Waarop moet ik de grootte van de toewijzingseenheid instellen bij het formatteren?

0
88
Hannah Stryker/How-To Geek

U dient de standaard toewijzingseenheidgrootte te gebruiken die wordt aanbevolen wanneer u de drive formatteert. Voor NTFS-schijven, die gebruikelijk zijn op Windows, zal dat waarschijnlijk 4096 bytes zijn. Als u alleen grote bestanden op een schijf gaat opslaan, kunt u gerust een grotere toewijzingseenheid gebruiken — dit zal uw opslagefficiëntie verbeteren.

Wanneer u een nieuw opslagapparaat formatteert, of het nu een interne solid-state schijf of een externe flashdrive is, kunt u het bestandssysteem kiezen dat u wilt gebruiken en de grootte van de toewijzingseenheid. Maar wat is de grootte van de toewijzingsbestandseenheid en wat doet deze? Hier is alles wat u moet weten.

Inhoudsopgave

Wat is Grootte van de toewijzingseenheid?
Welke grootte van de toewijzingseenheid moet u gebruiken?
Waarom de grootte van de toewijzingseenheid wijzigen?

Wat is de grootte van de toewijzingseenheid?

Allocatie-eenheidsgrootte — ook wel bekend als “Clustergrootte” of “Blokgrootte” — verwijst naar de grootte van de stukken waarin een solid-state drive (SSD) of harde schijf (HDD) is verdeeld. Wanneer u de grootte van de toewijzingseenheid vergroot, wordt de “chunk,” u verlaagt het totale aantal toewijzingseenheden op uw schijf. Als u de grootte van de toewijzingseenheid verkleint, gebeurt het tegenovergestelde — u verhoogt het aantal toewijzingseenheden op de schijf.

Opmerking: De term “Toewijzingseenheid,” “Blokkeren, ” en “Cluster” ze verwijzen allemaal naar hetzelfde in deze context, en we zullen ze in dit artikel door elkaar gebruiken. De term blok wordt meestal gezien als het over Linux gaat, vooral het ext4-bestandssysteem, terwijl cluster- en toewijzingseenheden worden gezien met Windows.

Als een bestand te groot is om in een enkel blok te passen, wordt het gesplitst en over meerdere blokken verdeeld. Als een bestand kleiner is dan de blokgrootte, wordt het in dat blok opgeslagen, maar wordt het volledige blokvolume opgebruikt. Dit kan in sommige extreme gevallen resulteren in inefficiënte opslag, maar daar gaan we later dieper op in.

Hier is een kort voorbeeld van hoe allocatie-eenheden, de grootte van allocatie-eenheden en het volume van uw opslagschijf gerelateerd zijn. Om de wiskunde gemakkelijk te maken, gaan we het hebben over een kleine hypothetische harde schijf met een totaal volume van 16.384 kilobytes (16 MB) — absurd klein volgens 21e-eeuwse maatstaven, maar handig om het punt te illustreren.

U sluit dus uw schijf van 16.384 kilobyte aan en kiest ervoor om deze te partitioneren als een NTFS-bestandssysteem. De standaard toewijzingseenheid voor een NTFS-schijf van die grootte is 4069 bytes of 4 KB. Uw schijf heeft 16.384/4 (4.096) eenheden — of blokken— ben ermee bezig. Als u de grootte van uw toewijzingseenheid vergroot tot 32 kilobytes, heeft u in plaats daarvan 16.384/32 (512) clusters. Dit geldt voor elke HDD of SSD van elke grootte, hoewel de grotere schijven die we tegenwoordig gewend zijn, vele miljoenen blokken zullen hebben in plaats van een paar duizend.

Welke grootte van de toewijzingseenheid moet u gebruiken?

U moet zich houden aan de standaard grootte van de toewijzingseenheid die wordt voorgesteld wanneer u uw opslagapparaat formatteert, tenzij u een zeer specifieke reden hebt om deze te wijzigen. Voor de gemiddelde NTFS-schijf is dat 4.096 bytes of 4 KB.

De standaardgrootte verandert afhankelijk van de grootte van de partitie en het bestandssysteem dat u gebruikt 8217; opnieuw gebruiken. Over het algemeen geldt dat naarmate de partitie groter wordt, de grootte van de toewijzingseenheid ook toeneemt. We hebben een aantal tabellen samengesteld waarin NTFS, FAT32 en exFAT worden vergeleken, omdat dit de meest voorkomende indelingen zijn die u zult tegenkomen en die regelmatig worden gebruikt met USB-flashstations, opslagstations en SD-kaarten.

NTFS

Partitievolume Toewijzingseenheidgrootte 7 MB – 16 TB 4 KB (4096 Bytes) 16 TB – 32 TB 8 KB 32 TB – 64 TB 16 KB 64 TB – 128TB 32KB 128TB – 256TB 64KB 256TB – 512 TB 128 KB 512 TB – 1 PB 265 KB

FAT32

Partitievolume Toewijzingseenheidgrootte32 MB – 64 MB 0,5 KB (512 bytes) 64 MB – 128 MB 1 KB 128 MB – 256 MB 2 KB 256 MB – 8 GB 4 KB 8 GB – 16GB 8KB 16GB – 32 GB 16 KB

exFAT

Partitievolume Toewijzingseenheidgrootte 7 MB – 256 MB 4 KB (4096 Bytes) 256 MB – 32GB 8KB 32GB – 256 TB 16 KB

Waarom de grootte van de toewijzingseenheid wijzigen?

