Intel NUC 13 Pro-recension: En liten dator som kan vara vad du vill att den ska vara

0
85

Betyg:
8/10
? < ul>

 • 1 – Fungerar inte
 • 2 – Knappt funktionell
 • 3 – Svår brist på de flesta områden
 • 4 – Funktioner, men har många problem
 • 5 – Bra men lämnar mycket att önska
 • 6 – Tillräckligt bra för att köpa på rea
 • 7 – Bra och värt att köpa
 • < li>8 – Fantastiskt, närmar sig bäst i klassen

 • 9 – Bäst i klassen
 • 10 – Borderline perfektion
 • Pris :
  Från 340 $
  Intel

  Hannah Stryker/How-To Geek

  Intel NUCs (detta står för “Next Unit of Computing,” förresten) kan göra nästan vad som helst. Dessa små datorer tar nästan ingen plats, använder inte mycket elektricitet och kan ha gott om datorkraft. Intel NUC 13 Pro är inte lika kraftfull som Extreme, men den är också mycket tystare.

  De flesta NUC-enheter kommer som ett slags kit, vilket ger dig fodralet med ett moderkort och processor, men låter dig lägga till ditt eget minne, lagring och operativsystem. Så här kommer de flesta Intel NUC 13 Pro-enheter att fungera, men i vårt fall tittar vi på en recensionsenhet som är förladdad med allt du behöver.

  Intel verkar ha för avsikt med NUC 13 Pro för företag användningsfall, men vi var mer nyfikna på att se hur det fungerar som en vanlig stationär datorersättning.

  Vår granskningsenhet

  Hannah Stryker/How-To Geek

  • CPU: Intel Core i7-1360P
  • GPU: Intel Iris Xe integrerad grafik
  • RAM: 32 GB Dual-Channel DDR4-3200
  • SSD: 512 GB PCIe Gen 4 NVMe SSD

  Vanligtvis, när du köper en Intel NUC, har du några andra delar att köpa, som vi kommer att titta på mer i detalj senare. I det här fallet skickade Intel en komplett enhet, så vi behövde inte lägga till några andra komponenter för att testa den. Vår recensionsenhet är NUC13ANKi70001, som är en mindre, fläktlös modell som drivs av en 13:e generationens Intel Core i7-1360P-processor.

  Inte alla enheter i NUC 13 Pro-serien har en i7-processor. Du kan också få i5- eller i3-drivna modeller, förutsatt att du inte behöver lika mycket datorkraft. Att använda en processor med lägre specifikationer kommer att minska energianvändningen, vilket är praktiskt eftersom dessa är avsedda att vara påslagen hela dagen.

  Du kan också hitta lite kraftfullare versioner av NUC 13 Pro än vi tittar på. Om du behöver all processorkraft du kan få kan du hitta modeller med Core i7-1370P-processorer som kör upp till 5,2 GHz.

  Vem är Intel NUC 13 Pro för?

  Hannah Stryker/How-To Geek

  Tidigare nämnde vi att Intel till stor del riktar dessa mot företag, men har inte utvecklat vad det betyder. I grund och botten har NUC 13 Pro vissa funktioner som en hemanvändare nästan aldrig kommer att behöva, men affärsanvändare kommer att behöva hela tiden.

  Dessa funktioner inkluderar KVM-funktionalitet på hårdvarunivå, fjärradministration och obevakad kontroll. Dessa ökar den totala kostnaden för enheten, och de flesta hemanvändare kommer inte att använda dessa funktioner, men vissa av dem kan vara fördelaktiga, även för bostadsbruk.

  RELATERATVad är en KVM-switch?

  I flera år har Intel NUC:er gjort fantastiska hemmabio-datorer. Ja, det här kräver mycket mer installation än att koppla in en Apple TV eller en Roku, men du får mycket mer kontroll över hur systemet fungerar. Dessa miniatyrdatorer är också mycket kraftfullare än din vanliga streamingbox.

  En NUC med tillräckligt med kraft, som Intel NUC 13 Pro som vi granskar, är också en utmärkt plattform för att sätta upp en Plex-server. I det här fallet gör några av dessa affärsfunktioner, som enkel fjärrkontroll av PC:n, underhållet av din Plex-server ännu bättre.

  Självklart, med tanke på den affärsmässiga karaktären, är dessa fantastiska datorer överlag. De gör till och med förvånansvärt kapabla spelautomater, så länge du håller dina förväntningar i schack.

  En solid och hållbar byggnad

  Hannah Stryker/How-To Geek

  • Mått: 1,45 x 4,6 x 4,4 tum (37 x 117 x 112 mm)

  En av huvudpunkterna som Intel lyfter fram med NUC 13 Pro är hur mycket återvunnet material den använder. Chassit använder upp till 75 % post-consumer plast, och alla förpackningar är återvinningsbara, så det finns inget avfall där.

