.2, 1x USB 2.0
  • Ethernet: 2,5 Gbps Intel i226 Ethernet
  • Bluetooth-versie: Bluetooth 5.3
  • Wi-Fi-versie: Wi-Fi 6E

  De Intel NUC 13 Pro biedt veel connectiviteit voor allerlei soorten workflows. Een van de hoogtepunten hier is een paar Thunderbolt 4-poorten aan de achterkant van het apparaat. Beide ondersteunen zowel DisplayPort 2.1 als USB-C 4.0.

  U vindt ook een volledige HDMI-poort en een Ethernet-poort aan de achterkant van het apparaat. Er zijn in totaal vier USB-poorten, waarvan er twee aan de voorkant van het toestel zitten. Drie hiervan zijn USB 3.2, terwijl de resterende poort USB 2.0 is.

  GERELATEERDWi-Fi 6E: wat is het en hoe verschilt het van Wi-Fi 6?

  Op het voorpaneel, naast het paar USB-poorten, vind je een 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Dit ondersteunt stereo-audio, maar de NUC 13 Pro kan ook 7.1-kanalen digitale audio verwerken.

  Tot slot is er ook draadloze connectiviteit om te overwegen. De NUC 13 Pro beschikt over Bluetooth 5.3 voor het aansluiten van muizen, toetsenborden, koptelefoons en meer. U krijgt ook Wi-Fi 6E, dat een extra band toevoegt die handig kan zijn als congestie van het draadloze netwerk een probleem voor u is.

  Prestaties: draagbare voeding

  Hannah Stryker/How-To Geek

  We hebben dit al genoemd, maar de Intel NUC 13 Pro wordt meestal niet geleverd met RAM of een SSD, omdat je die zelf moet voorzien. Daarom hebben we bij het evalueren van dit apparaat niet echt rekening gehouden met RAM- of SSD-prestaties. Toch moet u er rekening mee houden dat de prestaties kunnen afnemen met minder RAM of langzamere opslag.

  De Intel Core i7-1360P is een 12-core processor. Deze zijn onderverdeeld in vier P-kernen en acht E-kernen. De P-kernen zijn krachtiger, terwijl de acht E-kernen efficiënter zijn en een groot deel van wat ervoor zorgt dat de NUC 13 Pro niet te veel stroom trekt.

  GERELATEERDWat zijn P-Cores en E-Cores op een Intel CPU?

  Het uitvoeren van productiviteitsapplicaties zoals Microsoft Word of Excel voelde snel aan, met die P-kernen die hun prestaties lieten zien. Door meer dan 30 tabbladen in Microsoft Edge uit te voeren, liep de computer niet vast, maar een deel hiervan heeft waarschijnlijk te maken met de 32 GB RAM.

  Als u 4K-video bewerkt, wil op zoek naar een computer met meer GPU-kracht, maar voor het browsen en bewerken van documenten lijkt er niet veel te zijn dat dit model zal vertragen. Die P-kernen zijn het belangrijkst, maar vier is genoeg voor de meeste productiviteitstoepassingen.

  Een belangrijk ding om op te merken over de Intel NUC 13 Pro is dat elk model gecertificeerd is om 24 uur per dag, zeven dagen per week te werken. Dit valt onder de driejarige garantie van Intel, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat u uw NUC de hele tijd aan laat staan.

  Gamen op de Intel NUC 13 Pro

  Hannah Stryker/How-To Geek

  Intel heeft niet de pretentie de NUC 13 Pro als gaming-pc te verkopen. Deze computer is niet bedoeld om te gamen, zoals het ontwerp zonder ventilator helpt te suggereren. Dat gezegd hebbende, wat als u een beetje wilt gamen als u klaar bent met werken voor vandaag?

  Ik heb “Hi-Fi Rush” via de Xbox-app en probeerde het op de standaardinstellingen. De game voelde redelijk goed aan, en hoewel de instellingen verstandig waren ingesteld op gemiddeld en laag, zag de game er nog steeds bijna net zo goed uit als op de Xbox Series X, alleen niet zo soepel.

  Kiezen voor een meer pc-gerichte game, ik heb ook “Age of Empires IV,” die even goed leek te lopen. Hoewel de Intel Iris Xe-graphics een speciale GPU geen kans geven voor hun geld, konden ze de games die ik probeerde verrassend goed aan.

  The Best Gaming Laptops of 2023 Best Gaming Laptop Overall Lenovo Legion 7i Lenovo Best Budget Gaming Laptop ASUS TUF Dash 15 Amazon

  $1149.99
   

  Beste gaming-laptop onder $ 1.000 Acer Nitro 5 beste koop Beste gaming-laptop onder $ 500 HP 14 Amazon

  $ 409,00
   

  Beste 17-inch laptop Razer Blade 17 gaminglaptop (2022) Amazon

  $ 2799,00   $ 3199,99 Bespaar 13%

  Moet u de Intel NUC 13 Pro kopen?

  Als u op zoek bent naar een pc maar geen veel ruimte vrijmaken of je elektriciteitsrekening laten oplopen door hem de hele dag aan te laten staan, de Intel NUC 13 Pro is een perfecte optie. Zelfs als u niet zoveel RAM gebruikt als in ons testmodel, zorgt de krachtige processor ervoor dat standaard productiviteits-apps snel en soepel werken.

  Misschien heb je nog nooit een NUC of vergelijkbare computer gebruikt en weet je niet zeker of je je eigen RAM- en SSD-opslag wilt kopen en installeren. Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd, maar vooral tegenwoordig is het installeren van deze componenten bijna net zo eenvoudig als het aansluiten van een paar kabels. Maar als dit niets voor jou is, is het goed om te weten dat Intel uiteindelijk van plan is volledig geladen modellen te verkopen.

  Hoewel Intel misschien bedrijven en edge computing in gedachten heeft met de Intel NUC 13 Pro, hebben deze kleine krachtpatsers iedereen genoeg te bieden. Of u nu een thuisbioscoop-pc bouwt of gewoon een kleine maar krachtige desktopcomputer op kantoor nodig heeft, de NUC 13 Pro is het overwegen waard.

  Beoordeling:
  8/10

  strong> ?

  • 1 – Werkt niet
  • 2 – Nauwelijks functioneel
  • 3 – Ontbreekt ernstig op de meeste gebieden
  • 4 – Functioneert, maar heeft tal van problemen
  • 5 – Prima maar laat veel over te wensen over
  • 6 – Goed genoeg om in de uitverkoop te kopen
  • 7 – Geweldig en waard om te kopen
  • 8 – Fantastisch, bijna de beste in zijn klasse
  • 9 – Beste in zijn klasse
  • 10 – Borderline perfectie

  Prijs:
  Vanaf $ 340
  Intel

  Dit is wat we leuk vinden

  • Kleine chassissteunen uit de weg
  • Krachtig voor dit formaat
  • Ontwerp zonder ventilator betekent fluisterstil
  • Ondersteunt zowel HDMI als DisplayPort 2.1 via Thunderbolt 4
  • ul>

   En wat we niet doen

   • Niet de beste spelprestaties
   • Vermogen kan variëren op basis van RAM- en SSD-keuze

   LEES VOLGENDE

   • › De beste slimme jaloezieën van 2023
   • › Sonos Era 300 Review: ruimtelijke audio is een game-wisselaar
   • › HyperX maakte een Super-Charged-controller voor pc en Xbox
   • › De spraakgeschiedenis van uw Google Assistent zoeken en verwijderen
   • › Deze nieuwe SSD kan 10 GB/s bereiken
   • › Browserversies doen er niet meer toe