In theorie kan het wijzigen van de grootte van de toewijzingseenheid de schijfsnelheid of opslagruimte optimaliseren. In de praktijk zult u dit waarschijnlijk niet opmerken of er erg om geven als u zich aan de standaardwaarde houdt, aangezien moderne schijven zowel groot als extreem snel zijn. Er zijn eigenlijk maar twee extreme gevallen waarin u zich hier zorgen over hoeft te maken:

  1. Als u een paar enorme bestanden heeft en u kiest voor een kleine toewijzingseenheid
  2. De het tegenovergestelde scenario, waar je een heleboel kleine bestanden hebt en je kiest voor een grote toewijzingseenheid.

Als je maar een paar enorme bestanden hebt en je gebruikt de 4096 byte-optie, zul je eindigen met het creëren van een heleboel clusters (volumegrootte in bytes/4096 bytes) die gevuld zijn met slechts een paar bestanden. Elke toewijzingseenheid houdt uiteindelijk slechts een fractie van het totale bestand in handen. Als u bijvoorbeeld een toewijzingseenheid van 4096 bytes heeft en een bestand van 12 kB, moet u drie toewijzingseenheden (of blokken) gebruiken om het volledige bestand op te slaan. Hoe meer blokken u gebruikt om een ​​bestand op te slaan, hoe groter de kans op fragmentatie en hoe meer blokken uw besturingssysteem moet bijhouden. Dit kan de prestaties van uw schijf vertragen.

Opmerking: Fragmentatie is niet meer het probleem dat het ooit was. Windows defragmenteert zichzelf regelmatig en u zult waarschijnlijk nooit merken dat dit gebeurt.

In de tegenovergestelde situatie — veel kleine bestanden met een grote toewijzingsgrootte — je verspilt opslagruimte. Elke allocatie-eenheid kan maximaal één dossier bevatten. Als je een allocatie-eenheid hebt van 64 kilobyte en je schrijft er een bestand van 3 kilobyte naar toe, dan wordt dat hele blok gevuld. Dat betekent dat je 64 kilobyte aan opslagruimte hebt gebruikt om slechts 3 kilobyte op te slaan. Als u genoeg bestanden van 3 kB had om een ​​hele schijf te vullen die op die manier was geformatteerd, zou u uiteindelijk meer dan 95% van het totale volume van de schijf verspillen. Als u de grootte van uw toewijzingseenheid verkleint tot 4 KB, verspilt u slechts 25% van het totale volume van de schijf. Dat is echter een extreem voorbeeld en dergelijke verliezen zult u normaal gesproken niet zien bij gemiddeld gebruik.

De gemiddelde hoeveelheid verspilde ruimte is de helft van de grootte van de toewijzingseenheid (blok) per bestand op het volume. Dus als je een blokgrootte van 4096 bytes kiest en je hebt 100.000 bestanden, verspil je slechts ongeveer 200 megabytes (4KB/2*100.000) aan opslagruimte. Aan de andere kant, als je een blokgrootte van 64 KB kiest met 100.000 bestanden, verspil je gemiddeld 3,2 gigabyte. Gezien de afmetingen van moderne SSD's en HDD's is het niet echt iets om wakker van te liggen.

Als je van tevoren weet dat je uitsluitend grotere bestanden op een schijf gaat opslaan, bijvoorbeeld als je je eigen Jellyfin Media Server host, dan kan het zeker geen kwaad om een ​​grotere toewijzing te gebruiken eenheidsgrootte. Anders moet u zich aan de standaardwaarde houden.

The Best External Solid State Drives of 2023 Beste externe SSD Algehele Samsung T7 draagbare SSD Koop bij Amazon Beste budget externe SSD SanDisk Extreme draagbare externe SSD Shop nu Beste externe SSD voor PS5 WD_BLACK P50 Game Drive SSD Koop bij Amazon Beste externe SSD voor Xbox Series X/S WD_BLACK P50 Game Drive SSD Koop bij Amazon Beste externe SSD voor Mac LaCie Rugged SSD Pro Shop nu Beste robuuste externe SSD Samsung T7 Shield Koop bij Amazon Beste draagbare externe SSD ADATA SD700 Koop bij Amazon LEES VOLGENDE

  • › Welk bestandssysteem moet ik gebruiken voor mijn USB-drive?
  • › Een schijf wissen en formatteren in Windows
  • › Een harde schijf of SSD formatteren op Windows 11
  • › Een USB-drive formatteren op Windows 10
  • › Het Always On Display voor Android in- of uitschakelen
  • › Vóór dvd's waren er vcd's: de videoschijf die iedereen is vergeten
  • › .NET Framework 2.0 en 3.5 inschakelen in Windows 11
  • › Is Parallels Desktop gratis op een Mac?