  När det kommer till själva chassit, skulle du inte nödvändigtvis tänka på att det skulle återvinnas. Även om plastkonstruktionen inte är lika estetiskt tilltalande som en Mac mini, till exempel, ser den fortfarande så fin ut att de flesta inte kommer att känna behov av att dölja den.

  Medan vi’ 8217;vi pratar om “chassit,” det finns faktiskt två olika typer. För vår recensionsenhet använder vi “Slim” alternativ, men det finns ett annat “Tall” chassi. Den modellen har en fläkt, så du hittar den på mer kraftfulla modeller som kör tunga arbetsbelastningar.

  Det finns bara en enda knapp på NUC 13 Pro, vilket är strömbrytaren, placerad direkt på enhetens framsida. Du hittar också ett par USB-portar på framsidan, men vi kommer att titta på dem mer ingående längre fram i artikeln.

  Vad ingår och vad du behöver

  Hannah Stryker/How-To Geek

  Även om vi fick ett färdigt kit för att testa Intel NUC 13 Pro, är det inte troligt att det är vad du skulle få om du köper en. Som tidigare nämnts erbjuder Intel mestadels NUC:er i kitform, vilket innebär att de inte är kompletta och redo att starta direkt ur lådan.

  Om du köper en av dessa får du chassit, moderkort, CPU och allt som krävs för att driva och köra maskinen. Du behöver inte lägga till mycket, men du måste tillhandahålla ditt eget DDR4-RAM-minne samt en SSD.

  RELATERADEVad är NVMe-enheter, och bör du köpa en?

  Intel NUC 13 Pro har en NVMe SSD-plats, vilket är bra när det gäller hastighet, men det betyder också att du inte kan använda en gammal hårddisk du har liggande. Du måste också installera ett operativsystem. Vår recensionsenhet kom med Windows 11 Pro, och det är troligtvis det som de flesta kommer att installera, men du är fri att installera vilket operativsystem du vill (inklusive Linux).

  Intel planerar att erbjuda minikompletta PC-byggen av NUC 13 Pro så småningom, vilket innebär att du inte behöver lägga till några av dina egna komponenter. Som sagt, om du vill ha en av dessa nu, måste du få den i satsform.

  Anslutning: Massor av portar för alla

  Hannah Stryker/How-To Geek

  • Thunderbolt 4-portar:2 (stöder USB-C 4.0 och DisplayPort 2.1)
  • USB-portar: 3x USB 3.2, 1x USB 2.0
  • Ethernet: > 2,5 Gbps Intel i226 Ethernet
  • Bluetooth-version: Bluetooth 5.3
  • Wi-Fi-version: Wi-Fi 6E li>

  Intel NUC 13 Pro har gott om anslutningar för alla typer av arbetsflöden. En av höjdpunkterna här är ett par Thunderbolt 4-portar på baksidan av enheten. Båda dessa stöder DisplayPort 2.1 såväl som USB-C 4.0.

  Du hittar även en HDMI-port i full storlek och en Ethernet-port på baksidan av enheten. Det finns totalt fyra USB-portar, varav två är placerade på framsidan av enheten. Tre av dessa är USB 3.2, medan den återstående porten är USB 2.0.

  RELATERATWi-Fi 6E: Vad är det och hur skiljer det sig från Wi-Fi 6?

  På frontpanelen, bredvid paret USB-portar, hittar du ett 3,5 mm hörlursuttag. Detta stöder stereoljud, men NUC 13 Pro kan också hantera 7.1 kanaler digitalt ljud.

  Slutligen finns det även trådlös anslutning att överväga. NUC 13 Pro har Bluetooth 5.3 för att ansluta möss, tangentbord, hörlurar och mer. Du får också Wi-Fi 6E, som lägger till ett extra band som kan vara användbart om trådlöst nätverk är ett problem för dig.

  Prestanda: Portable Power

  Hannah Stryker/How-To Geek

  Vi har redan nämnt detta, men Intel NUC 13 Pro kommer vanligtvis inte med RAM eller en SSD, eftersom du måste tillhandahålla dem själv. På grund av detta tog vi inte riktigt hänsyn till RAM- eller SSD-prestanda när vi utvärderade den här enheten. Ändå kanske du vill komma ihåg att prestanda kan bli lidande med mindre RAM eller långsammare lagring.

  Intel Core i7-1360P är en 12-kärnig processor. Dessa är uppdelade i fyra P-kärnor och åtta E-kärnor. P-kärnorna är de mer kraftfulla, medan de åtta E-kärnorna är mer effektiva och en stor del av det som gör att NUC 13 Pro inte drar för mycket ström.

  RELATERATVad är P-Cores och E-Cores på en Intel-processor?

