Browserversies doen er niet meer toe

0
101
Joe Fedewa/How-To Geek

Vrijwel elke webbrowser, of het nu Google Chrome, Microsoft Edge is , Mozilla Firefox of Apple Safari ontvangt regelmatig versie-updates. Deze updates komen zogenaamd met nieuwe functies, sommige beter dan andere, maar doet het versienummer er nog toe?

Het is waar dat de meeste webbrowsers vrij regelmatig versie-updates ontvangen. Google Chrome krijgt bijvoorbeeld elke vier weken een versienummer. Microsoft Edge en Mozilla Firefox delen dezelfde releasecyclus, terwijl Apple Safari een iets trager schema heeft. Is het niet meer nodig?

Nepfuncties

Waar is dit? Google

De grootste reden waarom browserversies irrelevant zijn geworden, is dat functies niet daadwerkelijk worden verzonden wanneer ze zogenaamd klaar zijn. Chrome is veruit de grootste boosdoener als het gaat om dit. Google kondigt naast versie-updates regelmatig nieuwe Chrome-browserfuncties aan en ze zijn gewoon "8230; komen nooit.

Zo werd prijstracering aangekondigd voor Chrome in december 2022. Op het moment van schrijven zijn er sindsdien drie versie-updates geweest en ik heb de functie nog steeds niet. En dit was niet een functie die werd opgemerkt in bètakanalen – het werd aangekondigd op de officiële Google-blog. Wat had het voor zin om het aan te kondigen als het niet voor iedereen klaar was?

Kanalen surfen

Over bètakanalen gesproken, dat is nog een reden waarom versienummers hun betekenis hebben verloren. Functies verschijnen regelmatig in bèta- en kanarieversies van de browser en duren dan voor altijd of halen de stabiele release nooit. Dit is meer een probleem met Chrome en Edge dan met andere browsers.

Dat is natuurlijk een beetje het punt van het hebben van meerdere kanalen om functies te testen voordat ze aan iedereen worden vrijgegeven, maar het zorgt wel voor verwarring. Functies zien er netjes en verzorgd uit, technische websites schrijven er artikelen over, en dan is het afwachten of ze daadwerkelijk aankomen.

Ik kan er niet bij hier boos over, want nogmaals, dat is het punt van bètatesten. Het is echter frustrerend om coole functies uit te proberen die klaar lijken voor prime time, waarna ze vergeten worden.

Desktop vs. mobiel

Al deze desktopbrowsers hebben ook mobiele versies die doorgaans dezelfde releasecyclus van het versienummer volgen. Er zijn echter enorme verschillen tussen de platforms. Prijsregistratie in Chrome is hier een ander goed voorbeeld van.

Chrome voor Android kreeg in december 2021 een functie voor prijsregistratie. Het duurde een heel jaar voordat desktop Chrome de functie kreeg, hoewel ze technisch gezien de dezelfde versienummers. In dit geval heeft het weinig zin om dezelfde versienummering voor verschillende platformen te gebruiken.

Op dit moment worden de versienummers van veel browsers erg hoog. Chrome, Firefox en Edge zijn allemaal al voorbij versie 110. Betekent het echt iets om op versie 110 of 111 te zitten? De functies zijn waar het om gaat, en ze lijken niet echt meer verweven te zijn met versienummers.

Het wordt tijd dat versienummers de weg van de dinosaurussen gaan. Consistente updates zijn belangrijk voor de beveiliging, maar die vinden al plaats zonder het hoofdversienummer te verhogen. Of u nu Chrome 110, 111 of 112 gebruikt, er is geen enorm verschil in de ervaring.

LEES VOLGENDE

  • › De beste slimme jaloezieën van 2023
  • › Intel NUC 13 Pro Review: een kleine pc die kan zijn wat u maar wilt
  • › Sonos Era 300 Review: ruimtelijke audio is een game-wisselaar
  • › HyperX maakte een Super-Charged-controller voor pc en Xbox
  • › Deze nieuwe SSD kan 10 GB/s bereiken
  • › Hoe u uw Google Assistent-spraakgeschiedenis kunt vinden en verwijderen