  Att köra produktivitetsprogram som Microsoft Word eller Excel kändes väldigt snabbt, med dessa P-kärnor som visade deras prestanda. Att köra 30+ flikar i Microsoft Edge gjorde inte datorn fast, men en del av detta har troligen att göra med 32 GB RAM.

  Om du redigerar 4K-video kan du vill leta efter en dator med mer GPU-kraft, men för att bläddra och redigera dokument verkar det inte finnas mycket som kommer att sakta ner den här modellen. Dessa P-kärnor är de viktigaste, men fyra är tillräckligt för de flesta produktivitetstillämpningar.

  En viktig sak att notera om Intel NUC 13 Pro är att varje modell är certifierad för att köras 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Detta täcks av Intels treåriga garanti, så du behöver inte oroa dig för att lämna din NUC på hela tiden.

  Spel på Intel NUC 13 Pro

  Hannah Stryker/How-To Geek

  Intel gör inga anspråk på att sälja NUC 13 Pro som en speldator. Den här datorn är inte avsedd för spel, eftersom den fläktlösa designen hjälper till att antyda. Som sagt, vad händer om du vill spela lite när du är klar med jobbet för dagen?

  Jag installerade “Hi-Fi Rush” via Xbox-appen och provade den med standardinställningarna. Spelet kändes ganska bra, och även om inställningarna förnuftigt var inställda på medium och låg såg spelet fortfarande nästan lika bra ut som det gör på Xbox Series X, bara inte riktigt lika smidigt.

  Välj en mer PC-centrerat spel, jag provade också “Age of Empires IV,” som verkade fungera lika bra. Även om Intel Iris Xe-grafiken inte kommer att ge en dedikerad GPU något för pengarna, hanterade de spelen jag försökte förvånansvärt bra.

  The Best Gaming Laptops of 2023 Best Gaming Laptop Overall Lenovo Legion 7i Lenovo Best Budget Gaming Laptop ASUS TUF Dash 15 Amazon

  $1149.99
   

  Bästa speldator under 1 000 USD Acer Nitro 5 Best Buy Bästa spelbärbara dator under $500 HP 14 Amazon

  $409.00
   

  Bästa 17-tums bärbara dator Razer Blade 17 Gaming Laptop (2022) Amazon

  2799,00 $   3199,99 $ Spara 13 %

  Ska du köpa Intel NUC 13 Pro?

  Om du letar efter en dator men inte vill ta ta upp massor av utrymme eller öka din elräkning genom att låta den stå på hela dagen, Intel NUC 13 Pro är ett perfekt alternativ. Även om du inte kör lika mycket RAM som vi hade i vår granskningsenhet, betyder den kraftfulla processorn att standardproduktivitetsappar körs snabbt och smidigt.

  Kanske har du aldrig använt en NUC eller liknande dator, och du är inte säker på om du vill köpa och installera ditt eget RAM- och SSD-minne. Visst, det är inte för alla, men speciellt nuförtiden är det nästan lika enkelt att installera dessa komponenter som att koppla in några kablar. Ändå, om det här inte är något för dig är det trevligt att veta att Intel har för avsikt att sälja fulladdade modeller så småningom.

  Även om Intel kan ha företag och avancerad datoranvändning i åtanke med Intel NUC 13 Pro, har dessa små kraftpaket mycket att erbjuda alla. Oavsett om du bygger en hemmabio-dator eller bara behöver en liten men kraftfull stationär dator på kontoret, är NUC 13 Pro värt att överväga.

  Betyg:
  8/10

  strong> ?

  • 1 – Fungerar inte
  • 2 – Knappt fungerande
  • 3 – Svår brist på de flesta områden
  • 4 – Funktioner, men har många problem
  • 5 – Bra men lämnar mycket kvar att önska
  • 6 – Tillräckligt bra för att köpa på rea
  • 7 – Bra och värt att köpa
  • 8 – Fantastiska, närmar sig bäst i klassen
  • 9 – Bäst i klassen
  • 10 – Borderline perfektion

  Pris:
  Från 340 $
  Intel

  Här är vad vi gillar

  • Små chassihållare ur vägen
  • Kraftfull för storleken
  • Fläktlös design innebär att det är viskande tyst
  • Stöder både HDMI och DisplayPort 2.1 över Thunderbolt 4
  • ul>

   Och vad vi inte gör

   • Inte den bästa spelprestandan
   • Kraften kan variera beroende på val av RAM och SSD

   LÄS NÄSTA

   • › De bästa smarta persiennerna 2023
   • › Sonos Era 300 recension: Spatial Audio is a Game Changer
   • › HyperX gjorde en superladdad kontroll för PC och Xbox
   • › Hur du hittar och tar bort din rösthistorik för Google Assistant
   • › Denna nya SSD kan nå 10 GB/s
   • › Webbläsarversioner spelar ingen roll längre